top of page

This blogpost may contains affiliate links, meaning I may receive a small commission for purchases made through these links at no extra costs to you. 

Copy of World Earth Day 2024 Badge (1).png
  • Writer's pictureValinda

Eco Alternatief voor Plastic Folie

Updated: Mar 1

Het is geen geheim dat plastic grote schade aanricht aan ons milieu, maar weet je hoe erg het is? We produceren elk jaar maar liefst 300 miljoen ton plastic afval, waarvan de helft voor eenmalig gebruik. Dat is niet alles: sinds de jaren 50 hebben we 8,3 miljard ton plastic geproduceerd en 60% daarvan is op stortplaatsen of in het milieu terechtgekomen. Het ergste deel? Het duurt honderden jaren voordat veel gewone plastic voorwerpen zijn afgebroken. Maar vrees niet, er is nog hoop. Door kleine veranderingen door te voeren, kunnen we een groot verschil maken voor de gezondheid van onze planeet.

Een gemakkelijke overstap die je kunt maken, is plastic folie vervangen voor een milieuvriendelijker alternatief. Zeker, plastic folie is handig, maar het is ook erg schadelijk voor onze planeet. De overstap naar een groen alternatief vergt minimale inspanning en kan je op de lange termijn geld besparen, aangezien de meeste van de onderstaande alternatieven herbruikbaar zijn. Bovendien zijn ze gemakkelijk te gebruiken en hoeven ze alleen maar schoongeveegd of gewassen te worden. Als je eenmaal de overstap hebt gemaakt, wordt het een tweede natuur om naar de herbruikbare optie te grijpen in plaats van naar het wegwerpplastic. Dus ga je gang, breng een verandering aan en voel je goed in de wetenschap dat je jouw steentje bijdraagt aan het creëren van een duurzamere toekomst voor onze planeet.


Wat is er mis met Plastic Folie


Gezondheid

Wist je dat de plasticfolie die je gebruikt om je eten te bewaren meer kwaad dan goed kan doen? Chemicaliën in plasticfolie kunnen in je eten sijpelen, vooral als het veel vet bevat, zoals vlees en kaas. Erger nog, de overdracht van deze chemicaliën neemt toe met warmte - wat betekent dat je nooit plastic folie in de magnetron mag gebruiken. Het is zorgwekkend om te denken dat zoiets eenvoudigs als het inpakken van je restjes gevolgen voor de gezondheid kan hebben. Maar het goede nieuws is dat er alternatieve, veiligere opties zijn. Dus waarom zou je niet overstappen op een milieuvriendelijke, niet-giftige voedselverpakking die zowel je als de planeet gezond houdt?


Milieu

Het is geen geheim dat plasticfolie een zware tol eist van ons milieu. Om te beginnen is plastic niet biologisch afbreekbaar - wat betekent dat elk stuk plastic folie dat je ooit hebt gebruikt nog steeds ergens rondhangt, op een vuilnisbelt ligt of het milieu vervuilt. En laten we de vervuiling die ontstaat tijdens de productie van plastic niet vergeten. Maar misschien wel het meest verontrustende aspect van plasticfolie is hoeveel we elke dag gebruiken - en weggooien. Artikelen voor eenmalig gebruik, zoals plasticfolie, komen snel terecht op stortplaatsen, waar ze eeuwenlang blijven liggen voordat ze uiteindelijk ontbinden. We moeten actie ondernemen om onze afhankelijkheid van plasticfolie en andere wegwerpproducten te verminderen. Door over te stappen op herbruikbare opties kunnen we een positieve impact hebben op de gezondheid van onze planeet en toekomstige generaties.


10 Alternatieven voor Plastic Folie

Er zijn verschillende milieuvriendelijke alternatieven voor plastic huishoudfolie die je kunt gebruiken om voedsel in te pakken en te bewaren. Hier zijn enkele geweldige milieuvriendelijke opties.


