top of page

This blogpost may contains affiliate links, meaning I may receive a small commission for purchases made through these links at no extra costs to you. 

Copy of World Earth Day 2024 Badge (1).png
  • Writer's pictureValinda

Binnen Composteren

Updated: Feb 19

Ben je gepassioneerd over het leven van groen, maar heb je niet de ruimte voor een full-size compostbak in je tuin? Om afval te helpen verminderen, kunt je nog steeds een verschil maken binnenshuis met compostering. Binnencompostering is een eenvoudige en efficiënte manier om voedselresten op natuurlijke wijze in meststoffen voor je kamerplanten of tuin te veranderen. Het helpt niet alleen om afval te verminderen, maar het geeft je ook een unieke manier om je planten en tuin te voeden. Door je voedselresten en ander biologisch afval te composteren, kunt je waardevolle voedingsstoffen uit de stortplaats houden en terug in de grond brengen waar ze thuishoren. Bovendien is indoor compostering een handige optie voor diegenen die het hele jaar door willen composteren. Met een simple gereedschappen en een fundamentele knowhow, kun je je keukenresten veranderen in een rijke en gezonde bodembemesting die je planten zal helpen gedijen. Dus als je klaar bent om binnen compostering te proberen, lees dan verder!


voedsel resten in compost bak

Wat is het verschil tussen composteerbaar en biologisch afbreekbaar?

Mensen die proberen een duurzame levensstijl te leven, hebben een speciaal oog voor labels. Vegetarisch, veganistisch, recyclebaar, biologisch afbreekbaar, composteerbaar - sommige zijn nauwkeurig, sommige zijn vaag, maar ze geven ons allemaal een beter gevoel over onze aankopen. En terecht!


Maar zelfs vergelijkbare termen kunnen enkele cruciale verschillen hebben die bepalen hoeveel we de planeet helpen of schaden. Dat is precies het geval met biologisch afbreekbaar en composteerbaar. Hoewel deze termen elkaar overlappen, is het belangrijk ze te onderscheiden. Dus laten we een kijken.


Biologisch afbreekbaar


Op het eerste gezicht lijkt de definitie van biologische afbreekbaarheid vrij eenvoudig. 'Bio'-gedeelte geeft aan dat een dergelijk product door de natuur kan worden afgebroken met behulp van bacteriën, schimmels of andere biologische processen.


Dat is een goed begin, nietwaar? Er zijn echter veel details waarmee rekening moet worden gehouden. Vrijwel alles kan afbreken en uit elkaar vallen. Zelfs bekende vervuilers zoals plastic of luiers zullen uiteindelijk degraderen, al het kan honderden jaren duren.

Daarom is tijd een belangrijk criterium om te overwegen. Een product of materiaal kan als echt biologisch afbreekbaar worden beschouwd als het zonder menselijke tussenkomst snel kan worden afgebroken tot onschadelijke deeltjes. 'Snel' kan anders worden gedefinieerd, maar alles tot een jaar is meestal bevredigend. Als het meer tijd kost, is het afbreekbaar, maar niet biologisch afbreekbaar.

binnen compost bak

Een ander aspect om te overwegen is hoe goed een materiaal kan afbreken. Plantaardig plastic wordt bijvoorbeeld meestal als biologisch afbreekbaar beschouwd. Hoewel het in de natuur kan afbreken, is het sterk afhankelijk van omgevingsfactoren zoals temperatuur en vochtigheid. Onder niet optimale omstandigheden verliest het zijn vermogen om snel af te breken en is het net zo schadelijk voor het milieu als gewoon plastic. Omdat biologische afbraak een niet-gecontroleerd gevoelig proces is, kunnen materialen in sommige gevallen ook giftig afval achterlaten.


Als vuistregel is elk plantaardig, dierlijk of natuurlijk mineraal product biologisch afbreekbaar. Veel mensen weten dat niet en gaan ervan uit dat alleen voedsel en planten biologisch afbreekbaar zijn, maar in werkelijkheid is de lijst veel langer. Hoewel ze meer tijd nodig hebben om op microscopisch niveau af te breken, kunnen zaken als papieren zakken of kartonnen dozen ook biologisch afbreekbaar zijn.


