top of page

This blogpost may contains affiliate links, meaning I may receive a small commission for purchases made through these links at no extra costs to you. 

  • Writer's pictureValinda

4 tips voor Duurzaam Afwassen

Updated: May 26

Inmiddels zou je moeten weten dat afwassen milieuvriendelijker is dan het gebruik van papieren wegwerpborden (omdat deze veel water nodig hebben om te produceren). Maar is het mogelijk om uw afwasroutine milieuvriendelijker te maken? Tuurlijk! Hieronder lees je enkele tips om je op weg te helpen.


Vaatwasser

Een vaatwasser is ongeveer 3,5 keer zuiniger met water dan met de hand afwassen. Dus als je het geld en de ruimte hebt voor een vaatwasser, is het zeker een goede investering om water (en tijd) te besparen. Je zou denken dat een vaatwasser helemaal volloopt met water, of een constante stroom vers water spuit. Maar dit is niet het geval. Vaatwassers gebruiken tegenwoordig veel pompen, filters en sprays die water hergebruiken tijdens het schoonmaken. Schoon water wordt alleen gebruikt aan het begin van de vaatwas en voor de laatste spoeling. Tijdens het wassen wordt het water gefilterd en verwarmd voor maximale reiniging (en water efficiëntie).

Ondanks dat ik een vaatwasser heb, doe ik ook dagelijks de afwas met de hand. Potten en pannen was ik met de hand omdat het hun levensduur verlengt. Net als bij sommige van de luxe keukenmessen die we hebben. Ook worden sommige houten keukenbenodigdheden met de hand gewassen. Lees hier meer tips over water besparen.


Zeep

Duurzaam Afwassen

Voor het kiezen van je afwasmiddel wil je een biologisch afbreekbare zeep. De meeste conventionele zepen bevatten veel chemicaliën die door de afvoer worden weggespoeld waar het onze watersystemen en zelfs het zeeleven kunnen aantasten. Sommige van deze chemicaliën zijn niet gemakkelijk te verwijderen wanneer ons water wordt gereinigd. Dus, wat zijn goede opties voor zeep? Een blok vaste afwaszeep is een goede keuze. Dit is een leuk DIY project als je zelfverzekerd genoeg ben om met loog te werken (geen zorgen, er blijft geen loog achter in het eindproduct) of je kunt een vaste afwas zeep kopen. Is vast afwasmiddel niets voor jou? Ga voor een afwasmiddel in karton. Zorg ervoor dat de doos leeg en schoon is voordat u deze recycled, want alleen schone producten kunnen worden gerecycled.


Duurzaam Afwassen

Spons/borstel

Duurzaam Afwassen

Tegenwoordig zijn er verschillende duurzame opties als alternatief voor de plastic borstels en sponzen die we vroeger hadden. Een houten borsteltje is ideaal voor die kleine glaasjes waarin je met een sponsje tot op de bodem kunt komen. Een luffa of een kokosnoot scrub pad is een geweldige composteerbare spons. Dit bespaart je niet alleen veel plastic, maar ze gaan ook langer mee in vergelijking met hun plastic tegenhanger, waardoor je op de lange termijn geld bespaart. Zoals ik al zei, zijn deze type sponzen composteerbaar waardoor ze dus een afval achter laten als je ‘op’ zijn aangezien ze in de composteerbak kunnen.

 

4 tips voor Duurzaam Afwassen

4 tips voor Duurzaam Afwassen

 

Gebruik minder water

Als ik de afwas met de hand doe, wil ik voorkomen dat de gootsteen volledig met water wordt gevuld. Dat doe ik door de grootste pan die ik die dag gebruikte als spoelbak te gebruiken en in die pan doe ik de afwas. Hierdoor bespaar ik veel water en ik vind het makkelijker om mee te werken als ik naast de pan afspoel. Vang ook het koude ‘afvalwater’ op en gebruik het water om de planten water te geven.

Ik hoop dat deze tips je hebben geholpen om je dagelijkse gerechten duurzamer te maken.


Meer Duurzaam afwassen

Do you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Follow me on Youtube!

Free Ebook?

ebook side bar.png

Free Ebook?

ebook side bar.png
bottom of page