top of page

This blogpost may contains affiliate links, meaning I may receive a small commission for purchases made through these links at no extra costs to you. 

Copy of World Earth Day 2024 Badge (1).png
  • Writer's pictureValinda

Hoe gebruik je een Shampoo Bar (Video + Foto's)

Updated: Feb 21

Go naar


Ontdek de revolutionaire wereld van afvalvrij haar wassen met een vaste shampoo! Het is niet zo ingewikkeld als je zou denken, maar het verschilt wel van de vloeibare variant. Om je probleemloos door deze nieuwe ervaring te leiden, heb ik een eenvoudige stapsgewijze handleiding samengesteld voor het perfecte gebruik van een vaste shampoo. Verwen je lokken en doe mee aan de duurzame revolutie voor een prachtig kapsel en een groenere planeet!Hoe gebruik je een Shampoo Bar

Maak je shampoo bar nat

Voor het wassen moet je shampoo bar zacht worden gemaakt, zodat je een mooi schuim kunt creëren. Dus onze eerste stap is om de shampoo bar nat te maken. Ik doe dit terwijl ik de douche aanzet voordat ik mijn haar nat maak, zodat de shampoo een minuutje de tijd heeft om zachter te worden.


Maak je haar nat

Gebruik geen vaste shampoo op droog haar. Een vaste shampoo bevat geen water, dus je moet het met water mengen om het te laten werken. We beginnen door ons haar nat te maken.

Hoe gebruik je een Shampoo Bar - haar nat maken

Knijp het overtollige water eruit

Een vaste shampoo is zeer geconcentreerd met ingrediënten. Omdat we de shampoo mengen met nat haar, verdunnen we dit behoorlijk. Om verdunning van deze ingrediënten zoveel mogelijk te voorkomen, knijp ik zoveel mogelijk water uit mijn haar.

Hoe gebruik je een Shampoo Bar - overtollig water eruit

Wrijf je vaste shampoo tussen je hand om schuim te creëren


Je vaste shampoo zou nu wat zachter moeten zijn en we kunnen schuim creëren. Sommigen geven er de voorkeur aan om een vaste shampoo rechtstreeks op hun haar te gebruiken. Ik heb heel fijn haar dat gemakkelijk beschadigt, dus ik doe dit niet. In plaats daarvan wrijf ik de bar in mijn handen om een lekker schuim te creëren.

Hoe gebruik je een Shampoo Bar - schuim maken

Breng de shampoo aan op je haar

Zodra ik genoeg schuim in mijn handen heb gemaakt, doe ik het op mijn haar. Ik heb heel lang haar, dus ik herhaal deze laatste 2 stappen een paar keer totdat ik voel dat ik genoeg shampoo in mijn haar heb.

Hoe gebruik je een Shampoo Bar - schuim in haar
Hoe gebruik je een Shampoo Bar - schuim in haarJe haar wassen

Masseer de shampoo door je haar, beginnend bij je hoofdhuid en werk je een weg naar de lengtes toe. Ik heb een erg gevoelige hoofdhuid en gebruik mijn vingertoppen om de shampoo er zachtjes doorheen te masseren.

Hoe gebruik je een Shampoo Bar - haar wassen


Spoel je haar uit

Als ik voel dat ik je haar voldoende heb gewassen, is het tijd om het uit te spoelen. Spoel mijn haar grondig uit zodat er geen shampoo meer in mijn haar zit.

Hoe gebruik je een Shampoo Bar - uitspoelen

Optioneel: Follow-up met een conditioner voor extra verzorging.


Bewaar je shampoo bar op een droge plek

Een vaste shampoo valt snel uit elkaar als hij lang nat blijft. Ik gebruik het deksel van een oud plastic bakje (het bakje zelf is een tijdje geleden kapot gegaan) dat hoog in mijn douche staat waar het na gebruik kan drogen.


Ingrediënten om naar te zoeken in een vaste shampoo

Natuurlijke oliën/boters

Zorg ervoor dat je vaste shampoo veel ingrediënten bevat waar je haar dol op is, anders heb je gewoon een blok oppervlakteactieve stoffen. Kokosolie, cacaoboter en arganolie zijn allemaal geweldig voor je haar. Ik ben dol op broccolizaadolie en babassu-olie voor mijn haar.


