top of page
  • Writer's pictureValinda

10 Cadeaupapier alternatieven

Updated: Mar 10, 2022

De feestdagen komen er weer aan! Dat betekent dat familie gelegenheden met vele cadeaus er weer aan komen. En daarmee helaas ook onnodig veel afval. Natuurlijk zien zorgvuldig ingepakte cadeaus er geweldig uit onder de kerstboom en op de foto's, maar als de cadeautjes eenmaal zijn geopend, wordt het cadeaupapier meestal meteen weggegooid, zonder kans op hergebruik.

Dus waarom zou je je geld verspillen aan iets dat slechts 5 minuten lol brengt, maar onze planeet jarenlang vervuilt? Hier is een lijst met duurzame en creatieve alternatieven voor inpakpapier die je vrienden, familie en het milieu zullen waarderen.


Stoffen doeken

Dingen met stof omwikkelen is zeker geen nieuw idee. In Japan doen mensen het al eeuwen. De techniek die ze gebruikten heet Furoshiki, en er zijn tientallen manieren om praktisch alles met stof te verpakken. Het enige wat je hoeft te doen is een geschikt stuk stof te vinden en dit om je cadeau te binden. Er zijn veel Furoshiki-tutorials online te vinden, dus zelfs als je cadeau een vreemde vorm heeft, zoals bijvoorbeeld een fles wijn, heeft Furoshiki een manier om het in te pakken. Je kunt keukendoeken, kussenslopen of oude lakens gebruiken en de vorm uitknippen die je nodig hebt, maar als je niets bij de hand hebt, bekijk dan eens de katoenen Furoshiki-cadeaupapier in onze shop.

 
 

Oude kleren

Hoewel deze methode behoorlijk wat creativiteit vereist, krijg je zeker een unieke cadeauverpakking die je nergens anders kunt krijgen. Je kunt grotere items zoals sjaals, T-shirts en truien gebruiken voor de Furoshiki-methode, maar kleinere items kunnen ook handig zijn. Van oude stof van je kleding kun je geweldige linten en vlinderstrikken maken, waardoor de saaiste doos er feestelijker uitziet.


Schilderijen en tekeningen

Nog een geweldig alternatief voor inpakpapier voor creatieven onder ons. Als je toevallig een kleine kunstenaar in huis hebt, zullen die graag wat kunst maken om de cadeaus voor vrienden en familie in te pakken. En als je er alleen voor staat en weinig tijd en geld hebt, kun je gemakkelijk zelf iets maken met wat vellen papier en wat markeerstiften. Als je niet zeker bent van je teken- of schildervaardigheid, probeer dan gewoon wat strepen, harten of stippen te tekenen.


Kaarten

Heb je wat oude kaarten uit het pre-digitale tijdperk liggen? Ze kunnen een prachtig alternatief zijn voor inpakpapier. Je geeft ze niet alleen een nieuw leven, maar maakt ook elke reiziger heel blij. Als je een kaart hebt van een bepaalde plaats waar ze van houden of die ze willen bezoeken, is dat nog beter!Kranten

Hoewel niet elk huishouden een aantal oude kaarten heeft, zijn kranten nog steeds erg gemakkelijk te vinden. Ze zijn groot, goedkoop en flexibel, dus het zal heel gemakkelijk zijn om uw geschenken erin te verpakken.


Boodschappentassen

Laten we toegeven, iedereen heeft de zonde begaan om zijn herbruikbare boodschappentas thuis minstens één keer te vergeten. In combinatie met wat plakband en een lint gemaakt van je oude T-shirt, kan een uitgesneden bruine papieren zak een geweldige cadeauverpakking zijn. Je kunt ook gewoon een stoffen draagtas kopen en je cadeau erin doen. Op deze manier heb je een herbruikbare cadeauverpakking en een ander cadeau voor iemand waar je veel om geeft


Overgebleven belang

Behang is een van de dingen waarvan je denkt dat het maar één doel heeft. Nou, niet meer! Behang kunnen behoorlijk duur zijn, dus het is zonde om het niet allemaal te gebruiken. Tegelijkertijd is het moeilijk om de exacte hoeveelheid af te meten die je nodig heeft. Behang is net zo gemakkelijk vouwbaar als papier of textiel, wat betekent dat er geen reden is om het niet te gebruiken voor cadeaupapier.

 
 

Muziekpapier

Misschien heeft je kind zijn pianolessen opgegeven, of wilde je partner beginnen met gitaar spelen, maar heeft hij/zij dat de afgelopen decennia niet meer gedaan. Gebruik hun bladmuziekpapier goed door het als inpakpapier te gebruiken. Muziekliefhebbers zullen het zeker waarderen.


Perkament

Op zoek naar een duurzame inpakoplossing die je cadeaus een casual, moderne uitstraling geeft? Zoek dan niet verder dan uw keukenlades. Als je geen fan bent van gekke, heldere prints, kan perkamentpapier precies zijn wat je nodig hebt voor je cadeauverpakking.


Een doos (die je al hebt)

Als je meerdere kleine cadeautjes hebt die er beter uitzien in een doos, koop dan geen nieuwe doos. De meesten van ons hebben een aantal oude dozen van sommige online winkels of huishoudelijke apparaten, die je nog meerdere keren goed van dienst kunnen zijn. Als je doos niet erg mooi is, bedek hem dan met een paar van de duurzame wraps die ik hierboven noemde en je bent helemaal klaar.


Meer Duurzaam Feest

Meer Duurzame Cadeau Ideeën

Do you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Latests Blogposts

Do you need 150+ Tips to start your

Zero Waste Journey?

150 tips side balk comp.png

Join 5000 Green Bees who never miss weekly videos & eco-tips.

Free shampoo bar recipe - eco friendly bathroom

Join 5000 Green Bees who never miss weekly videos & eco-tips.

Follow me on Youtube!

bottom of page