• Valinda

De Menstruatie Cup

Updated: Mar 10

Wist je dat er alleen al in de Verenigde Staten jaarlijks ongeveer 12 miljard maandverbandjes en 7 miljard tampons in de vuilnisbak worden gegooid? Dit is een enorme hoeveelheid verspilling, vooral als je kijkt naar het milieuvriendelijke alternatief dat momenteel beschikbaar is voor producten voor dames producten.


Geen zin om te lezen? Bekijk dan het filmpje (engels talig).Er zijn meerdere redenen om over te stappen op een duurzamere optie voor je menstruatie. De belangrijkste is dat maandverband en tampons bijdragen aan stortplaatsen zoals hierboven vermeld. Ik gebruikte ongeveer 15 tampons per menstruatiecyclus, dat is bijna 200 tampons per jaar. Gedurende je hele leven is dit een enorme hoeveelheid tampons.


Laten we de wiskunde hier eens op loslaten (omdat ik nieuwsgierig was). De gemiddelde vrouw heeft haar menstruatie ongeveer 35 jaar (van 15 tot 50 jaar oud). Als ze dezelfde hoeveelheid tampons zou gebruiken als ik, 200 tampons per jaar, zou dit eindigen op (200x35 =) 7000 tampons!


Naast de bijdrage aan de afvalberg, zijn er ook veel gifstoffen aanwezig in tampons. Volgens dit artikel bevatten tampons en andere sanitaire producten dioxines. Hoewel ze vermelden dat de hoeveelheid gifstoffen in tampons klein en veel lager is in vergelijking met de hoeveelheid die in onze voeding aanwezig is, zou ik die chemicaliën niet in de buurt van mijn vrouwelijke delen willen hebben.


Naast dioxine kunnen tampons ook bleekmiddel (om ze wit te maken), synthetische vezels (voor extra absorptie) en parfum (voor een fijne geur) bevatten. Helaas zijn tampons en andere sanitaire producten geen voedingsproducten, dus de fabrikanten zijn niet verplicht om alle chemicaliën die ze hebben gebruikt op de verpakking te zetten.


Dus als tampons al deze onnatuurlijke producten bevatten, wat is dan een goed alternatief? Ik heb ontdekt dat een menstruatiecup een geweldig alternatief is voor tampons. In plaats van je vloei op te nemen, wordt het opgevangen in de cupje. Er zijn veel verschillende stijlen, merken en prijzen, dus zorg ervoor dat u goed onderzoek doet om de beste pasvorm voor jezelf te vinden.

 
 

Persoonlijk gebruik ik een menstruatiecup van Lunette. Ik gebruik deze nu al jaren en ik zou niet meer terug will. De meeste van deze menstruatiecups zijn gemaakt van BPA-vrij siliconen van medische kwaliteit. Controleer dit nogmaals, vooral als je besluit om voor een meer budgetvriendelijke optie te gaan, omdat je er zeker van wilt zijn dat de lagere prijs niet te wijten is aan goedkoper materiaalgebruik.


Omdat er geen chemicaliën bij betrokken zijn, is de kans op het toxische shocksyndroom bijna nul, wat een groot voordeel is ten opzichte van tampons.


Een ander voordeel is dat een cup een veel grotere inhoud heeft in vergelijking met tampons. Ik hoef mijn cup maar twee keer per dag te legen op zware dagen en één keer per dag op lichte dagen (op lichte dagen gebruik ik 's nachts niets). De gemiddelde tampon absorbeert ongeveer 10 ml vocht, terwijl een menstruatiecup 20 ml vloeistof kan bevatten.


Als ik mijn cup gebruik vergelijk met tampons, heb ik met cup gebruik een stuk minder krampen. Dit kan toeval zijn maar sinds ik een cup gebruik heb ik een minder heftigere cyclus is minder pijnlijk is.


