top of page
  • Writer's pictureValinda

Wasbare Luiers Wassen - Hoe kun je Wasbare Luiers het Best wassen?

Updated: Jan 20

Wanneer je wasbare luiers gebruikt, is het erg belangrijk om de luiers goed schoon te maken. Behalve dat ze kunnen gaan stinken, kunnen er ook resten in de wasbare luiers achterblijven die de billen van je baby kunnen irriteren. Een voorbeeld hiervan is ammoniak. Ammoniak is aanwezig in de urine (dit ruik je als de luiers een tijdje in een wetbag hebben gezeten) en ammoniak kan brandwonden veroorzaken op de huid van je baby als deze niet goed uit je wasbare luiers worden gewassen. Daarom is een goede wasroutine belangrijk om ervoor te zorgen dat je luiers elke keer schoon zijn, zodat je ze ten volle kunt gebruiken.


Voordat je gaat wassen

Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden voordat je luiers in de was belanden.


Waar vuile luiers bewaren tot wasdag

Voordat je je wasbare luiers wast, heb je een plek nodig om vuile luiers op te bergen. Bewaar je luiers niet in een laagje water. Dit is een zeer ouderwetse methode en komt je luiers niet ten goede. Dit komt omdat een natte luier veel urine bevat en urine bevat ammoniak. Lange tijd luiers in dit water laten weken, verkort de levensduur van je luiers en moet worden vermeden.

Dit is ook de reden waarom je niet te lang moet wachten met het wassen van je luiers.

Ik bewaar mijn luier in een grote wetbag. Ik verwijder de ontlasting voordat ik ze in deze wetbag stop. Ze blijven in de wetbag totdat de zak vol genoeg is om mijn wasmachine te vullen. Ik heb deze wetbag in een mooie prullenbak gedaan (omdat hij in het midden van mijn woonkamer staat) en heeft een deksel. De deksel is niet luchtdicht maar houd wel geurtjes tegen. Pas als je de deksel opent ruik je dat er vuile luiers in zitten. Als het gesloten is, heeft niemand er last van.