Wasbare Luiers Wassen

Als je wasbare luiers gebruikt is het erg belangrijk dat ze goed schoon zijn na het wassen. Naast dat het natuurlijk stinkt, kunnen eventuele residuen, die in de luier achter blijven door het niet goed schoon wassen, wondjes achterlaten. Een voorbeeld hiervan is ammonia. Dit zit in urine (dit ruik je ook als de luiers een dagje in een wetbag zitten) en kan zorgen voor brandwonden.

Wat als eerste belangrijk is, is dat er niet te veel maar ook niet te weinig luiers tegelijk in de machine gedaan worden. Het aantal luiers zal per wasmachine verschillen omdat deze in uiteraard in grote verschillen. Een goede richtlijn is de wasmachine vullen tot ongeveer 2/3 a 3/4. Minder zorgt voor te weinig wrijving voor de luiers waardoor ze niet goed schoon worden. Te veel wasbare luiers in de wasmachine geeft hetzelfde probleem.

Als er voldoende luiers in de wasmachine zitten moet er beginnen worden met een spoel wasje. Welk programma dit precies is op de wasmachine zal per wasmachine verschillen. Op mijn wasmachine is het de instelling ‘snelle was’. Deze duurt ongeveer 30 minuten. Dit is een goede indicatie qua duur van de was ronde. De temperatuur stel ik in op koud of 30 graden. 40 graden of warmer voor de spoel was is niet aan te raden omdat bij deze temperatuur eiwitten in de luiers (aka poep) stollen. Dit wil je voorkomen.


Kies een kort wasprogramma dat wasmiddel mee pakt en aan het eind voldoende centrifugeert. Deze spoelwas moet ervoor zorgen dat de meeste urine en ontlasting al weg is voordat de wasbare luiers daadwerkelijk gewassen worden. Ik doe deze was met een beetje goed wasmiddel waar ik wat blauwe biotex bij doe. De biotex is waskracht versterker met enzymen die help bij het afbreken van de eiwitten in de luiers.Wasbare Luiers wassen

Na de spoel was, was ik de luiers op een gewoon 60 graden was programma. Een temperatuur hoger dan 40 graden is aan te raden omdat dit lichaamsbacteriën zoveel mogelijk dood. Zoals voorheen gezegd, stollen hierbij ook de eiwitten maar als het goed is zijn deze al met de spoel was weg gewassen. Op 90 graden kan ook (als er bijvoorbeeld sprake is van een schimmeltje bij de kleine) maar vaak op deze temperatuur wassen is niet aan te raden omdat dit de niet goed is voor het elastiek in de luiers en niet erg milieu vriendelijk. Als je wilt kun je nu nog wat was toevoegen aan de trommel. Ik persoonlijk doe dit nooit omdat ik altijd de trommel volledig kan vullen met luiers.

Gebruik voor het wassen van de wasbare luiers geen eco programma. Dit is een waterbesparend programma en kan ervoor zorgen dat luiers niet voldoende schoon worden. Dit zal je dit niet direct merken omdat de achtergebleven stoffen kunnen ophopen in de luiers. Dit zal pas nadelig gaan werken na enkele weken/maanden.


Gebruikte luiers zijn het toppunt van vieze was dus deze moeten grondig gereinigd worden. Hier moet je niet op bezuinigen. Gebruik een goed wasmiddel (geen eco of wasnoten!) zonder bleek/chloor. Bleek tast de natuurlijke vezel van de luiers aan waardoor ze een stuk sneller zullen slijten. Dit is zonde en niet nodig.


Doseer deze was naar waterhardheid in jou regio en naar de grote van je trommel. Als je een grote trommel hebt en je woont in een gebied met hoge waterhardheid dan is dit inderdaad heel erg veel wasmiddel. Ik zelf gebruik ongeveer 100ml (ja, dit meet ik elke keer af in een kleine maatbeker) per wasbeurt.


Een extra spoelronde aan het eind van je wasprogramma is niet nodig. Dit kan zelfs nadelig werken omdat het kan zorgen voor kalk afzetting in de luiers wat de absorptie van de luiers niet ten goede komt.


Sommige wasmachine hebben ook een voorwas gevolgd door een gewone was ineen. Dit is mogelijk maar zorg er dan voor dat je zeker weet dat de machine na het spoelen al het vieze water afpompt. Gebeurt dit niet dan, wordt de hoofdwas gedaan in erg vies water (waar nog veel urine en ontlasting in zit).Dit is mijn wasroutine voor mijn wasbare luiertjes. Deze routine werkt voor mij al ruim een jaar en ik hoop dat jij er ook mee uit de voeten kunt.

Do you use

Unpaper Towels?

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Do you need 150+ Tips to start your

Zero Waste Journey?

zonnebloem vector.png
large gift box 2.jpg
macarons%20small_edited.jpg
lemons vector.png
  • pinterest
  • insta
  • facebook
  • youtube