Kleien

Klei wordt aan vaste shampoos toegevoegd omdat ze op natuurlijke wijze oliën opnemen. Dus als je vettig haar hebt, zoek dan een vaste shampoo met ghassoulklei of kaolienklei.


Eiwitten

Eiwitten zijn de bouwstenen van je haar. Zorg ervoor dat je vaste shampoo wat tarweproteïne of rijstproteïne bevat om je haar te versterken.


Vitaminen

Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van Pantene pro-V. Het pro V-gedeelte staat voor pro-vitamine b5. Dit is een geweldig ingrediënt voor haarverzorging. De volledige naam is panthenol.


Natriumcocoylisethionaat

Dit ingrediënt klinkt misschien eng, maar dit is een milieuvriendelijke oppervlakteactieve stof die zacht reinigt en geschikt is voor de gevoelige huid. Het is afgeleid van kokosolie en is volledig biologisch afbreekbaar, waardoor het ideaal is voor vaste shampoos.


Ingrediënten om te vermijden in een vaste shampoo


Natriumhydroxide

De eerste vaste shampoo die ik ooit heb geprobeerd, was een traditionele zeep gemaakt met olie en loog (natriumhydroxide). Ley wordt gebruikt voor de verzeping van oliën. Dit werkte niet voor mij en nu weet ik dat dit niet geschikt is voor haar omdat het erg agressief is.


Natriumlaurylsulfaat

Je hoort vaak dat je alle sulfaten moet vermijden als het gaat om vaste shampoos. Niet alle sulfaten zijn echter hetzelfde. Sodium Lauryl Sulfate (SLS) is een van de sulfaten die je moet vermijden. Dit is een nogal agressief wasmiddel dat je haar en hoofdhuid ontdoet van al zijn natuurlijke oliën. Het reinigt inderdaad je haar, maar droogt ook je hoofdhuid uit, kan roos en haaruitval veroorzaken en huid irritaties geven


Parabenen

Parabenen zijn conserveermiddelen om te voorkomen dat onze shampoo bederft. Een conserveringsmiddel in onze haarverzorgingsproducten is nodig omdat het in contact komt met water en bacteriën goed gedijen in water. Parabenen moeten worden vermeden omdat ze DNA-schade kunnen veroorzaken, onze hormon huishouding kunnen beïnvloeden en zelfs betrokken kunnen zijn bij de ontwikkeling van borstkanker.

Hoe gebruik je een Shampoo Bar

Ftalaten

Ftalaten hebben veel toepassingen, maar in shampoos worden ze vaak gebruikt als geleermiddelen. Het zorgt ervoor dat de geur in de shampoo langer blijft hangen en helpt de formule van de shampoo in balans te brengen. Het is echter bekend dat ftalaten ons endocriene systeem verstoren. Dit alleen al zou voldoende reden moeten zijn om het te vermijden.


Dimethicon

Dimethicon is een siliconen die vaak aan shampoos wordt toegevoegd om de smeerbaarheid van de shampoo te bevorderen. Het maakt je haar ook zacht en glanzend. Dit komt omdat dimethicon je haar omhult, zodat het er gezond uitziet. Dit heeft een groot nadeel, het is erg moeilijk te verwijderen en kan zich ophopen in je haar. Zodra het je haar heeft bedekt, kunnen voedingsstoffen niet langer de haarschacht binnendringen, waardoor je haar op de lange termijn verzwakt.


Palmolie

De palmolie-industrie heeft bijgedragen aan naar schatting 5% van de tropische ontbossing in tropische gebieden. Als je palmolie in een product niet kunt vermijden, vraag dan aan de producent of de gebruikte palmolie RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil) is.


Parfum

Naar mijn mening is geur in een huid- of haarverzorgingsproduct nutteloos, omdat ik mijn huid/haar wil voeden en niet lekker laten ruiken.


Voordelen Shampoo Bar


Plastic Vrij

De shampoo bars zijn niet verpakt in een plastic fles of een ander soort plastic verpakking. Dit is geweldig, want dit betekent dat een vaste shampoo volledig plastic vrij is. Een plastic (shampoo)fles heeft een halfwaardetijd van ongeveer 58 jaar. Dit betekent dat na 58 jaar nog maar de helft van het plastic over is. In de komende 58 wordt dit weer gehalveerd, wat betekent dat er nog 75% over is. Dit betekent dat na bijna 800 jaar 95% van het plastic is afgebroken. Maar plastic breekt niet af in organische verbindingen zoals rottend plantaardig materiaal dat zou doen. Het valt uiteen in microplastics die steeds kleiner worden waar ze ons milieu vervuilen als ze in onze bodem en grondwater terechtkomen. Dit vervuilde grondwater wordt gebruikt om ons drinkwater te maken, maar naarmate de microplastics steeds kleiner worden, kunnen ze niet meer worden uitgefilterd en komen ze uiteindelijk in ons lichaam terecht.

