Post | GreenandHappyMom
top of page

This blogpost may contains affiliate links, meaning I may receive a small commission for purchases made through these links at no extra costs to you. 

Copy of World Earth Day 2024 Badge (1).png
  • Writer's pictureValinda

Wasbare Luiers lekken

Updated: Nov 13, 2023

Wanneer je wasbare luiers gebruikt, kunnen er bepaalde problemen optreden. Hier probeer ik alle soorten problemen met lekkende wasbare luiers te behandelen en hoe je ze kunt op te lossen.


Lekken wasbare luiers meer?

Over het algemeen lekken wasbare luiers niet vaker dan wegwerpluiers, maar wasbare luiers en wegwerpluiers werken niet hetzelfde, net zoals elk merk wegwerpluiers een beetje anders werkt, werken wasbare luiers ook iets anders. Wanneer je wasbare luiers gebruikt zoals wegwerpluiers, kun je inderdaad meer lekken ervaren, maar met een paar tips en trucs kun je wasbare luieren zonder lekken.

  • Kies de juiste pasvorm voor je baby

  • Kies voldoende absorptievermogen voor het tijdstip van de dag

  • Leer het poep- en plasschema van je baby en verander de luier ritme.

  • Let op kleding


Hoe voorkom ik dat wasbare luiers gaan lekken?


Wissel de luier vaker

Een van de gemakkelijkste manieren om te voorkomen dat een wasbare luier lekt, is door de luier vaker te verschonen. Een wasbare luier bevat geen chemicaliën in de luier die vloeibare ontlasting omzetten in een vaste gelachtige substantie zoals in wegwerpluiers, maar vertrouwt in plaats daarvan op de hoeveelheid absorberende stof die in de luier aanwezig is om alle urine die je baby produceert op te vangen. Dit kan betekenen dat je luiers eerder volledig verzadigd zijn dan bij wegwerpluiers het geval zou zijn. Dit kan leiden tot lekken van je wasbare luiers, maar is eenvoudig op te lossen door de luier vaker te verschonen. Dit zal niet alleen problemen met lekken oplossen, maar het kan ook huiduitslag voorkomen, aangezien de gevoelige huid van een baby meer vatbaar is voor huiduitslag als deze te lang nat blijft.


Pasvorm

Net als bij wegwerpluiers is het kiezen van de juiste maat wasbare luier belangrijk om te zorgen dat de luier niet lekt. Naarmate je baby groeit, zullen ze aanzienlijk van vorm en grootte veranderen en je zult je wasbare luier zodoende moeten aanpassen.


Wat is de juiste pasvorm?

Zoals alle soorten luiers, is de pasvorm erg belangrijk omdat alle ontlasting in de luier moet blijven. Over het algemeen moet een goede pasvorm van een wasbare luier zijn:

  • Een wasbare luier moet goed om de taille passen, maar niet te strak. Je zou zonder problemen een vinger of twee in de taille moeten kunnen toevoegen.

  • Er mogen geen openingen rond de benen zijn. Til de beentjes van je baby op als je net een schone luier om hebt gedaan. Blijven de beenelastieken goed om de benen zitten? Ja? Perfect.

  • Een wasbare luier ligt lager op de taille in vergelijking met een wegwerpluier, maar hoger op de taille dan waar ondergoed voor volwassenen zit. Over het algemeen zit een wasbare luier rond de navel.

  • Een wasbare luier moet in de plooi in de liesstreek.

  • Al het absorberende materiaal moet zich in de luier zitten. Dit is vooral belangrijk bij hydrofiele luiers, pre-folds en voorgevormde luiers, omdat de luier zal lekken als niet al het absorberende materiaal binnen boord zit.

lekken wasbare luiers

Afdrukken

Wanneer je de pasvorm van je luier aanpast, onthoud dan dat elastieken zijn gemaakt om uit te rekken om een ​​mooie, nauwsluitende pasvorm te krijgen. Het is begrijpelijk dat je je zorgen maakt dat de luier te strak om je baby zit en dat deze afdrukken kan achterlaten. Deze roze vlekken kunnen zichtbaar zijn zodra je de luier van je baby af doet. Ze lijken op de afdrukken van sokken die je rond je enkels kan krijgen. Deze zijn volkomen normaal en zouden binnen een redelijke tijd weer moeten verdwijnen. Deze afdrukken doen geen pijn aan je enkels en dit soort plekken zullen je baby geen pijn doen. Het is goed dat ze er zitten, want zo weet je dat de luier goed aansluit. Als deze markeringen echter te diep zijn met witte randen, wilt je misschien de pasvorm aanpassen, omdat dit een indicatie kan zijn dat de luier niet goed past.


