Valinda
Fast Fashion, Wat is het en Waarom is het belangrijk.
Updated: Feb 6
Fast fashion. De grootste vijand van de milieuactivisten en de beste vriend van de meeste kledingmerken. Een sluwe voorvechter voor het kapitalisme en een meedogenloze voorstander van klimaatverandering. Fast fashion is niet echt een nieuwe term. Het staat al een paar decennia op de radar, maar het piekte enkele jaren geleden in populariteit toen duidelijk werd dat de gruwelen van klimaatverandering waarschijnlijk niet een kwestie zijn van ‘of’, maar ‘wanneer’.
Geen zin om te lezen? Kijk dan het filmpje (engels)
Wat is de Definitie van Fast Fashion?
Volgens Merriam-Webster werd de term fast fashion voor het eerst gebruikt in 1977 en kan deze worden gedefinieerd als "een benadering van het ontwerp, de creatie en de marketing van mode die de nadruk legt op het snel en goedkoop beschikbaar maken van modetrends voor consumenten". De definitie laat zien dat historisch gezien het 'snelle' deel bedoeld was om te verwijzen naar de hoeveelheid tijd die een trend nodig heeft om van de catwalk in je kast te komen. En dat is op zich geen probleem. Tegenwoordig kan het "snelle" deel echter worden toegepast op elk deel van de levenscyclus van de items. De kleding wordt snel ontworpen, snel gemaakt, snel verzonden, snel gekocht en in de beste gevallen snel gedragen. Maar ze raken ook uit de mode, worden vergeten en belanden net zo snel op de afvalhoop.
Bovendien is Fast fashion niets zonder goedkope mode. De enige manier om je ervan te overtuigen dat je die trendy nieuwe handtas echt nodig hebt die zojuist in première is gegaan op een modeshow, is door de vergelijkbare handtassen in de winkels zeer betaalbaar, zo niet ongelooflijk goedkoop te maken. Op deze manier hoef je niet lang na te denken of je het wel of niet nodig hebt. Zelfs als ik het maar een of twee keer draag, kost het net zoveel als een pizza, dus dat maakt niet uit. Of toch wel?
Om eerlijk te zeggen: als je je geen zorgen maakt over fast fashion, heb je waarschijnlijk niet op gelet. En het is vrij gemakkelijk om niet op te letten. Dertig jaar geleden kende bijna iedereen iemand die in de textielindustrie werkte. Mensen waren zich bewust van de manier waarop kleding wordt gemaakt en hoeveel werk het kost. Nu al het werk in het buitenland is uitbesteed, hebben jongeren geen idee waar hun kleding vandaan komt. De meesten van ons zijn gewend om India, Bangladesh of China op onze etiketten te zien. De kleding die we dragen werd iets dat er gewoon altijd is. Iets zonder achtergrondverhaal, zonder gezicht, zonder stem.
Waarom is Fast Fashion een Probleem?
Maar hoe zien deze fabrieken in Azië er eigenlijk uit? Het antwoord schokte de hele wereld toen het verborgene zichtbaar werd na de instorting van Rana Plaza, een kledingfabriek in Bangladesh. Bij de instorting kwamen meer dan duizend mensen om het leven, de meesten van hen vrouwen. Het ongeval staat bekend als het dodelijkste ongeval met structurele fouten in de moderne menselijke geschiedenis. Toen de scheuren in het gebouw begonnen te verschijnen, evacueerden sommige bedrijven hun arbeiders. De kledingfabriek hield echter geen rekening met de waarschuwingen en zei tegen de arbeiders dat ze moesten blijven komen werken. De prijs die voor die fout werd betaald. Deze was zo hoog dat de branche het zich niet kon veroorloven om zoiets nog een keer te laten gebeuren.

