Binnen Composteren

Updated: Jun 3

Composteren is een geweldige milieuvriendelijke gewoonte. Het helpt de hoeveelheid voedselverspilling die in je prullenbak terechtkomt te minimaliseren en tegelijkertijd iets te creëren waar je plantjes erg blij van worden. Hoewel veel mensen weten was composteren is en wat de voordelen ervan zijn, denken de meesten van ons dat het iets is die exclusief is voor huiseigenaren met een ruime tuin.

Maar dat is helemaal niet waar. Als je in een appartement woont en toch je etensresten wilt composteren, is er niets dat je ervan zou moeten weerhouden dit te doen. In feite zijn er verschillende manieren waarop je binnenshuis kunt composteren. Je kunt ze hier lezen en op deze manier en beslissen welke het beste bij je past.

Wat kan ik binnenshuis composteren?


Laten we beginnen met opfrissen wat je binnenshuis kunt composteren. Over het algemeen zijn de regels niet zo verschillend van composteren buitenshuis. Fruit, groenten, granen, koffie resten, theezakjes, eierschalen en versnipperd papier kunnen zonder enige twijfel in de compostbak. Stoffen van puur katoen en wol, evenals snippers van hout kunnen ook binnenshuis worden gecomposteerd. Hoewel haar en vacht composteerbaar zijn, duurt het erg lang voordat ze afgebroken zijn, dus het is wellicht beter om ze niet binnenshuis te composteren. En onthoud natuurlijk dat eieren, vlees, vis, zuivelproducten en vetten niet composteerbaar zijn.


binnen composteren

Hoe kan ik binnen composteren?


Binnenshuis composteren


Het enige dat je nodig hebt om aan de slag te gaan met composteren binnenshuis, is een bak. Je kunt een speciale composteerbak online of in je plaatselijke winkel kopen, maar elke doos gemaakt van hout, plastic of metaal werkt prima. Afhankelijk van hoeveel ruimte je hebt en hoeveel afval je produceert, kun je ervoor kiezen om een ​​kleine bak op je aanrechtblad of een grotere onder de gootsteen te plaatsen. Kies voor iets wat voor jou werkt. Zorg ervoor dat je bak gaatjes heeft in de deksel en in de bodem. De gaten in het deksel laten de lucht binnen, wat nodig is voor compostering. Composteren is een aëroob proces wat betekend dat het zuurstof nodig heeft. Gaten aan de onderkant zorgen ervoor dat overtollige vloeistof kan worden afgevoerd, dus plaats een bak onder je bak om te voorkomen dat het vocht overal komt.

Voordat je etensresten in je compost doet, voegt je een dikke laag aarde en wat versnipperde krant toe om overtollig vocht op te nemen en het proces te versnellen. Bewaar je etensresten in een afsluitbare bak en voeg ze eenmaal per week toe aan je compost, zodat de restjes genoeg tijd hebben om te ontbinden.


Worm-composteren


Worm-composteren werkt vrijwel net als gewone composteren binnenshuis, behalve dat je kleine helpers hebt: wormen. Als ze in je composteerbak worden geplaatst, verteren ze de organische stof efficiënt en versnellen ze het proces. Je kunt wormencompost voor een redelijke prijs krijgen, maar een doe-het-zelfcompost zou voldoende zijn. Europese nachtcrawler en rode wiggler wormen zijn enkele van de beste opties voor wormcompost, maar andere werken wellicht ook. Zorg ervoor dat de soort die je koopt niet invasief is.

Veel mensen hebben misschien wat bedenkingen bij het houden van honderden wormen in hun keuken, maar je hoeft je er geen zorgen over te maken. Wormen worden altijd aangetrokken door bodem en vochtigheid, dus als ze eenmaal in de bak zijn, hebben ze geen enkele reden om hun huis te ontvluchten. En in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, ruiken compostbakken helemaal niet slecht, dus er is geen reden waarom je er geen in je huis zou hebben, ook al is het maar een klein appartement.

Do you use

Unpaper Towels?

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Do you need 150+ Tips to start your

Zero Waste Journey?

zonnebloem vector.png
  • pinterest
  • insta
  • facebook
  • youtube

Latests Blogposts