Wasbare Luiers lekken

Updated: Jun 3

Als je wasbare luiers gebruikt kun je verschillende problemen tegen komen (voor wegwerp luiers geldt trouwens hetzelfde). Als je last hebt van lekken in je wasbare luiers kan dit verschillende oorzaken hebben. Hieronder vind je een overzicht met een oplossing voor elk van de problemen.


Past de luier goed? Dit kun je checken door tijdens het verschonen de beentjes omhoog te doen en langs de elastieken te kijken. Zitten deze tegen de beentjes aan? Ja? Dan past deze goed. Zorg ervoor dat de luier hoog genoeg is en niet te strak langs de taille zit. Zit het elastiek niet langs de beentjes, probeer een luier een maatje kleiner of zet de drukknoopjes een standje kleiner.


Vul de pockets ook niet te vol. Dit kan ook voor een opening langs de beentjes zorgen wat voor lekkage kan zorgen.

Is de luier volledig verzadig tijdens het verschonen? Ja? Verschoon de luier vaker. Wasbare luiers nemen minder op dan de moderne wegwerp luier. Bij pocket luiers moet je soms wel om de 2 uur verschonen (bij mijn meisje bij pocket luiers soms wel om het uur). Soms kan er ook nog een extra inlegger toegevoegd worden aan de luier. Let er dan wel op dat de luier te vol zit waardoor de pasvorm niet goed meer is.

Zijn de luiers niet verzadigd bij verschonen? Dit kan veroorzaakt worden doordat er teveel vocht in 1 keer op een plek komt of doordat de opname van de inleggers is aangetast. Als je kindje veel in een keer plast kan er in een keer veel vocht op een plek terecht komen wat de inleggers niet snel genoeg over de luier kan verdelen. Dit kan opgelost worden door een hydrofiel washandje te leggen op de plek waar het vele vocht in een keer komt. Deze kan wel snel veel vocht opnemen waarna deze het over een groter oppervlak op de inlegger kan verspreiden.

De opname van de inleggers kan aangetast worden door bijvoorbeeld een verkeerde wasroutine of wasbare luier onvriendelijke billen zalfjes. In dit geval kan de luiers een paar keer extra wassen volgens een goede wasroutine de oplossing zijn. Lost dit het niet op? Probeer dan eens de luiers te strippen. Dit reinigt de luiers grondig van alle verontreiniging diep in de vezels wat de absorptie ten goede komt.


Wasbare luiers lekken

PUL dat lost laat

Lekken de luiers door het PUL heen? Dit is erg lastig te achterhalen en niet altijd goed te zien. Als de luiers door de PUL heen lekken betekend dit dat de luiers versleten zijn. Voordat je de luiers weg gooit, zorg er dan voor dat je zeker weet dat het niet een van de boven staande problemen is. Of de PUL zijn beste tijd gehad heeft kun je checken door de luier binnenste buiten te draaien (als dit mogelijk is). Een loslatende PUL laag kun je herkennen aan een ‘laagje’ plastic dat op de binnenkant van de luier ligt. Als dit ziet, is het PUL niet goed meer.


Lekken kunnen ook ontstaan door het lont effect. Als bijvoorbeeld een stukje inlegvlies net iets uit de luier steekt, kan dit vocht doorgeven aan de kleding naast de luier wat eruit kan zien als lekkage. Zorg er dus voor dat alles binnen de luier zit. Als laatste kan ook te strakke kleding bij je kleintje kan zorgen voor ‘druklekkage’ (vergelijkbaar met het uitwringen van een washandje). Dit is makkelijk te voorkomen door minder strakke kleding te gebruiken.

Hier heb je verschillende lekkage problemen bij wasbare luiers kunnen lezen.


Ik hoop dat ze je geholpen hebben bij eventuele problemen bij je wasbare luiers.


Do you use

Unpaper Towels?

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Do you need 150+ Tips to start your

Zero Waste Journey?

zonnebloem vector.png
  • pinterest
  • insta
  • facebook
  • youtube

Latests Blogposts