Sinds het ongeval in 2013 plaatsvond, hebben de fabrieken in Bangladesh en de bedrijven die daar hun producten maken enkele nieuwe veiligheidsmaatregelen ingevoerd. De industrie als geheel staat echter op de rand van een ramp. Naar verluidt heeft 80 procent van de kledingarbeiders in Bangladesh seksuele intimidatie op de werkplek ervaren of gezien. Meer dan driekwart van hen is vrouw en slechts één op de 50 verdient een leefbaar loon. Dat maakt Fast fashion niet alleen een modekwestie, maar ook een feministische, humanitaire en sociale kwestie. Zoals Kalpona Akter, uitvoerend directeur van het Bangladesh Center for Worker Solidarity, in haar interview voor The New York Times zei: “Goedkope kleding is niet goedkoop. Iemand moet er altijd voor betalen. En die iemand is een werknemer. "
Helaas is fast fashion ook een van de grootste misbruikers van de stemlozen, daarmee bedoel ik, dieren en het milieu in het algemeen. Goedkoop is bijna altijd onhoudbaar, wat kan worden bewezen door de hoeveelheid milieuschade die is aangericht door de fast fashion-industrie. Gezien de vraag naar fast fashion is het bijvoorbeeld niet verwonderlijk dat de mode-industrie wereldwijd de op een na grootste vervuiler van schoon water is. De rivieren in China, India en Bangladesh lopen het risico biologisch dode zones te worden vanwege de giftige chemicaliën die door de lokale textiel-leveranciers in de rivieren worden geloosd. Als het gaat om de uitstoot van broeikasgassen, is de situatie ook niet optimistisch: de kleding- en schoenenindustrieën wereldwijd zijn verantwoordelijk voor 8%, wat overeenkomt met de klimaatimpact van de hele Europese Unie.
Wat kun jij doen?
Als je een milieuvriendelijke levensstijl probeert te leiden, blijf dan weg van synthetische stoffen zoals polyester. Hoewel ze goed zijn voor meer dan 60 procent van de stofvezels, zijn ze ook een van de meest schadelijke. Omdat ze zijn afgeleid van fossiele brandstoffen, dragen ze rechtstreeks bij aan klimaatverandering, om nog maar te zwijgen van het feit dat ze niet zullen vergaan als ze eenmaal op een stortplaats zijn beland. Bovendien geven synthetische weefsels tijdens het wassen microvezels vrij die bijdragen aan de hoeveelheid plastic die in de oceanen, de lichamen van dieren en dus ook de menselijke lichamen terechtkomt. Katoen, vooral biologisch katoen, is absoluut een betere optie. Maar het is belangrijk dat we met aandacht winkelen, zelfs als het om katoenen artikelen gaat: katoen heeft veel water nodig, dus de productie ervan leidt vaak tot watercrises in de ontwikkelingslanden.
Helaas zijn dieren al lang het slachtoffer van de modetrends. Echt bont en echt leer worden nog steeds als luxe beschouwd, maar steeds meer mensen beginnen aandacht te schenken aan wat belangrijk is, namelijk onnodig leed dat wordt veroorzaakt door onze impulsieve beslissingen. Maar er zijn andere manieren waarop deze trends het milieu beïnvloeden. Veel fast fashion-bedrijven gebruiken nepbont en nepleer, die geen dierenleed veroorzaken, maar synthetische vezels, kleurstoffen en chemicaliën die voor hun productie worden gebruikt, zijn ook zeer schadelijk voor het milieu.
Dus is de toekomst echt zo donker? Niet noodzakelijk. Gezien de hoeveelheid onderzoek die is gedaan naar klimaatverandering en fast fashion, zijn er manieren om fast fashion en de milieuschade die deze veroorzaakt, te stoppen. Het bekende "verminderen, hergebruiken, recyclen" is nu belangrijker dan ooit. We moeten beter nadenken over de kleding die we kopen, waar ze vandaan komen en waarvan ze zijn gemaakt. We moeten niet vergeten dat afzien van de aankoop altijd de meest duurzame optie is. En we moeten ook nog eens nadenken over de hoeveelheid geld die we voor onze kleding willen betalen. De lage prijzen van de Fast fashion merken zijn niet echt normaal. De prijs van deze kleding is in feite veel hoger, en als we het niet betalen, wordt het betaald door de arbeiders, de dieren en het milieu.