Typen en stijlen

Ik kies een type 2 (of grote) lunettecup die werd aanbevolen voor vrouwen die een baby hadden (vaginaal) of ouder zijn dan 30 jaar. Omdat de geboorte van mijn dochtertje toen nog maar een paar maanden geleden was, kies ik voor een type 2. Type 1 of maat small wordt vaak aanbevolen voor vrouwen die nog niet bevallen zijn of onder de 30 zijn.


Ik kocht de mijne op een natuurlijke beurs waar ik verschillende merken en stijlen kon zien en voelen. Als je de kans hebt om verschillende merken te zien en te voelen, raad ik je dit ten zeerste aan.


Hoe te gebruiken


In het begin aarzelde ik er een beetje over, omdat ik dacht dat ik het zou voelen of dat het pijnlijk zou kunnen zijn of dat er lekken zouden kunnen zijn, maar voor mij werkt het geweldig. De eerste paar keer is het een beetje raar om de cup in te brengen en als deze niet correct is geplaatst, kun je het steeltje voelen, wat vervelend kan zijn.


Wat ik doe is, ik vouw de cup doormidden en creëer een U-vorm. Ik ontspan en kantel mijn bekken naar voren om het gemakkelijker te bereiken. Ik breng de rand van de cup in en gebruik 1 vinger om de cup op zijn plaats te duwen. Nadat ik de cup heb losgelaten, ontvouwt hij zich automatisch en creëert een vacuüm zodat hij niet lekt. Mijn cup is ongeveer een halve vinger diep, in dit geval voel ik hem niet meer maar kan ik hem toch gemakkelijk verwijderen.


menstruatie cup

Hoe te verwijderen

Om de cup te verwijderen, breng ik 2 vingers in en pak de onderkant van de cup (niet alleen het steeltje) en knijp een beetje om het vacuüm te doorbreken. Dan trek ik voorzichtig om de cup te verwijderen. Pas op dat je de inhoud niet morst en er een zooitje van maakt. Ik spoel de cup af in de wasbak en plaats hem weer terug.


Hoe schoon te maken

Als mijn menstruatie voorbij is, maak ik de cup grondiger schoon. Ik gebruik geen chemicaliën of schoonmaakmiddelen, maar ik gebruik alleen kokend water, dat is voldoende om bacteriën te doden. Daarna laat ik het aan de lucht drogen en bewaar het voor volgende maand.


Hoeveel bespaar je?

Zoals eerder vermeld, gebruikt een vrouw in de loop van haar leven ongeveer 7000 tampons. Omdat ik voorheen biologische tampons koos, zijn deze iets duurder, maar ik wilde de chemicaliën in gewone tampons niet in de buurt van mijn vagina. De tampons die ik heb gebruikt zijn 15 stuks voor € 4, - wat resulteert in (7000 / 15x4) = € 1866, -


Een menstruatiecup gaat tot 10 jaar mee, dus over 35 jaar heb je 4 menstruatiecups nodig die ongeveer € 20, - per stuk kosten. In dit geval zou het totaal € 80, - zijn.


Dit betekent dat je gedurende je leven tot € 1866, - - € 80, - = € 1786, - kunt besparen


Alternatieven

Als je de cup nog steeds een beetje eng vind, dan zijn er ook biologische tampons. Deze gebruikte ik voor de cup. Ze bevatten geen bleek, parfum of synthetische vezels maar alleen natuurlijke stoffen. Hoewel herbruikbare producten nog steeds beter (en budget vriendelijker) zijn is dit een goed alternatief.

 
 

Ik hoop dat je deze informatie nuttig vond en gaat overwegen of het gebruik van de menstruatie cup iets voor je is.


Meer Duurzame Badkamer


Do you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Latests Blogposts

Do you need 150+ Tips to start your

Zero Waste Journey?

150 tips side balk comp.png

Join 5000 Green Bees who never miss weekly videos & eco-tips.

Free shampoo bar recipe - eco friendly bathroom

Join 5000 Green Bees who never miss weekly videos & eco-tips.

Follow me on Youtube!