Maat

Wasbare luiers van één maat zijn geweldig omdat ze meegaan van de pasgeborene tot de zindelijkheidstraining, omdat je de maat van de luier kunt veranderen met de drukknopen aan de voorkant. Naarmate je baby zich ontwikkelt, veranderen ze van vorm en grootte. Terwijl je mollige baby misschien op de tweede drukknop zat, en de luier nog maar net dicht ging rond de taille. Op het moment dat ze echter beginnen te lopen, moet je wellicht de drukknopen van de luiermaat aanpassen naar de eerst rij drukknoopjes en houdt je veel ruimte over in de taille. Zorg er dus voor dat je de luier aanpast wanneer je baby groeit en zich ontwikkelt.


Overvulling

Soms kan het moeilijk zijn om de luier in het gebied van de lies te laten passen, hoeveel aanpassingen je ook doet. Dit kan te wijten zijn aan de te veel dikke inleggers in de luier. Dit is een veelvoorkomend probleem bij pockets, omdat deze gemaakt zijn om een ​​bepaald aantal inleggers te bevatten. Te veel inleggers kunnen de luier omhoog en van de baby af duwen. Op deze manier worden de elastieken te veel uitgerekt en kunnen ze de opening niet meer dichten. Het kan ook compressie lekken in de luier veroorzaken (meer hieronder). Je kunt overvulling oplossen door simpelweg een van de inleggers te verwijderen. Als je echter veel absorptievermogen in de luier nodig heeft, heb je misschien de verkeerde soorten inleggers voor je luiers gekozen. Hieronder wordt meer uitgelegd.


Kledingproblemen

Soms werken je wasbare luiers prima, maar heb je nog steeds last van lekken. Dit kan te wijten zijn aan problemen met de kleding die je baby draagt.


Compressie lekken

Zoals eerder besproken, kan overvulling leiden tot compressielekken. Deze ontstaan ​​als er te veel druk op het absorberende materiaal/inleggers staan. Dit is vergelijkbaar met het uitwringen van een washandje. Zonder enige druk kan deze het vocht prima vasthouden maar met druk/wringen wordt het vocht uit het washandje verwijderd. Om compressielekken in de luier te voorkomen, moeten we er dus voor zorgen dat er niet te veel druk op de leggers komt. Dit doen we door de luiers niet te vol te doen, maar ook door strakke kleding te vermijden. Rompertjes staan ​​hier vooral bekend om, omdat een wasbare luier behoorlijk dik is en ouders er soms te hard aan trekken om hem dicht rond de luier te krijgen. Doe het niet, want dit kan leiden tot druk lekken. Gebruik een grotere maat rompertje of gebruik romperverlengers om de kleding tussen de beentjes van je baby wat langer te maken.


Lont effect

Zorg er bij het omdoen van een luier voor dat er geen kleding in de luier blijft zitten. Als dat het geval is, zal het absorberende materiaal in de luier het vocht opvangen en doorgeven aan de kleding wat resulteerde in een natte baby.

Zorg er ook voor dat al het luiermateriaal zich in de luier bevindt. Als de inleggers uit de luier steken, geven ze het vocht gemakkelijk door aan de kleding van je baby.

Dit geldt voornamelijk voor wegwerp inlegvellen. Deze zijn extreem dun en gemakkelijk te missen (het is mijn meest voorkomende oorzaak van lekkende wasbare luiers). Zelfs dit dunne stukje materiaal zal vocht doorgeven, wat resulteert in natte kleding.



Absorptievermogen

Je wasbare luiers werken omdat ze absorberend materiaal hebben om de urine die je baby produceert te absorberen. Om lekkage te voorkomen moeten er voldoende inleggers aanwezig zijn om alles op te nemen en moet het van het juiste materiaal zijn om dit snel genoeg te kunnen doen.


