35 Dingen die ik Niet meer koop door Duurzamer te Leven
Updated: Nov 19
Ik leef nu een paar jaar zero waste, en ik merk dat ik daardoor aanzienlijk minder spullen koop dan voorheen. Hier lees je een lijst met 35 dingen die ik niet meer hoeft te kopen omdat ik duurzamer leef.
Geen zin om te lezen? Kijk dan de video (Engelstalig).
Dingen die ik niet nodig heb.
Veel mensen kopen gewoon dingen zonder erover na te denken. Ik wil niet zo zijn. Voordat ik een aankoop doe, stel ik een paar vragen, zoals:
Heb ik het echt nodig?
Heb ik het nu nodig?
Zal ik het helemaal opgebruiken?
Is er een tweedehands alternatief beschikbaar?
Al deze vragen helpen me om impulsaankopen te voorkomen en om te voorkomen dat ik dingen koop die ik niet nodig heb.
Alles in de uitverkoop
Dit gaat hand in hand met het vorige. Als ik een mooie deal zie, stel ik mezelf de vraag: ‘Heb ik het echt nodig?’ Bij een uitverkoop is dit antwoord vaak nee. De verkoop trok vaak net mijn aandacht, maar ik heb het item eigenlijk niet echt nodig.
Plastic waterflessen
We wonen in een land waar kraanwater veilig is om te drinken, dus het kopen van plastic waterflessen lijkt mij een verspilling van grondstoffen. Ik vul gewoon mijn roestvrijstalen fles wanneer ik op het punt sta het huis te verlaten. Woon je echter ergens waar kraanwater niet veilig is om te drinken of niet erg lekker is, kies dan voor een waterfiltersysteem. Zo vermijd je ook de aanschaf van flessenwater. Dit bespaart onze planeet niet alleen veel plastic afval, maar het bespaart je ook veel geld.
Keukenrol
Voor mij is het gebruik van papieren doekjes en servetten gewoon afval kopen en gebruiken. Je gebruikt het een keer en daarna gooi je het weg. Wat een verspilling van energie en grondstoffen is. Wasbare keukenrol/servetten zijn een geweldig alternatief. Ik heb er een heleboel en ze zijn geweldig in en rond de keuken. Inmiddels heb ik ze overal voor gebruikt en meestal zitten er ook een paar in mijn tas als ik het huis verlaat, voor het geval dat. Buiten gebruik ik ze om het zadel van mijn fiets af te drogen, de glijbaan voor mijn meisje schoon te maken of rommel op te ruimen terwijl we een ijsje eten. Ze zijn erg veelzijdig en verkrijgbaar in zoveel leuke prints, dat er vast wel eentje voor jou bij zit.
Plastic Folie
Nog een voorbeeld van afval dat je koopt. Ook is het gebruik van huishoudfolie gewoon vervelend omdat het nooit met je meewerkt. Gelukkig zijn er tal van alternatieven voor huishoudfolie. Een herbruikbare komhoes of bijenwaswraps zijn een veel handiger en milieuvriendelijker alternatief. Ik ben dol op mijn komhoezen omdat deze kunnen worden gewassen en hergebruikt, terwijl bijenwaswrap een beetje meer werk zijn. Bijenwas wraps hebben een waslaagje dat tijdens het wassen wordt verwijderd waardoor ze opnieuw behandeld moeten worden als je ze na het wassen weer wilt gebruiken.
Afwas Zeep
Het is lang geleden dat ik een fles afwasmiddel heb gekocht. Vooral omdat we een vaatwasser hebben die het meeste werk voor ons doet. We hebben echter een paar messen en pannen die we niet in de vaatwasser doen om hun levensduur te verlengen. Deze worden met de hand gewassen. Ik maak mijn eigen vaste afwasmiddel. Wat veel enger klinkt dan het in werkelijkheid is. In deze blogpost loop ik je er stap voor stap doorheen en er is zelfs een video waarin ik laat zien hoe ik ze maak.
