top of page
  • Valinda

Wat is Hennep Stof

Updated: Mar 4, 2022

We kennen allemaal hennep als plant en dat het verschillende toepassingen heeft, maar hennep als vezel (garen) voor kleding is minder bekend. Dat is best wel opvallend omdat het ooit werd beschouwd als een van de meest veelzijdige stoffen die men kende. Het werd gebruikt voor het maken van kleding, maar ook voor het maken van zeilen en touw, het vullen van een kussen, als veevoer, enz.


Geen zin om te lezen? Kijk dan de video (engels)


Deze veelzijdigheid is niet veranderd. Er zijn zelfs nieuwe toepassingen voor ontdekt zoals voor biologisch afbreekbare plastics, interieur en zelfs cosmetica. Tegenwoordig wordt hennep algemeen gezien als een van de meest duurzame materialen voor mode.

 
 

Plant productie

Ooit werd hennep wereldwijd geproduceerd omdat het voor van alles kon worden gebruikt. Tegenwoordig wordt hennep voor vezelproductie vooral in Azië en het Midden-Oosten gekweekt. Het wordt dicht op elkaar gezaaid om te voorkomen dat andere planten ertussen groeien. Hierdoor hoeven herbiciden nauwelijks te worden gebruikt.


Omdat hennep zo dicht groeit en de wortels tot wel 2,7 meter diep kunnen groeien, kan dit de bodemkwaliteit enorm verbeteren en bodemerosie voorkomen. Dit laatste is een groot probleem in landen die vooral ondiepe wortelgewassen worden geproduceerd (maïs en soja).


Er zijn maar weinig plantenziekten die hennep ernstig aantasten, dus er zijn weinig bestrijdingsmiddelen nodig om dit gewas te produceren.Wat is hennep stof

Hennepplanten staan bekend om het feit dat ze water (zelfs afvalwater, zoals rioolwater) kunnen zuiveren van ongewenste stoffen en zelfs chemicaliën. Hennep werd zelfs gebruikt rond de kernramp van Tsjernobyl om radio-isotopen en verschillende andere gifstoffen uit de bodem en het water te verwijderen.


Oogsten

De stengels van de hennepplant hebben de meeste vezels. Deze worden geoogst na de bloei maar voor de zaadzetting. Vezels hebben de neiging veel grover te worden tijdens de zaadvorming, dus het oogsten moet op tijd gebeuren.


Retting

Retting is een rottingsproces waarbij micro-organismen en vocht op hennepplanten worden gebruikt om de meeste plantenweefsels en pectine rond de vezels op te lossen. Dit scheidt de vezels van de stengel van de plant.

 
 

Vezelproductie

Na het rotten worden de stelen in kleinere stukjes gebroken en gekamd om de laatste houtachtige deeltjes te verwijderen zodat de vezels kunnen worden gesponnen.

Het eerder genoemde proces is volledig mechanisch en vereist geen chemicaliën. Dit is echter een zeer traag en arbeidsintensief proces, en tegenwoordig produceren bedrijven ook chemisch hennep. Dit is sneller en goedkoper te maken, maar minder milieuvriendelijk. Dit type hennep staat bekend als hennepviscose of hennep rayon.


In beide gevallen (chemisch en mechanisch geproduceerde hennepvezels) moet het weefsel na het spinnen verder worden verwerkt om het draagbaar te maken. Het moet worden geverfd om het er mooi uit te laten zien, wat verschillende effecten kan hebben op het milieu, afhankelijk van de gebruikte techniek. Omdat hennep een zeer stugge en zeer ruwe vezel is, moet het worden gemengd met (biologisch) katoen om het comfortabeler te maken.


Dus hoewel de hennepplanten zeer duurzaam zijn om te produceren met grote voordelen voor het milieu, moet je goed opletten om het type hennep te vinden dat het meest duurzaam is tot vezels.


Meer Duurzame Stoffen

Do you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Latests Blogposts

Do you need 150+ Tips to start your

Zero Waste Journey?

150 tips side balk comp.png

Join 5000 Green Bees who never miss weekly videos & eco-tips.

Free shampoo bar recipe - eco friendly bathroom

Join 5000 Green Bees who never miss weekly videos & eco-tips.

Follow me on Youtube!

bottom of page