Composteerbaar


Compostering is in zekere zin een speciaal type biologische afbraak dat door mensen wordt gedaan en alleen kan worden toegepast op biologische producten. In tegenstelling tot biologische afbraak die giftige resten kan achterlaten, is het eindresultaat van compostering eigenlijk nuttig voor het milieu. Compost, afgebroken organisch afval, kan worden gebruikt als meststof.


Hoewel de termen vaak verward zijn, zijn composteerbare materialen niet altijd biologisch afbreekbaar en vice versa. Composteerbare producten zullen niet noodzakelijkerwijs snel afbreken, tenzij ze in specifieke omstandigheden worden geplaatst. Aan de andere kant, in een speciale composteeromgeving met bepaalde lucht, zonlicht en luchtcondities, zullen ze in minder dan 90 dagen afbreken en geen schadelijke resten achterlaten.

Composteerbare materialen zijn een geweldige manier om niet alleen de schade die je aan het milieu toebrengt te minimaliseren, maar ook om de bodemcondities te verbeteren. Door het van voedingsstoffen te voorzien, verbetert compost de bodemstructuur en het vasthouden van water, wat de plantengroei bevordert. Hoewel composteren in industriële omstandigheden uiterst belangrijk is, is het ook thuis een goede stap naar een duurzamere levensstijl. Veel huiseigenaren maken composthopen in hun achtertuin, maar er zijn ook compacte binnenoplossingen voor appartementseigenaren.


composteerbaar vs biologisch afbreekbaar

Wat is het verschil tussen biologisch afbreekbaar en composteerbaar?


Hoewel composteren een relatief gemakkelijk te begrijpen concept is, heeft biologische afbreekbaarheid geen universele juridische definitie. Dat is een deel van de reden waarom de termen zo vaak worden verward.

Of we iets biologisch afbreekbaar kunnen overwegen, hangt grotendeels af van de tijd die nodig is om af te breken. Dat wordt op zijn beurt bepaald door de omstandigheden waarin het proces plaatsvindt. Maar in sommige gevallen is het proces zonder toezicht, dus er is geen controle over.


Composteren is in wezen geoptimaliseerde biologische afbraak. Het zorgt voor perfecte omstandigheden zodat producten snel en niet giftig kunnen afbreken. Niet elk biologisch afbreekbaar product kan echter worden gecomposteerd. Het kan langer duren voordat een product dat niet geschikt is voor compostering, wordt afgebroken, wat de composteringscyclus kan verstoren.


Ten slotte verwijst de term composteerbaarheid naar het vermogen van het product om in compost te veranderen en zo het milieu in korte tijd te helpen. Biologische afbreekbaarheid betekent daarentegen alleen dat het materiaal onder de juiste omstandigheden snel kan afbreken door een biologisch proces.


buiten compost bak

Waarom maakt het uit?

Beide termen worden gebruikt om de producten te labelen die zijn ontworpen om het milieu minder te schaden. Een verkeerd begrip van wat ze betekenen, kan echter gevaarlijke gevolgen hebben. De grootste fout die we maken, is aannemen dat alleen al het kopen van zo'n product een verschil zal maken. In sommige gevallen is het misschien waar - de productie van biologisch afbreekbare producten is meestal duurzamer, maar de beloften die deze voorwaarden met zich meebrengen, kunnen alleen worden nagekomen als we de producten op de juiste manier weggooien. Het is dus de verantwoordelijkheid van de consument, niet de bedrijven.


Vanwege de hoeveelheid afval en een laag zuurstofgehalte kunnen stortplaatsen vreselijke omstandigheden hebben voor biologische afbraak. In een dergelijke omgeving zal biologische afbraak anaëroob plaatsvinden, wat betekent dat het methaangas produceert, dat 25 keer krachtiger is dan CO2. Dus als je niet de tijd neemt om uw biologisch afbreekbare afval op een optimale manier te verwijderen, verliest het label zijn betekenis en voordelen volledig.