Voordelen shampoo bar

Verpakking

De verpakking van een vaste shampoo is geen plastic maar een metalen blik, karton of helemaal geen verpakking. De eerste kan eenvoudig worden hergebruikt, dus de volgende keer dat je een vaste shampoo nodig hebt, kun je het blik gewoon meenemen en jezelf een pakje en wat afval besparen. Dit laatste is gemakkelijk te recyclen of te composteren als je de mogelijkheden hebt. In beide gevallen is er geen plastic verpakking die ons milieu vervuilt als je vaste shampoo op is.


Multifunctioneel

Een vaste shampoo is niets meer dan een schoonmaakmiddel. Dit betekent dat je jezelf niet hoeft te beperken tot het alleen voor je haar te gebruiken. Je kunt het ook voor je lichaam gebruiken. De meeste vaste shampoos bevatten zulke zachte ingrediënten dat je ze zelfs voor je kinderen zou kunnen gebruiken (als je die hebt). Maar je hoeft het gebruik van de douche niet eens te beperken. Tijdens onze laatste kampeertrip ben ik vergeten afwasmiddel mee te nemen. Omdat ik geen fles afwasmiddel wilde kopen, koos ik ervoor om mijn shampoo bar te gebruiken om mijn vaat schoon te maken.


Compact voor op reis

Een vaste shampoo is fijn voor thuis, maar op reis is hij nog handiger. Het compacte formaat past precies in je tas met toiletartikelen. Hij neemt nauwelijks ruimte in en omdat er geen water in je shampoo bar zit, is hij zoveel minder zwaar dan een shampoofles, je tas zal veel lichter zijn. Het beste gedeelte? Er is geen risico dat een shampoofles ontploft. We hebben het allemaal wel eens een keer meegemaakt na een vlucht dat we onze tas openmaken en overal shampoo zat… Omdat een vaste shampoo niet in een fles zit en geen water bevat, is er geen risico op een ontploffing van je vaste shampoo.

Voordelen shampoo bar

Gaat lang mee

Een shampoo bar gaat veel langer mee in vergelijking met een shampoofles. Waar ik ongeveer een maand met een fles shampoo deed, doe ik met een vaste shampoo maanden. Bij gebruik van vloeibare shampoo kunt je bij elk gebruik de hoeveelheid shampoo in de fles zien verminderen. Aangezien de meesten van ons tamelijk lang haar hebben, hebben we een aanzienlijke hoeveelheid shampoo nodig om ons haar volledig in te wassen. Als je een vaste shampoo gebruikt, merk je pas na een aantal weken dat hij kleiner wordt. Ook dan zul je merken dat je iets hebt gebruikt en het gaat nog een paar maanden mee voordat je bar helemaal op is.


Gebruik het volledig

Haat je het ook niet als er bijna geen shampoo meer in de fles zit maar je het allerlaatste deel van je shampoo op de bodem van de fles er gewoon niet uit kunt krijgen? Dit zal geen probleem zijn als je een shampoo bar gebruikt, aangezien er geen fles is dat je beperkt om de allerlaatste shampoo te gebruiken. Een vaste shampoo is helemaal kaal, zonder verpakking, dus je gebruikt hem volledig totdat je hem helemaal hebt gebruikt en er simpelweg geen vaste shampoo meer over is. Zo haal je het maximale uit je producten voor het geld dat je eraan uitgeeft.


Geld besparen

Ik weet dat een vaste shampoo niet goedkoper is in vergelijking met een fles shampoo, maar zoals ik net al zei, gaat een shampoo bar zoveel langer mee. De gemiddelde shampoo bar kost ongeveer 10 euro. Het verschilt een beetje per merk maar dit is een mooi gemiddelde. Een shampoofles kost je ongeveer 6 euro. Nogmaals, sommige mooie merken kosten je tientallen dollars, maar er zijn er ook die minder dan een euro kosten, dus 6 euro is een goed gemiddelde.