Bijenwas doeken

Wist je dat in de oudheid bijenwas door de Egyptenaren werd gebruikt om voedsel te bewaren? Snel vooruit naar de jaren 1900 en dit inspireerde het gebruik van met bijenwas doeken voor voedselopslag. Het beste gedeelte? Ze zijn veganistisch! Deze wraps zijn gemaakt van een vormbare katoen-hennepstof doordrenkt met bewust geproduceerde sojawas, jojoba- en kokosolie en boomhars en zijn de perfecte manier om je eten dagenlang vers te houden. En als ze hun werk hebben gedaan, gooi je ze gewoon op de composthoop, want ze zijn 100% composteerbaar!

Eco Alternatief voor Plastic Folie - vegan bijenwas doeken

Kom hoezen

Op zoek naar een duurzaam alternatief voor bijenwasdoekjes? Zoek niet verder dan herbruikbare kom hoezen! Deze kom hoezen zijn gemaakt van PUL-stof en zijn de perfecte vervanging voor vershoudfolie. Ze zijn niet alleen veganistisch en wasbaar, maar ze helpen je ook om je ecologische voetafdruk in de keuken te verkleinen. Bovendien zijn ze een geweldig cadeau voor je zero waste-moeder of milieubewuste vrienden die om de planeet geven. Dus waarom niet het wegwerpplastic achterwege laten en de milieuvriendelijke levensstijl omarmen met een herbruikbare schaalafdekking?

Eco Alternatief voor Plastic Folie - kom hoes

Siliconen deksels

We hebben allemaal een hekel aan het gevoel een blikje van iets te openen, alleen om te beseffen dat we het niet allemaal tegelijk zullen gebruiken. Deze gadget is gemaakt van 100% BPA-vrije siliconen en past perfect op de meeste blikken en potten , waardoor je eten langer vers blijft. Het werkt door vocht in te sluiten en ongewenste geuren buiten te sluiten, zodat je de vieze geur van oude ingeblikte goederen vaarwel kunt zeggen. En als je klaar bent, is schoonmaken een fluitje van een cent - het behoudt geen smaken van eerder gebruik. Deze deksels zijn een must-have voor iedereen die voedselverspilling wil verminderen en hun voorraadartikelen langer vers wil houden.

Eco Alternatief voor Plastic Folie - siliconen deksel

Siliconen Zakjes

Dit is een veelzijdige, eindeloos herbruikbare en plasticvrije oplossing voor het opbergen van je favoriete snacks en huishoudelijke artikelen. Deze zakjes zijn gemaakt van 100% pure siliconen en zijn niet giftig, hypoallergeen en vrij van schadelijke chemicaliën zoals BPA en BPS. Door deze siliconen zakjes te gebruiken, houdt je duizenden wegwerpzakjes uit onze stortplaatsen en oceanen. Bovendien hebben ze een zip-loc-afdichting die je eten vers houdt en lekken voorkomt, waardoor ze perfect zijn voor het opbergen van alles, van een gezonde sandwich tot losse items in je keukenla. Je kunt ze zelfs gebruiken om je persoonlijke verzorgingsspullen georganiseerd te houden tijdens het reizen. Met deze siliconen zakjes hoef je je nooit meer zorgen te maken over verspillende plastic voor eenmalig gebruik.

Eco Alternatief voor Plastic Folie - siliconen zakjes

Herbruikbare zakjes

Zeg vaarwel tegen plastic zakjes voor eenmalig gebruik en hallo tegen deze herbruikbare boterhamzakjes. Met een capaciteit van maximaal 6 boterhammen is deze zak perfect voor lange autoritten of drukke werkdagen. Bovendien is het bijenwasvrij en gemakkelijk te wassen, waardoor het een milieuvriendelijk alternatief is voor traditionele boterhamzakjes. Maar wacht, er is meer! Deze veelzijdige tas is ook waterdicht, waardoor het een ideale oplossing is voor het vervoeren van snacks voor de kinderen of toiletartikelen zoals make-up. En voor alle mama's die wasbare luiers gebruiken, is deze zak heeft de perfecte maat voor het opbergen van wasbaar maandverband en doekjes tijdens het reizen.

