top of page

This blogpost may contains affiliate links, meaning I may receive a small commission for purchases made through these links at no extra costs to you. 

  • Writer's pictureValinda

Wat zijn Zeepnoten

Updated: Feb 19

Hier las je al over duurzaam de was doen maar als je graag nog een stapje extra zet zijn wasnot wellicht wat voor je.

Zeepnoten of wasnoten, ook wel Indiase soapberries genoemd, zijn steeds populairder geworden vanwege een natuurlijke reinigingsessentie in hun schil: ze zijn een fantastisch natuurlijk wasmiddel. Deze noten worden ook wel zeepbes-nootschillen genoemd omdat ze de schil zijn van zeepnoot-noten.

Naast hun toegenomen populariteit in de afgelopen jaren, worden wasnoten al eeuwenlang gebruikt, voornamelijk in India.


Geen zin om te lezen? Bekijk dan het filmpje! Engels talig


Wasnoten zijn de vruchten van een kleine Sapindus Mukorossi-boom, die groeit in de Himalaya en de hooglanden tussen India en Nepal. Na het plukken en drogen in de zon bevatten deze unieke schelpen een natuurlijk reinigingsmiddel (saponine) dat een effect heeft dat vergelijkbaar is met zeep.


Een belangrijk voordeel van saponine is dat het chemisch gemaakte was- en schoonmaakproducten die gemaakt zijn met SLS (Sodium Laureth Sulphates) volledig kan vervangen zonder de nadelen van deze chemische componenten.


Zeepnoten

Zijn zeepnoten milieuvriendelijk?

De Sapindus-boom groeit in het wild, in harde omstandigheden en het beschermt de bodem tegen het risico van erosie, en heeft geen vruchtbare grond nodig om te groeien. Bovendien is het ongelooflijk goed bestand tegen ziekten, dus er worden geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt voor de productie. Een wasnootboom wordt na ongeveer 9 tot 10 jaar volwassen. Dit is wanneer de bessenproductie begint. Elke 6 maanden kan er van de boom geoogst worden en kan bijna honderd jaar worden geoogst, wat betekent dat een enkele boom veel zeepnoten kan produceren.


De vruchten, de noten, worden geoogst door de lokale bevolking, waardoor ze een grote bron van financiële ondersteuning zijn. De mensen halen de bessen van de grond nadat ze kleverig en rood worden als ze rijp zijn. Eenmaal opgepakt, worden de zaden uit de schaal verwijderd. Daarna worden ze zonder chemische of synthetische middelen in de zon gedroogd. Daarom worden wasnoten op geen enkele manier behandeld en wat vervolgens op de markt wordt gebracht is een 100% natuurlijk, ongewijzigd product. Tot slot, als ze op zijn, kunnen de wasnoten worden gecomposteerd, dus ze zijn ook 100% afvalvrij.


Wie gebruikt wasnoten

Naast hun brede scala aan toepassingen, worden zeepnoten vooral aanbevolen voor baby's en andere mensen met verschillende huidaandoeningen, zoals:

- eczeem, psoriasis en huiduitslag als gevolg van allergische reacties (dankzij de allergievrije, schimmelwerende en antibacteriële aard)

- droge huid

- rijpere en ouder wordende huid (vanwege de anti-aging en antioxiderende werking)

- tere huid, vooral voor baby's en peuters

- acne-gevoelige huid, omdat het overtollige olie in de opperhuid opdroogt en verstopte poriën vermindert.

wasnoten

Hoe zeepnoten gebruiken?

Het goede van zeepnoten is dat een zeepnootvloeistof de basis kan worden voor veel reinigingsproducten.


Je kunt zeepnoten gebruiken voor de was, machinewas en handwas. Voeg gewoon 6 - 8 (afhankelijk van de waterhardheid) in een klein zakje toe aan het wasgoed. Je kunt de wasnoten 3-4 wasbeurten hergebruiken voordat je ze aan de compost toevoegt.


Zodra de saponine uit de noten is vrijgekomen, voelen de zeepnoten niet meer plakkerig aan en beginnen ze er bleek en broos uit te zien zodra ze droog zijn. Wanneer dat gebeurt, gooi ze dan in de compostbak en gebruik een vers handje wasnoten. Het is essentieel om te vermelden dat de gedroogde zeepnoten lang meegaan: ze kunnen niet bederven en zijn onbeperkt houdbaar omdat ze gewoon de gedroogde schil van een vrucht zijn.


De noten moeten ongeveer 20 minuten worden gekookt voordat hun natuurlijke wasmiddel vrijkomt. Hierdoor verandert het gekookte water in vloeibare zeep. Deze zeep kan gebruikt worden als basis voor vloeibaar wasmiddel en andere reinigingsmiddelen.


Zeepnoten kunnen worden gebruikt als afwasmiddel. Doe net als bij de was, een zakje zeepnootjes in het bestekbakje van de vaatwasser (niet op het gewone zeepvlekje op de deur).


Zeepnoten zijn ook een uitstekende keuze voor persoonlijke hygiëne. Hoewel je de bessen waarschijnlijk direct op je lichaam zal wrijven, is het maken van waszeepsiroop misschien wel de beste manier om de meeste wasbeurten uit de noten te krijgen en de minste rommel op de bodem van je douche.


Ze zijn een goedkoop natuurlijk alternatief dat je haar zacht maakt en geweldig is voor de haargroei en haaruitval voorkomt. Bovendien zullen de voedingsstoffen in zeepnoten je haar glanzend en glad maken, en als je ze regelmatig gebruikt, kunnen ze gespleten punten verminderen, kroezen temmen en ontwarren.


Zeepnoten kunnen roos bestrijden omdat ze schimmeldodend en antibacterieel zijn. Bovendien hebben ze ook insecticide eigenschappen die luizen kunnen doden. Je wilt er echter voor zorgen dat je ze niet in je ogen krijgt: vanwege hun luizendodende eigenschappen kunnen ze ervoor zorgen dat je oogleden opzwellen.


Als je ze als gezichtsreiniger gebruikt, zal het de huid egaliseren en je teint opfleuren. Het gebruik van zeepnoten als lichaamswassing verkoelt en reinigt je huid zonder schade aan te richten. Bovendien kunnen zeepnoten een droge huid voorkomen omdat ze een natuurlijke vochtinbrengende crème zijn.


Wat zijn Zeepnoten

Vloeibare zeepoplossing is niet alleen geweldig voor je eigen haar en lichaam; het kan ook worden gebruikt om je huisdieren te wassen. Een wasmiddel voor wasnoten werkt goed voor het wassen van bedden voor huisdieren en het schoonmaken van speelgoed. En als bonus, omdat insecten zeepnoten niet fijn vinden, kun je je huisdier besproeien met de oplossing om vlooien en teken af ​​te weren.


Je kunt je hele huis schoonmaken met zeepnoten. Een paar noten gemengd met water zullen een krachtige, natuurlijke oplossing creëren die glas, kasten, keukenoppervlakken en borden kan reinigen. Bovendien hebben ze geen geur, dus voeg gewoon een paar druppels etherische oliën toe als je wat geur wilt.

Vloeibare zeepoplossing met zeepnoot kan worden gebruikt voor het reinigen van elektronica, het polijsten van sieraden of zelfs voor het wassen van je auto.


Als je op zoek was naar een volledig natuurlijke reiniger voor bijna alles in je huis, zoek dan niet verder. Zeepnoten zijn datgene waar je al die tijd naar op zoek was.


Meer over Duurzaam Wassen

Do you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Follow me on Youtube!

Free Ebook?

ebook side bar.png

Free Ebook?

ebook side bar.png
bottom of page