top of page

This blogpost may contains affiliate links, meaning I may receive a small commission for purchases made through these links at no extra costs to you. 

Copy of World Earth Day 2024 Badge (1).png

Voedselresten in glas invriezen

Updated: Dec 1, 2023

Verspil niet, wil niet. Het is de mantra van een vervlogen tijdperk dat vandaag relevant is geworden. Overgebleven voedsel bewaren om later te consumeren is het juiste voor je budget en voor de planeet.

Het verminderen van voedselverspilling is essentieel voor het welzijn van onze planeet en leren hoe je voedselresten in glas kunt invriezen is duurzaam en economisch.

Glas is plasticvrij (duh), herbruikbaar, duurzaam en helpt je naar een duurzame keuken. Gebruik deze tips om (biologisch) eten in glazen bakjes in te vriezen.


Gehard glas

Gehard glas heeft een gecontroleerde thermische behandeling ondergaan waardoor het sterker is en bestand is tegen extreme temperaturen. Glazen bakvormen en weckpotten zijn twee voorbeelden van gehard glas die we het meest kennen.


Glazen inmaakpotten (mason jars) zijn ideaal voor het invriezen van etensresten. Het glas is gehard en kan de vriestemperatuur van de vriezer weerstaan. Glazen potten die zijn gekocht met voedsel erin, zijn ook gemaakt van gehard glas en kunnen veilig worden gebruikt om etensresten in te vriezen.


De verschillende vormen en maten van glazen containers, variërend van potjes babyvoeding tot de grote augurkenpotten, kunnen worden gebruikt voor het invriezen van etensresten, zolang de containers zijn gemaakt van gehard glas.

Gebruik alleen een glazen pot met een brede bovenkant. Dit maakt het gemakkelijk om voedsel in de container te doen en het eten zal uitzetten wanneer het wordt ingevroren in de vriezer wat extra ruimte nodig heeft.Welke etensresten kunnen worden ingevroren?

Elk voedsel kan in een glazen pot worden gedaan en ingevroren. Gekookte of rauwe bonen, vloeistoffen van groenten, gekookt vlees, pasta restjes, brood, soep, citroenschil, bleekselderij, vers fruit, verse of gekookte groenten, etensresten voor compostering of vleesbotten om bouillon te maken.


Overgebleven koffie, thee, fruit- of groentesappen of iets anders dat je eet, kan worden ingevroren. In plaats van kleine hoeveelheden voedsel of drank weg te gooien of uit te schenken, kun je het eten dat overblijft in glas invriezen voor later.Eten invriezen in glas


Eten invriezen in glas
2 potjes klaar om te worden ingevroren

Hoe in te vriezen

Voedingsmiddelen, vooral vloeistoffen, zetten uit als ze bevriezen. Hier moet je op letten bij het vullen van de glazen pot. Doe glazen potten niet helemaal vol als je deze vult voor de vriezer. Laat 3cm vrije ruimte aan de bovenkant van de pot zodat het voedsel binnenin voldoende ruimte heeft om uit te zetten zonder het glas te breken.

De afbeeldingen laten 2 potjes zien die klaar zijn om de vriezer in te gaan. Een heeft een restje risotto, de ander heeft water om te laten zien dat vloeistoffen bewaren in de vriezer ook mogelijk is.

Eten invriezen in glas
2 potjes in de vriezer zonder deksel

Laat het voedsel volledig afkoelen voordat je het in de potjes in de vriezer plaatst. Plak een stuk tape op de buitenkant van de glazen pot en schrijf de inhoud erop zodat je weet wat erin zit. Laat het deksel eraf als je de pot in de vriezer plaatst en doe deze er na 24 uur in de vriezer pas op. Voedsel zet uit tijdens het invriezen en wanneer de deksel luchtdicht op de pot zit, neemt de druk in de pot toe met als gevolg dat het glas breekt.


Eten invriezen in glas
2 potjes met bevroren inhoud.

Hoe te stapelen

Zorgvuldig stapelen is nodig om te voorkomen dat de glazen potten uit de vriezer vallen wanneer de deur wordt geopend en om te voorkomen dat ze omvallen en in de vriezer tegen elkaar botsen.

Er kunnen veel methoden worden gebruikt voor veilig stapelen, zoals rekken of bakken, het doel is om de glazen potten met diepvriesproducten stabiel te houden.


Hoe te ontdooien

Vooraf plannen is nodig als je diepvriesproducten uit glazen potten gebruikt. De potten kunnen niet in heet water of in de magnetron worden geplaatst om de inhoud te ontdooien. Plaats de glazen pot in een kom met koud water totdat de inhoud van de zijkanten loskomt, waarna het overgebleven voedsel uit de pot kan worden geschept en in een magnetronbestendige kom worden geplaatst en verwarmd.


Door glazen potten met wijde opening te gebruiken, wordt het ontdooien en het eruit halen van bevroren voedsel veel gemakkelijker. Als het voedsel voldoende is ontdooid om van de zijkanten van de pot te komen, kan met een lepel langs de rand het halfgevroren eten eruit worden geschept.


Grote glazen schalen, zoals een Pyrex-ovenschaal, kunnen een paar dagen onderin de koelkast worden geplaatst om te ontdooien. Neem nooit een glazen bak met ingevroren etensresten uit de vriezer en plaats deze direct in de magnetron of oven, het glas (zelfs gehard glas) zal breken bij dergelijke plotselinge temperatuurveranderingen.


Wassen en opnieuw gebruiken

De glazen containers en deksels kunnen voor onbepaalde tijd worden gewassen en hergebruikt. Verminder je voedselverspilling, bespaar geld op je boodschappen, houd handig ingevroren voedsel bij de hand en verminder de hoeveelheid plastic (eenmalige diepvrieszakjes) die je gebruikt door etensresten in glas in te vriezen.


Duurzaam eten bewaren


Commentaires


Do you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Free Ebook?

ebook side bar.png

Free Ebook?

ebook side bar.png
zws banner-1.png
bottom of page