Post | GreenandHappyMom
top of page

This blogpost may contains affiliate links, meaning I may receive a small commission for purchases made through these links at no extra costs to you. 

Copy of World Earth Day 2024 Badge (1).png
  • Writer's pictureValinda

5 Nadelen van biologische landbouw

Updated: Nov 30, 2023

De vraag en productie van biologische voeding neemt toe, maar slechts ongeveer 1-2% van al het voedsel dat wereldwijd wordt geproduceerd, is biologisch. De markt voor biologisch voedsel in de Verenigde Staten is volgens de Organic Trade Association gegroeid van 3,5 miljard dollar in 1996 tot meer dan 50 miljard dollar in 2018. Biologische producten worden nu niet meer alleen verkocht in speciaalzaken, maar ook in de gewone supermarkten. Ondanks de toenemende populariteit zijn er enkele grote nadelen van biologische landbouw.


Biologische landbouw is een alternatief landbouwsysteem dat in het begin van de 20e eeuw is ontstaan ​​als reactie op snel veranderende landbouwpraktijken. Er wordt gebruik gemaakt van meststoffen van biologische oorsprong zoals compost en mest. Het legt de nadruk op technieken zoals combinatieteelt en gewaswisseling. Biologische ongediertebestrijding en het bevorderen van insectenroofdieren worden aangemoedigd. De Biologisch Standaard is ontworpen om het gebruik van natuurlijk voorkomende stoffen mogelijk te maken en synthetische stoffen te verbieden of strikt te beperken.


1. Kosten

Een van de grootste nadelen van biologische landbouw zijn de hoge kosten. Er wordt geen gebruik gemaakt van pesticiden, dus de gewassen zijn veel kwetsbaarder voor plagen en andere ziekten. De landbouw is arbeidsintensiever omdat er veel met de hand wordt gedaan. Deze kosten worden doorberekend aan de klant, waardoor biologisch voedsel duurder wordt dan conventioneel geproduceerd groenten en fruit. Dit kan soms tot wel 40% meer zijn.


2. Certificatieproces

Om als biologisch gecertificeerd te worden, moeten boerderijen geaccrediteerd zijn door SKAL. Voor biologische boerderijen betekent dit dat ze een biologische certificering vertegenwoordiger moeten inhuren om te controleren of hun landbouwmethoden voldoen aan de huidige biologische normen. Deze kosten van de eerste autorisatie kunnen oplopen tot €800,-. Ook moeten er jaarlijkse bijdragen en inspectie kosten worden betaald. Dit laatste is afhankelijk van het type bedrijf en hoe lang het bedrijf bestaat. Dit betekent dat sommige boeren een vergoeding van €1.200,- per jaar betalen.



5 Nadelen van biologische landbouw

3. Lokale teeltsystemen.

De kwaliteit van het geproduceerde biologische gewas hangt sterk af van de vaardigheden en kennis van de boer. In de biologische landbouw (en zelfs de gewone landbouw van groenten en fruit in het algemeen), moet de boer de groei van het gewas volgen in elke fase van de groei van de planten. Als de boer een probleem in zijn / haar gewas niet kan herkennen, dan kan het voorkomen dat het gewas daardoor zo sterk is aangetast dat de waarde van het gewas worden verlaagd of kan de oogst (ernstig) worden verminderd. In extreme omstandigheden kan het hele gewas zelfs verloren gaan.


Het type bodem verschilt sterk per provincie/land en soms zelfs per gemeente. De boeren moeten dus ook lokale kennis hebben over bodemsystemen, ecologie (welke insecten in de regio voorkomen), meteorologie en ook andere factoren die van invloed kunnen zijn op hoe bepaalde gewassen groeien.


4. Synthetische chemicaliën

Het is mogelijk dat chemische bestrijdingsmiddelen nog steeds gebruikt worden. Biologische boeren die kunnen bewijzen dat natuurlijke bestrijdingsmiddelen niet voldoende werken om de plaag in hun gewas te bestrijden, mogen synthetische producten gebruiken. Deze boeren moeten bewijzen dat hun methodes en andere biologische gebruiken meerdere keren zijn mislukt.

Dit betekent dat sommige biologische voedingsmiddelen die als biologisch zijnde worden verkocht, zijn behandeld met dezelfde chemicaliën als conventionele gewassen. Dit groente en fruit zijn dan wel geprijsd als een biologisch product.


5. Kortere houdbaarheid

Niet biologisch groente en fruit wordt behandeld met conserveringsmiddelen en wassen om hun bewaarbaarheid tijdens het transport te behouden. Vaak wordt zelfs huishoudfolie gebruikt om de houdbaarheid nog verder te verlengen.

Dit is bij biologisch groente en fruit niet toegestaan. Dit betekent dat biologische groenten en fruit sneller zal bederven in vergelijking met niet bio producten. Als de oogst om de een of andere reden wordt vertraagd of verkeerd behandeld, is het mogelijk dat een hele lading gewassen nooit de consument bereikt.


Dus ook al zijn er zeker voordelen van biologische landbouw, maar ik denk dat het ook wel duidelijk is dat er nadelen zijn. Dus wat is je beste optie? Ga naar je lokale biologische boer. Ik heb het geluk dat ik wat groenten en fruit rechtstreeks op de boerderij kan kopen, waarbij ik een aantal van deze nadelen omzeil. Ik hoop dat jij hetzelfde kunt doen.


Meer over Biologisch


Do you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Free Ebook?

ebook side bar.png

Free Ebook?

ebook side bar.png
zws banner-1.png

Follow me on Youtube!

bottom of page