• Valinda

Kosten Wasbare Luiers versus Wegwerp

Updated: May 31

Er is altijd een discussie gaande over of wasbare luiers wel geld besparen. Meestal is het antwoord dat het ervan afhangt. Laten we dus wat berekeningen maken om te zien of wasbare luiers in jouw situatie je geld kunnen besparen.


Geen zin om te lezen? Kijk dan het filmpje (engels).

Kosten voor wegwerp

Om wegwerpluiers eerlijk te kunnen vergelijken met wasbare luiers, moeten we de kosten van beide luiermethoden kennen. We moeten eerst berekenen hoeveel wegwerpluiers we nodig hebben gedurende de hele luiertijd van je baby. Het exacte aantal dat je baby nodig heeft, kan variëren, omdat niet alle baby's hetzelfde zijn en sommige baby's eerder controle over hun blaas hebben dan andere. Onderstaande berekeningen zijn slechts een gemiddelde van het aantal benodigde wegwerpluiers. Daarna zal ik verschillende categorieën wegwerpluiers delen (koopjesmerk, premium merk en eco-merk) en hoeveel het je gaat kosten wanneer je elk van deze categorieën kiest om je baby in te luieren.
Hoeveel luiers heb je nodig?


Eerste 6 maanden

Een pasgeboren baby heeft veel meer luiers nodig dan een peuter. Een pasgeboren baby heeft de eerste maand ongeveer 8-10 luiers per dag nodig. Dus laten we zeggen dat een baby gemiddeld zo'n 9 luiers per dag gebruikt om berekeningen overzichtelijker te maken. 9 luiers per dag staat gelijk aan 9x7= 63 luiers per week voor je pasgeboren baby. Aangezien een half jaar 26 weken heeft, betekent dit dat een baby in het eerste halfjaar van zijn leven 9x7x26 luiers nodig heeft als we voor wegwerp zouden kiezen. Dit staat gelijk aan ruim 1.600 wegwerpluiers in deze baby fase.

Het volgende jaar

Als een baby ouder wordt, groeien ze. Ze eten meer, hun maag groeit en ze hebben iets meer controle over hun blaas. Hierdoor heb je overdag minder luiers nodig. Vanaf 6 maanden tot ongeveer 18 maanden heb je ongeveer 6 - 8 luiers per dag nodig. Dus laten we zeggen dat je gemiddeld ongeveer 7 luiers per dag nodig hebt. Een jaar heeft 365 dagen dus dit jaar heeft je baby 7x365 luiers nodig. Dit staat gelijk aan ongeveer 2500 luiers voor de tweede babyfase.


Van 1,5 jaar tot 2,5 jaar

De laatste luierfase verschilt in lengte voor baby's. Terwijl sommigen zindelijk zijn voordat ze 2 jaar oud zijn, hebben anderen misschien wat langer nodig. Het gemiddelde is 2,5 jaar, dus we zullen dit in deze berekening gebruiken voor het aantal luiers dat we in deze laatste fase nodig zullen hebben. Gedurende dit jaar heeft je baby ongeveer 6 luierwisselingen per dag nodig, omdat ze hun blaas veel beter onder controle hebben. Dit betekent dat je minder luiers nodig hebt, maar elke luier is iets duurder omdat elke luier meer vocht moet kunnen opnemen. Gemiddeld heb je voor deze laatste fase 6x365 is 2.200 wegwerpluiers nodig.


Conclusie

Iedereen berekent het aantal luiers anders. Dit komt omdat niet elke baby hetzelfde is en naarmate je baby groeit, zullen zijn poep- en plasgewoonten veranderen. Sommige baby's doen dit eerder dan andere, wat schommelingen veroorzaakt in het aantal luiers dat je per dag nodig heeft. Sommigen zeggen dat je ongeveer 3.000 wegwerpluiers nodig hebt in het eerste jaar van baby's (wat veel hoger is dan wat ik heb berekend), terwijl anderen zeggen dat 2.200 luiers in het eerste jaar voldoende zullen zijn (wat lager is dan wat ik heb berekend). Dus over het algemeen zijn mijn berekeningen een goed gemiddelde van het aantal wegwerpluiers dat een baby in de eerste jaren van zijn leven nodig heeft. In deze berekeningen hebben we ongeveer 1.600+2.500+2.200= 6.300 wegwerpluiers nodig.


