Post | GreenandHappyMom
top of page

This blogpost may contains affiliate links, meaning I may receive a small commission for purchases made through these links at no extra costs to you. 

Copy of World Earth Day 2024 Badge (1).png
  • Writer's pictureValinda

10+ Beste Ecologische Wegwerp Luiers

Updated: Dec 1, 2023



In 2018 werden wereldwijd ongeveer 20 miljard stuks van de gebruikte luiers op stortplaatsen gedumpt, waardoor meer dan 3,5 miljoen ton luierafval werd gegenereerd, dat bijna 500 jaar nodig heeft om volledig te worden afgebroken. De grondstof verslindende productie en verwijdering van gebruikt luierafval heeft geleid tot veel milieuproblemen en vormt een bedreiging voor de volksgezondheid. Daarom is het tijd om op zoek te gaan naar een milieuvriendelijker alternatief voor deze vervuilende wegwerpluiers.

Ik ben een grote fan van wasbare luiers en zou er de hele dag over kunnen schrijven (je kunt hier alle berichten lezen) maar sommige moeders zijn gewoon geen fan. Het wassen lijkt te veel werk en ze houden niet van de grote billen die baby's in kleding krijgen. Deze ouders zijn echter milieubewust en willen een duurzamere optie kiezen ten opzichte van de gewone wegwerpluier. Daarom heb ik 10+ milieuvriendelijke merken voor wegwerpluiers op een rij gezet, zodat je veel keuze hebt om uit te kiezen bij het zoeken naar je luiermerk.


Waarom milieuvriendelijke luiers

Als wasbare luiers niets voor jou zijn, waarom zou je dan kiezen voor milieuvriendelijke wegwerpluiers in plaats van gewone wegwerpluiers, aangezien de laatste zoveel goedkoper is? Er zijn verschillende redenen om voor een milieuvriendelijker alternatief te kiezen, naast dat het beter is voor de planeet.


chemicals

Minder chemicaliën

Een baby draagt een luier de gehele dag en nacht, maar de meeste nieuwe ouders zijn zich niet bewust van de negatieve effecten van gewone wegwerpluiers. Deze luier is 24 uur per dag, soms meer dan twee jaar, in contact met de voortplantingsorganen van je baby, waar het op lange termijn effecten kan veroorzaken. Wegwerpluiers zijn gemaakt door luierfabrikanten om waterdicht en super absorberend te zijn en tegelijkertijd je baby droog te houden. Het grote nadeel van alle gebruikte chemicaliën is dat ze van alles kunnen veroorzaken, van chronische luieruitslag, ademhalingsproblemen zoals astma, mannelijke onvruchtbaarheid en zelfs teelbalkanker.

Reden te meer om ze te vermijden dat deze wegwerpluiers met zoveel chemicaliën zijn gemaakt.


De geur

Iets wat ik persoonlijk echt niet fijn vind aan gewone wegwerpluiers, is de geur. Dit wordt veroorzaakt door polyacrylaatpolymeren die als superabsorberend materiaal worden gebruikt. Deze ruiken niet vanzichzelf, maar als ze eenmaal nat zijn, geven ze een sterke geur af.


Natuurlijke bronnen

Een wegwerpluier is gemaakt van veel houtpulp, petroleum en chloor. Milieuvriendelijke luierfabrikanten kiezen vaak voor hernieuwbare bronnen zoals biologisch katoen, bamboe of andere plantaardige materialen, waardoor ze veel minder veeleisend zijn voor onze planeet.

ecologische luiers

Zijn ecologische luiers biologisch afbreekbaar?

Biologisch afbreekbaar betekent letterlijk het vermogen van dingen om te worden afgebroken door de werking van micro-organismen zoals bacteriën of schimmels (met of zonder zuurstof), terwijl ze worden opgenomen in de natuurlijke omgeving zonder schadelijke gifstoffen in het milieu af te geven. Volgens deze definitie is echter bijna alles biologisch afbreekbaar. Daarom kan een product of materiaal als echt biologisch afbreekbaar worden beschouwd als het snel kan worden afgebroken tot onschadelijke deeltjes zonder menselijke tussenkomst. Snel betekend binnen een jaar. Dit is helaas niet het geval voor ecologische luiers.


