top of page

This blogpost may contains affiliate links, meaning I may receive a small commission for purchases made through these links at no extra costs to you. 

Copy of World Earth Day 2024 Badge (1).png
  • Writer's pictureValinda

10 Beste Eco Billendoekjes

Updated: Dec 1, 2023

Ga naar de 10 merken BillendoekjesIk heb het al eerder gezegd en ik zal het nog een keer noemen. Ik ben dol op wasbare luiers (en ik ben erg dankbaar dat ik het weer mag doen) en als je nieuwsgierig bent, kun je hier veel info vinden. Maar ik ben me ervan bewust dat het vele wassen sommige moeders niet aan staat. De meesten willen hun baby toch een milieuvriendelijke, gifvrije start geven. Biologisch afbreekbare babydoekjes helpen je bij deze eco start. Ik heb de 10 beste biologisch afbreekbare billendoekjes voor je op een rij gezet, zodat je degene kunt kiezen waar je het meest bij je past.


Waarom biologisch afbreekbare babydoekjes

Laten we beginnen met waarom. Het gebruik van wegwerp babydoekjes is zo gewoon geworden dat we vergeten dat veel merken de huid van onze baby niet als hun belangrijkste prioriteit hebben.


Waar zijn wegwerp billendoekjes van gemaakt?

Een wegwerp babydoekje bestaat uit 2 delen, het doekje en een vloeistof. De doekjes zijn gemaakt van houtpulp, polypropyleen, polyester of een combinatie van deze 3. Door de exacte combinatie van elk van deze 3 materialen kunnen de verschillende merken doekjes maken die variëren in zachtheid, absorptievermogen en dikte. Deze laatste 2 materialen (polypropyleen en polyester) zijn soorten kunststof die ervoor zorgen dat de doekjes niet scheuren tijdens gebruik. Hierdoor zijn de doekjes helaas ook niet composteerbaar en mogen ze niet door het toilet worden gespoeld. Normaal toiletpapier valt uit elkaar als het in contact komt met water (omdat het geen plastic bevat). Wegwerpdoekjes vallen niet uiteen in water, waardoor deze doekjes de afvoer kunnen verstoppen. Dus als je toch wegwerpdoekjes wilt gebruiken, gooi ze dan na gebruik in ieder geval in de prullenbak en spoel ze niet door het toilet.

Naast dat de doekjes plastic bevatten, is de verpakking van de doekjes ook van plastic omdat de doekjes een vloeistof bevatten, daarom is een waterdichte verpakking noodzakelijk. Omdat je waarschijnlijk twee tot drie pakken doekjes per week nodig hebt, komt dit neer op een ongelooflijke hoeveelheid plastic afval totdat je kindje zindelijk is.


chemicals

Wat zit er in de doekjes?

De vloeibare receptuur die gebruikt wordt voor wegwerpdoekjes verschilt per merk. Tegenwoordig beginnen de grote merken te beseffen dat wij als consumenten het liefst zo min mogelijk chemicaliën op de babyhuid gebruiken. Daarom worden er veel nieuwe wegwerpdoekjes ontwikkeld die steeds beter zijn voor de babyhuid.

Over het algemeen geldt: hoe minder ingrediënten er in de doekjes zitten, hoe kleiner de kans dat de babyhuid erop reageert. Vaak zijn het de conserveringsmiddelen in de doekjes die een huidreactie veroorzaken. Conserveringsmiddelen zijn nodig voor producten die water bevatten om de groei van bacteriën te voorkomen. Er is maar een heel kleine hoeveelheid nodig en dit wordt vaak helemaal aan het einde van de ingrediëntenlijst vermeld.

Te vermijden ingrediënten bij het kiezen van het meest geschikte babydoekje: alcohol, parfum, fenoxyethanol (conserveermiddel) en parabenen. Dit zijn slechts enkele van de stoffen en het is ook mogelijk dat je (je handen en of vingers) of de huid van je baby reageert op een stof die volgens de cosmetische wetgeving als veilig wordt beschouwd.

De stoffen die vermeden moeten worden zijn vaak aanwezig in babydoekjes. Het kan zelfs zijn dat ze niet op de verpakking staan, terwijl het wel in de doekjes zit.

Een tijdje terug deed de Franse Consumentenbond (UFC Que Choisir) onderzoek naar babydoekjes. Hieruit bleek dat 32 van de 34 doekjes die ze bestudeerden schadelijke stoffen bevatten. De doekjes bevatten parfum, parabenen en fenoxyethanol. Stoffen die hierboven al genoemd zijn als beter om te vermijden.