Evenzo is een composteerbaar product een product dat kan en moet worden gecomposteerd. Maar je moet ervoor zorgen dat het gebeurt! Controleer de labels om te zien of uw product geschikt is voor thuiscompostering of naar een faciliteit moet worden gebracht. Helaas is er nog steeds niet genoeg composteringsinfrastructuur en misschien heb je er geen in de buurt.


Voordelen van binnen composteren

Composteren is een eenvoudige maar ongelooflijk effectieve manier om het milieu te helpen, maar er zijn meer voordelen voor composteren;

  • Het is een milieuvriendelijke manier om je organische afval te beheren.

  • Je vermindert je CO2 -voetafdruk, omdat er minder afval op de stortplaats belandt, wat je uitstoot van broeikasgassen vermindert.

  • Je creëert voedingsrijke meststof voor je planten. Dit verbetert zowel de kwaliteit als de opbrengst van je tuinplanten.

  • Je creëert een schonere en gezondere omgeving voor toekomstige generaties.


binnen composteren

Wat kan worden gecomposteerd?

Heb je er ooit aan gedacht om je voedsel en organische huishoudelijke artikelen te composteren? Het creëert niet alleen door voedingsstoffen gevulde grond voor je planten, maar het verwijdert ook maar liefst 30% van huishoudelijk afval van je afval.

Om ervoor te zorgen dat je compoststapel succesvol is, moet je weten over groene/stikstofartikelen en bruine/koolstofartikelen. Groene items, die eiwitrijke materie zijn, moeten een derde van je compoststapel vormen. Te veel stikstof kan echter ervoor zorgen dat je stapel zuur ruikt, dus het is belangrijk om de balans precies goed te krijgen. Groene items zijn fruit, groenten, grasknipsels, verse bloemen en zelfs koffiedik.

Aan de andere kant zijn bruine items rijk aan koolstof en geven je compoststapel een licht, donzig lichaam. Tweederde van je compoststapel moet uit bruine items bestaan omdat ze de stikstof tegengaan, die vrij snel uitbreidt. Bruine items omvatten servetten en papieren handdoeken, natuurlijke stoffen, eierschalen en zelfs pluisjes uit de droger.


Wat moet NIET worden gecomposteerd?

Composteren is een uitstekende manier om afval te verminderen en voedingsrijke grond voor je planten te creëren. Niet alle materialen zijn echter geschikt voor je compoststapel, en sommige kunnen zelfs gevaarlijk zijn voor de grond en planten waarop je van plan bent je compost te gebruiken.

  • Uitwerpselen van huisdieren bevatten bijvoorbeeld schadelijke ziekten en organismen die je compost giftig kunnen maken om te hanteren. Evenzo kunnen vlees, botten, vetten en zuivelproducten de compoststapel oververhit raken en onaangename geuren creëren die dieren aantrekken.

  • Zieke planten kunnen ook een probleem zijn voor je compoststapel. Het is het beste om ze in een gewone afvalcontainer te verwijderen, omdat ze een hoge temperatuur en enkele weken nodig hebben om het zieke materiaal te doden.

  • Als het op papier aankomt, kan normaal papier een geweldige aanvulling zijn op je bruine/koolstofmaterialen, maar gekleurd papier moet worden vermeden. Sommige gekleurd papier, zoals kranten en tijdschriften, bevat zware metalen en andere giftige materialen die je compoststapel kunnen schaden.

  • Houd ten slotte pesticiden of herbiciden uit je gazon of tuin uit je compoststapel, omdat ze niet goed afbreken.


Hoe je kunt voorkomen dat Compost stinkt

Composteren is een fantastische manier om afval te verminderen en voedingsrijke grond voor je tuin te creëren. Als je echter een slechte geur opgemerkt die uit je compoststapel komt, is er waarschijnlijk iets niet helemaal goed.

Meestal zou compost moeten ruiken als niets meer dan natte aarde. Als je compost slecht ruikt, kan dit te wijten zijn aan teveel materiaal op basis van stikstof. Dit zijn meestal groene items omdat ze te veel vocht bevatten. Combineer dit met niet genoeg mengen en een funky geur, zoals ammoniak of riolering kan optreden. Om je basis in evenwicht te brengen, voegt je bruine items toe aan je compoststapel.