Hoe lang duurt het voordat een ecologische luier is afgebroken?

Een ecologische luier zou in ongeveer 50 jaar moeten afbreken. Dit is aanzienlijk minder dan de 500 jaar die een gewone luier nodig heeft om af te breken. Hoewel het grote nadeel van het afbreken van ecologische luiers de productie van methaan is tijdens de ontbinding vrijkomt, is het aanzienlijk beter in vergelijking met het feit dat gewone luiers uiteenvallen in microplastics.


Kun je ecologische luiers in compost doen?

Hoewel het klinkt als een geweldige oplossing om je ecologische luiers te composteren, raden de fabrikanten van ecologische luiers het af om ze thuis te composteren. Dit komt omdat luiers besmet zijn met menselijke ontlasting die ziekteverwekkers en bacteriën kan bevatten en ziektes kunnen verspreiden. De gemiddelde compostbak voor thuis wordt niet heet genoeg om deze bacteriën te doden, daarom wordt het niet aanbevolen om ecologische wegwerpluiers thuis te composteren.


10+ Ecologishc Baby Luiers


Bambo nature

Luiers van Bambo Nature zijn goedgekeurd door dermatologen. Dit Deense merk bestaat al meer dan 35 jaar en is een van de eerste onder de milieuvriendelijke luiermerken. Hun ecologische luiers hebben een flexibele tailleband met latexvrije beenelastieken zodat je je geen zorgen hoeft te maken over een allergie terwijl de luier goed op zijn plek blijft. Bambo Nature-luiers hebben een uniek drie-laags ontwerp met een super absorberende kern die bestand is tegen meerdere plassen. Dit betekent dat deze luiers zelfs geschikt zijn voor 's nachts. Dit in combinatie met hun volledig ademende achterkant, zorgt ervoor dat de gevoelige huid van je baby droog en comfortabel blijft. De luiers zijn niet alleen gemaakt van 100% natuurlijke materialen die vrij zijn van schadelijke chemicaliën en alle bekende allergenen, maar hun houtpulp is ook TCF (totaal chloorvrij) gemaakt. Daarnaast is het productieproces 100% windaangedreven en zijn het de eerste ecologische babyluiers die gecertificeerd zijn met het Nordic Swan Ecolabel.

ecologische luiers - bambo nature

Eco by naty

Eco by Naty werd bijna 27 jaar geleden opgericht in Zweden. Tegenwoordig gaan ze door met hun doel om producten te maken die niet alleen veilig zijn voor het lichaam, maar die ook goed zijn voor het milieu. Hun producten worden ondersteund door onafhankelijke duurzaamheid certificeringen, zodat ze de groenste producten kunnen aanbieden, allemaal gemaakt van de natuur!

Naty Luiers zijn milieuvriendelijke ecologische luiers die voorkomen dat de huid van je baby in contact komt met plastic materialen die in gewone wegwerpluiers zitten. Ze zijn vrij van gifstoffen en chemicaliën en zijn gemaakt van gecertificeerde plantaardige materialen zoals suikerriet, maïs, houtpulp en katoen, waardoor ze niet alleen natuurlijk en absorberend zijn, ze zijn ook opmerkelijk zacht. Deze ecologische luiers zijn geweldig in het voorkomen van luieruitslag omdat ze ademend zijn voor de huid.