Plastic sponzen
Toen mijn laatste plastic spons het begaf, kocht ik geen nieuwe. Nu gebruik ik alleen loofah sponzen. Deze sponzen zijn volledig natuurlijk en composteerbaar wanneer ze niet meer bruikbaar zijn. In tegenstelling tot wat je zou denken, zijn deze sponzen verrassend stevig en kunnen ze goed tegen een fatsoenlijke schrobbeurt in je pannen. Deze zijn geweldig in combinatie met de bovengenoemde afwaszeep trouwens.
Wegwerp Boterhamzakjes
Als Nederlanders eten we veel brood. De meesten van ons eten twee keer per dag een broodmaaltijd. Zowel voor ontbijt als lunch (ik houd het bij eenmaal per dag). Mijn vriend maakte 's ochtends zijn boterhammen klaar zodat hij ze mee kan nemen voor de lunch. In plaats van plastic zakken gebruiken we herbruikbare boterhamzakjes. Mijn dochter brengt haar lunch ook mee naar school. Ze kiest voor een zakje met een schattige print zodat ze meer geniet van haar lunch. Deze zakjes kunnen worden gewassen en keer op keer worden hergebruikt.
Voorverpakt eten
Ik was vroeger veel onderweg (tegenwoordig niet zo veel meer). Ik weet dat deze voorverpakte broodjes en snacks zo handig zijn, maar ze zijn bedekt met plastic en vrij prijzig. Als ik op het punt sta op een langere reis te gaan, maak ik een snack of wat broodjes voordat ik ga, zodat ik ze mee kan nemen.
In plastic verpakt fruit of groenten
We willen allemaal graag gezond eten, maar verse groenten en fruit zitten soms verpakt in onnodig veel plastic. Om dit plastic te vermijden koop ik mijn fruit en groenten op de markt. Dit ondersteunt niet alleen de lokale economie, maar heeft ook een veel lagere ecologische voetafdruk omdat het product vaak lokaal wordt verbouwd, waardoor het transport wordt verminderd.
Vlees
De rundvleesindustrie is een van de grootste veroorzakers van broeikasgassen. In de afgelopen 30 jaar is de hele rundvleesindustrie veel efficiënter geworden en is de koolstofproductie per koe afgenomen, maar de totale consumptie van rundvlees is in diezelfde periode sterk toegenomen.
Ik weet dat veganist of vegetariër worden een behoorlijk grote stap is, dus begin alsjeblieft met een paar vleesloze dagen per week om je ecologische voetafdruk te verkleinen.
Plastic boodschappen tasjes
De gemiddelde levensduur van een plastic tas is 12 minuten. Na deze paar minuten wordt de plastic zak afval waar het eeuwen duurt om af te breken. Plastic breekt niet echt af, maar valt uiteen in steeds kleinere stukjes. Uiteindelijk worden het microplastics die onze bodem en oceanen zullen vervuilen. Dit heeft gevolgen voor het leven van dieren en uiteindelijk ook voor het menselijk leven. Gelieve hier niet aan bij te dragen. Wanneer ik het huis verlaat, stop ik altijd een extra katoenen tas in mijn tas voor die onverwachte winkeluitjes.
Wegwerp bestek
Wegwerpbestek is een ander voorbeeld van het kopen van afval omdat je het één keer gebruikt of als je geluk hebt, je het een paar keer kunt gebruiken en dan breekt het en kan het worden weggegooid. Ik heb echt een hekel aan het gebruik van papieren of plastic bestek, omdat het vaak van zeer slechte kwaliteit is waardoor het breekt en het mes niet eens goed werkt, waardoor ik me irriteer en echt bestek wil gebruiken. Als ik een feestje geef, gebruik ik gewoon het bestek dat ik al heb en doe een paar extra afwasjes als alles is gebruikt. De meeste mensen vinden het niet erg om te helpen met de afwas.
Boeken & Tijdschriften
Ik lees veel. Minstens één tot twee uur per dag om me te helpen een paar uur aan het echte leven te ontsnappen. Maar het is alweer een tijdje geleden dat ik een echt fysiek boek heb gekocht. Ik heb een tweedehands Kindle waar ik gewoon niet meer zonder kan en als ik ooit een ‘echt’ boek wil lezen, ben ik ook lid van onze plaatselijke bibliotheek. Die heeft niet alleen boeken, maar ook een grote collectie tijdschriften, dvd's en games.
