top of page
  • Valinda

3 Nadelen van Plastic Speelgoed

Updated: Oct 7, 2022

We weten allemaal dat het beter is om plastic te vermijden. Vooral rond je kleintjes. Maar waarom is het nou beter? Hier kun je 3 redenen lezen waarom het beter is om plastic speelgoed voor je kinderen volledig te vermijden.


Grondstoffen

Plastic is gemaakt van natuurlijke, organische materialen zoals cellulose, kolen, aardgas en ruwe olie. De productie van kunststoffen begint met de destillatie van ruwe olie in een olieraffinaderij. Hier wordt zware ruwe olie gescheiden in groepen van lichtere componenten, dit noemen ze fracties.


Een van deze fracties, nafta, is de cruciale verbinding voor de productie van kunststoffen. Naast de natuurlijke middelen die het product zelf nodig heeft, worden andere natuurlijke hulpbronnen gebruikt om dit proces mogelijk te maken. Voor het hele proces is veel energie nodig. Van extractie van de olie tot fractionering, tot het maken van het eindproduct, tot het verbranden in verbrandingsovens als het speelgoed eenmaal is weggegooid. Elk van deze stappen vraagt veel energie en stoten zeer grote hoeveelheden CO2 uit.

 
 

Schadelijke stoffen

Plastic is geen natuurlijk product en heeft een uitgebreide behandeling ondergaan om het plastic te worden dat in speelgoed wordt gebruikt. Hoewel de meeste kunststoffen in het dagelijks leven veilig zijn, zijn er enkele gifstoffen aanwezig in plastic speelgoed waar je op moet letten.

Bisphenol-A: Ook bekend als BPA, dit is een hormoonontregelaar die verband houdt met obesitas, borstkanker en soms zelfs depressie.

Polyvinylchloride: PVC is giftig voor kinderen omdat het kankerverwekkend is. Vaak komt dit niet voor in speelgoed, maar het is beter om PVC-producten volledig uit je leven te verwijderen. Dit is niet alleen beter voor uw gezondheid maar ook voor het milieu.

Weekmakers: Zo worden adipaten en ftalaten gebruikt om brosse kunststoffen beter bewerkbaar te maken voor de productie van speelgoed. Hierbij ontstaat het risico dat deze weekmakers uit het product kunnen lekken.

Brandvertragers: deze zijn te vinden in de meeste plastic speelgoed en het is bekend dat ze hormonale systemen verstoren. Enkele voorbeelden van brandvertragers zijn polygebromeerde diethylethers (PBDE's), polygebromeerde bifenylen (PBB's) en gebromeerde ethanen (DBDPE & BTBPE). Deze zijn te vinden in speelgoed van hard plastic, rubber speelgoed en zelfs knuffels.


Als plastic onvermijdelijk is, koop het dan bij een betrouwbare winkel / merk. Speelgoed dat rechtstreeks uit China komt is gemaakt en gekocht (Aliexpress, Wish) heeft niet de strikte voorschriften voor gifstoffen zoals in de EU of de VS.


Nadelen plastic speelgoed

Mindere kwaliteit

In vergelijking met houten speelgoed is plastic speelgoed vaak van mindere kwaliteit. Houten speelgoed is gemaakt om lang mee te gaan (mijn kind speelt momenteel met een kar met houten blokken waarmee haar grootouders speelden), terwijl plastic speelgoed is ontworpen om een paar jaar mee te gaan (natuurlijk zijn er uitzonderingen). Dit maakt plastic speelgoed veel minder duurzaam. Ze zijn brozer, kleine stukjes kunnen afbreken, waar je kleintje zich pijn aan kan doen.

 
 

Ik hoop dat deze lijst met redenen om plastic speelgoed te vermijden, je helpt beter te begrijpen waarom houten speelgoed de voorkeur heeft en helpt te kiezen bij je volgende speelgoed aankoop. Wil je nog duurzamer speelgoed? Ga naar je plaatselijke kringloopwinkel en kijk of er speelgoed is dat je kinderen misschien leuk vinden.


Meer over duurzaam speelgoed

Meer over Plastic


Do you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Latests Blogposts

Do you need 150+ Tips to start your

Zero Waste Journey?

150 tips side balk comp.png

Join 5000 Green Bees who never miss weekly videos & eco-tips.

Free shampoo bar recipe - eco friendly bathroom

Join 5000 Green Bees who never miss weekly videos & eco-tips.

Follow me on Youtube!

bottom of page