ecologische luiers - eco by naty

Cheeky panda

De Cheeky Panda Bamboo ecologische luiers hebben een zachte en flexibele tailleband, wat betekent dat je baby zich de hele dag kan vermaken zonder dat de luier verschuift. Deze luier heeft een handige indicator waardoor je snel kunt zien of je de luier moet verschonen. De Aqua Lock Technologie zorgt ervoor dat het vocht goed wordt opgenomen en dat je baby dus langer droogt blijft tussen verschoningen. Wat deze luier zo bijzonder maakt is de aloe vera laag in de luier die helpt de uitslag te verminderen door extra te beschermen en hydrateren. Deze ecologische luiers zijn vrij van chloorbleekmiddel en andere chemicaliën en zijn perfect ontworpen voor jouw kleintje.

ecologische luiers - cheeky panda

Tidoo nature

Tidoo Nature is een van Franse Oorsproken waardoor het transport van de luiers minimaal is. De ecologische luiers van Tidoo zijn dermatologisch getest en bevatten geen latex of parfum zodat je kans van een reactie door de babyhuid minimaal is. Ze hebben een hoog absorptievermogen en een goede bescherming tegen lekken, wel tot 12 uur lang. Wat verzekerd van een goed nachtrust voor zowel jou als je kleintje. De natheid indicator van de luier zorgt ervoor dat je snack kunt checken of een luier wissel al nodig is. De buitenzijde van de luier is ademend wat de kans op luieruitslag zoals roodheid en irritatie afneemt.

ecologische luiers - tidoo nature

Eco boom

Voor ECO BOOM is het comfort van je baby hun eerste prioriteit. Hun bamboe ecologische luiers hebben een voor en achterkant die is gemaakt van non-woven bamboe viscose stof met FSC-certificering. Dit voelt ongelooflijk zacht aan om het comfort van je baby te garanderen. ECO BOOM bamboe viscose luiers hebben Duitse kwaliteit en absorberend materiaal. Dit zorgt voor een uitstekende opname van de luiers en het kan het uitstekend vocht vasthouden. Zo blijft je baby droog en comfortabel. De driedubbele elastische sluiting maken deze luiers superflexibel en zorgen voor een betere pasvorm en comfort voor actieve baby's. Ze gebruiken het meest geavanceerde chloorvrije bleekproces om ervoor te zorgen dat hun luiers TCF (totaal chloorvrij) zijn.

ECO BOOM kiest bamboe viscose voor hun ecologische luier omdat het niet alleen een zeer duurzame grondstof is, het is ook zeer sterk, absorberend en ademend.

ecologische luiers -  eco boom

Pura luiers

Pura is van oorsprong een Brits familie bedrijf dat deze luiers ontworpen heeft vanuit hun woonkamer om goed te zijn voor je baby, de planeet en je portemonnee. De hoge kwaliteit ecologische luiers van Pura zijn goedgekeurd door dermatologen en zijn ultrazacht voor de huid van je baby. Ze zijn verrijkt met zacht biologisch katoen en bevatten 0% chloor, parfums en andere allergenen. De gepatenteerde lekvrije technologie trekt vocht snel weg van de babyhuid, waardoor deze niet lang nat blijft en de kans op luieruitslag verminderd wordt. Dit zorgt voor maximale droogheid, ademend vermogen en comfort. De ecologische luiers van Pura zijn bekroond met het EU Ecolabel omdat ze voldoen aan de hoogste Europese milieunormen. Zo produceren ze luiers met alleen groene energie en produceren ze geen afval.

ecologische luiers - pura

Lillydoo

Lillydoo doet er alles aan om hun ecologische luiers zo groen mogelijk te produceren. Zo zijn ze OEKO-TEX® MADE IN GREEN gecertificeerd wat garandeert dat de luiers zijn getest op schadelijke stoffen en chemicaliën die mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. Het geeft ook aan dat de luiers in milieuvriendelijke fabrieken met veilige en maatschappelijk verantwoorde werkplekken worden gemaakt. Ook de gevoelige babyhuid vergeten ze niet. Zo zijn hun luiers AllergyCertified wat betekend dat de ingrediënten van de producten een laag risico hebben op het veroorzaken van huidallergieën. Zo is de luier vrij van parfum, lotions en onnodige chemicaliën wat de baby huid beschermd. De ongebleekte cellulose in de kern van deze ecologische luiers verminderen de kans op irritatie nog verder terwijl het maximale absorptie garandeert.

