top of page
  • Writer's pictureValinda

Geen Afval Onderweg

Updated: May 26

De huidige wereldsituatie geeft ons, onze vrijheid steeds meer terug en we zijn steeds meer op pad. We hoeven niet meer online te shoppen en ook voor ons entertainment zijn we niet meer afhankelijk van Netflix. We kunnen weer restaurants bezoeken, naar pretparken gaan en gewoon naar buiten gaan om welke reden dan ook, maar we willen dat zo milieuvriendelijk mogelijk doen, dus hier is een lijst met items die ik altijd bij me heb als ik het huis verlaat.


Geen zin om te lezen? Kijk dan het filmpje! Engels

Geen Afval Onderweg

Herbruikbare tas

Een herbruikbare tas is het eerste dat ik in mijn tas doe als ik mijn tas inpak om te vertrekken.

Wist je dat we ongeveer een biljoen plastic tassen per jaar gebruiken! Dat zijn meer dan 30.000 plastic wegwerp tasjes per seconde! En ongeveer 125 zakken per jaar per persoon op de planeet en aangezien we met ongeveer 8 miljard zijn, kunnen we beter doen dan dat.

Dit aantal is echt verbazingwekkend, want ik heb al jaren geen plastic tas gebruikt, omdat plastic wegwerp tassen in Nederland verboden zijn (voor non food). Maar als je bedenkt dat de meesten van ons (eco-helden) niet eens plastic tassen gebruiken, omdat we beter weten, zijn er veel mensen die honderden plastic tassen per jaar gebruiken. Laten we dit gemiddelde alsjeblieft verlagen en neem altijd een herbruikbare tas mee, voor het geval dat. Hij weegt niets en je bent altijd voorbereid op die onverwachte boodschappen.

 
 

Groente/fruit tasjes

Geen Afval Onderweg

Naast een herbruikbare tas heb ik ook altijd een kleinere groente/fruit tasjes bij me als ik van huis ga. Dit is natuurlijk handig voor die onverwachte boodschappen, maar vaker worden deze tassen gebruikt voor kastanjes of eikels die mijn dochter vindt terwijl ze naar school loopt. Hoe dan ook, het is handig om ook een kleinere tas bij je te hebben, want je weet gewoon nooit waar je terechtkomt als je het huis verlaat. Zeker als je kinderen hebt.

Dit zakje wordt soms ook gebruikt om afval te verzamelen dat ik onderweg tegenkom als ik met mijn dochter naar school loop of naar de supermarkt loop. Uiteraard gebruik ik het dan niet voor fruit en groenten als ik er gewoon willekeurig afval in heb verzameld. Dan moet ik hem eerst in de was doen.


Geen Afval Onderweg

Stoffen servet

Een paar stoffen servetten zitten altijd in mijn tas, want deze zijn een must als je kinderen hebt. Ze zijn niet alleen handig voor loopneuzen of vuile handen, maar de mijne worden meestal gebruikt om glijbanen in onze speeltuin schoon te maken. Ze zijn ook erg handig als je met kinderen een ijsje gaat halen, want de favoriete ijssmaak van mijn dochter is chocolade. Dit soort ijs is bijna zwart (en zuivelvrij) en kan een ongelooflijke puinhoop veroorzaken als ik niet alles snel opruim. De papieren servetten die ze leveren, wil ik natuurlijk vermijden, omdat ze wegwerpbaar zijn en ook niet goed werken met dit soort rommel.

Waterfles of geïsoleerde mok

Geen Afval Onderweg

Dit spreekt voor zich, want zo vermijd je de aanschaf van een andere plastic fles.

Ik ben geen koffiedrinker maar heb je graag een kopje koffie onderweg en wil je het graag warm houden, ga dan voor een geïsoleerde koffiemok.


Rietjes

Wegwerp plastic rietjes, de bron van alle kwaad... Ok, het is niet zo erg en ik weet voor sommigen dat ze onvervangbaar zijn voor mensen met een handicap, maar voor de meesten van ons zijn ze niet nodig of gemakkelijk te vervangen.

Geen Afval Onderweg

Wist je dat er elke dag een half miljard plastic rietjes worden gebruikt en weggegooid en dat niet alleen dieren die in de zee leven stikken in plastic dat wij mensen weggooien. Ook dieren op het land hebben last van ons plastic afval. Van kamelen in het Midden-Oosten tot vee in India, ze eten allemaal ons plastic afval omdat ze het aanzagen voor voedsel. Dus het minste wat je kunt doen is dat rietje afwijzen of je eigen rietje meenemen.

Ik heb een dochter die erg actief is en niet het geduld heeft om rustig te gaan zitten en uit een glas te drinken, dus als we uit gaan, zorg ik dat ik een herbruikbaar rietje bij me heb zodat ze goed kan drinken en dan weer kan gaan spelen.

 
 

Spork

Ik heb een spork in mijn portemonnee voor het geval dat. Ik gebruik het niet vaak, maar ik zou het niet leuk vinden als ik een stuk wegwerp plastic zou moeten gebruiken, alleen omdat ik het mijne ben vergeten.

Geen Afval Onderweg

Hij weegt niets en neemt nauwelijks ruimte in beslag, dus hij is makkelijk mee te nemen. De mijne is van plastic, maar die heb ik al jaren. Ik denk zeker al 10 jaar en ik zal hem blijven gebruiken tot hij niet meer bruikbaar is en dan zou ik ervoor kiezen om voor een opvouwbare RVS op te gaan.

Lunchtrommel/snackzakje

Geen Afval Onderweg

Als ik weet dat ik een groot deel van de dag van huis zal zijn, zorg ik er altijd voor dat ik in ieder geval een snack meeneem om impulsaankopen van snacks die individueel in plastic verpakt zijn te voorkomen. Mijn favoriete snacks op dit moment om mee te nemen zijn met pure chocolade omhulde pinda's. Omdat ik een zoetekauw ben en deze ook wat eiwitten bevat. Maar ik neem ook wel eens groente of fruit mee.

Als ik lunch mee moet nemen, gebruik ik een herbruikbare boterhamzak. Ik heb geen lunchtrommel, want ik heb liever een herbruikbaar zakje omdat deze veel kleiner kan worden verpakt als hij leeg is in vergelijking met een lunchtrommel. In ons land eten we veel brood. Sommigen van ons twee keer zo dag. Ik maar één keer per dag, meestal mijn lunch. Dus maak ik een paar boterhammen die ik mee kan nemen als ik voor langere tijd van huis ga.


Ik hoop dat deze items je wat inspiratie geven voor wat je mee kunt nemen.


Meer Duurzaam Reizen

Do you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Follow me on Youtube!

Free Ebook?

ebook side bar.png

Free Ebook?

ebook side bar.png
bottom of page