top of page
  • Valinda

Alles wat je moet weten over bamboe stof

Updated: Mar 4, 2022

De meeste mensen die geïnteresseerd zijn in duurzaam leven, zijn waarschijnlijk bekend met bamboe stof. Bamboe stof zou een alomvattend beter alternatief voor katoen moeten worden. En waarom zou dat niet het geval zijn? Bamboe groeit snel, is niet erg gevoelig voor het klimaat en de stof zelf is erg zacht, ademend en hypoallergeen.


Geen zin om te lezen? Kijk het filmpje (engels talig).

Zoals gewoonlijk is de realiteit iets gecompliceerder. Hoewel het kweken van bamboe een zeer duurzaam proces kan zijn, is dat niet altijd zo. Bovendien zijn er verschillende soorten bamboetextiel, waarvan sommige veel minder milieuvriendelijk zijn dan de andere.

 
 

Oorsprong

Het eerste aspect waarmee rekening moet worden gehouden bij het analyseren van de duurzaamheid van een materiaal, is de oorsprong ervan. Dus waar komt bamboe vandaan? Hoewel bamboe een zeer onderhoudsarme plant is en vrijwel overal kan groeien, komt het overgrote deel uit China. Daar zijn verschillende redenen voor. Ten eerste maakt bamboe al eeuwenlang deel uit van de Chinese cultuur, dus het is normaal dat het land zoveel bamboestoffen exporteert.

Een lange traditie is echter niet het enige dat China tot de grootste bamboe-exporteur ter wereld maakt. In tegenstelling tot veel andere landen, heeft China nog geen sterke prikkels gecreëerd voor fabrikanten om hun processen duurzamer en minder schadelijk voor het milieu te maken. Dat maakt de stofproductie natuurlijk veel betaalbaarder, dus veel bedrijven kiezen voor fabrikanten uit China.

Productieprocessen

Wat de bamboeteelt betreft, twijfelt niemand echt aan de voordelen van bamboe. Inderdaad, het heeft geen meststoffen nodig, het heeft niet veel water nodig en het groeit erg snel. Echter, net als veel andere planten, kan bamboe voor verschillende soorten stof worden gebruikt. En ze verschillen niet alleen in stofeigenschappen en prijzen, maar ook in de hoeveelheid milieuschade die ze veroorzaken. Laten we de drie meest voorkomende soorten bamboe-textiel eens nader bekijken.


Duurzame bamboe stoffen

Bamboe viscose


Bamboe viscose is het goedkoopste en meest voorkomende type bamboestof. Het wordt door honderden bedrijven gebruikt om kleding, beddengoed en andere huishoudelijke artikelen te maken. Dankzij de antibacteriële eigenschappen van bamboe kan het materiaal ook worden gebruikt voor sanitaire en medische benodigdheden.


Over het algemeen is viscose een soort rayon dat in de 20e eeuw werd gebruikt en bedoeld was om een ​​soort goedkope zijde te worden. Op het eerste gezicht lijkt het misschien een perfecte optie: de klanten krijgen alle gunstige eigenschappen van bamboe zonder veel te hoeven betalen. Helaas is de waarheid anders. Hoewel bamboeviscose zeer betaalbaar is, gaan de unieke voordelen van bamboe verloren in het productieproces dat zeer schadelijk is voor het milieu.

Net als elk ander type viscose begint de productie van bamboeviscose met het extraheren van cellulose uit de houtpulp. Kleine stukjes hout komen in contact met een chemische stof die helpt de cellulose uit het hout te verwijderen. Daarna wordt de cellulose in vellen geperst en wordt koolstofdisulfide toegevoegd. Om strengen van cellulose te maken, wordt de cellulose in een spindop gedaan. Ten slotte worden de strengen ondergedompeld in nog een ander chemische stof, zwavelzuur, dat de vorming van filamenten bevordert die vervolgens tot garen worden gesponnen.