Vroeger was ik een beetje een shopaholic... Jeans, t-shirts, schoenen, rugzakken, portemonnees en andere accessoires, ik had vroeger van alles. Ik hou nog steeds van winkelen, maar ik koop ook geen nieuwe kleren meer. Nu ben ik dol op kringloopwinkelen. Je weet nooit wat je zou kunnen vinden. Een van onze lokale kringloopwinkels accepteert ook stof, dus af en toe vind ik stof om mijn eigen kleding mee te naaien.
Menstruatie producten
Ik gebruik mijn menstruatiecup al jaren en zou niet meer terug willen naar wegwerp (lees hier meer over de menstruatiecup). 's Nachts gebruik ik wasbaar maandverband (de cup 's nachts gebruiken zit niet lekker bij mij) dus andere menstruatieproducten zijn niet nodig.
Eerlijk gezegd heb ik nog een halve doos biologische tampons in de badkamer liggen. Voor die vriendinnen die altijd lijken te vergeten die van hen mee te nemen als ze op bezoek komen.
Huidverzorging
Ik ben dol op huidverzorging. Het zijn maar een paar minuten per dag die echt alleen voor mij zijn. Ik maak mijn eigen huidverzorgingsproducten omdat ik een zeer gevoelige huid heb. Ik wil graag precies weten welke ingrediënten ik op mijn huid gebruik. Door het zelf te maken heb ik hier volledige controle over. Daarnaast selecteer ik ingrediënten waar mijn huid dol op is en gebruik ik hogere concentraties in de recepten die ik maak. Als je benieuwd bent of DIY skincare iets voor jou is. Ik heb hier een beginnersvriendelijk recept voor gezichtsserum.
Haarverzorging
Net als mijn huidverzorging maak ik ook zelf haarverzorgingsproducten. Van shampoo en conditioner bars tot leave-in conditioner tot haarbalsem. Ik maak alles zelf. Nogmaals, ik vermijd ingrediënten waar ik allergisch voor ben (zoals bijenwas) en ik kan het precies maken zoals mijn haar en hoofdhuid het willen.
Wattenstaafjes
Ik ben een tijdje geleden overgestapt op een herbruikbare wattenstaafje. Dit scheelt mij weer wat afval. Ik heb verschillende voor make-up en het schoonmaken van mijn oren, omdat beide anders zijn ontworpen.
Wegwerp Scheermesjes
Een veiligheidsscheermes is al een paar jaar mijn go-to-methode. Zelfs mijn man schakelde over op een veiligheidsscheermes omdat het een veel gladdere scheerbeurt geeft die langer een gladde huid geeft.
Luiers
Als een baby wordt geboren, beginnen ze meteen veel afval te produceren terwijl ze hierin geen keuze hebben. Dit wil ik voorkomen door wasbare luiers te gebruiken in plaats van wegwerpluiers. Je kunt hier veel meer lezen over wasbare luiers.
Billendoekjes
Babydoekjes bevatten vaak veel chemicaliën die niet erg prettig zijn voor de gevoelige babyhuid. Ik koop geen pakjes wegwerpdoekjes, maar ik gebruik herbruikbare. Deze zijn niet alleen geweldig voor babybillen, maar ze zijn ook geweldig voor handen, loopneuzen en voor het opruimen van gemorst drinken.
Nieuw Speelgoed
Mijn dochter heeft duidelijk veel speelgoed. Ze is tenslotte een klein kind, maar ik heb nog nooit een nieuw speeltje voor haar gekocht. Af en toe stop ik al het speelgoed waar ze niet meer mee speelt in een doos en geven we aan onze plaatselijke kringloopwinkel. Terwijl ik daar ben, kiest ze ook een paar nieuwe (voor haar) speelgoed om mee te spelen.
Bloemen
Ik weet dat bloemen er geweldig uitzien in je huis, maar wist je dat bloemen een enorme ecologische voetafdruk hebben? Dit komt omdat bloemen vaak niet lokaal worden geproduceerd. Ik weet dat er een paar rozentelers in de buurt zijn waar ik woon, maar ik weet dat er nog meer rozentelers zijn in Kenia. Rozen uit Kenia hebben een veel grotere voetafdruk als ze thuis worden gekocht in vergelijking met lokaal geteelde bloemen.