Gebruik je genoeg inleggers?

Dit klinkt zo eenvoudig, maar veel lekken gebeuren door onvoldoende absorptievermogen dat aan de luier wordt toegevoegd. Vooral als je heel vaak aan het verschonen bent, kan het nodig zijn om meer inleggers aan de luier toe te voegen.

Ook als je baby groeit, eten en drinken ze meer en poepen en plassen ze dus ook meer en moet je het absorptievermogen van de luier daarop aanpassen.


Gebruikt je het juiste type inleggers?

Als je al voldoende inleggers gebruikt en je nog steeds last hebt van lekken, heb je misschien niet de juiste soort inleggers. Naarmate je baby groeit en zich ontwikkelt, leren ze de plas tot op zekere hoogte op te houden. Als ze voelen dat ze moeten gaan, doen ze dit in de luier. Dit betekent dat je baby na verloop van tijd meer in een keer plast en je de inleggers daarop moet aanpassen. Hoewel natuurlijke vezels voor inserts geweldig zijn omdat ze gemaakt zijn van een hernieuwbare grondstof, nemen ze veel langzamer vocht op in vergelijking met synthetische vezels. Daarom is het aan te raden om een ​​snel absorberende inlegger te combineren met een inlegger die veel vocht vasthoudt. In dit geval neemt de snel absorberende snel al het vocht op wanneer het in de luier komt, terwijl de langzamer absorberende langzaam al dit vocht overneemt van de sneller absorberende inlegger. Wanneer deze twee samenwerken, heb je een veel kleinere kans op lekkende wasbare luiers.

Soort Inlegger

Absorptie Hoeveelheid

Absorptie Snelheid

Microfiber

💧💧

⚡⚡⚡⚡⚡

Bamboe Houtskool

💧💧💧

⚡⚡⚡⚡

(biologisch) Katoen

💧💧💧💧

⚡⚡

Bamboe

💧💧💧💧

⚡⚡⚡

Hennep

💧💧💧💧💧

Zorb

💧💧💧💧💧

⚡⚡⚡⚡

Zitten de inleggers op de juiste plek?

Dit kan in eerste instantie als grappig klinken omdat alle inleggers toch in de luier moeten zitten en in dat geval heb je gelijk. Jongens en meisjes zijn echter anatomisch niet hetzelfde. Jongens hebben mogelijk meer absorptie nodig aan de voorkant. In dit geval kunnen er aan de voorkant lekkages ontstaan ​​terwijl de achterkant van de luier droog blijft. Voeg extra inleggers aan de voorkant toe of vouw een legger aan de voorkant om extra absorptie op de juiste plaats te creëren. Zorg er ook voor dat ze naar beneden wijzen en niet naar de zijkant om te voorkomen dat ze naar de zijkant lekken. Meisjes plassen meer in het midden, dus als je lekken in het midden ervaart bij een meisje, voeg dan extra absorptievermogen toe in het midden.


De nacht

'S Nachts heeft je kindje misschien nog meer absorptie nodig, je baby slaapt langer als ze wat ouder zijn. Kies een luier met voldoende absorptievermogen om het verwisselen van kleding/beddengoed gedurende de nachten door lekkage te voorkomen. Pockets, AIO en AI2 kunnen deze hoeveelheid absorberend materiaal meestal niet aan, daarom raad ik aan om een ​​voorgevormde luier te gebruiken die je een beter absorptievermogen heeft, zodat jullie allemaal de hele nacht kunnen doorslapen.


Slecht absorptie

Als je het gevoel heeft dat je voldoende inleggers gebruikt, maar deze niet genoeg absorberen, kan dit komen door het materiaal niet voldoende absorbeert. Dit kan verschillende redenen hebben.

