top of page

This blogpost may contains affiliate links, meaning I may receive a small commission for purchases made through these links at no extra costs to you. 

Copy of World Earth Day 2024 Badge (1).png
  • Writer's pictureValinda

Waterfles Zonder Plastic

Updated: Feb 21

Plastic flessen zijn er genoeg te vinden in onze supermarkten. Niet alleen voor water maar ook voor andere dranken en vaak ook voor eten. Een van de eerste tips die ik iemand meegeef die duurzamer wil leven, is om een ​​herbruikbare waterfles te gaan gebruiken. Om het gebruik van wegwerpplastic te vermijden, maar ook omdat het beter is voor onze gezondheid. In deze blogpost lees je waarom je zou moeten overstappen op een plasticvrije waterfles en mijn 6 favoriete waterflessen zonder plastic die je overal mee naartoe kunt nemen.

Waarom een waterfles zonder plastic?

Er zijn verschillende redenen waarom je een plasticvrije waterfles zou moeten verkiezen boven een plastic fles.

Milieu

Wist je dat in de VS elke seconde ongeveer 1000 mensen een plastic waterfles openen? Als je dit weet, zou het geen verrassing moeten zijn dat er elke dag meer dan 60 miljoen plastic flessen worden weggegooid. Dit is inclusief waterflessen, maar ook andere soorten plastic flessen die drankjes bevatten en zelfs flessen die andere voedingsmiddelen bevatten. De meeste van deze 60 miljoen flessen komen op stortplaatsen terecht waar ze zullen worden verbrand.

Waterfles Zonder Plastic

Gezondheid


Veiligheid

Veel mensen denken dat flessenwater veiliger is dan kraanwater, maar wat veel mensen niet weten, is dat de voorschriften voor kraanwater veel strenger zijn (zeker in Nederland) in vergelijking met de voorschriften voor bedrijven die plastic flessen vullen met water.

We gaan ervan uit dat flessenwater veiliger is, maar de overheid vereist niet dat flessenwater veiliger is dan kraanwater. Het tegenovergestelde kan in veel gevallen juist waar zijn. Kraanwater in veel grote steden moet worden gedesinfecteerd en gefilterd om ziekteverwekkers te verwijderen. Beide soorten water worden regelmatig getest op bacteriën en de meeste synthetische organische chemicaliën, maar kraanwater wordt veel vaker getest. Waar flessenwater fabrieken slechts één keer per week op sommige bacteriën moeten testen; moet kraanwater 100 of meer keer per maand worden getest om onze veiligheid te garanderen.


Microplastics

Microplastics zijn een groot probleem. Niet alleen op stortplaatsen omdat onze afgedankte plastic producten uit elkaar vallen, maar ze zijn ook een probleem voor drinken in flessen. Dit onderzoek toont aan dat van de 259 geteste plastic flessen water uit verschillende landen, 93% van dit water "microplastic" synthetische polymeerdeeltjes bevatte. Een ander onderzoek bevestigt dat 11 grote flessenwatermerken sporen van microplastic vertonen. Recent Nederlands onderzoek heeft zelfs aangetoond dat microplastic in ons lichaam en in ons bloedsysteem zit. Reden te meer om in plastic verpakte etenswaren en dranken te vermijden.


plastic flessen afval


De portemonnee

De flessenwater industrie is big business. Wereldwijd geven we jaarlijks meer dan 100 miljard uit aan flessenwater en daarom blijven bedrijven het produceren. We zijn bereid ervoor te betalen. Blijkbaar maakt het ons niet uit dat een plastic fles water ongeveer 250 keer duurder is dan kraanwater. In Nederland kost kraanwater bijvoorbeeld ongeveer een honderdste van een cent per liter, terwijl een liter fles water in plastic ongeveer 0,25 cent per liter kost in de supermarkt. Als je flessenwater koopt, betaal je eigenlijk niet voor het water, maar voor het transport, het maken van de plastic fles en de arbeid van de mensen in de supermarkt waar je die plastic flessen koopt.

Dus door over te stappen op kraanwater (eventueel met een waterfilter), bespaart je veel geld.


Veroorzaken plastic waterflessen kanker?

Dit baart veel mensen zorgen en terecht. Gelukkig wordt er veel onderzoek gedaan naar dit onderwerp en is er veel informatie over te vinden.

Bisfenol A (BPA) is een bestanddeel van veel plastic producten. Veel studies hebben echter aangetoond dat dit het risico op kanker verhoogt. BPA komt vaak via consumptie in ons systeem terecht. Een plastic fles met BPA dat water bevat, lekt langzaam BPA uit in het water dat je wilt drinken.

Deze studie heeft aangetoond dat BPA een hormoonontregelende stof is die een sterke bindingsaffiniteit heeft met oestrogeen gerelateerde eiwitten. Op basis van dier- en in vitro-onderzoeken vonden ze een verband tussen blootstelling aan BPA en een verhoogde incidentie van borstkanker. Ze concludeerden dat het beperken van de blootstelling aan BPA moet worden overwogen om het risico op het ontwikkelen van borstkanker te verlagen.

Maar niet alleen vrouwen worden getroffen door de uitlekken van BPA uit plastic in hun voedsel. Dit onderzoek bevestigde niet alleen dat BPA inderdaad door ons wordt geconsumeerd via plastic waterflessen, maar ook dat BPA het risico op prostaatkanker kan verhogen.

De resultaten van beide onderzoeken zijn voor mij voldoende reden om plastic flessen helemaal te vermijden (of het nu voor water of andere dranken is) en te kiezen voor een ander soort materiaal.


plastic flessen afval

Waar zijn plastic waterflessen verboden?

