• Valinda

Natuurlijke Spons

Updated: Mar 4

Sponzen worden al duizenden jaren gebruikt (de Grieken gebruikten ze al). Ze kunnen veel water opnemen en zijn daarom ideaal voor schoonmaken. Helaas zijn de meeste sponzen tegenwoordig van synthetische, terwijl een paar decennia geleden sponzen volledig dierlijk product was. Hier leest je de oorsprong van verschillende soorten sponzen en de meer milieuvriendelijke alternatieven die tegenwoordig beschikbaar zijn.

Wat zijn sponzen?

Oorspronkelijk is een spons een diersoort, meer specifiek een Porifera (wat spons betekent). Ze missen weefsel en organen zoals normale dieren, maar ze hebben wel een skelet en produceren zaadcellen voor reproductie. Sponzen hebben echter geen zenuwstelsel (dus voelen ze niet), spijsvertering of bloedsomloop. Sponzen hebben een constante waterstroom door hun lichaam nodig voor voedsel en zuurstof en om hun afval kwijt te kunnen.

Vroeger was het oogsten van spons niet erg milieuvriendelijk, maar in de Verenigde Staten worden tegenwoordig sponzen geoogst met duurzame methoden die de spons populatie als geheel helpt. Duikers zijn getraind om regelmatig en systematisch visgebieden te rouleren en duurzaam sponzen te oogsten door de spons door te snijden zodat de basis nog intact is. Hierdoor kan de spons snel regenereren. Het rouleren van de oogst- of visgronden zorgt ervoor dat de sponzen voldoende tijd hebben voor een gezonde en productieve hergroei, zonder dat de natuurlijke habitat van de zeesponskolonies te beïnvloeden.

 
 

Synthetische sponzen:

De meeste sponzen die tegenwoordig in supermarkten verkrijgbaar zijn, zijn synthetische sponzen. Sommige zijn op plastic gebaseerd, terwijl er ook enkele plantaardige versies zijn.


Plastic

Synthetische sponzen kunnen gemaakt worden van verschillende soorten plastic zoals polyester of polyurethaan. Polyurethaan wordt gebruikt in plastic sponzen aan de ruwe kant. Hierdoor is het fijn om hardnekkig vuil mee te verwijderen. Polyester sponzen worden veel gebruikt bij het afwassen en zijn meestal zacht en geel. Het grote nadeel van dit soort sponzen is dat ze minuscule plastic deeltjes aan je afwaswater afgeven, wat uiteindelijk zal leiden tot vervuiling van het grondwater met deze microplastics.


Plantaardig

Plantaardige synthetische sponzen zijn gebaseerd op cellulose. Deze sponzen zijn gemaakt van houtvezel en worden vaker gebruikt voor het reinigen van de huid, en zijn meestal duurder dan polyester sponzen. Hoewel dit soort sponzen milieuvriendelijker is in vergelijking met polyester sponzen, hebben ze een intensieve (niet erg milieuvriendelijke) behandeling ondergaan om van het plantmateriaal een spons te maken.

natuurlijke spons

Milieuvriendelijke sponzen

Dus, wat is een milieuvriendelijker alternatief voor de bovengenoemde sponzen?


Kokos spons

Een kokosvezelspons is gemaakt van kokosvezels (een afvalproduct) die in een vierkante vorm geperst is. Latex en katoen worden gebruikt om alles samen te binden. Het is geweldig om je vaat schoon te schrobben en tegelijkertijd krasvrij te zijn voor je pannen. Omdat dit soort sponzen geweldig is voor het schrobben van hardnekkig vuil, is het niet erg fijn om te gebruiken voor je lichaam.

 

kokos spons

 

Luffa spons

Een Luffa spons is mijn favoriete natuurlijke spons. In tegenstelling tot synthetische sponzen op plantaardige basis, worden deze sponzen niet behandeld om er een spons van te maken. Loofah is een soort kalebas/komkommer met een poreus sponsachtig interieur. Het ziet eruit en groeit vergelijkbaar met komkommers en elk seizoen kunnen er meerdere vruchten per plant worden geoogst.


Dit is een leuke video die laat zien hoe luffa sponzen worden gekweekt.
luffa natuurlijke spons

Luffa sponzen zijn verrassend stevig en zijn niet alleen geweldig voor je afwas, maar ook voor onder de douche. Ik hou ervan om mijn lichaam te schrobben met mijn luffa spons.

Zoals je hier kunt lezen, gebruik ik een epilator om haar van mijn benen te verwijderen. Ingegroeide haartjes komen helaas vaker voor bij dit type ontharing. Een luffa spons is een fijne scrub die ingegroeide haartjes helpt voorkomen. Twee keer per week scrub ik mijn benen met deze spons om ingegroeide haartjes te voorkomen en zacht te houden.


Ik hoop dat je deze informatie nuttig vindt en ik hoop dat je binnenkort de overstap naar een milieuvriendelijkere spons zult maken.


Meer over duurzaam Douchen

Meer Duurzaam afwassen

Do you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Latests Blogposts

Do you need 150+ Tips to start your

Zero Waste Journey?

150 tips side balk comp.png

Join 5000 Green Bees who never miss weekly videos & eco-tips.

Free shampoo bar recipe - eco friendly bathroom

Join 5000 Green Bees who never miss weekly videos & eco-tips.

Follow me on Youtube!