Voorwassen

Als je luiers en inleggers nieuw zijn gekocht, bevat dit natuurlijke materiaal nog steeds zijn natuurlijke oliën. Deze oliën moeten uit de luier worden verwijderd, zodat ze geen vocht meer afstoten maar absorberen. Om dit te doen, moeten je luiers voorgewassen zijn. Als je een pasgeboren baby gaat luieren met wasbare luiers, is een paar wasbeurten voldoende. Was je luiers gewoon 3 keer, zonder tussendoor te drogen, totdat de meeste oliën zijn verwijderd en de luiers voldoende vocht opnemen om als luier te functioneren. Als je echter begint met wasbare luiers bij een baby die wat ouder is, kan het zijn dat de luier meer voorwas nodig heeft, omdat wasbare luiers pas na ongeveer 10 wasbeurten het maximale absorptievermogen bereiken. Als je wasbare luiers dit aantal voorwasbeurten nog niet hebben bereikt, was ze dan nog een paar keer om te zien of het absorptievermogen verbetert.


Ophoping

Wasbare luiers moeten goed worden schoongemaakt om problemen zoals geurtjes en uitslag op de huid van je baby te voorkomen. Dit doe je met een goede wasroutine. Als je wasroutine niet goed genoeg is, kunnen je luiers eronder lijden, wat niet alleen de huid van je baby kan aantasten, maar ook het absorptievermogen van je luiers. De ophoping van wasmiddelen, mineralen uit hard water, producten zoals wasverzachter en oliën uit crèmes kunnen hier allemaal voor zorgen. Dit gebeurt meestal niet van de ene op de andere dag, maar door een wasroutine die niet goed genoeg is gedurende een langere tijd. Slechte absorptie en ophoping van mineralen gaan vaak gepaard met stinkende luiers, zelfs als ze net gewassen zijn, en of uitslag op de huid van je baby waar de luier heeft gezeten. Om dit probleem op te lossen, moet je mogelijk je wasbare luiers strippen. Lees deze blogpost als je instructies nodig hebt om dit te doen.


Het overbroekje

Het overbroekje van een wasbare luier is wat het vocht binnen moet houden, zodat de kleding van je baby niet nat wordt. Als er echter iets mis is met het overbroekje, kan dit leiden tot lekkende wasbare luiers.


Elastieken

De elastieken rond de beentjes van je baby moeten goed aansluiten om lekken te voorkomen. Als de elastieken van je luier echter niet meer rekbaar genoeg zijn, kunnen ze de opening rond de benen niet meer dichten. Dit is een natuurlijk proces als je wasbare luiers gedurende een langere periode intensief hebt gebruikt. Al het dragen en wassen veroorzaakt veel stress op deze elastieken en na verloop van tijd zullen ze verslijten.


Hoe weet je of de elastieken versleten zijn?

Er zijn een paar dingen waar je op moet letten om erachter te komen of de elastieken versleten zijn.

Hoe zien ze eruit?

Als het elastiek zich opgerold in plaats van plat te liggen, kan dit gaten veroorzaken langs de beentjes en kan het tijd zijn om het elastiek te vervangen.


Hoe voelen ze aan?

Als het elastiek hard of broos aanvoelt, of als het kraakt als je eraan trekt, is het elastiek versleten en moet het worden vervangen.


PUL

De meeste overbroekjes en covers (d.w.z. de buitenkant van pockets, AIO- en AI2-luiers) zijn gemaakt van polyurethaanlaminaat (PUL). PUL is een soort stof (meestal polyester) dat aan één kant met warmte is gelamineerd op een laag polyurethaanfilm om het waterdicht te maken, waardoor het ideaal is voor wasbare luiers.

Dus als er een probleem is met de PUL-laag van je overbroekjes of cover, kan het zijn dat de luier lekt. Dit is meestal te zien als een luier die dwars door de laag PUL lekt. Dus niet vanaf de bovenkant of rond de benen wat meestal wel het geval is. Er zijn 2 soorten problemen die met PUL kunnen gebeuren.


Scheuren

Het scheuren van PUL is zeer moeilijk te zien voor het oog, het is misschien niet waarneembaar. PUL-overbroekjes zijn een beetje rekbaar, dus ze passen over hydrofielen en voorgevormde luiers en sluiten mooi aan. Je kunt controleren op scheuren in je PUL door de overbroekjes uit te rekken. Als er kleine scheurtjes zichtbaar zijn zodra de PUL-overbroekjes zijn uitgerekt, zullen je luiers lek zijn. Het lijkt op het barsten van een print op een t-shirt dat een paar keer is gewassen.


