top of page

This blogpost may contains affiliate links, meaning I may receive a small commission for purchases made through these links at no extra costs to you. 

Copy of World Earth Day 2024 Badge (1).png
  • Writer's pictureValinda

Duurzaam Kamperen

Updated: Feb 16

De zomer staat voor de deur en je kijkt uit naar je vakantie, maar je weet niet hoe je je kampeervakantie zo milieu bewust mogelijk kunt maken. Klinkt dit je bekend? Dan ben je hier aan het juiste adres. Lees hier mijn 10+ tips om je kampeertrip zo milieuvriendelijk mogelijk te maken.


Het kost misschien wat meer moeite om je kampeertrip milieuvriendelijker te maken, maar onze lieve planeet zal je er zo dankbaar voor zijn.


Milieuvriendelijke camping

Niet alleen jij zet je in om de wereld een beetje groener te maken, ook veel campings doen hun best. Je moet ze alleen even vinden. Let op de inspanningen van de camping om afval te verminderen en hulpbronnen te sparen, zoals het gebruik van zonne-energie en recyclingprogramma's en de beschikbaarheid van milieuvriendelijke voorzieningen zoals composttoiletten en douches met waterbesparende koppen. Kijk ook eens naar wat ze doen met de omgeving, zoals het behoud van natuurlijke habitats en het beschermen van dieren in het wild.

Zoek naar campings die verantwoorde en duurzame toerismepraktijken promoten, zoals het laat niets achter principe, het verminderen van het gebruik van plastic voor eenmalig gebruik en het bevorderen van instandhoudingsinspanningen op gemeenschapsniveau. Een milieuvriendelijke kampeerervaring helpt niet alleen het milieu te beschermen, maar biedt ook een uniek en lonend buitenavontuur.


Uitrusting

Kies een tent die duurzaam, lichtgewicht en gemakkelijk op te zetten is (laat de tent niet achter!). Vorig jaar waren we op zoek naar een nieuwe tent omdat onze oude tent meerdere lekken had. Zowel het dak als het grondzeil lekten en de tent is de afgelopen 10 jaar vaak gebruikt, wat betekent dat de tent zijn doel heeft gediend en volledig is opgebruikt. Dus kochten we een nieuwe tent. Onze nieuwe tent was best prijzig omdat we een tent kozen die gemaakt was van katoen in plaats van soort polyester. Dat laatste is meestal goedkoper. We kiezen voor katoen omdat het een natuurlijke grondstof is en het veel langer meegaat in vergelijking met polyester. Dit bespaart ons niet alleen geld op de lange termijn en het voorkomt ook onnodige verspilling.

We hebben ook een reparatieset bij onze nieuwe tent gekocht, zodat we kleine lekkages kunnen repareren die kunnen optreden als we de tent gebruiken. Tijdens onze eerste reis moesten we er helaas al gebruik van maken. Hoewel er geen lekkage was in de tent, was er wel een lek in een van de buizen. We hebben een opblaasbare tent gekocht met buizen in plaats van tentstokken. Vanaf de eerste dag was een van deze leidingen niet helemaal luchtdicht en moesten we deze repareren zodat we de tent op deze reis konden gebruiken.


tent - duurzaam kamperen

Voedsel

Voorverpakt voedsel is zo makkelijk tijdens het kamperen, maar het is niet erg milieuvriendelijk. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer alternatieven. Neem je eigen pasta en rijst mee in containers of herbruikbare zakjes vóór je op reis gaat. Op deze manier heb je een goede start en kun je deze containers / zakjes onderweg hergebruiken, waardoor je geen plastic voor eenmalig gebruik hoeft te gebruiken. Neem je eigen bestek, borden en bekers mee. Ook al zijn er tegenwoordig meer papieren alternatieven voor plastic wegwerpartikelen, het gebruik van degelijke borden en bekers is veel milieuvriendelijker. Niet alleen dat, het bespaart je ook een hoop gedoe, want eten met plastic of papieren keukengerei is gewoon vervelend. Neem een ​​rietje van roestvrij staal of bamboe mee als je een rietje wilt gebruiken.

Een herbruikbare waterfles meenemen als je gaat wandelen, zou vanzelfsprekend moeten zijn. Er zijn tegenwoordig zoveel leuke opties voor waterflessen dat het gebruik van flessenwater verpakt in plastic niet eens meer een optie zou moeten zijn.

Probeer al het voedsel dat je hebt bereid op te gebruiken, maar als je uiteindelijk biologisch afbreekbaar voedselafval over houd, doe dit dan allemaal in een container en composteer indien mogelijk op een compostplaats. Ik weet dat sommige campings hun eigen compostplaatsen hebben, maar als ze die niet hebben, neem dan alles mee zodat je het aan het einde van je reis thuis kunt composteren.