Hoeveel doekjes

Als we een luier verwisselen, gebruiken we niet alleen een luier, we hebben ook een babydoekje nodig om de rommel op te ruimen. Sommige luierwisselingen vereisen slechts één doekje, terwijl sommige 'verrassingen' ertoe kunnen leiden dat je tot wel 10 doekjes gebruikt. Laten we zeggen dat je gemiddeld 3 doekjes per wissel nodig hebt. Het exacte aantal verschilt per baby, maar verandert ook in de loop van de tijd naarmate de poep- en plasgewoonten van je baby veranderen. Je kunt ook efficiënter worden met het gebruik van je doekjes. Deze zorgen er allemaal voor dat het exacte aantal doekjes een beetje varieert, dus 3 doekjes per luier wissel is een goed gemiddelde.

We hebben zojuist het aantal luiers berekend dat we nodig hadden voor de hele luiertijd en voor elke luier die we gebruiken, gebruiken we ook babydoekjes, dus dit helpt ons bij het berekenen van het aantal doekjes dat we nodig hebben. Het totale aantal luiers is 1.600+2.500+2.200= 6.300 luierwisselingen. Elke luierwissel vereist 3 doekjes, dus het totale aantal doekjes dat u nodig heeft tijdens de luiertijd is: 6.300x3= 18.900.

Prijs per Luier

Eerste 6 M

6 M tot 18 M

18 M tot 30 M

Doekjes (100)

Goedkoop merk

0,15

0,18

0,21

€1,-

Premium merk

0,23

0,29

0,35

€3,-

Eco merk

0,29

0,35

0,41

€6,50

Let op: de kosten voor losse luiers kunnen sterk variëren afhankelijk van het merk en zelfs per locatie waar je je luiers koopt. Koopt je in bulk, dan bespaart je ook nog eens op de kosten per luier. 1.600+2.500+2.200= 6.300

Total Kosten Wegwerp

Eerste 6 M

6 M tot 18 M

18 M tot 30 M

Doekjes

Totale Kosten

Kosten per Wissel

Goedkoop merk

€240

€450

€462

€189

€1341

€0,21

Premium merk

€368

€725

€770

€567

€2430

€0,38

Eco merk

€464

€875

€902

€1229

€3470

€0,55

De kosten van wegwerpluiers verschillen dus flink. Terwijl je wegwerpluiers zou kunnen gebruiken voor ongeveer €1400 per kind, zou je dit ook kunnen doen voor bijna €3500 per kind vanwege verschillen in merken.De verborgen kosten van wegwerpluiers

Stiekem kosten wegwerpluiers zelfs meer dan wat je hier ziet. Wat bedoel ik hiermee? Wegwerpluiers produceren afval. En veel ervan. Afval produceren en laten afvoeren is niet gratis. We betalen het via belastingen en als we meer afval produceren, zullen deze belastingen, die we allemaal betalen, na verloop van tijd toenemen.

Om nog maar te zwijgen over de kosten die wegwerpluiers hebben voor het milieu wanneer al deze grondstoffen moeten worden gewonnen (wat meestal aardolie is om plastic te maken) en moeten worden verbrand wanneer ze hun doel hebben gediend.


Kosten voor wasbare luiers

Net als voor wegwerpluiers, heb je ook voor wasbaar, verschillende categorieën voor luiers. We kunnen wasbare luiers heel budgetvriendelijk maken met pre-folds terwijl het duurder kan worden als we voor voorgevormde luiers kiezen. Hieronder staan ​​4 systemen die het meest worden gebruikt, zodat ik je een eerlijke vergelijking kan geven van de verschillende prijsklassen van elk van deze wasbare luiersystemen.

Hoeveel wasbare luiers heb je nodig?

