De Menstruatie Cup

Er zijn meerdere redenen om over te stappen op een duurzamer alternatief voor je menstruatie cyclus. De belangrijkste is dat maandverband en tampons, een bijdrage leven aan de afval berg. Voorheen gebruikte ik ongeveer 15 tampons per menstruatie cyclus wat ongeveer 200 tampons per jaar is. Gedurende een mensen leven is dit een ontzettende hoeveelheid tampons.


Naast dat het extra afval is, bevatten tampons ook schadelijke stoffen. Volgens dit artikel, bevatten tampons en maandverband dioxines. Ookal vermelden ze dat de hoeveelheid klein is en veel lager dan wat er in ons voedsel zit, zou ik deze chemicaliën niet rond mijn vagina willen hebben. Naast dioxines, kunnen tampons ook chloor (om ze witter te maken), synthetische vezels (voor extra absorptie) en parfum (voor een fijne geur) bevatten. Helaas zijn tampons en maandverband geen voedsel en zijn de producenten dus niet verplicht de gebruikte chemicaliën op de verpakking te zetten.

Dus, als tampons zoveel onnatuurlijke producten bevatten, wat is dan een goed alternatief? Ik vind de menstruatie cup een fijn alternatief voor tampons. In plaats van absorberen, verzamelt de cup je menstruatie bloed. Er zijn vele verschillende merken, stijlen en prijzen dus lees je goed in zodat je er een kunt kiezen die bij je past. Ik gebruik de lunette menstruatie cup. Ik gebruik hem nu iets meer dan een jaar en ik zou niets anders meer willen. De meeste cups zijn gemaakt van medische siliconen die BPA vrij is. Kijk dit goed na voordat je je een cup aanschaft. Zeker als je voor een budget vriendelijkere versie kiest.


Omdat er geen chemicaliën aan te pas komen, is de kans op toxic shock syndrome bijna nul wat een groot voordeel is. Een ander voordeel is dat de cup een grotere capaciteit heeft in vergelijking met tampons. Ik hoef mijn cup maar 2 keer per dag te legen op zware dagen en 1 keer op lichte dagen (op lichte dagen gebruik ik gedurende de nacht niets).


Ik heb voor type 2 gekozen van de lunette cup. Deze wordt aangeraden voor dames die vaginaal bevallen zijn of veel sporten (krachttraining). Rond de aanschaf van de cup waren beide op mij van toepassing. Ik heb de mijne gekocht op de ‘Ouder Natuurlijk Beurs’ waar ik meerdere merken kon zien en voelen. Als je de kans hebt dit te doen, raad ik het zeker aan.


Ik vond het in het begin best spannend omdat ik dacht dat ik hem zou voelen, dat het pijnlijk zou zijn of dat het zou lekken maar niets is minder waar. Voor mij werkt het perfect. De eerste paar keer is het inbrengen van de cup wat ongemakkelijk en als de cup niet goed zit zou je het steeltje kunnen voelen wat vervelend is. Voor mij is het verwijderen van de cup nog steeds een beetje pijnlijk maar dit verschilt per persoon. Ik gebruik de cup nog steeds dus dit houd mij niet tegen.

Als je de cup nog steeds een beetje eng vind, dan zijn er ook biologische tampons. Deze gebruikte ik voor de cup. Ze bevatten geen bleek, parfum of synthetische vezels maar alleen natuurlijke stoffen. Hoewel herbruikbare producten nog steeds beter (en budget vriendelijker) zijn is dit een goed alternatief.

Ik hoop dat je deze informatie nuttig vond en gaat overwegen of het gebruik van de menstruatie cup iets voor je is.


 • pinterest
 • insta
 • facebook
 • twitter icon

Do you use

Unpaper Towels?

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

 • pinterest
 • insta
 • facebook
 • twitter icon

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Do you need 150+ Tips to start your

Zero Waste Journey?

zonnebloem vector.png
 • pinterest
 • insta
 • facebook
 • twitter icon
large gift box 2.jpg
bamboe square.jpg
macarons%20small_edited.jpg

This blog contains affiliate links, meaning I may receive a small commission for purchases made through these links at no extra costs to you.