ecologische luiers - lillydoo

Eco Muumi

Eco Muumi ecologische luiers worden op een milieuvriendelijke manier geproduceerd van pure en kwalitatief hoogwaardige grondstoffen. Hierdoor hebben ze het Nordic Swan Eco label gekregen omdat ze hiermee een zeer milieuvriendelijk product van hoge kwaliteit hebben gecreëerd. De houtpulp is FSC gecertificeerd en komt uit verantwoord verbouwde Scandinavische bossen. Ook zijn ze veilig voor de gevoelige huid. Zo zijn deze ecologische luiers vrij van chloor, parfum, lotion, latex of ftalaten en andere schadelijke stoffen. Ze zijn zo allergie en huid vriendelijk dat ze het Astma and Allergy Finland label hebben gekregen. Verder is de absorptie van deze luier perfect en is ook de verpakking van de luiers biologisch afbreekbaar.

ecologische luiers - muumi baby

Pingo

De ecologische luiers van Pingo zijn zacht, dun en fijn voor je baby en de planeet. De luiers zijn gemaakt van super zachte materialen die ademend en vriendelijk zijn voor de huid. Zo bevat de luier geen parfum, lotion of latex. Deze ecologische luier is dermatologisch getest en geschikt voor zelfs de gevoeligste baby huid. De binnenkant van de luier is gemaakt van chloorvrij gebleekte cellulose afkomstig uit FSC-gecertificeerde bossen. Het doel van Pingo luiers is om van zo min mogelijk materiaal en hulpbronnen een ecologische luier te maken met zo’n maximaal mogelijke prestatie en comfort. De luier is hierdoor dun maar zeer effectief, je baby blijft wel tot 12 uur droog in deze zachte luier!

ecologische luiers - pingo

Kit & Kin

Kit & Kin staat voor ecologische luiers die zo ontworpen zijn dat ze beter zijn voor jou, voor jouw baby en voor het milieu. De luiers van Kin & Kin zijn veel beter biologisch afbreekbaar dan de gemiddelde ecologische luier. Binnen 3 tot 6 jaar is deze luier afgebroken terwijl het gemiddelde voor een ecologische luier 50 jaar is (500 voor een standaard wegwerp). Dit komt doordat er minder chemicaliën zijn gebruikt en de meerderheid van de luiers van plantaardige oorsprong is. Maar de luier doet niet onder voor pasvorm. De luier sluit nauw aan en de elastische been randen zorgen ervoor dat de luier goed aansluit om het lichaam met een maximale bewegingsvrijheid. De leuke prints op elke luier maat zijn geprint met plantaardige inkt.

ecologische luiers - kit & kin

Pamper pure

Sommige van ons zullen niet van ‘hun’ merk’ wijken. Voor hen is er Pamper Pure. Deze luiers zijn anders dan hun andere luiers. De Pure-lijn gebruikt alleen geselecteerde ingrediënten om de huid van je baby te verzorgen. Dit betekent dat hun luiers vrij zijn van chloorbleekmiddel, geurstoffen, parabenen en latex (ze gebruiken alleen natuurlijk rubber) en hypoallergeen zijn. De plantaardige voering is verrijkt met sheaboter om de huid van je baby te voeden en te beschermen. Pampers Pure-luiers zijn ontworpen om de huid van je baby's droog en gezond te houden door vocht tot 12 uur vast te houden. De uitstekende bescherming zorgt ervoor dat er vocht niet in contact komt met de gevoelige baby huid.

ecologische luiers - pampers pure harmonie

Meer Duurzaam met een Pasgeboren Baby

Do you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Free Ebook?

ebook side bar.png

Free Ebook?

ebook side bar.png
zws banner-1.png

Follow me on Youtube!

bottom of page