Hoe beginnen met Wasbare Luiers

Updated: Jun 3

Zoals in andere delen op mijn blog te lezen is, ben ik na de bevalling in een zware depressie terecht gekomen. Ondanks dat ik me zo voelde, is het me tijdens deze zware periode toch gelukt om over te stappen op wasbare luiers. Hieronder lees je hoe ik dit gedaan heb.Mijn vriend en ik hebben vanaf het begin dat we samen wonen erg afval bewust geleefd. We scheiden al ons afval en weigeren zoveel mogelijk plastic. Onze grijze container werd eens in de 6 weken geleegd en dat eigenlijk alleen maar omdat deze ging stinken. Na de geboorte van de kleine hadden we gekozen om niet gelijk met wasbaar te beginnen omdat er toch al zoveel nieuwe dingen op je af komen. Wasbare luiers was goed uit te stellen ondanks dat alles voorgewassen klaar lag. Zelfs enkele new born luiertjes. Wasbare billendoekjes hebben we wel vanaf het begin gebruikt. De drempel om hiermee te beginnen is een stuk minder hoog en wassen doe je toch vaak genoeg met een kleintje.

Eerst met alleen wasbare billendoekjes beginnen is een prima eerste stap richting wasbaar. Alles in een keer omgooien naar wasbaar vond ik wel erg drastisch en is helemaal niet nodig. Na twee weken met een baby hadden we onze draai een beetje gevonden en begon het gebruik van (biologische) wegwerp luiers ons steeds meer tegen te staan. Luiers zijn zo verschrikkelijk veel afval dat de gehele grijzen container nu gevuld werd met luiers. Ook stonken ze heel erg en begon het me steeds meer tegen te staan. Op een gegeven moment zei vriendlief zelfs ‘wanneer beginnen we nu eens met wasbare luiers want deze hoeveelheid afval is belachelijk’. Mijn vriend, die voor de geboorte nogal twijfelachtig was over wasbaar, wilde nu ook zo snel mogelijk overstappen.


Hoe beginnen met Wasbare Luiers

We begonnen met 1 luiertje om te proberen. Ik ging er ook ik met het idee ‘als het werkt is het leuk maar het is geen drama als het niet lukt’. Uiteraard lekte deze luier omdat we niet snel genoeg verschoont hadden en de volgende luier was weer een wegwerp. Zo deden we testen welk type en merk goed voor ons werkte en wat goed om ons slanke meisje paste. Ik hield hierbij elke keer in mijn achterhoofd ‘elke luier die ik niet hoef weg te gooien is mooi meegenomen’. Zo vonden we langzaam welk systeem voor ons werkte en welke merken. Ook was ik bij elke wasbare luier die ik gebruikte super trots op mezelf dat ik weer niet een bijdrage had geleverd aan de afval berg. Daarnaast werd ik ook blij van het verschonen van een luier. Dit had niets te maken met de voedingen die mede de veroorzaker was voor mijn depressie. Daarnaast zijn de super leuke printjes van de luiertjes ook gewoon iets om blij van te worden. Het wassen van de luiers was voor mijn wel een dingetje maar ik voelde me gewoon zo ontzettend goed en trots op mezelf dat ik geen luiers hoefde weg te gooien dat ik mijzelf hiertoe wel kon zetten (kleding wassen daarentegen…..).

Mijn tips voor het overstappen naar wasbare luiers zijn;


  • Maak de stap voor jezelf niet te groot maar hak het in kleine stapjes.

  • Eerst alleen wasbare billendoekjes 1 of 2 luiers per dag

  • Alleen overdag

  • Houd in gedachten dat elke luier die je niet hoeft weg te gooien mooi is meegenomen.

  • Bedenk waarvoor en voor wie je het doet.


Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben en dat het de overstap naar wasbare luiers iets beter behapbaar wordt.


Do you use

Unpaper Towels?

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Do you need 150+ Tips to start your

Zero Waste Journey?

zonnebloem vector.png
  • pinterest
  • insta
  • facebook
  • youtube

Latests Blogposts