Als je fulltime met wasbare luiers wilt beginnen, heb je een flink aantal wasbare luiers nodig zodat nooit op raken. Net als voor wegwerpluiers gebruikt een pasgeboren baby gemiddeld zo'n 8 - 10 luiers per dag. Je moet je luiers om de 2-3 dagen wassen (wanneer je een volle lading luiers hebt), wat betekent dat je voor een pasgeboren baby 24 tot 30 wasbare luiers nodig hebt. In dit geval gebruik je je luiers 2 dagen. Deze 16 tot 20 luiers gaan in de was en worden aan de lijn gedroogd (ik heb geen droger, dus het drogen van de luiers duurt minstens een dag). De overige 8 - 10 luiers worden die dag gebruikt.


De meeste wasbare luiersystemen hebben one size en een pasgeboren maat. Een one size groeit met je baby mee en is vaak te gebruiken vanaf 3 maanden tot ongeveer zindelijkheidstraining. Hierdoor heb je maar 1 maat luier nodig. Dus veel ouders slaan de pasgeboren luier over en beginnen met wasbare luiers als de baby wat groter is. Dit is meestal ook de tijd dat nieuwe ouders hun nieuwe routine met een pasgeboren baby hebben gevonden en ze klaar zijn om wasbare luiers te gaan gebruiken.


Vanaf 6 maanden heb je minder luiers nodig. Gedurende deze tijd zal je baby waarschijnlijk in de meeste one-size luiers passen. In dit stadium hebben ze ongeveer 6-8 luiers per dag nodig. Dit betekent dat je 18 tot 24 wasbare luiers nodig hebt voor de resterende luierfase.


Pre-fold

De pre-folds zijn de meest budgetvriendelijke optie op deze lijst. Deze moet je om je baby vouwen en sluiten met een snappi. Omdat een pre-fold alleen het absorberende materiaal is, heeft het een overbroekje nodig om alles waterdicht te maken. Pre-folds zijn er in meerdere maten, aangezien een pasgeborene kleiner is en minder absorptie nodig heeft in vergelijking met een baby van 18 maanden. Een oudere baby heeft misschien nog meer absorptie nodig dan een pre-fold kan bieden, daarom heb je ook een paar inserts nodig om lekken te voorkomen als je baby groeit.


Pockets

Een pocket luier is in gebruik vergelijkbaar met een wegwerpluier, daarom is het een populaire optie voor de kinderopvang. Pockets van zichzelf nemen geen vocht op, hiervoor hebben ze inleggers nodig. Ze moeten in een pocket worden gestoken voordat ze bij je baby kunnen worden gebruikt. Voor een kleinere baby kan 1 inlegger voldoende zijn, terwijl een grotere baby 2 inleggers nodig heeft. Daarom wordt aangeraden om minimaal 2 inleggers per pocket te aan te schaffen wanneer je besluit om deze te gebruiken.


AIO

Een AIO-luier is net zo gemakkelijk te gebruiken in vergelijking met pockets. Het grote verschil is dat een AIO luier al wat absorberend materiaal heeft. Dit is geweldig als je een kleine baby hebt, maar als je baby groter wordt, kunnen extra inleggers nodig zijn om de toename van het vocht op te vangen.


Voorgevormde luiers

Een voorgevormde luier is als een pre-fold maar zonder het vouwen. Een voorgevormde luier heeft al de vorm van een luier, maar heeft net als een pre-fold een overbroekje nodig om al het vocht binnen te houden.

Kosten per Wasbare luier

NB

One Size

NB Cover

One Size Cover

Inleggers

Pre-fold

€2

€3

€12

18

€4

Pocket

-

€18

-

-

€4

AIO

€17

€22

-

-

€4

Voorgevormd

€15

€18

€12

18

€4
Hoeveel heb je nodig

Newborn

One Size

Newborn Cover

One Size Cover

Inleggers

Pre-fold

30

24

8

6

24

Pocket

-

24

-

-

48

AIO

30

24

-

-

24

Voorgevormd

30

24

8

8

24

Andere kosten

Bij wasbare luiers zijn er meer kosten dan alleen de luiers. Er is het wassen, maar ook enkele andere accessoires die het wassen van wasbare luiers zoveel gemakkelijker maken.


Wassen

Herbruikbare luiers moeten gewassen worden. Dat valt niet te ontkennen, deze site is gebruikt om de kosten per wasbeurt te berekenen. De exacte kosten kunnen variëren door de kosten van elektriciteit en water in je regio en de efficiëntie van je wasmachine.

