top of page

This blogpost may contains affiliate links, meaning I may receive a small commission for purchases made through these links at no extra costs to you. 

Copy of World Earth Day 2024 Badge (1).png
  • Writer's pictureValinda

12+ Duurzame Sponzen

Updated: Feb 19

Ga naar


Sponzen worden al duizenden jaren door mensen gebruikt (de oude Grieken gebruikten ze al). Omdat ze veel water kunnen opnemen, zijn ze ideaal voor het schoonmaken van jezelf of je vaat. Helaas zijn de meeste sponzen tegenwoordig van synthetische oorsprong, terwijl een paar decennia geleden sponzen volledig natuurlijk waren. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel milieuvriendelijke alternatieven voor sponzen en hieronder vind je meer dan 14 opties om uit te kiezen.


Wat zijn sponzen?

Oorspronkelijk is een spons een diersoort meer specifiek een Porifera (wat spons betekent). Ze missen weefsel en organen zoals normale dieren, maar ze kunnen een skelet hebben en spermacellen produceren voor reproductie. Sponzen hebben echter geen zenuwstelsel (zodat ze niet voelen), spijsverterings- of bloedsomloop stelsel. Sponzen zijn meestal afhankelijk van een constante waterstroom door hun lichaam om voedsel en zuurstof te verkrijgen en en zich te ontdoen van hun afval.

Het oogsten van sponzen was vroeger niet erg milieuvriendelijk, maar tegenwoordig gebruiken ze duurzame methoden die de sponzen populatie als geheel helpen. Duikers zijn getraind om regelmatig en systematisch van visgebieden te wisselen en duurzaam sponzen te oogsten door de spons zo af te snijden dat de basis nog intact is. Hierdoor kan de spons snel regenereren. Door de oogst- of visgronden te roteren, hebben de sponzen voldoende tijd voor een gezonde en productieve hergroei, zonder de natuurlijke habitat van de zeespons kolonies die voor het oogsten worden gebruikt, aan te tasten.


Zijn sponzen biologisch afbreekbaar?

Of een spons biologisch afbreekbaar is, hangt af van het materiaal waarvan de spons is gemaakt.

De meeste sponzen die tegenwoordig in supermarkten verkrijgbaar zijn, zijn synthetische sponzen. Synthetische sponzen kunnen worden gemaakt van verschillende soorten plastic, zoals polyester of polyurethaan. Polyurethaan wordt gebruikt in plastic sponzen vanwege de schurende kant. Waardoor het geweldig is om hardnekkig vuil te verwijderen. Polyester sponzen zijn gebruikelijk voor afwassen en zijn meestal zacht en met een heldere kleur. Het grote nadeel van dit soort sponzen is dat ze bij gebruik kleine plastic deeltjes (microplastics) in je afwaswater afgeven. Dit zal helaas leiden tot vervuiling van ons grondwater met microplastics.

Omdat plastic niet biologisch afbreekbaar is, maar gewoon uit elkaar valt in kleinere stukjes plastic, kan het niet als biologisch afbreekbaar worden beschouwd.

Er zijn ook sponzen verkrijgbaar die plantaardig zijn. Dit soort sponzen (hieronder te vinden) zijn gemaakt van plantaardige vezels. Deze sponzen worden meer gebruikt om ons lichaam schoon te maken.

Niet alle plantaardige sponzen zijn echter hetzelfde. Sommige zijn inderdaad milieuvriendelijker in vergelijking met hun plastic tegenhanger, maar hebben een intensieve (niet erg milieuvriendelijke) behandeling ondergaan om van het plantmateriaal een spons te maken. Maar omdat deze volledig plantaardig zijn, zullen ze langzaam biologisch worden afgebroken.