Delaminatie

lekken wasbare luiers
PUL dat lost laat

Delaminatie is een ander probleem dat kan voorkomen bij overbroekjes en covers. In dit geval laat de gelamineerde laag los van de PUL. Dit ziet eruit als een plastic laag die bovenop de hoes ligt.

Zowel delaminatie als scheuren kunnen niet worden verholpen, wat betekent dat je overbroekjes het einde van zijn levenscyclus heeft bereikt.




Specifieke lekken in wasbare luiers


Lekken bij de benen

Dit wordt hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door een slechte pasvorm door overvulling of problemen met het elastiek. Zorg er dus voor dat de luier niet te vol zit met te veel inleggers. Als de elastieken goed werken, de luier goed in de liesplooi past en er nog steeds lekkage is, kan er een ander probleem zijn.

Is er voldoende absorptievermogen en wordt het vocht snel genoeg opgenomen? Als vocht niet snel genoeg wordt geabsorbeerd, kan het door de kleine openingen rond het been gaan en lekken veroorzaken. Probeer in dit geval een sneller absorberende inlegger zoals microvezel te combineren met een langzamer absorberende inlegger dat vocht beter vasthoudt, zoals hennep.

Lekken aan de bovenkant

Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een slechte pasvorm. Zorg ervoor dat de luier hoog genoeg in de taille zit. Een wasbare luier zit niet zo hoog als een wegwerpluier, maar moet rond de navel zitten. Als de luier lager is, is het tijd om een ​​maat groter te nemen zodat de luier op de juiste plaats past.

Zorg bij jongens voor voldoende absorptievermogen aan de onderkant, aangezien ze meestal naar voren plassen, terwijl meisjes meer naar beneden plassen. Als er aan de voorkant onvoldoende absorberend materiaal is, kan dit leiden tot lekkage in dat gebied.


Lekken bij de naden van je wasbare luiers

Dit wordt meestal veroorzaakt door problemen met de waterdichte laag van je wasbare luier. Als het overbroekje nieuw is, kan het zijn dat deze nooit goed is "geseald". Je kunt dit zelf doen met warmte door het een paar minuten in een hete droger te leggen of voorzichtig een aansteker in dat gebied te gebruiken. Deze sealing is nodig omdat de naaimachine bij het naaien van de luier kleine gaatjes maakt in het waterdichte materiaal. Deze moeten worden afgedicht om lekken te voorkomen. De meeste fabrikanten doen dit voor je, maar soms missen ze er een.

Als de hoes ouder is, kan er een ander PUL-probleem zijn, zoals delaminatie of scheuren in de PUL, wat betekent dat de hoes aan het einde van zijn levensduur is.


Lekkend tijdens de nacht

Nachtelijke lekken worden meestal veroorzaakt door onvoldoende absorptievermogen van de luier. Baby's dragen de luier 's nachts langer, dus je hebt een luier nodig die meer vocht aankan. Pockets, AIO's of AI2's zijn meestal niet voldoende voor de nacht. Ik raad aan om een ​​voorgevormde luier met een PUL of wollen overbroekje te gebruiken om de nacht door te komen zonder te lekken.

Lekkage tijdens de nacht met een zijslapende baby.

Dit is hoogstwaarschijnlijk ook een absorptie probleem. Zeker voor een zijslaper heb je absorptie op de juiste plek nodig. Als je al een voorgevormde luier gebruikt, voeg dan een microvezel-inlegger (of een andere snel absorberende inlegger) toe aan de luier om ervoor te zorgen dat het vocht snel genoeg wordt opgenomen als de baby 's nachts plast.


Dit zijn alle mogelijke problemen (ik zou kunnen bedenken) die het lekken van wasbare luiers kunnen veroorzaken. Als je echter nog steeds je luiers lekt vanwege problemen die hier niet worden genoemd, laat het me dan weten in de reacties en ik zal proberen je te helpen.


Meer Wasbare luiers

Do you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Free Ebook?

ebook side bar.png

Free Ebook?

ebook side bar.png
zws banner-1.png

Follow me on Youtube!

bottom of page