Voor onze berekening gaan we ervan uit dat we om de 2-3 dagen de luiers moeten wassen. Dus gemiddeld elke 2,5 dag of 3 keer per week (om het rekenen makkelijker te maken). Omdat elk jaar 52 weken heeft en we 2,5 jaar lang 3 luier wassen doen totdat je baby zindelijk is, betekent dit dat we onze wasbare luiers 3x52x2,5 = 390 keer wassen.

Dit getal gebruiken we om de kosten voor het wassen te berekenen.


Wasmachine kosten

De gemiddelde kosten van één wasbeurt zijn €0,52, dus over 2,5 jaar is dit 0,52 x 390 = €203


Droger kosten

De gemiddelde kosten van één droogcyclus van een droger zijn €0,42, dus over 2,5 jaar is dit 0,46 x 390 = €179
Wasmiddel kosten

Alleen het wassen van je wasbare luiers in warm water is niet genoeg. Je hebt ook fatsoenlijk wasmiddel nodig om je luiers schoon te krijgen. De gemiddelde kosten van wasmiddel voor 1 wasbeurt is €0,25 per wasbeurt. Dit verschilt per merk maar ook door de hoeveelheid die je moet gebruiken naar de hardheid van het water in jouw omgeving. Voor deze berekening wordt echter €0,25 per was beurt gebruikt.

Dus voor al het wassen van luiers dat je tijdens de luiertijd zult doen, kost het je ongeveer 0,25x390 = €97 voor de kosten van wasmiddel.


De totale kosten voor wassen bedragen dan: €203+97= 300 (+179=479 als je ook een droger gebruikt.


Accessoires voor wasbare luiers

Wanneer je wasbare luiers gebruikt, maken sommige accessoires het luieren een stuk makkelijker.


Wasbare babydoekjes

Wanneer je al luiert en veel was doet, zijn herbruikbare doekjes niet zo moeilijk toe te voegen aan je wasgoed. Ik heb ongeveer 50 doekjes die meer dan voldoende zijn. Ze kosten ongeveer €1 per stuk, dus de kosten voor een set herbruikbare babydoekjes zijn €50.


Wet bags

Wet bags zijn geweldig om vuile wasbare luiers in op te bergen totdat je de was moet doen. Ik heb 2 maten. Grote die ik thuis gebruik en kleinere die ik onderweg of voor de kinderopvang gebruik, zodat ze de vuile luiers ergens droog kunnen opbergen.

Een grote wet bag kost ongeveer €18 per stuk (ik heb er 2), terwijl een kleinere ongeveer €10 kost (ik heb er ook 2). Dus de totale kosten voor natte tassen zijn (€18x2)+(€10x2)=€56


Inlegvellen

Ik raad je aan om inlegvellen te gebruiken om de poep in luiers aan te pakken om te voorkomen dat er te veel in je wasmachine terechtkomt.

Elke luier die een baby draagt, heeft een inlegvel nodig, maar ik gooi de voering alleen weg als ons meisje erin heeft gepoept. Als het alleen maar nat is, was ik ze met de luiers zodat ik ze opnieuw kan gebruiken. Gemiddeld wordt in ongeveer 20% van de luiers gepoept, wat betekent dat ik gedurende een luiertijd van 2,5 jaar 6.300 (het totale aantal luierwisselingen) x20%=1.260 inlegvellen nodig heb. Een rol liners bevat 100 liners dus in 2,5 jaar heb ik 13 pakjes nodig. Ze zullen u ongeveer €7 per pakket terugbrengen, dus de totale kosten voor voeringen zijn 13x €7 = €91.


De total kosten voor accessoires zijn dus: 50+56+91=197


Totale kosten

NB

One Size

Covers NB

Covers One Size

Inleggers

Accessories

Wassen (& Drogen)

Total (incl Drogen)

Kosten per wissel

Pre-fold

€60

€72

€96

€108

€96

197

300 (479)

€929 (€1108)

€0,15 (€0,18)

Pockets

-

€432

-

-

€192

197

300 (479)

€1121 (€1300)

€0,18 (€0,21)

AIO

€510

€528

-

-

€96

197

300 (479)

€1631 (€1810)