Duurzame Sponzen

Stoffen Sponzen


Keuken doekjes zijn niet nieuw, maar meestal is deze gemaakt van microvezel, een synthetisch materiaal. Dit is niet alleen niet zo milieuvriendelijk om te produceren, maar er komen ook langzaam microplastics vrij als je ze gebruikt. Gelukkig zijn er duurzamere opties zoals een swedish dishcloth. Deze kunnen tot wel 15 keer hun gewicht aan water opnemen en zijn volledig plantaardig. Ze zijn gemaakt van 30% katoen en 70% cellulose en zijn na hun levensduur volledig composteerbaar. Ze zijn ook sneldrogend en machinewasbaar, dus je kunt deze milieuvriendelijke sponzen steeds opnieuw gebruiken.

Duurzame Sponzen - swedish dish clothStoffen luffa

Als je de voorkeur geeft aan een spons die er nog steeds uitziet als de kleurrijke luffa die je kent en waar je van houdt, dan is een jute luffa misschien iets voor jou. Deze is gemaakt van 100% natuurlijk materiaal, dus er is geen risico dat microplastics door je afvoer spoelen. Jute is een nogal ruw materiaal waardoor deze luffa een geweldig alternatief is om je lichaam mee te scrubben. Ze zijn ook verkrijgbaar in katoen, bamboe of hennep voor degenen onder ons die de voorkeur geven aan een zachter type, dus schrobben onder de douche. Laat deze natuurlijke luffa's tussen gebruik volledig drogen, zodat je er het langst van kunt genieten

Duurzame Sponzen - jute luffa


Deze wasbare duurzame spons is gemaakt van natuurlijke materialen zoals katoen of flannel. Om je milieuvriendelijke spons weer fris te maken, kun je ze gewoon in de vaatwasser of wasmachine gooien om ervoor te zorgen dat je spons weer als nieuw is.

Duurzame Sponzen - wasbare spons
Plantaardige sponzen


Deze kokosnoot spons is gemaakt van kokosvezels (meestal een afvalproduct na de productie van kokos) die in een vierkante vorm worden geperst om eruit te zien als een gewone spons. Het is geweldig voor het schrobben van je vaat en is ook krasbestendig voor je pannen en kookplaat.

Duurzame Sponzen - kokos spons


Deze milieuvriendelijke sponzen zijn 100% plantaardig. Deze afvalvrije keukensponzen absorberen tot 10 keer hun gewicht aan vloeistof, waardoor ze een geweldig alternatief zijn voor het reinigen van zowel je keuken als badkamer. Of je nu de afwas moet doen, het aanrecht moet schoonmaken of de kinderen in bad moet doen, deze milieuvriendelijke, duurzame sponzen zijn er om je op weg te helpen.

Duurzame Sponzen - plantaardige spons

Deze biologische, milieuvriendelijke spons is ideaal voor dagelijkse afwas. Ze zijn met de hand gehaakt en composteerbaar omdat ze gemaakt zijn van 100% natuurlijke materialen. Deze sponzen zijn een geweldig alternatief voor die plastic of metalen sponzen die onze planeet blijven vervuilen. Ze zijn sterk genoeg om je vaat schoon te maken, maar voorzichtig genoeg om geen krassen op je dure pannen en werkbladen te maken. Hennep is geweldig omdat het geen geur absorbeert, maar als je ooit het gevoel hebt dat je hennepspons een wasbeurt nodig heeft, stop ze dan gewoon in je wasmachine om ze zo goed als nieuw te maken.

Duurzame Sponzen - hennep spons


Een luffa is mijn favoriete milieuvriendelijke spons. In tegenstelling tot synthetische plantaardige sponzen worden deze sponzen niet behandeld om er een spons van te maken. Luffa is een soort kalebas met een zeer poreuze sponsachtige binnenkant. Het ziet eruit en groeit vergelijkbaar met komkommers en er kunnen elk seizoen meerdere vruchten van een plant worden geoogst.

Loofah-sponzen zijn verrassend stevig en zijn geweldig voor zowel de afwas als onder de douche. Ik hou ervan om mijn lichaam te scrubben met mijn luffa spons. Ik scrub mijn benen twee keer per week met deze spons om ingegroeide haartjes te voorkomen en ze zacht te houden.

