• Valinda

4 eenvoudige manieren om ontbossing in je dagelijks leven te bestrijden

Updated: May 31

Ontbossing is altijd een van de belangrijkste oorzaken van klimaatverandering geweest. Bomen spelen een cruciale rol bij het vertragen van de opwarming van de aarde. Ze vangen broeikasgassen zoals kooldioxide op en voorkomen dat deze zich ophopen in de atmosfeer. En nu verliezen we bomen en bossen in een alarmerend tempo. Meer dan 46% van de bomen in de wereld is al gekapt. Wat echter nog erger is, is dat de gekapte bomen alle koolstof vrijgeven die ze voorheen hebben opgenomen. Uiteindelijk worden bossen vervangen door vee en gewassen, die nog meer broeikasgassen produceren.


Geen zin om te lezen? Kijk dan het filmpje (Engelstalig)


Ontbossing is een enorm probleem dat continue samenwerking vereist van commerciële, overheids- en publieke sectoren. Hier zijn 4 eenvoudige maar effectieve manieren om ontbossing in uw dagelijkse leven te bestrijden.

Bosbouw en herbebossingsprogramma’s


Programma's voor het planten van bomen kunnen een geweldige manier zijn om een ​​verschil te maken in je omgeving. Door bomen te planten bij speciale gelegenheden, zoals feestdagen of openingsceremonies, kan meer aandacht worden gevraagd voor ontbossing en de gevolgen daarvan. Hoewel het wellicht lijkt alsof het niet veel zal veranderen, is het veel beter dan het probleem helemaal te negeren. Terwijl commerciële organisaties en onderwijs instellingen voor de aanplant kunnen zorgen, moeten lokale overheden ervoor zorgen dat de bossen worden beschermd tegen eventuele schade.


Herbebossing lijkt veel op gemeentebosbouw, maar het is een meer systematisch langetermijnproces. Herbebossing is cruciaal voor regio's die hun bosgebied verloren hebben door bosbranden of houtkap. Het vereist deelname van zowel de lokale gemeenschappen als de regeringen en non-profitorganisaties.


Als je het geluk hebt in een regio te wonen waar de laatste tijd geen bos verloren is gegaan, zijn er organisaties die je de getroffen gebieden laat helpen. One Tree Planted helpt bijvoorbeeld bij de wederopbouw van natuurlijke habitats voor bedreigde soorten over de hele wereld. Dergelijke projecten creëren ook nieuwe banen en infrastructuur, waardoor de levenskwaliteit van lokale gemeenschappen wordt verbeterd.

 
 

Plantaardig eten


Het verminderen van vleesconsumptie is een van de beste manieren om ontbossing tegen te gaan. Veeteelt is verantwoordelijk voor 91% van de ontbossing in de Amazone, een van de meest bedreigde gebieden ter wereld. Aangezien Brazilië wereldwijd een topexporteur van rundvlees is, zou dat niet als een verrassing moeten komen. De Amazone is echter lang niet het enige gebied dat wordt beïnvloed door de wereldwijde vraag naar vlees. Volgens de Australische milieugroep The Wilderness Society is 94% van de landontginning in stroomgebieden van het Great Barrier Reef gekoppeld aan de rundvleesindustrie.


Natuurlijk is veganistisch of in ieder geval vegetarisch worden het beste wat je kunt doen. Maar zoals een gezegde luidt: we hebben niet een handjevol mensen nodig die het perfect doen, we hebben miljoenen mensen nodig die het onvolmaakt doen. Slechts één keer per dag vlees eten in plaats van 2 of 3 keer zal ook een verschil maken. Elke dag komen er nieuwe vlees- en zuivelvervangers op de markt. Ze kunnen een geweldige oplossing zijn voor mensen die de planeet geen schade willen toebrengen, maar niet van de ene op de andere dag hun eetgewoonten willen veranderen.


ontbossing tegengaan

Rainforest Alliance en Forest Stewardship Council


Zelfs als je Rainforest Alliance niet kent, heb je zeker wel een groene kikkersticker gezien op sommige producten in je plaatselijke winkel. Deze sticker is een Rainforest Alliance-zegel dat wordt toegekend aan bedrijven die voldoen aan strenge sociale, economische en milieunormen. Rainforest Alliance is ook een van de oprichters van Forest Stewardship Council, een toonaangevende non-profitorganisatie die verantwoord beheer van de bossen in de wereld promoot.


In de afgelopen 26 jaar heeft FSC 10 principes en 70 criteria ontwikkeld die van toepassing zijn op FSC-gecertificeerde bossen. Wanneer u een product met een FSC-label koopt, steunt u de bedrijven die hun ecosystemen beschermen, de rechten van inheemse mensen erkennen en de hoge waarden voor bosbehoud handhaven.


 
 

Ondersteun het beleid tegen ontbossing


Brazilië is een goed voorbeeld van een land dat sterk afhankelijk is van zijn ontbossingsbeleid. In 2004 presenteerden president Luiz Inácio Lula da Silva en de minister van milieu, Marina Silva, hun nieuwe actieplan ter voorkoming en bestrijding van ontbossing in het legale Amazonegebied. Het plan breidde het systeem van beschermde bosgebieden uit, verbeterde monitoring op afstand van de Amazone en verhoogde de handhaving van boswetten. De resultaten waren werkelijk ongelooflijk: in 2014 was de ontbossing in de Amazone met 70% verminderd. Met een vergelijkbare snelheid zou nul ontbossing, het uiteindelijke doel van het programma, tegen 2020 kunnen worden bereikt.


De ontbossing in Brazilië steeg echter tot het hoogste punt in 10 jaar in 2019. Veel Brazilianen geven Jair Bolsonaro de schuld, de president van het land die in 2018 werd gekozen en die gelooft dat het gebruik van de Amazone-regenwouden de sleutel is tot de welvaart van Brazilië. Bolsonaro heeft meerdere keren opgeroepen tot meer landbouw, mijnbouw en houtkap in de beschermde gebieden van het bos.


Dit toont aan hoe cruciaal het is om te stemmen op de kandidaten met het beste milieubeleid. De enige manier om ontbossing voorgoed te stoppen, is door het illegaal te maken, dus het is uitermate belangrijk dat we regeringsfunctionarissen kiezen die het verbod steunen en handhaven. Zoals gewoonlijk telt elke stem.


Meer duurzaam leven tips


Do you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Latests Blogposts

Do you need 150+ Tips to start your

Zero Waste Journey?

150 tips side balk comp.png

Join 5000 Green Bees who never miss weekly videos & eco-tips.

Free shampoo bar recipe - eco friendly bathroom

Join 5000 Green Bees who never miss weekly videos & eco-tips.

Follow me on Youtube!