In een ander Frans onderzoek dat volgde, ontdekten ze dat verschillende stoffen (fenoxyethanol, ethylparaben, methylparaben, ftalaten, dibutylftalaat en di(2-Ethylhexyl)ftalaat) die volgens de EU-wetgeving verboden zijn in cosmetische producten voor kinderen onder de 3 jaar. Het meest opvallende is dat sommige van deze stoffen niet op de verpakking stonden. Dit mag natuurlijk niet, maar dit toont aan dat we voorzichtig moeten zijn met het gebruik van babydoekjes en de huid van onze dierbare baby goed in de gaten moeten houden.


Wat maakt deze doekjes biologisch afbreekbaar?

De eenvoudigste definitie van biologisch afbreekbaar is: onder de juiste omstandigheden en de aanwezigheid van bacteriën, schimmels en andere micro-organismen zal een product uiteindelijk uiteenvallen in zijn organische basisverbindingen en weer opgaan in de natuur.

In een perfecte wereld zouden deze achtergebleven stoffen moeten worden afgebroken zonder gifstoffen achter te laten.

Bijvoorbeeld wanneer een plantaardig product wordt afgebroken tot koolstofdioxide, water en andere natuurlijke mineralen. Deze stof mengt zich gemakkelijk terug in de aarde en laat geen gifstoffen achter. Helaas breken veel materialen, zelfs die met een biologisch afbreekbaar label, op een meer schadelijke manier af, waardoor chemicaliën of andere schadelijke stoffen in de bodem achterblijven. Dus bij het zoeken naar biologisch afbreekbare doekjes moeten we letten op de materialen waarvan de doekjes zijn gemaakt en de vloeistof die in de doekjes wordt gebruikt.


Eco biologisch afbreekbare billendoekjes


10 Biologisch Afbreekbare Billendoekjes Merken


Natracare Biologische Katoenen Babydoekjes

Natracare biologisch afbreekbare vochtige billendoekjes zijn gemaakt van 100% biologisch katoen. Ze gebruiken biologische etherische oliën in hun doekjes en er is vitamine E aan de doekjes toegevoegd om de babyhuid wat extra bescherming te geven. Ze zijn vrij van parabenen, natriumlaurylsulfaat (SLS), methylisothiazolinone (MIT), alcohol en andere synthetische geur- of conserveermiddelen die de huid van je baby kunnen aantasten. Dit is een van de weinige doekjes op de lijst die officieel doorgespoeld mogen worden. Deze doekjes zijn hierop getest en vriendelijke voor het milieu bevonden.

Eco biologisch afbreekbare billendoekjes - natracare

Water Wipes

Ben je op zoek naar een doekje waar bijna niets anders in zit dan gewoon water? Water Wipes zijn misschien iets voor jou. Ze bevatten 99,9% van het zuiverste water, terwijl de resterende 0,1% een fruitextract is. Dit laatste dient als conserveermiddel om je doekjes vrij te houden van verontreinigingen. Ze beweren de zuiverste te zijn die op dit moment op de markt verkrijgbaar is. Ze zijn plasticvrij en biologisch afbreekbaar, dus perfect voor onze planeet en je baby.

Eco biologisch afbreekbare billendoekjes - water wipes

Earth Friendly Aloë Vera billendoekjes

Deze bekroonde biologisch afbreekbare babydoekjes zijn samengesteld met kalmerende biologische kamille en calendula voor extra zachtheid voor de gevoelige huid van je baby. Een ander geweldig ingrediënt dat behoorlijk hoog op deze lijst staat, is biologisch Aloë vera-sap. Dit is een ander geweldig ingrediënt om de gevoelige huid te kalmeren. Met deze doekjes voelt de huid van je baby zijdezacht en brandschoon aan.

Eco biologisch afbreekbare billendoekjes - earth friendly aloe vera

Bambo Nature 100% Biologisch Afbreekbare Doekjes

De biologisch afbreekbare babydoekjes van Bambo Nature zijn vochtinbrengend en zacht voor de huid door het gebruik van glycerine en allantoïne. Ze zijn gemaakt van 100% viscose die zowel zacht, duurzaam als zacht op de huid is. Ze zijn dierproefvrij en veganistisch, waardoor ze geweldig zijn voor iedereen die dierlijke producten vermijdt.