TV abonnement
We hebben geen kabel-tv meer, simpelweg omdat we die niet gebruikten. De reclames op tv van tegenwoordig zijn gewoon irritant waardoor het een steeds minder prettige ervaring wordt. Dus voor ons was het gewoon weggegooid geld. We hebben in plaats daarvan Netflix als we een serie of film willen kijken en we hebben ook een Nintendo Switch als we videogames willen spelen.
Video games
Zoals ik al zei, we hebben een Nintendo Switch, maar we kopen geen fysieke games. Met deze console kunnen games eenvoudig worden gekocht en gedownload, zodat er geen fysieke gamecartridges nodig zijn.
CD & DVD’s
Ik koop geen dvd's of cd's meer alleen omdat ik de middelen niet meer heb om deze af te spelen. Ik denk dat dit tegenwoordig de meesten van ons zijn.
Notitie boeken
Ik vind het fijn om pen en papier te gebruiken dus ik schrijf liever dingen op papier in plaats van het op mijn computer te typen. Ik gebruik echter geen papieren notitieboekjes meer. Ik heb een herbruikbaar notitieboekje. Met dit notitieboekje kun je aantekeningen maken en als je deze niet meer nodig hebt, veeg je ze gewoon uit met een doekje. Ja, je zou dit ook kunnen doen met een notitieboekje van papier en potlood, maar dit notitieboek is veel steviger en kan veel meer uitwissingen aan in vergelijking met wat papier aankan.
Penen
Omdat ik een herbruikbaar notitieboek heb waarvoor een speciale pen nodig is om in te schrijven, heb ik geen gewone pennen meer nodig.
Plakband
Een ander kantoorartikel dat ik niet meer koop, is plakband. Ik gebruik in plaats daarvan papiertape en ik gebruik er veel van. Ik heb een klein bedrijf met afvalvrije producten die ik duurzaam wil verpakken en het sluiten van die dozen met papieren tape is een must.
Electronica
Ik heb elektronische apparaten zoals de meesten van ons, maar in dit geval bedoel ik de nieuwste iPhone of MacBook. Je hebt de nieuwste editie van je telefoon niet nodig als de oude nog goed werkt. Elektronisch afval is wereldwijd een groot probleem, aangezien het recyclen van afzonderlijke onderdelen erg kostbaar en tijdrovend is. Dit betekent dat het vaak wordt gedaan in derdewereldlanden waar ze de middelen niet hebben om dit veilig te doen. Ook vergroot het transport van uw apparaat naar deze landen hun ecologische voetafdruk nog verder, dus zorg ervoor dat uw elektronica lang meegaat.
Telefoon accessoires
Je hebt niet bij elke andere outfit een ander telefoonhoesje nodig. Kies een stevige neutrale, bij voorkeur een milieuvriendelijke, en blijf daarbij.
Fysieke Cadeaus
Ik vind het leuk om cadeaus te geven, maar ik geef liever een cadeau dat geen 'ding' is. Ik probeer ofwel een cadeau te geven dat kan worden gegeten (zelfgemaakt of ik neem de ontvanger van het cadeau mee naar een restaurant) of ik wil een ervaring cadeau doen. Het geven van een ervaring als cadeau is veel gedenkwaardiger in vergelijking met een fysiek cadeau en vaak kun je het samen met iemand beleven om het nog gedenkwaardiger te maken. Meer inspiratie voor belevingscadeaus vind je hier.
Als de ontvanger de voorkeur geeft aan een fysiek cadeau vraag ik altijd of een tweedehands cadeau een optie is.
Inpakpapier
Ik koop nooit meer cadeaupapier. Ik probeer ofwel opnieuw te gebruiken wat ik heb ontvangen, gebruik papier dat ik al heb of ik gebruik mijn furoshiki-cadeaupapier.
Ik hoop dat deze lijst met 35 dingen die ik niet meer koop, je zal helpen bij je afvalvrije reis en je zal helpen alternatieven te bedenken voordat je iets nieuws koopt.