Eco Alternatief voor Plastic Folie - herbruikbaar zakje

Herbruikbare bakjes

Zeg vaarwel tegen plastic en hallo tegen de oceaanvriendelijke oplossing met deze herbruikbare snackdoos. Deze handige kleine roestvrijstalen container is perfect voor het verpakken van snacks onderweg, en hij is lekvrij, onbreekbaar en vaatwasmachine bestendig. Het easy-grip siliconen deksel maakt het voor kleine handjes een fluitje van een cent om te openen. Met zijn op zeewier geïnspireerde ontwerp is deze container niet alleen functioneel, maar herinnert hij ons ook aan de schoonheid van de oceaan die we proberen te beschermen. Zeg vaarwel tegen het gedoe en de verspilling van plastic voor eenmalig gebruik en kies voor een herbruikbare container om moeiteloos een positieve impact op het milieu te hebben terwijl je onderweg geniet van je snacks.

Eco Alternatief voor Plastic Folie - herbruikbaar bakje


Aluminiumfolie

Hoewel aluminiumfolie misschien niet de meest milieuvriendelijke optie is, is het nog steeds een betere keuze dan plastic, omdat het recyclebaar is. Om je impact nog verder te verkleinen, kun je op zoek gaan naar gerecyclede aluminiumfolie.

Eco Alternatief voor Plastic Folie -  recycled aluminium folie

Glazen potten

Ben je op zoek naar een veilige en veelzijdige optie voor het bewaren van voedsel? Zoek niet verder dan glazen potten! Ze zijn niet alleen niet giftig, maar ze zijn ook ongelooflijk gemakkelijk schoon te maken en kunnen in de magnetron of oven worden gebruikt. Je hoeft je geen zorgen meer te maken over schadelijke chemicaliën die in je voedsel terechtkomen of uit plastic maaltijden komen. Met glazen bakjes en potjes kun je je eten met een gerust hart bewaren, opwarmen en serveren. Bovendien zijn ze duurzaam en bestand tegen slijtage door dagelijks gebruik. Het beste gedeelte? Je hebt er waarschijnlijk al genoeg van die wachten om gebruikt te worden.

Eco Alternatief voor Plastic Folie

Theedoeken en borden

Laten we een stap terug doen in de tijd vóór de dagen van plastic folie. In die tijd werd voedsel op een eenvoudige maar effectieve manier bewaard: borden met borden erop en in theedoeken gewikkeld. Het is een praktijk die de tand des tijds heeft doorstaan, en terecht. Het is niet alleen een milieuvriendelijke manier om voedsel op te slaan, maar het voegt ook een charmant, rustiek tintje toe aan je keuken. Dus waarom brengt je deze traditionele praktijk niet weer tot leven door een set grote doeken bij de hand te houden voor al je voedselgerelateerde behoeften? Of je nu restjes bewaart of een zelfgebakken brood inpakt, deze veelzijdige doeken klaren de klus in stijl.


Papier

Wil je er ook alles aan doen om plastic huishoudfolie te vermijden om je eten in te pakken? Nou, goed nieuws: er is een simpele, milieuvriendelijke oplossing: papier! Kies voor ongebleekt of gerecycled papier en pak je eten goed in om het vers te houden. Dit is een veel veiligere en duurzamere optie dan plastic. Bovendien kun je zelfs creatief aan de slag en het papier versieren met stempels of tekeningen voor een leuke, persoonlijke touch. Dus de volgende keer dat je naar de plastic huishoudfolie grijpt, denk dan twee keer na en probeer in plaats daarvan de papieren methode. Je eten en de planeet zullen je dankbaar zijn!


Kortom, er komen steeds meer milieuvriendelijke alternatieven voor plastic folie beschikbaar, en het gebruik ervan is essentieel om te streven naar een duurzamere levensstijl. Het is tijd om conventionele plasticfolie te vervangen door een van de vele duurzame opties die tegenwoordig bestaan en om de planeet die we thuis noemen voor toekomstige generaties in stand te houden. Met duurzame alternatieven, variërend van bijenwas en siliconen tot bakjes en doeken gemaakt van plantaardige materialen, kan iedereen de meest geschikte keuze vinden voor zijn behoeften. Laten we samenwerken om onze afhankelijkheid van plastic voor eenmalig gebruik te verminderen en een duurzamere levensstijl te leiden.


Meer Duurzame Keuken Producten


Duurzaam eten bewaren

Comments


Do you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Free Ebook?

ebook side bar.png

Free Ebook?

ebook side bar.png
zws banner-1.png

Follow me on Youtube!

bottom of page