Eco biologisch afbreekbare billendoekjes - bambo nature

Eco by Naty biologisch afbreekbare babydoekjes

Eco by Navy-doekjes hebben vele eco- en biologische afbreekbaarheidsprijzen gewonnen. Ze zijn natuurlijk, composteerbaar en afgeleid hernieuwbare bronnen. Ze bevatten 98,5% water. Ze zijn gecertificeerd biologisch afbreekbaar maar ook gecertificeerd doorspoelbaar, wat betekent dat ze bewezen composteerbaar zijn in zoet water. Deze biologisch afbreekbare doekjes bevatten zowel aloë vera als kamille om extra zacht te zijn voor de huid van je baby.

Eco biologisch afbreekbare billendoekjes - eco by naty

Cheeky Panda

Cheeky panda kiest voor bamboe als hernieuwbare bron voor hun doekjes in plaats van de vaak gekozen viscose uit hout. Dit maakt ze ultra-duurzaam en draagt ​​bij aan voorkomen van ontbossing. De biologisch afbreekbare doekjes van Cheeky panda bevatten 99% water met wat verzorgende appel extract en rustgevend aloë vera sap. Ze zijn ook veganistisch!

Eco biologisch afbreekbare billendoekjes - cheeky panda

Douce Nature - Biologisch afbreekbare babydoekjes

De biologisch afbreekbare billendoekjes van Douce nature zijn gemaakt van biologisch katoen. Ze zijn zowel zacht voor de huid als stevig voor flink poets werk. Deze babydoekjes bevatten kamille om de gevoelige babyhuid extra te verzorgen.

Eco biologisch afbreekbare billendoekjes - douce nature doekjes

ECOBOOM Bamboe Baby Doekjes

De doekjes van ECOBOOM zijn 100% afbreekbaar en composteerbaar. Ze zijn gemaakt van bamboe wat een zeer duurzame grondstof is in vergelijking met veel andere materialen zoals bijvoorbeeld katoen. Ook doen ze hun best om het plastic van de verpakking te verminderen. Ook deze is deel biologisch afbreekbaar wat zorgt voor zo’n 30% minder plastic afval. De doekjes bevatten 99,6% water waarmee ze een van de zuiverste babyboekjes ter wereld zijn. De rest is verzorgende aloe vera.

Eco biologisch afbreekbare billendoekjes - ecoboom bamboe baby doekjes

Naïf Natuurlijke Plastic Vrije Billendoekjes

Niaf begrijpt dat er stapels billendoekjes doorheen gaan als je een kleintje hebt. Dan is het wel zo fijn als je doekjes gebruikt die zowel goed zijn voor je baby als voor de natuur. De doekjes van Niaf zijn vrij van alcohol, parfum, plastic en parafine olie. Ze zijn gemaakt van eucalyptus vezels waardoor ze 100% biologisch afbreekbaar zijn. Terwijl de verpakking gemaakt is van bioplastic gemaakt van suikerriet. Met 99% water zijn deze doekjes zacht voor de baby huid waardoor de kans op een huidreactie minimaal is.

Eco biologisch afbreekbare billendoekjes - niaf natuurlijke plasticvrije babydoekjes

Pure Beginnings Biologisch Afbreekbare Babydoekjes

De biologisch afbreekbare babydoekjes van pure beginnings zijn gemaakt met 100% zachte en biologisch afbreekbare plantenvezels. De toegevoegde aloe vera dient om de babyhuid te verzachten en te kalmeren. Terwijl de natuurlijke antiseptische tea tree olie zacht is voor de gevoelige en soms geïrriteerde huid. Met ingrediënten die voor 99,7% van natuurlijke oorsprong zijn is dit een fijn doekje voor zowel planet als moeder en kind.

Eco biologisch afbreekbare billendoekjes - pure beginnings

Conclusie

Het is niet meer nodig om te kiezen voor goedkope wegwerp babydoekjes die niet alleen schadelijk zijn voor je baby maar ook voor het milieu als er zoveel geweldige biologisch afbreekbare babydoekjes zijn om uit te kiezen. Welke gebruik jij?


Meer Duurzaam met een Pasgeboren Baby

Comments


Do you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Free Ebook?

ebook side bar.png

Free Ebook?

ebook side bar.png
zws banner-1.png

Follow me on Youtube!

bottom of page