• Valinda

10 dingen die ik niet langer koop

Updated: Nov 9, 2021

Ik leef nu een paar jaar zero waste, en ik merk dat ik daardoor aanzienlijk minder spullen koop dan voorheen. Hier lees je een lijst met 10 dingen die ik niet meer hoeft te kopen.

Geen zin om te lezen? Kijk dan de video (Engelstalig).


Plastic water flesjes

We wonen in een land waar je gerust water uit de kraan kunt drinken, dus het kopen van plastic water flesjes vind ik een verspilling van plastic (en geld).

Menstruatie producten

Ik gebruik nu al jaren een menstruatie cup en zou niet meer anders willen. Tijdens de nacht gebruik ik wasbaar maandverband (tijdens de nacht vind ik de cup niet fijn). Aan deze twee producten heb ik genoeg tijdens mijn menstruatie. Om eerlijk te zijn heb ik nog wel ergens een doos met biologische tampons in de badkamer liggen. Maar die liggen er eigenlijk alleen die ene vriendin die die van haar vergeet.


Herbruikbare boodschappen tas

Plastic boodschappen tasjes

Voor ik vertrek stop ik altijd een katoenen boodschappen tas in mijn tas voor het geval ik onverwacht nog boodschappen moet doen.


Wegwerp bestek

Wat is er nou mis met echt bestek?


Vershoudfolie

Een goed alternatief zijn herbruikbare kom hoezen of bijenwas doeken. Daarnaast werkt vershoudfolie nooit mee en is het dus eigenlijk alleen maar vervelend om mee te werken.


herbruikbaar boterhamzakje

Plastic boterhamzakjes.

Wij Nederlanders eten redelijk veel brood. Meeste eten twee keer per dag brood (ik nu een keer per dag). Vaak maken we brood in de ochtend klaar, om tijdens de lunch op te eten. Maar in plaats van plastic zakjes gebruik ik herbruikbare zakjes. Deze kunnen in de wasmachine en gebruiken we elke keer weer opnieuw.10 dingen die ik niet langer koop

Kleding

Vroeger was ik een beetje een shopaholic… Ik houd nu nog steeds erg veel van shoppen, maar ik koop bijna nooit meer nieuwe kleren. Nu houd ik van het shoppen in tweedehands winkels.


Keukenrol

Dit is een mooi voorbeeld van het kopen van afval. Je gebruikt het een keer en vervolgens gooi je het in de prullenbak. Keukenrol gemaakt van katoen is een goed alternatief. Ze zijn handig om te gebruiken in de keuken, maar kunnen ook als schoonmaak doekje gebruikt worden. Deze wasbare keukenrollen zijn beschikbaar in schattige printjes, dus er vast een tussen zitten die in jouw keuken past.


Tijdschriften en boeken

Ik lees erg veel. Ten minste elke dag een of twee uur, om even aan het echte leven te ontsnappen. Maar het is alweer even geleden dat ik een nieuw boek heb gekocht. Ik heb een tweedehands kindle waar ik niet meer mee zonder kan. En als ik een ‘echt’ boek wil lezen, ga ik naar de bibliotheek waar ik een lidmaatschap heb. De bibliotheek heeft niet alleen boeken, maar ook een grote collectie van tijdschriften, DVD’s en computer spellen.

Cosmetica

Ik vind het ontzettend leuk om mijn eigen cosmetica zelf te maken en het bespaard me ook een hoop geld. Ook kan ik de chemicaliën, die er vaak in zitten, eruit laten. Dit is erg fijn voor mijn zeer gevoelige huid. Nieuwsgierig? HumbleBeeandMe.com geeft mij erg veel inspiratie.


Ik hoop dat deze lijst met 10 dingen die ik niet meer koop jou ook kunnen helpen om meer zero waste te kunnen leven, en dat ik je zo wat extra alternatieven heb kunnen geven voordat je iets nieuws koopt.


Do you use

Unpaper Towels?

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me.