Het feit dat plastic flessen niet alleen schadelijk zijn voor ons milieu maar ook voor onze gezondheid heeft ertoe geleid dat plastic waterflessen op meerdere plaatsen verboden zijn.

De University of Leeds was de eerste die plastic waterflessen op haar campus verbood in 2008. Een jaar later werd de Washington University in St. Louis de eerste universiteit in de VS die de verkoop van plastic waterflessen voor eenmalig gebruik verbood. Veel gemeenten volgden dit voorbeeld in de VS, Canada en Australië, maar tot nu toe heeft geen van deze landen een landelijk verbod op plastic waterflessen.


Waterflessen zonder plastic

Er zijn verschillende opties waaruit je kunt kiezen wanneer je op zoek bent voor een plastic vrije waterfles. Glas is geweldig omdat het eindeloos recyclebaar is, net als roestvrij staal. Een keramische fles is geweldig als je gevoelig bent voor een metaalachtige smaak die uit een roestvrijstalen fles kan komen.

Glazen flessen

Een bijzonder design van de Equa Mismatch waterfles van glas met prachtige hoes. De hoes biedt niet alleen bescherming tegen vallen en stoten, hij heeft ook een isolerende werking. Houd je drankje lekker koel of juist warm. De Equa waterfles van glas is volledig lekvrij dus ideaal om mee te nemen als je de deur uit gaat. Geniet onderweg van een heerlijk drankje want door het gebruik van glas heb je geen last van rare smaakjes. Een duurzame prachtige waterfles met handgemaakte hoes.

Waterfles Zonder Plastic - equa glazen fles

Deze simpele fles is meer dan een glazen waterfles. De hoes is gemaakt van natuurlijk kurk wat de fles perfect beschermt in je tas en de bamboe dop maakt het minimalistische design van deze fles helemaal af. Het geharde glas zorgt ervoor dat je de fles makkelijk kunt schoonmaken in de vaatwasser wat hem een stuk vriendelijker in gebruik maakt.

Waterfles Zonder Plastic - glazen fles kurk

Keramische fles

De Mount Fuji koffiebeker is een stijlvolle en handige manier om je koffie overal mee naartoe te nemen. De beker is gemaakt van wit geglazuurd keramiek en afgewerkt met bamboe zodat je de beker kunt vast houden zonder je handen te branden aan je warme koffie. De forst inhoud van 450 ml zorgt ervoor dat je een lekkere hoeveelheid mee kunt nemen terwijl de deksel een fijne schuifsluiting heeft tegen lekken.

Dzukou richt zich op goed ontworpen producten die natuurlijk materialen gebruiken om het plastic verbruik op de werkplek en in het dagelijks leven te verminderen. Naast het vervangen van de "single-use plastics" streven ze naar een plasticvrij logistiek proces. De verpakking van deze producten is daarom ook plasticvrij. Voor onze verpakkingen gebruiken we alleen materialen op papierbasis en materialen die biologisch afbreekbaar zijn.

Keramiek een van de oudste materialen is die door de mens zijn gemaakt. Het is uitsluitend gemaakt van natuurlijk voorkomende grondstoffen zoals kaolien, klei, veldspaat en kwartszand.

Waterfles Zonder Plastic - keramische beker

Roestvrijstalen fles

Je kunt niet fout gaan met deze roestvrijstalen klassieker van Klean Kanteen. Hij werd meer dan tien jaar geleden gelanceerd en heeft sindsdien enkele updates ondergaan met een nieuwe twist: hoogwaardige isolatie. Tegenwoordig heeft deze klassieker dubbelwandige vacuümisolatie waardoor je drankje tot 20 uur op de gewenste warme temperatuur of tot 50 uur koud kan blijven. Deze flessen zijn gemaakt van roestvrij staal van voedsel kwaliteit, met een lekvrije dop, om te voorkomen dat er gemorst, geknoeid of gedeukt wordt wanneer je onderweg bent.

Waterfles Zonder Plastic - Klean Kanteen

Vele zijn fan van de dopper en tegenwoordig is hij ook te vinden in RVS. Geheel van Nederlandse bodem gemaakt van 18/8 staal wat roest vast is. Lekker compact met net geen halve liter inhoud zorgt hij ervoor dat je dorst de gehele dag gelest kan worden. Elke verkochte fles draagt bij aan bewustwordingscampages, educatie over plasticvrije oceanen en het opzetten van schoon drinkwater-projecten in Nepal.

Waterfles Zonder Plastic - dopper

Kinderfles

Wij zijn niet de enige die goed moeten drinken. Ook kinderen moeten goed drinken. Er zijn veel flessen beschikbaar voor kinderen, maar de meeste zijn helaas gemaakt van plastic. Om kinderen meer te laten drinken, heeft het een mooie verpakking nodig. Klean Kanteen begreep dit goed en heeft verschillende schattige roestvrijstalen flessen gemaakt waar kinderen graag uit zullen drinken. Het smalle profiel zorgt voor een gemakkelijke grip door kleine hand en de draaglus zorgt ervoor dat deze fles aan een rugzak of kinderwagen kan worden bevestigd. Compatibel met alle Klean Kanteen Classic Caps, je kunt overstappen van de tuitdop naar de klassieke draaibare dop, voor jarenlang gebruik.

Waterfles Zonder Plastic - Klean Kanteen

Ik hoop dat deze blogpost je wat nuttige informatie heeft gegeven over waarom je zou moeten overstappen op een plasticvrije waterfles en je een aantal geweldige keuzes heeft gegeven om uit te kiezen wanneer je op zoek bent naar een nieuwe plasticvrije waterfles. Welke past het beste bij je?


Meer Duurzame Drinken

Comments


Do you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Free Ebook?

ebook side bar.png

Free Ebook?

ebook side bar.png
zws banner-1.png

Follow me on Youtube!

bottom of page