Als je ongeveer 3 maanden met een shampoo bar doet, zijn de kosten voor 3 maanden 10 euro, terwijl de kosten voor shampooflessen 6x3=18 dollar/euro zijn. Dat is bijna het dubbele van de prijs van een shampoo bar. Dus ook al is een shampoo bar per stuk duurder omdat hij zoveel langer meegaat, op de lange termijn wordt hij goedkoper.

Voordelen shampoo bar

Geen water

Wist je dat een gewone shampoofles slechts zo'n 10-15% actieve ingrediënten bevat? De overige 80-85% is water. Dit betekent dat er voor elke shampoofles die je in je plaatselijke drogisterij ziet, veel water is vervoerd. Dit draagt ​​bij aan een enorme hoeveelheid fossiele brandstoffen die nodig zijn om al deze flessen van de fabrikant (die overal ter wereld kan zijn) naar een distributiecentrum en vervolgens naar je plaatselijke drogisterij te vervoeren. Een shampoo bar bevat geen water waardoor er veel minder gewicht wordt getransporteerd. Niet alleen dat, je kunt zoveel meer vaste shampoos vervoeren in vergelijking met vloeibare shampooflessen in een vrachtwagen. Omdat een shampoo bar zoveel compacter is in vergelijking met een shampoofles.


Geconcentreerde ingrediënten

Laat je niet voor de gek houden door het kleine formaat van een vaste shampoo. Het compacte formaat is voornamelijk het gevolg van het niet toevoegen van water aan de shampoo, het betekent niet dat er geen functionele ingrediënten zijn. Sterker nog, de ingrediënten in vaste shampoos zijn veel geconcentreerder in vergelijking met vloeibare shampoo. De reinigende en voedende ingrediënten worden niet verdund met water, waardoor ze volledig worden benut.


Zachte reiniging

Shampooflessen bevatten vaak sulfaten vanwege hun sterk reinigende eigenschappen (natriumlaureaatsulfaat (SLS) is daar een bekend voorbeeld van). Deze zijn nodig omdat shampoo wordt verdund met veel water. Een groot nadeel hiervan is dat ze je haar en hoofdhuid strippen voor al hun natuurlijke oliën die je haar gezond houden. Ook zitten er in gewone shampooflessen vaak siliconen die een laagje op je haar vormen om het glad te maken. Dit is nodig omdat de eerder genoemde sulfaten je haar net hebben gestript.

Een shampoo bar gebruikt veel zachtere ingrediënten zoals natriumcocoylisethionaat (de staafjes die je meestal in een shampoo bar ziet). Dit is een heel zacht reinigingsmiddel net als een ander ingrediënt dat vaak wordt gebruikt; Cocamidopropylbetaïne. Die laatste wordt vaak gebruikt in babyshampoo omdat het zo zacht is.

Voordelen shampoo bar

Natuurlijke ingrediënten

Naast zeer zacht reinigende middelen heeft een vaste shampoo vaak nog veel meer verzorgende middelen zoals natuurlijke oliën en boters. Omdat shampoo bar veel poeders bevat, wordt natuurlijke boter vaak gebruikt om alle ingrediënten bij elkaar te brengen, zodat je ze in een bar kunt gieten. Dit is niet alleen voor het gemak van het maken van bars, ze kiezen voor een specifieke natuurlijke boter die ook je haar ten goede komt. Cacaoboter of sheaboter worden vaak gebruikt, maar chiquere merken kunnen ervoor kiezen om voor mangoboter of capuchuboter te gaan. In plaats van parfum zijn vaste shampoos vaak helemaal niet geparfumeerd of worden etherische oliën gebruikt om de bars een natuurlijke geur te geven.


Dierproefvrij/veganistisch

Een vloeibare shampoo wordt vaak op dieren getest en zelfs de individuele ingrediënten die in de shampoo worden gebruikt, worden vaak ook op dieren getest. Niet alleen dat, ingrediënten van dierlijke oorsprong zijn niet ongebruikelijk in je vloeibare shampooflessen, zoals keratine of zijde. Producenten van vaste shampoos geven vaak meer om de ingrediënten die ze gebruiken en de impact die ze hebben. Daarom zijn de meeste vaste shampoos dierproefvrij en veganistisch. Er zijn echter shampoo bars die bijenwas gebruiken in plaats van natuurlijke boter dus let hier goed op als een vegan bar belangrijk voor je is.