Als je je stapel niet genoeg hebt mengen, kan de compost ruiken naar rottende eieren. In dit geval is het belangrijk om de compoststapel te draaien om hem wat lucht te geven om te ademen. Het toevoegen van meer droge materialen om het overtollige vocht op te nemen, is ook een goed idee.

Composteren hoeft niet te stinken, en met een beetje aandacht kun je een stapel hebben die ruikt naar vers, voedingsrijk vuil. Vergeet niet om je compoststapel in evenwicht te brengen met bruine en groene materialen, meng deze regelmatig en houd de vochtniveaus in de gaten. Je tuin zal je bedanken!


Beste binnencomposterende bakken


Elektrische composteerbakken

Elektrische composteerbakken zijn een innovatieve en milieuvriendelijke oplossing voor personen die hun CO2-voetafdruk willen verminderen en voedingsstofrijke compost voor hun tuinen willen creëren. Deze hightech bakken maken gebruik van geavanceerde technologie om het composteringsproces te versnellen, waardoor keukenresten in slechts enkele uren tot dagen in bruikbare compost worden getransformeerd. Elektrische composteerbakken zijn eenvoudig te gebruiken en vereisen minimaal onderhoud, waardoor ze een handige optie zijn voor drukke huiseigenaren. Bovendien voegt hun slanke en moderne ontwerp een vleugje verfijning toe aan elke keuken.


Food Cycler

De Food Cycler huishoudcomposter is de perfecte oplossing voor iedereen die op zoek is naar een gebruiksvriendelijke en milieuvriendelijke manier om keukenafval te recyclen. Met zijn G-connector en filterbewakingssysteem hoef je je nooit meer zorgen te maken over het vervangen van het filter, waardoor het onderhoud van de composter nog eenvoudiger wordt. Deze alles-in-één composter vermindert keukenafval tot 90% van het oorspronkelijke volume en composteert het in minder dan 3 uur, waardoor het composteren van keukenafval kinderspel wordt. Bovendien is de Food Cycler geurloos en milieuvriendelijk, zonder dat er ontluchting of afvoer en toevoegingen vereist zijn. Met deze innovatieve huishoudcomposter kun je je steentje bijdragen aan een duurzamere wereld en tegelijkertijd genieten van het gemak van het composteren van je eigen keukenafval.

binnen composteren - food cycler

The Mulch

Waar blijf je met al je keukenafval? Het is een vraag die veel mensen zich stellen. Moet je het telkens naar buiten brengen naar de composthoop of de groenbak? Of kun je het beter bewaren op je balkon waar het al snel begint te schimmelen? Een afvalbakje op het aanrecht lijkt een goed idee, maar dat trekt helaas fruitvliegjes aan. Gelukkig is er nu een oplossing: The Mulch. Met “The Mini MULCH” kun je organisch afval geurloos en geluidloos drogen en vermalen. In slechts enkele uren tijd worden je schillen, restjes en overschotjes niets meer dan een droge grondstof die je zonder zorgen tussen je plantjes kunt strooien als meststof. Het apparaat heeft tal van unieke productvoordelen, zoals een afvalreductie van maar liefst 90%, een geurloze verwerking dankzij de nieuwste filtertechnologie, en geen last van vliegen en maden door het unieke verwerkingsproces. Bovendien is het apparaat geluidsarm en heeft het een zelfreinigende functie, waardoor het onderhoudsvriendelijk is. Kortom, The Mulch biedt een ecologische oplossing voor het verwerken van keukenafval en maakt het leven een stuk gemakkelijker!

