top of page

This blogpost may contains affiliate links, meaning I may receive a small commission for purchases made through these links at no extra costs to you. 

Copy of World Earth Day 2024 Badge (1).png
  • Writer's pictureValinda

25 Zero Waste Boeken

Updated: Oct 30, 2023

Soms is het lezen van blogposts gewoon niet voldoende en heb je iets stevigers nodig om te lezen. In blogposts wordt vaak alleen het oppervlak van een onderwerp behandeld, terwijl een boek zoveel meer pagina's heeft om hetzelfde onderwerp te behandelen, zodat je veel meer onbeholpen informatie krijgt. Hier vind je een lijst met 25 zero waste waste must-read boeken om lekker mee op de bank te kruipen op een regenachtige dag.


Waar boeken kopen

De beste plaats om boeken te vinden is je plaatselijke bibliotheek. Als je echter uit een kleine stad komt, zoals ik, zijn de keuzes die je plaatselijke bibliotheek te bieden heeft soms beperkt. Als ik geluk heb vind ik een of twee boeken over duurzaamheid en dat is het dan. Dus, wat zijn mijn andere opties? Ik probeer boeken te vinden die ik wil lezen in tweedehandswinkels. In fysieke winkels of online. Nu zijn er in mijn stad geen tweedehandsboekwinkels meer, maar we hebben wel 2 tweedehandswinkels met een behoorlijke collectie boeken waar ik altijd doorheen blader als ik op bezoek ben. Probeer iets soortgelijks te doen wanneer je op zoek bent naar een nieuw boek en als er geen tweedehands opties zijn, heb ik alle boeken die ik deel hier gelinkt.

zero waste boeken

Beginnersvriendelijke boeken


Dit is een geweldig boek voor beginners in de wereld zonder afval. Ashlee heeft alle informatie verzameld die je nodig hebt om zonder oordeel aan de slag te gaan. Elke, hoe kleine beslissing die we in ons dagelijks leven ook nemen, heeft op de een of andere manier invloed op de wereld om ons heen. Dit boek zal je op weg helpen om ervoor te zorgen dat micro- (en sommige macro-) beslissingen in je leven onze mooie planeet zullen helpen.

zero waste boeken - give a shit


De auteur van dit boek leefde een jaar lang een zero waste-levensstijl en vertelde alles over haar ervaringen in dit boek. Haar ideeën variëren van super basic tot behoorlijk extreem, wat het een geweldig boek maakt voor zowel de beginner als de meer gevorderde zero-waster. Het is onderverdeeld in 3 categorieën: Gemakkelijk, Matig en Gevorderd, zodat je deze levensstijl zonder schuldgevoel zo ver kunt nemen als je wilt en de volgende stap kunt nemen wanneer je er klaar voor bent.

zero waste boeken - the zero waste lifestyleGa voor opruiming en minimalisme met een kijk voor duurzaamheid! Dit is geweldig om te lezen voor zero-wasters die ook een beetje van minimalisme houden.

zero waste boeken - new minimalism


Small is Beautiful is bijna vintage zoals het oorspronkelijk werd gepubliceerd in 1973. Het heeft de tand des tijds doorstaan en wordt elk jaar relevanter. Dit boek is een geweldig boek voor iedereen die geïnteresseerd is in de economie van ontwikkeling, het milieu, natuurlijke hulpbronnen en de gemeenschap.

zero waste boeken - small is beautiful


Dit is weer een geweldig boek voor beginners, omdat het eenvoudige doe-het-zelvers en afvalvrije hacks behandelt die je meteen in je dagelijkse leven kunt toepassen. Zo voelt een duurzame levensstijl minder beangstigend en kun je vrijer de volgende stap zetten.

zero waste boeken - zero waste hacks

Als je zin hebt om de volgende stap op je reis te zetten, dan is dit boek iets voor jou. Het behandelt geweldige gevorderde tips, maar sommige zijn niet geschikt voor degenen onder ons met een krapper budget. Maar als je een tweedehands exemplaar kunt bemachtigen, heeft het geweldige bronnen die de moeite van het bekijken waard zijn.

zero waste boeken - zero waste home


Zero Waste Boeken over Voedsel


De auteur, Robin, is een botanicus (zoals ik!) die vragen stelt over wat de natuur te bieden heeft met de hulpmiddelen van de wetenschap. Het is meer een op de natuur geïnspireerd boek dan een boek over eten. Niettemin benadrukt het hoe de natuur ons geschenken geeft (vrij gegeven door de natuurlijke wereld) waar we voor moeten zorgen.