Minder conserveermiddelen

Conserveermiddelen zijn nodig in producten die water bevatten, omdat bacteriën en andere micro-organismen water nodig hebben om in te groeien. Omdat een shampoo bar geen water bevat, is er minder behoefte aan een grote hoeveelheid conserveermiddelen. Er zullen nog steeds conserveermiddelen aanwezig zijn aangezien een shampoo bar wordt gebruikt in een omgeving met veel water, maar het type conserveermiddel is anders. Omdat producenten van shampoo bars vaak veel meer om het milieu geven, wordt er vaak gekozen voor een conserveringsmiddel dat veel vriendelijker is voor zowel jou als het milieu. Dit laatste is nodig omdat wanneer we onze shampoo gebruiken, de shampoo door de afvoer loopt, wat onze bodem en grondwater kan aantasten.

Voordelen shampoo bar

Ingrediënten voor een lagere ecologische voetafdruk

Niet alleen het lichtgewicht product dat een vaste shampoo de ecologische voetafdruk van het product verlaagt. Ook hebben de gekozen ingrediënten in de vaste shampoo een veel lagere ecologische voetafdruk omdat ze vaak natuurlijker zijn. Natuurlijke ingrediënten worden vaak minder bewerkt (waarvoor veel brandstoffen nodig zijn), wat betekent dat het eindproduct ook minder bewerkt is en een lagere ecologische voetafdruk heeft in vergelijking met shampooflessen.


Minimale badkamer

Dit is een voordeel zijn dat niet voor iedereen geldt, maar een vaste shampoo geeft je badkamer een veel schonere en minimalistische look. Dit geeft je badkamer een rustigere uitstraling waardoor je douche-ervaring meer sereen wordt.Veelgestelde vragen over Shampoo Bars


Hoe vaak moet je een vaste shampoo gebruiken?

Een vaste shampoo kan net zo vaak worden gebruikt als een gewone vloeibare shampoo. Door je haar minder vaak te wassen, bespaar je niet alleen veel water en energie, maar het is ook veel beter voor je haar omdat de natuurlijke oliën minder vaak uit je haar worden gehaald.


Hoe lang duurt het voordat het haar zich heeft aangepast aan de vaste shampoo?

Ik heb nooit een overgangsperiode gemerkt bij het overstappen op een vaste shampoo. Dit kan voor jou anders zijn aangezien het afhangt van je haar en het product dat je eerder gebruikte. Als je in een gebied met hard water woont, kan het iets langer duren voordat je haar aan de nieuwe behandeling gewend is.

badkamer planten - Hoe gebruik je een Shampoo Bar

Moet ik spoelen met zuiveringszout/baking soda?

Je leest vaak over een voorspoelen met een mix van baking soda en water. Ik hou er niet van om zuiveringszout rechtstreeks op mijn huid te gebruiken, omdat het eerder een pH van ongeveer 9 heeft, terwijl onze huid een pH van ongeveer 5 heeft. Ik heb een zeer gevoelige huid en dit veroorzaakt uitslag op mijn huid omdat zuiveringszout te agressief voor mij. Dus ik doe dit niet bij het wassen van mijn haar en mijn vaste shampoo werkt nog steeds prima voor mij.

Ik spoel ook niet achteraf met appelciderazijn. Dit wordt gebruikt om de pH van je hoofdhuid weer naar beneden te brengen na een spoeling met zuiveringszout. Omdat ik dit niet heb gedaan, is het spoelen met appelciderazijn ook niet nodig.


Wat zijn de nadelen van een vaste shampoo?


Duurder

Een vaste shampoo is duurder in vergelijking met een fles vloeibare shampoo. Een vaste shampoo gaat echter veel langer mee in vergelijking met een fles, wat betekent dat het op de lange termijn goedkoper kan zijn.


Het heeft even tijd nodig om te wennen

Een vaste shampoo werkt iets anders dan vloeibare shampoo en het is even wennen voordat zowel jij als je haar comfortabel zijn met de nieuwe behandeling. Geef niet op na 1 keer proberen en geef je haar een paar weken de tijd om te experimenteren en te zien of het de nieuwe behandeling fijn vindt.


Meer over Shampoo

Comentários


Do you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Free Ebook?

ebook side bar.png

Free Ebook?

ebook side bar.png
zws banner-1.png
bottom of page