top of page

This blogpost may contains affiliate links, meaning I may receive a small commission for purchases made through these links at no extra costs to you. 

Copy of World Earth Day 2024 Badge (1).png
 • Writer's pictureValinda

Wat is PUL - Waterdichte Ademende Stof

Updated: Dec 11, 2023

We kennen allemaal producten die een waterdichte laag hebben. Dit kunnen wasbare luiers zijn voor de wasbare mama's onder ons maar ook herbruikbare menstruatieproducten hebben vaak een waterdichte laag om te voorkomen dat onze kleding vies wordt. Deze waterdichte laag staat bekend als PUL. Maar wat is PUL precies en is het veilig om te gebruiken tegen de gevoelige huid?


Geen zin om te lezen? Kijk het filmpje (engels)


Wat betekent PUL?

PUL is een afkorting en betekent letterlijk polyurethaan laminaat. Polyurethaan is een belangrijk type polymeer dat bekend staat om zijn grote verscheidenheid aan toepassingen. Laminaat houdt in dat dit polyester op een stof wordt gelamineerd.


Hoe wordt het gemaakt?

PUL is een samengestelde stof die wordt gemaakt door stof te versmelten met een dunne film van polyurethaan.


Er zijn 2 methoden om stoffen met polyurethaan te versmelten:

Oplos laminering: waarbij polyurethaan en stof met elkaar worden versmolten, waardoor een enkel loopvlak ontstaat voor waterdicht garen dat kan worden gebruikt om waterdichte stoffen/producten te maken.

Hotmelt: in dit geval wordt de laag polyurethaan op de stof gefixeerd met door warmte geactiveerde lijm.


Polyesterstoffen heeft de voorkeur boven katoen, omdat katoen erg moeilijk volledig waterdicht te maken is. Waterdicht katoen bestaat wel maar het is een stuk minder fijn om mee te werken.


PUL kan eenvoudig worden bedrukt met een effen kleur of met een decoratieve print en blijft rekbaar, zelfs met de gelamineerde laag. Dit resulteert in een zachte, maar stevige stof die niet breekbaar is en jarenlang meegaat.

Wat is PUL

Waar wordt het voor gebruikt

Omdat PUL zowel waterdicht als ademend is, kan het voor een breed scala aan toepassingen worden gebruikt.

Het wordt gebruikt voor outdoor uitrusting om de spullen waterdicht en toch ademend te maken.

PUL wordt ook veel in ziekenhuizen gebruikt, zoals matrasbeschermers, medisch beddengoed en matrashoezen. Ziekenhuizen vinden het ook fijn om te gebruiken omdat het gesteriliseerd kan worden.

Restaurants vinden het geschikt omdat het gemakkelijk schoon te vegen is.


Wat is eco-PUL?

Dit type PUL is vergelijkbaar met PUL, met als enige verschil dat het polyurethaan is gemaakt van hernieuwbare bronnen in plaats van aardolie. In dit geval wordt ook milieuvriendelijke lijm gebruikt om het polyurethaan op de stof te bevestigen. Dit resulteert in een stof die volkomen veilig is voor je gezondheid en ook nog eens veilig te gebruiken is rond je etenswaren.

PUL tegen de huid

Sommige mensen gaan ervan uit dat PUL irritaties kan veroorzaken wanneer het dicht op de huid wordt gebruikt. Dit is niet waar omdat de laag PUL zich vaak aan de binnenkant van de producten bevindt. Het is ook een vaste stof die niet reageert met lichaamsafvalstoffen. Een chemische reactie met PUL kan alleen plaatsvinden bij temperaturen boven 120°C wanneer PUL kan smelten. Het is mogelijk om een ​​huidreactie te krijgen met de stof waarmee het polyurethaan is gelamineerd waarmee vaak een polyester stof is. In dit geval

contacteczeem kan optreden waarbij de huid roodheid, zwelling, jeuk, enz.


Voors en tegens van PUL


Voordelen van PUL-stof:

 • Waterbestendig

 • Ademend

 • Windscherm

 • Makkelijk schoon

 • Gemakkelijk gesteriliseerd

 • Rekbaar

 • Zacht

 • Flexibel

 • Kleine gaatjes kunnen met warmte worden gedicht


Nadelen van PUL-stof

 • Polyester

 • Als het gedurende langere tijd nat wordt gehouden, kan het uiteenvallen

 • Het plakt aan zichzelf als het vochtig is

 • Reageert niet goed op wasverzachter

 • Droger gebruik zal de waterdichte effecten verminderen

 • Kan smelten bij blootstelling aan intense hitte

 • Het polyurethaan kan loskomen van de stof


Ik hoop dat dit je een beter inzicht heeft gegeven in wat PUL precies is, of het iets is dat je zou gebruiken en hoe het je zou kunnen helpen.


Meer Wasbare Luier stoffen

Meer Wasbare luiers

Comments


Do you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Free Ebook?

ebook side bar.png

Free Ebook?

ebook side bar.png
zws banner-1.png

Follow me on Youtube!

bottom of page