Voedselverspilling Tegengaan

Wanneer je meer afvalvrij wilt leven, merk je al snel dat de keuken een plaats kan zijn waar veel afval wordt gemaakt. Het verminderen van voedselverspilling is niet alleen goed voor je portemonnee, maar verkleint ook je ecologische voetafdruk. Denk eens aan alle energie die wordt geïnvesteerd in het produceren, oogsten en transporteren van gewassen voordat ze op je bord belanden. Ik vind het heel erg dat veel van deze geïnvesteerde energie wordt verspild omdat mensen voedsel met kleine imperfecties weggooien. Om je te helpen je voedselverspilling tegen te gaan, geef ik je hier een paar tips over het beware van voedsel.

Maaltijdplanning

Ik plan meestal een hele week van tevoren, zodat ik er niet meer over hoef na te denken de rest van week. Het plannen van je maaltijden is ook een goede manier om ervoor te zorgen da je gebruikt wat je al in huis hebt. Het helpt je ervoor te zorgen dat je koopt wat je echt nodig hebt.

Maaltijdplanning geeft meer overzicht en zorgt ervoor dat je verse producten of andere producten die snel bederven eerst gebruikt. Er zijn een aantal apps om je te helpen, maar ik ben meer van pen en papier. Het geeft me een beter overzicht en ik kan alles beter onthouden.

Restjes

Meestal probeer ik genoeg eten te maken voor het hele gezin, maar soms maak ik te veel of hadden we niet zoveel honger als verwacht. Dan heb ik dus restjes. Ik bewaar restjes altijd in de vriezer. Ik label de bakjes met wat er in zit en maak een lijst op de koelkast met het aantal overgebleven bakjes dat in de vriezer staat. Als er genoeg bakjes in de vriezer zitten(meestal 4 of 5) plan ik een dag waar we alle restjes opeten. Ik haal de potjes 's ochtends die dag uit de vriezer en laat ze overdag ontdooien. Tegen de avond zijn ze ontdooid en klaar om te worden opgewarmd in de magnetron.

Sommige nemen de restjes van de avond ervoor mee naar werk om tijdens de lunch op te eten. Persoonlijk vind ik het niet fijn om twee keer achter elkaar hetzelfde te eten. Als je daar geen probleem mee hebt, is het een geweldige manier om een ​​aantal van je restjes te gebruiken.Vriezer inventaris

De vriezer is een geweldige plek om niet alleen etensresten op te slaan, maar ook om uw in bulk gekochte goederen op te slaan. Maar hoe vaak is het jou overkomen dat je een grote hoeveelheid ergens van hebt gekocht die super handig zou zijn om in de vriezer bij de hand te hebben en het daarna helemaal vergeten was? Ja…. ik ook. Bewaar dus een inventaris van je vriezer op een handige plaats zoals op de koelkast. Dit geeft je een duidelijk overzicht van het eten dat je momenteel in huis hebt, zodat je je boodschappenlijst ernaar kunt aanpassen.

Als je een hele grote vriezer hebt, is het misschien een goed idee om compartimenten in de vriezer te maken om een ​​beter overzicht te houden van wat je hebt.

We hebben een vriezer met lades, dus elk heeft zijn eigen categorie. Een heeft fruit (voor het maken van jam (we hebben een heel gelukkige bramenstruik die genoeg maakt voor de hele buurt)), Eén met groenten, één met brood, één met veganistische snacks en ijs) en één met potten met restjes (ja, we hebben een grote vriezer).

Composteren

Composteren kan een heel boek zijn, maar het is een geweldige methode om alle andere etensresten die niet geschikt zijn voor consumptie, opnieuw te gebruiken. Composteren kan een beetje eng zijn, maar een kleine composteerbak voor binnen is een geweldige plek om te beginnen. Het neemt niet veel ruimte in beslag en is zeer betaalbaar. Zelfs met een compoststarter kost het je slechts €40, -.


Ik hoop dat deze tips je wat inspiratie geven om je keuken duurzamer te maken op je reis zonder afval.

 • pinterest
 • insta
 • facebook
 • twitter icon

Do you use

Unpaper Towels?

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

 • pinterest
 • insta
 • facebook
 • twitter icon

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Do you need 150+ Tips to start your

Zero Waste Journey?

zonnebloem vector.png
 • pinterest
 • insta
 • facebook
 • twitter icon
large gift box 2.jpg
bamboe square.jpg
macarons%20small_edited.jpg

This blog contains affiliate links, meaning I may receive a small commission for purchases made through these links at no extra costs to you.