Post | GreenandHappyMom
top of page

This blogpost may contains affiliate links, meaning I may receive a small commission for purchases made through these links at no extra costs to you. 

Copy of World Earth Day 2024 Badge (1).png
  • Writer's pictureValinda

6 Geweldige Duurzame Alternatieven voor Plastic Zakjes

Updated: Mar 28

In een wereld die zich steeds meer bewust wordt van de milieu-impact van onze dagelijkse keuzes, is het tijd om afscheid te nemen van het gekreukt wegwerpplastic en hallo te zeggen tegen een duurzamere manier van opbergen en organiseren. Plastic Ziplock-zakjes, ooit een handigheidje in onze keukens en avonturen onderweg, zijn onder de loep genomen vanwege hun bijdrage aan de plasticvervuilingscrisis. Maar vrees niet! De milieubewuste revolutie heeft een groot aantal ingenieuze alternatieven voortgebracht die de planeet redden van een overdaad aan plastic en je opslaggame naar nieuwe hoogten tillen. In deze verkenning van milieuvriendelijke alternatieven voor Ziploc zakjes, gaan we in op een levendige reeks opties die zowel veelzijdig als vriendelijk voor de aarde zijn.


Wat is er mis met Plastic Zakjes

Wat zijn Ziploc zakjes erg handig. Ze kunnen gemakkelijk overal in huis worden gebruikt, vooral in de keuken. De mogelijkheden zijn eindeloos:

  • Grote hoeveelheden voedsel bewaren.

  • Broodjes meenemen naar werk, school of op een picknick.

  • Restjes bewaren in de koelkast.

  • Voedsel invriezen.

  • Alle kleine dingen die graag ergens in ons huis kwijtraken op hun plaats houden (denk aan kinderspeelgoed, sieraden, schroeven, enz.).

Hoe handig ze ook lijken, plastic Ziploc zakjes hebben een donkere kant die moeilijk te negeren is. Stel je voor: een enkele zakje, licht van gewicht en ogenschijnlijk onschadelijk, kan honderden jaren nodig hebben om in het milieu af te breken. Stelt je eens voor hoeveel van deze zakken dagelijks wereldwijd worden gebruikt en weggegooid, waardoor onze stortplaatsen en waterwegen verstopt raken en grote schade aanrichten aan het delicate evenwicht van ecosystemen. Deze tassen, die vaak slechts enkele minuten worden gebruikt voordat ze worden weggegooid, blijven generaties lang in onze omgeving bestaan. Hun productie draagt bij aan de uitputting van fossiele brandstoffen en uitstoot van broeikasgassen, waardoor de klimaatverandering nog verergert. De bezorgdheid over het milieu rond plastic Ziploc zakjes herinnert ons er angstaanjagend aan dat zelfs kleine keuzes grote gevolgen kunnen hebben. Het wordt hoog tijd dat we onze relatie met deze vluchtige gemakken opnieuw evalueren en alternatieven zoeken die onze inzet voor een gezondere planeet weerspiegelen.


Duurzame Eco Alternatieven voor Plastic Zakjes

Het is tijd om de manier waarop we ons leven opslaan en organiseren te heroverwegen. Zeg vaarwel tegen het bekende plastic zakjes voor eenmalig gebruik en verwelkom een golf van innovatieve, milieuvriendelijke alternatieven die niet alleen je spullen vers en georganiseerd houden, maar ook bijdragen aan een gezondere planeet.


Glazen potten / Weck Potten

Hoe je ze ook noemt, ze zijn fantastisch en het gebruik ervan is vrij veelzijdig.

Glazen potten zijn ook een uitstekende keuze voor bulkvoedsel zoals rijst, pasta, meel, suiker, losse thee en koffie. Ze zijn ook geweldig voor restjes, omdat glas veilig is voor gebruik in de koelkast. Daarnaast kunnen ze in de badkamer gebruikt worden voor al die kleine spulletjes die een veilig thuis nodig hebben (haarspelden, haarbanden, make-up kwasten, enzovoort). Omdat ze transparant zijn, kun je gemakkelijk zien wat erin zit. Natuurlijk kun je ze personaliseren met stickers met de naam van het item in de pot of schilderen en decoreren met permanente verf, om de pot een persoonlijk tintje te geven.

Bovendien kunnen ze in zeer heet water worden gewassen (zelfs gesteriliseerd met stoom!), zodat je er 100% zeker van bent dat ze schoon en ontsmet zijn. G

lazen potten zijn ook geschikt voor de vriezer, zolang je ze niet helemaal vult, laat je tenminste 20% van de pot leeg omdat vloeistoffen hun volume vergroten als ze bevroren zijn en het glas kan breken.