Duurzame Sponzen - luffa spons


Andere Sponzen


Visnetten zijn een groot probleem in onze oceanen, aangezien 80% van onze oceaan vervuild is met plastic en een vrij groot deel afkomstig is van de visserij-industrie. Visnetten zijn gemaakt van nylon en polyamide, die van aardolie zijn afgeleid. Een geweldige manier om deze visnetten te gebruiken, is ze te veranderen in milieuvriendelijke sponzen voor je gerechten.

Duurzame Sponzen - visnet spons


Een (zee)spons is een dier. Ze zijn slechts een paar cellen groot en leven op rotsen in de oceaan. Deze sponzen worden duurzaam geoogst uit zelfregenererende sponzen in de Middellandse Zee. Alleen het buitenste deel van de spons wordt geoogst om een gezonde en duurzame hergroei van de spons te garanderen. Omdat een spons een dier is, zou je kunnen denken dat het oogsten van een spons schadelijk voor ze is. Dit is niet het geval, omdat ze geen zenuwcellen hebben, wat betekent dat het voor hen vergelijkbaar is met wat een knipbeurt voor ons zou zijn. Deze sponzen zijn niet-toxisch, hypoallergeen, composteerbaar en bevatten natuurlijke enzymen die de groei van schimmels, bacteriën en meeldauw vertragen. Hierdoor zijn ze ideaal om zowel in je keuken als in de badkamer te gebruiken.

Duurzame Sponzen - zee spons


Een zijden spons is vergelijkbaar met een zeespons met slechts een paar kleine verschillen. Net als de zeespons is de zijde spons een dier en wordt de spons op dezelfde manier geoogst. Een zijden spons geeft de voorkeur aan een warmer klimaat. Deze zijde sponzen zijn met de hand gesneden in Griekenland. Ze hebben veel meer maar veel kleinere poriën in vergelijking met de zeespons. Dit maakt een zijden spons veel zachter in vergelijking met de gewone zeespons (vandaar de naam zijde spons). Een zijde spons is 100% biologisch, allergie vriendelijk en resistent, zodat je er jarenlang plezier van kunt hebben. Houd er rekening mee dat sponzen natuurlijk zijn, dus de grootte en vorm die u bij je aankoop ontvangt, kan variëren.

Duurzame Sponzen - zijde spons


Dit is weer een dubbelzijdige spons. In dit geval is een van de zijkanten gemaakt van gerecyclede plastic flessen. Dit is de schurende kant van de spons en kan al het zware schoonmaak werk vanuit je keuken aan.

Duurzame Sponzen - gerecyclede spons


Borstels


Deze afwasborstel is gemaakt van natuurlijke materialen om hem zowel milieuvriendelijk als duurzaam te maken. Het Duitse beukenhout is afkomstig uit een gecertificeerd duurzaam bos en de borstelharen zijn gemaakt van tampico. Dit is de Mexicaanse agave met grote vlezige bladeren. Tampico is een zeer dikke harde vezel die slijtvast is en zeer gemakkelijk schoon te maken. Dit zorgt ervoor dat deze borstel veel langer meegaat dan welke andere borstel dan ook, terwijl hij super eenvoudig schoon te maken is. Om deze borstel schoon te maken hoef je alleen maar de haren af te spoelen met schoon water en ze op natuurlijke wijze droog te hangen.

Duurzame Sponzen - houten borstel


A dish scrubber is perfect for getting rid of all the tough food stains and grease without having to use any harsh chemicals. This scrubber is made out of natural materials so it is also very eco-friendly. Not only will this dish scrubber help you clean your dishes better, but it will also make your kitchen look nicer and more organized as this design is very pleasing to the eye.

Duurzame Sponzen - bamboe schrobber


Ik hoop dat je deze informatie nuttig vindt en dat je de overstap maakt naar een duurzame spons.


Meer Duurzame Keuken Producten

Komentáře


Do you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Free Ebook?

ebook side bar.png

Free Ebook?

ebook side bar.png
zws banner-1.png
bottom of page