zero waste boeken - braiding sweetgrass


De meesten van ons hebben nooit te maken gehad met voedsel- of waterzekerheid. Dit is niet overal ter wereld het geval. Dit boek loopt door de geschiedenis van de strijd voor voedsel- en waterzekerheid van inheemse vrouwen. Dit is geweldig om te lezen als je meer wilt weten over de bescherming van heilige plaatsen en cultuur als geheel en hoe milieuactivisme verschillende culturen op verschillende manieren beïnvloedt.

zero waste boeken - as long as grass grows

Are you serious about eating only locally produced food? This book covers all problems behind the food system that is currently in place. It gives you an alternative route to create an even more eco-friendly life through the foods we consume.

zero waste boeken - animal vegetable miracle


(Over)consumptie


Dit boek gaat helemaal over onze overconsumptie en de effecten ervan op de planeet. Annie neemt je bij de hand en laat je stap voor stap het productieproces van items zien, zodat je echt alle factoren begrijpt die een rol spelen bij het maken van de items die we elke dag mee naar huis nemen.

zero waste boeken - the story of stuff


Tegenwoordig zijn producten ontworpen om een jaar mee te gaan, misschien twee, en dan valt het uit elkaar en moet je ze opnieuw kopen. Dit boek vertelt over de achteruitgang van de kwaliteit van de producten die we gebruiken en hoe marketeers ons ertoe aanzetten om steeds opnieuw te kopen. Leer hoe je dit systeem van producten kunt bestrijden die zijn ontworpen om te mislukken.

zero waste boeken - a life less throwaway

Dit is een echte eye-opener over de vooruitgang van technologie in de loop van de tijd en hoe we de impact ervan op het milieu hebben onderschat. Deze auteur neemt je niet alleen mee op een reis terug naar het aantal vervuilings- en afvalproblemen, maar begeleidt ons ook hoe we betere consumenten kunnen zijn en hoe we onze bedrijven kunnen runnen met het milieu in gedachten.

zero waste boeken - cradle to cradleMilieuvriendelijk is een woord dat vaak onze aandacht trekt en marketeers weten dit. Producten zijn ontworpen om er milieuvriendelijk uit te zien, maar als je beter kijkt, is dit niet altijd het geval. Dit boek leert ons waar we op moeten letten en hoe we beter kunnen inkopen om de juiste stappen te zetten richting duurzaamheid.

zero waste boeken - green washed


Boeken over de gemeenschappen


Dit boek is een beetje meer politiek gericht dan wat ik normaal lees. Het is echter snel gelezen dat duurzaamheid veel meer is dan alleen hoe het ons klimaat beïnvloedt.

zero waste boeken - the third reconstruction

Heb je hulp nodig bij het maken van veranderingen in je eigen buurt? Dit boek behandelt alle onderwerpen op een luchtige manier, van het verminderen van je afval tot niet meer afhankelijk zijn van olie en tegelijkertijd je lokale gemeenschap helpen. Dit boek staat boordevol inspiratie om jou te helpen, de mensen om je heen te helpen de volgende stappen te zetten.

zero waste boeken - the transition handbook


Heb je je ooit afgevraagd waarom we gewoon de behoefte voelen om te blijven groeien? Dit boek kan je misschien helpen met die vraag. Het helpt je met ideeën over hoe en waarom je een economie kunt creëren die rekening houdt met duurzaamheid en tegelijkertijd sociale rechtvaardigheid is zonder te groeien om te groeien.

zero waste boeken -  doughnut economics


Waarom worden alle belangrijke beslissingen over klimaatverandering genomen door mensen die regelmatig met hun privéjets vliegen? Dit boek behandelt waar degenen met geld en macht vechten voor gelijkheid en gerechtigheid op welke manier dan ook, zonder hun plek aan de top van de sociale pikorde aan te tasten.

zero waste boeken - winners take all


Heeft de buurt waarin je bent opgegroeid van invloed op hoe je ecologische rechtvaardigheid of sociale rechtvaardigheid ziet? Ja, dat doet het, maar misschien niet op de manier waarop je denkt. Dit boek geeft je inzicht in hoe het veranderen van een buurt onze omgeving kan beïnvloeden.

