Duurzame Thee

Tegenwoordig is plastic helaas overal te vinden. Zelfs je kopje thee die heel onschuldig lijkt kan plastic bevatten als je niet oplet. Veel theezakjes bevatten polypropylene. Sommige theezakjes zoals bijvoorbeeld de ‘zijde’ piramidevormige theezakjes bestaan volledig uit plastic. Polypropylene is een vorm van plastic die niet biologisch afbreekbaar is. Deze vorm van plastic is vaak vermengd met het papier van het theezakje om het sterker te maken en om hem af te sluiten. Soms zijn ook de papieren zakjes voor het theezakje gelamineerd met plastic om de thee ‘vers’ te houden. Plastic zit vaak ook het touwtje en aan het labeltje van het thee zakje. Heet water gieten over deze hoeveelheid plastic is ineens niet meer zo aantrekkelijk. Dus, wat zijn de alternatieven?

Thee zonder plastic

Er zijn ontzettend veel verschillende thee merken. De meeste bevatten boven genoemde plastic. Sommige zijn op de verpakking heel duidelijk over het feit dat ze geen plastic gebruiken terwijl anderen hierover niets op de verpakking zetten. In mijn ervaring, als er niet op de verpakking staat dat de thee plastic vrij is of dat de thee composteerbaar is, dan is het het waarschijnlijk niet.

Enkele merken die geen plastic gebruiken in het thee zakje of het touwtje zijn Celestial Seasonings, Pukka, Clipper en Yogi.


Als je niet zeker weet of jou favoriete thee plastic bevat zou je contact op kunnen nemen met hun klantenservice voor meer informatie.


Duurzame Thee

Losse thee

Als je voor het eerst losse thee ontdekt, gaat er een wereld voor je open. Maar, er zijn een paar dingen die je nodig hebt om de perfect pot thee te maken met losse thee.


Je hebt iets nodig om de thee the filteren. Je kan gebruik maken van herbruikbare theezakjes gemaakt van katoen of bamboe (zoals deze). Zorg er wel voor dat je het zakje uitkookt voor het eerste gebruik en dat je het zakje niet wast met zeep. De zakjes zijn in verschillende maten te krijgen. Kleintjes voor de een persoonskopjes thee en grote voor de familie pot thee.

Een thee infuser is ook een optie. De meeste zijn zo gemaakt dat ze in de opening van je thee pot passen voor gebruiksgemak. Naar mijn mening is deze roestvrij stalen variant een stuk makkelijker in gebruik en schoon te maken maar dit is uiteraard ook erg persoonlijk.

Drink je vaak maar 1 kopje thee? Misschien is een thee tang dan meer voor jou. Door in het handvat te knijpen kun je de tang openen en dicht doen. Er kan genoeg in voor een kopje van je favoriete warme drankje.


Drink je zowel koffie als thee? Een french press kan dan een uitkomst zijn. Deze is populair bij zero wasters omdat deze erg makkelijk in gebruik is. Doe er losse thee of gemalen koffie in, schenk er kokend water over en duw na enkele minuten het filter naar beneden. Zorg ervoor dat je de French press goed uitspoelt tussen koffie en thee door. Ik ben niet zo’n koffie drinker en ik wil geen thee met koffie smaak.


Een thee tumbler is een optie als je je thee graag onderweg drinkt. Deze zijn geïsoleerd om je drankje uren warm of koud te houden. Vaak kan de infuser verwijderd worden voor gemakkelijk schoonmaken.

Wat gebruik jij om je thee plastic vrij te maken?

Do you use

Unpaper Towels?

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Do you need 150+ Tips to start your

Zero Waste Journey?

zonnebloem vector.png
large gift box 2.jpg
macarons%20small_edited.jpg
lemons vector.png
  • pinterest
  • insta
  • facebook
  • youtube