Als je op zoek bent naar glazen potten om restjes in te vriezen, kies dan voor glazen potten die zowel hitte- als koudebestendig zijn.

Duurzame Alternatieven voor Plastic Zakjes - glazen potten

Herbruikbare boterhamzakjes

Herbruikbare boterhamzakjes zijn precies wat hun naam zegt: boterhamzakjes die opnieuw kunnen worden gebruikt. Ze kunnen worden gewassen en keer op keer worden gebruikt en zijn een uitstekende keuze voor broodjes en snacks voor onderweg. Kinderen zijn er dol op, want deze zijn er in zoveel verschillende prints en kleuren, je hoeft alleen maar de juiste te kiezen voor je kleintje.

Duurzame Alternatieven voor Plastic Zakjes - Herbruikbaar boterham zakje

(Veganistische) Bijenwas Wraps

Wikkels van bijenwas zijn een zeer bekend product voor iedereen die een zero-waste levensstijl heeft, en dat is omdat ze een geweldig alternatief zijn voor klassieke producten voor eenmalig gebruik. Ze kunnen overal in de keuken worden gebruikt: voor restjes in plaats van aluminiumfolie (ken je die situatie als je je avondeten in een kom doet zonder aangestoken te worden, dus je wilt het met iets afsluiten? Nou, bijenwas wraps zijn hier een ideale oplossing voor !). Bovendien zijn ze geweldig voor sandwiches, snacks en al die situaties waarin je je eten vers wilt houden (denk aan een doormidden gesneden appel - doe er een bijenwas wrap omheen en voorkom dat het bruin wordt!).

Duurzame Alternatieven voor Plastic Zakjes - veganistische beeswax wraps

alternatieven voor plastic zakjes

Roestvrijstalen lunchbox

Een roestvrijstalen lunchbox is een uitstekend alternatief voor Ziploc-zakjes! Je kunt je eten overal mee naartoe nemen en je kunt er zeker van zijn dat het op een veilige plek staat, of je het nu warm of koud neerzet. Het is algemeen bekend dat kunststof schadelijke chemicaliën kan afgeven bij blootstelling aan hoge temperaturen, maar roestvrij staal is zeer stabiel en daar is geen reden voor. Natuurlijk kun je ze thuis gebruiken voor het bewaren van allerlei soorten voedsel, niet alleen als je het huis uit gaat.

Duurzame Alternatieven voor Plastic Zakjes - rvs lunch box

Siliconen (Stasher) zakjes

Siliconen tassen lijken qua doel sterk op plastic Ziploc-zakjes, maar kunnen gemakkelijk worden gewassen en bijna ontelbare keren worden gebruikt. Ze kunnen in de vaatwasser worden gewassen en in de magnetron en vriezer worden gebruikt. Veel mensen gebruiken ze voor voedsel, maar ze kunnen gemakkelijk overal in huis worden gebruikt: in de badkamer, in de kinderkamer voor klein speelgoed, en natuurlijk als je ergens heen gaat om eten en andere grote spullen mee te nemen die in een plaats.

Ze zijn verkrijgbaar in vele vormen, vormen, maten en natuurlijk kleuren, dus je kunt aan elk gezinslid een kleur geven, zodat ze kunnen zien welke tas van wie is.

Duurzame Alternatieven voor Plastic Zakjes - silicone stasher bags

Zakjes met trekkoord

Als je het niet wist, kunnen zakjes met trekkoord ook worden gebruikt als groente en fruit zakjes. Ze zijn niet alleen heel stevig en keer op keer te gebruiken, ze zien er ook nog eens heel mooi uit en voegen een vleugje natuur toe aan elk interieur. Gemaakt van natuurlijke materialen, makkelijk te wassen en te gebruiken, en verkrijgbaar in vele maten en kleuren. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een natuurlijke manier om je garderobe fris te houden en vervelende insecten (bijvoorbeeld motten) op afstand te houden, kun je een kleine hoeveelheid gedroogde lavendelbloem in een zakje met trekkoord doen. Naast een aangename geur verlaten de motten je garderobe met de snelheid van het licht!

Duurzame Alternatieven voor Plastic Zakjes - drawstring bag pouch

Kijk, er zijn veel duurzame alternatieven voor plastic Ziploc-zakjes je hoeft alleen je voorkeur te kiezen!


Meer Duurzame Keuken Producten


Duurzaam eten bewaren

Do you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Free Ebook?

ebook side bar.png

Free Ebook?

ebook side bar.png
zws banner-1.png

Follow me on Youtube!

bottom of page