zero waste boeken - growing smarter


Woningsegregatie en zonering hebben effect op onze omgeving. Dit boek helpt dit boek je op weg dit te laten zien en wat de mogelijk oplossingen hiervoor zijn. Het maakt gebruik van duidelijke, praktijkvoorbeelden in Amerikaanse steden als Oklahoma City en New Orleans, en laat zien wat er werkelijk aan de hand is.

zero waste boeken - toxic communities


Gekleurde mensen - met name Afro-Amerikanen - zijn vatbaarder voor infectieziekten, vervuiling en industrieel afval. Al deze effecten op het milieu leiden niet alleen tot schade aan het lichaam, maar ook aan onze hersenen. Dit boek is een interessante kijk op hoe racisme het uitgangspunt is van IQ en hoe het systeem is opgezet om Afro-Amerikanen te laten falen.

zero waste boeken - a terrible thing to waste


Wanneer we voor het eerst een kijkje nemen in een levensstijl zonder afval, is het gemakkelijk om overweldigd en hulpeloos te raken door alles wat je om je heen ziet. Dit boek behandelt verhalen over hoe anderen in hun gemeenschap met dit probleem omgaan en hoe ze dit op hun eigen manier hebben aangepakt. Dit boek staat vol met praktisch advies om gemeenschappen zoals de jouwe te betrekken.

zero waste boeken - transforming communities


Dit boek is een verzameling artikelen die zich richten op jongeren en vrouwen die het meest worden getroffen door de gevolgen van de klimaatcrisis. Door de juiste vragen aan de juiste mensen te stellen, bleken ze waardevolle oplossingen en inzichten die een mooie toekomst mogelijk maakten.

zero waste boeken - all we can save


Wetenschappelijke boeken


Met dit boek hoef je niet meer te raden wat de ecologische voetafdruk van een bepaald item is. Dit boek dekt alles. Sommige cijfers zijn misschien verouderd omdat het geen recent boek is, maar het geeft je een goed begin bij het inschatten van je eigen ecologische voetafdruk.

zero waste boeken - how bad are bananas


Klimaatontkenners zijn echt (verbazingwekkend genoeg) en hoewel we weten dat dit vaak door enige feitelijke logica of feit kan zijn, kun je af en toe iemand tegenkomen die meer openstaat voor een normale discussie. Het staat vol met feiten die het argument van elke klimaatontkenner zullen dekken; of ze wel of niet geloven dat je uit je hand bent, maar je hebt ze tenminste wat stof tot nadenken gegeven.

zero waste boeken - how to change minds about climate change


Voor de meesten van ons lijkt klimaatverandering een onoplosbare puzzel. Dit boek is meer oplossingsgericht en veel positiever over wat je kunt doen om met klimaatverandering om te gaan. Maak aantekeningen terwijl je dit leest, want het is tot de nok toe gevuld met oplossingen die zowel individuele als mondiale oplossingen voor klimaatverandering betreffen.

zero waste boeken - drawdown the most comprehensive plan ever to reverse global warming


Het valt niet te ontkennen dat klimaatverandering echt is. We hebben voldoende wetenschappelijke gegevens die ons allemaal aangaan. Maar dit boek behandelt nog meer hoe het kapitalisme de wereld waarin we vandaag leven beïnvloedt, kan dat we onze mentaliteit moeten veranderen met betrekking tot alle dingen die we (willen) kopen.

zero waste boeken - this changes everything


Duurzaamheid in Business


Dit boek is niet voor iedereen weggelegd, maar als eigenaar van een klein bedrijf vond ik het geweldig. Aan de hand van grote bedrijven als voorbeelden, laat de auteur zien hoe elk duurzame principes zou kunnen gebruiken om nieuwe hoogten te bereiken door middel van nieuwe geïntegreerde bedrijfsstrategieën.

zero waste boeken - strategy for sustainability


Conclusie

Uiteindelijk gaat een duurzamere levensstijl niet over lezen hoe je het moet doen, maar over het daadwerkelijk doen. Daarom hoop ik dat deze lijst je wat inspiratie geeft over wat je nu moet lezen en dat je zult ontdekken welke actiestappen je moet nemen om je afvalvrije reis naar een hoger niveau te tillen.


Meer Duurzaam Kantoor

Do you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Free Ebook?

ebook side bar.png

Free Ebook?

ebook side bar.png

Latests Blogposts

zws banner-1.png
bottom of page