Wat is Zorb

Updated: Feb 10

Nee, ik heb het niet over het rond rollen in zo’n grote bol maar over de veel absorberende stof die steeds populairder lijkt te worden.


Geen zin om te lezen? Kijk dan de video (engels talig).


Zorb wordt geproduceerd door Wazoodle LLC in de VS of Canada. Volgens hen is het een super absorberende stof die dun, kosten efficient, hypoallergeen is en veilig voor babies. Een ideaal product dus voor wasbare luiers, inleggers voor wasbare luiers, zoogcompressen en wasbaar maandverband.

Wazoodle claimt dat de stof 10 keer zijn gewicht in vocht kan opnemen en dat 20 keer sneller doet dan andere stoffen terwijl het toch snel droogt. Ook zou het op een milieu vriendelijk manier geproduceerd zijn.


Klinkt allemaal heel leuk natuurlijk maar wat is het nu. Ik ben erin gedoken en ik vond dat er veel verschillende versies zijn. Zo zijn er Zorb stoffen die gecombineerd worden met microfiber. Aangezien dit een niet natuurlijk product is, heb ik mij hier verder niet in verdiept.Ik vond ook een Zorb stof die bamboe en biologisch katoen bevat. Deze sprak mij meer aan. Dit is ook de Zorb die ik in mijn shop gebruik. Deze stof bevat 70% bamboe viscose met 30% biologisch katoen aan de buitenzijden (fijn direct tegen de huid) met een vulling van Zorb vezels.

Ok, maar nu weet ik nog steeds niet wat Zorb is. Aangezien de website daarin niet heel duidelijk is heb ik ze gemaild met de vraag. Zorb blijkt een vezel te zijn gemaakt van celluloze vezels van bamboe en katoen in combinatie met polymicrofiber. De exacte combinatie houden ze uiteraard geheim.

Bamboe en katoen zijn natuurlijke stoffen. Polymicrofiber is geen natuurlijke stof. Microfiber of microvezel is een fijne synthetische vezel die uit uit alle mogelijke combinaties van natuurlijke en synthetische garens gemaakt kan worden. De microvezels hebben een doorsnee van nog geen 0,012 millimeter. De gesponnen draden zijn dus 10 keer dunner dan een menselijke haar. Het voordeel hiervan is dat ze snel vocht opnemen en dat ze snel drogen. Het grote nadeel is echter dat het dus geen natuurlijke vezel is en gewonnen wordt uit aardolie. Een fossiele bron dus.

Hoewel een inlegger voor wasbare luiers of een zoogcompress natuurlijk vele malen gebruikt zal worden totdat deze volledig uit elkaar valt blijft het een vorm van plastic en is het dus niet aan te raden als je liever totaal geen plastic gebruikt.


Edit: Ik krijg veel vragen waar ik mijn Zorb koop. Het is slecht in Nederland te krijgen dus bestel ik het via Etsy in het buitenland. De mijn komt hier vandaan.

 • pinterest
 • insta
 • facebook
 • twitter icon

Do you use

Unpaper Towels?

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

 • pinterest
 • insta
 • facebook
 • twitter icon

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Do you need 150+ Tips to start your

Zero Waste Journey?

zonnebloem vector.png
 • pinterest
 • insta
 • facebook
 • twitter icon
large gift box 2.jpg
bamboe square.jpg
macarons%20small_edited.jpg

This blog contains affiliate links, meaning I may receive a small commission for purchases made through these links at no extra costs to you.