Duurzaam Kamperen

Hygiëne

Breng vaste zeep, shampoo, conditioner en deodorant mee. Vergeleken met hun tegenhangers in flessen, besparen deze je veel ruimte (en gewicht) in je tas, omdat de vaste versies al het water hebben verwijderd. Tampons en maandverband kunnen worden vervangen door een menstruatiecup of door herbruikbare maandverbanden. Neem een ​​wet bag mee voor de gebruikte herbruikbare maandverbanden, zodat je een handige plek hebt om ze op te bergen. Het gebruik van herbruikbare producten voor je menstruatie is niet alleen milieuvriendelijk voor je kampeertrip, maar ook in het dagelijks leven zijn deze geweldig. Zorg ervoor dat je deze voor je reis hebt gebruikt, want je wilt zich niet ongemakkelijk voelen bij het gebruik ervan voor de eerste keer tijdens je reis.

cup

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar als ik ga kamperen, neem ik gewoon niet de moeite om make-up mee te nemen. Make-up opdoen en aan het eind van de dag weer verwijderen is voor mij net iets te veel gedoe, maar als je echt wat wilt meenemen, maak dan een zeer minimale make-up routine voor je kampeertrip.

Vergeet niet om zonnebrandcrème mee te nemen! Je huid beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon is erg belangrijk voor je gezondheid, dus vergeet niet elke dag een gezonde dosis zonnebrandcrème aan te brengen.


Amusement

Ik hou van lezen, maar het meenemen van fysieke boeken is best zwaar. Een e-reader is een prima alternatief waarmee je niet alleen veel gewicht in je rugzak bespaart, maar ook veel papier. Een ander voordeel van een e-reader is dat deze vaak een ingebouwd lampje heeft, zodat je bij zonsondergang toch je boek kunt lezen. Een tablet kan je desgewenst voorzien van een filmpje in je tent.

Neem een ​​power bank op zonne-energie mee, zodat je je telefoon en andere elektronische apparaten kunt opladen als je in het wild kampeert zonder elektriciteit.


powerbank

Een pak kaarten is een geweldige aanvulling op elke koffer, omdat het je spellen kan bieden die je alleen kunt spelen, maar ook als groep kunt gebruiken. We hebben ook een paar reisversies van fysieke games. Deze kunnen zeer klein worden verpakt en zijn lichtgewicht. Ze zorgen voor entertainment als het weer het niet toelaat om naar buiten te gaan en we geen zin hebben om te lezen.

reisspel catan

Kinderen

Wasbare luiers meenemen op een kampeertrip is een uitdaging, maar op sommige campings kunt je je luiers wassen. Dus heb je een kleintje in luiers en wil je graag kamperen, neem dan voor je reis contact op met de camping over de mogelijkheden. Als je geen wasbare luiers mee wilt nemen op je kampeertrip (wat ik begrijp omdat mama ook op vakantie wil), kies dan voor biologisch afbreekbare luiers. Zorg ervoor dat je een pakket of 2 koopt voordat je op reis gaat, want je weet vaak niet wat er in de winkels in de buurt van de camping verkrijgbaar is.

Kinderen hebben niet veel nodig tijdens het kamperen. De meeste kinderen houden van het buitenleven en spelen in de natuur is vaak al het entertainment dat ze nodig hebben. Mijn dochter kan zich uren vermaken door gewoon met een stok te spelen.

Kinderen leren over milieubewust kamperen is een geweldige manier om toekomstige generaties te leren hoe ze een verschil kunnen maken in deze wereld. Door ze bewust te maken van hun eigen afval, zullen ze in de toekomst verantwoordelijke volwassenen zijn.


Leave No Trace

Het "Leave No Trace" principe is een reeks richtlijnen die verantwoorde en duurzame buiten activiteiten bevorderd. Het hoofddoel van het "Leave No Trace" principe is om de menselijke impact op de omgeving te minimaliseren en natuurlijke hulpbronnen te beschermen. De zeven principes van "Leave No Trace" zijn:

  1. Plan vooruit en bereid je voor - dit omvat het inlezen over de regels en weersomstandigheden en het meenemen van benodigde uitrusting.

  2. Reis en kampeer op duurzame oppervlakken - vermijd het vertrappen van vegetatie en blijf op bestaande paden en kampeerterreinen.

  3. Gooi je afval correct weg - neem al het afval en overgebleven voedsel mee en begraaf menselijk afval minstens 200 meter van waterbronnen.

  4. Neem niets mee - verstoor natuurlijke en culturele kenmerken en historische artefacten niet.

  5. Beperk de impact van kampeervuur - gebruik kookstellen voor het koken en vermijd het maken van nieuwe kampvuren.

  6. Respecteer de dieren - bekijk dieren op afstand en bewaar voedsel veilig om geen dieren aan te trekken.

  7. Houd rekening met andere bezoekers - houd het geluidsniveau laag, respecteer andere wandelaars en volg de regels.

Het volgen van de principes "Leave No Trace" helpt de natuurlijke schoonheid van onze natuur te behouden.


Meer Duurzaam Reizen


Commenti


Do you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Free Ebook?

ebook side bar.png

Free Ebook?

ebook side bar.png
zws banner-1.png
bottom of page