Omdat koolstofsulfide een giftige chemische stof is, ontstaat er een grote hoeveelheid afval tijdens het productieproces en is het moeilijk om er op een duurzame manier mee om te gaan. Bovendien is koolstofsulfide een neurotoxine, wat de werkomgevingen erg gevaarlijk maakt voor de werknemers. De wet in China biedt ook geen bescherming voor de arbeiders, dus velen van hen riskeren orgaanschade, psychose of zelfs hartaanvallen.


Blijkbaar is bamboeviscose slechts een marketingtruc om je goed in te voelen. Omdat bamboe zo goedkoop en gemakkelijk te kweken is, gebruiken fabrikanten het om items te maken die ze als 'duurzaam' bestempelen. Met alle betrokken chemicaliën verliest de plant echter al zijn gunstige eigenschappen aan het einde van de productiecyclus, om nog maar te zwijgen van alle schade die deze processen aan het milieu en de menselijke gezondheid toebrengen.

 
 

Bamboe linnen


Gelukkig is viscose niet het enige soort textiel dat van bamboe gemaakt kan worden. Hoewel ze duurder zijn, zijn er ook manieren om bamboeweefsel te maken in een gesloten productieproces. In dit geval wordt de structuur van cellulose niet veranderd door chemicaliën en kan de stof als volledig biologisch worden beschouwd.


Hoogwaardige bamboestof bevat geen cellulose-extractie of giftige oplosmiddelen. Een natuurlijk enzym wordt toegevoegd aan gemalen bamboehoutvezels, die daarna worden gewassen en tot garen worden gesponnen. Omdat er geen chemicaliën worden gebruikt, zijn dergelijke producties veel veiliger voor de fabrieksarbeiders en het milieu. Bovendien is het de enige productiemethode die de speciale eigenschappen van bamboe behoudt tot het einde van de productiecyclus.


Dit soort bamboestof is echt ademend, comfortabel, duurzaam en antibacterieel. Dat is de reden waarom veel luxe kledingmerken het gebruiken voor kleding en ondergoed.

Tencel


De derde meest populaire bamboetextiel is bamboe-lyocell. Hoewel de stof zelf veel lijkt op viscose, is het fabricageproces veel duurzamer. Er zijn geen giftige chemicaliën betrokken bij de productie van lyocell. Amineoxide, een niet-giftig oplosmiddel, wordt gebruikt om de pulp af te breken. Met deze methode kan de fabrikant tot 99% procent van het oplosmiddel en water hergebruiken, waardoor de hoeveelheid geproduceerd afval en watergebruik tot een minimum wordt beperkt. Omdat bamboe-lyocell voornamelijk uit biologische ingrediënten bestaat, is het eigenlijk biologisch afbreekbaar en kan het in ongeveer 8 dagen worden afgebroken.


Dergelijke productiemethoden maken het productieproces niet alleen erg duurzaam, het laat bamboe ook zijn unieke eigenschappen behouden, dus bamboe-lyocell is een zeer zachte en lichte stof. Hoewel bamboe-lyocell kan worden gebruikt om kleding te maken, is beddengoed de meest voorkomende industrie. Lyocell-lakens zijn erg zacht, ademend en hypoallergeen, waardoor ze perfect zijn voor een goede nachtrust.


Ik hoop dat je via dit blog wat meer geleerd heb over de verschillende types bamboe stof en het je helpt een keuze te maken bij de volgende aanschaf van een artikel gemaakt van bamboe stof.


Meer Duurzame Stoffen

Do you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Latests Blogposts

Do you need 150+ Tips to start your

Zero Waste Journey?

150 tips side balk comp.png

Join 5000 Green Bees who never miss weekly videos & eco-tips.

Free shampoo bar recipe - eco friendly bathroom

Join 5000 Green Bees who never miss weekly videos & eco-tips.

Follow me on Youtube!

bottom of page