binnen composteren - the mulch

Reguliere Compostbakken


Bokashi - 16 Liter

Wil je graag een handige, compacte én mooie oplossing voor het verwerken van je GFT-afval zonder stankoverlast of ruimteverspilling? Dan is de Bokashi emmer zeker iets voor jou! Deze ingenieuze uitvinding uit Japan maakt het mogelijk om op een snelle en efficiënte manier je keukenafval om te zetten in zeer vruchtbare compost op een natuurlijke wijze. De Bokashi Starter Bran, met zijn micro-organismen, verzuurt het afval zonder dat er sprake is van rotting, wat resulteert in een krachtige en voedzame compost die je kunt gebruiken als bodemverbeteraar of voedingsmiddel voor je planten. Het mooie is dat je tegelijkertijd ook je GFT-afval aanzienlijk vermindert en hergebruikt. Bovendien is deze vorm van compost maken beter dan de traditionele manier, omdat er geen energie verloren gaat uit het GFT-afval. Last but not least, de Bokashi emmer breekt ook eventuele pesticiden en schadelijke stoffen af door de natuurlijke micro-organismen die erin zitten. Dankzij zijn lekdichte ontwerp hoef je ook niet bang te zijn voor een knoeiboel. Kortom, de Bokashi emmer is een slimme en duurzame keuze voor iedereen die zijn steentje wil bijdragen aan een betere wereld.

binnen composteren - bokashi

Bokashi - 9 Liter

Het mooie design van deze kleine ronde emmer zorgt ervoor dat hij op het aanrecht kan staan en niet misstaat tussen je andere keukenaccessoires. Maar het is niet alleen het uiterlijk dat de Bokashi emmer zo aantrekkelijk maakt. Dankzij de Bokashi Starter Bran en de natuurlijke micro-organismen die in de emmer zitten, kun je jouw GFT-afval fermenteren zonder dat er rotting plaatsvindt. Het resultaat is een krachtige compost die je kunt gebruiken als voedingsmiddel voor je planten of als bodemverbeteraar voor de grond. Bovendien neemt de hoeveelheid keukenafval enorm af, waardoor je jouw afvalinzameling met 25% kunt verminderen en geen last meer hebt van de stank van een GFT-kliko. Door de anaerobe fermentatie die plaatsvindt in de Bokashi emmer gaat er geen energie verloren uit het GFT-afval, wat bij gewoon composteren wel het geval is. Ook eventuele pesticiden en schadelijke stoffen worden afgebroken door de natuurlijke micro-organismen. Het kraantje van de emmer is bovendien lekdicht, zodat je zonder te knoeien de compost kunt aftappen. Al met al is de Bokashi emmer een slimme, duurzame en mooie manier om jouw keukenafval te recyclen en bij te dragen aan een beter milieu.

binnen composteren - bokashi

Compost Caddy

De Compost Caddy is een fantastisch hulpmiddel voor iedereen die op zoek is naar een handige manier om organisch afval te verzamelen en te composteren. Het compacte formaat van de Compost Caddy zorgt ervoor dat het bakje gemakkelijk op ieder aanrecht past, zonder veel ruimte in beslag te nemen. Met een inhoud van 2,5 liter is het de perfecte maat voor dagelijks GFT-afval van groenten en fruit. En als het bakje halverwege de dag al vol zit, kun je het gemakkelijk meenemen naar de container dankzij de handige draagbeugel.

Bovendien is de Compost Caddy voorzien van een deksel om nare geurtjes te voorkomen en kan de binnenemmer eenvoudig worden verwijderd en gereinigd. Dit is vooral handig omdat je de emmer 's avonds gewoon in de vaatwasser kunt doen of even snel met de hand kunt afwassen. Al met al is de Compost Caddy een uitstekende keuze voor iedereen die op zoek is naar een handige en praktische manier om organisch afval te beheren en bij te dragen aan een duurzamere wereld.

binnen composteren - compost caddy

Concluderend, binnenshuis composteren is een geweldige manier om je impact op het milieu te verminderen en tegelijkertijd de bodemgezondheid van je tuin te verbeteren. Je kunt niet alleen je voedselresten omzetten in waardevolle compost, maar je kunt het ook gebruiken om je afhankelijkheid van met chemicaliën beladen kunstmest te verminderen en de gezondheid van uw bodem te verbeteren. Met het juiste gereedschap en een beetje tijd kun je gemakkelijk voedselresten en tuinafval omzetten in nuttige bodemverbeteraars. Je zult verrast zijn hoe snel je je afval kunt verminderen, en je helpt de planeet daarbij.


Meer Duurzame Keuken

Comments


Do you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Free Ebook?

ebook side bar.png

Free Ebook?

ebook side bar.png
zws banner-1.png
bottom of page