top of page

This blogpost may contains affiliate links, meaning I may receive a small commission for purchases made through these links at no extra costs to you. 

Copy of World Earth Day 2024 Badge (1).png
  • Writer's pictureValinda

Menstruatie Cup - Voordelen en Nadelen

Updated: Dec 1, 2023

Alleen al in de Verenigde Staten worden elk jaar ongeveer 12 miljard maandverbanden en 7 miljard tampons in de prullenbak gegooid. Dit is een enorme hoeveelheid afval, vooral als je kijkt naar de milieuvriendelijke alternatieven die tegenwoordig beschikbaar zijn. Naast herbruikbare maandverbanden en menstruatieondergoed is er ook de menstruatiecup.Wat is een menstruatiecup?

Een menstruatiecup is een herbruikbaar product voor persoonlijke hygiëne. Het is een kleine, flexibele trechtervormige cup gemaakt van siliconen die je in je vagina brengt om menstruatievloeistof op te vangen. Ze zijn er in meerdere soorten en maten en wat het beste bij je past, hangt af van je leeftijd, vloei en of je vaginaal bent bevallen.


Hoe een menstruatiecup te gebruiken?

Het gebruik van een menstruatiecup vereist enige oefening en de eerste paar keren zullen een beetje raar en misschien zelfs ongemakkelijk aanvoelen. Het verkrijgen van de juiste techniek die voor je werkt, zal een paar pogingen kosten.


Deze techniek die ik gebruik om mijn menstruatiecup in te brengen, houdt in dat de cup dubbel wordt gevouwen waardoor een U-vorm ontstaat. Ik ontspan en kantel mijn bekken naar voren om het gemakkelijker te maken om bij mijn vagina te komen. Met één hand haal ik mijn binnenste schaamlippen uit de weg en met de andere steek ik de rand van de cup in om mijn vagina. Ik gebruik 1 vinger om de cup dieper in mijn vagina te duwen. Nadat ik de cup heb losgelaten, ontvouwt deze zich automatisch waardoor er een vacuüm ontstaat, zodat hij niet lekt. Mijn cup is ongeveer een halve vinger diep. Wanneer een menstruatiecup op de juiste plaats zit zou je hem niet meer moeten voelen. Als je de cup nog steeds voelt als je hem eenmaal hebt ingebracht. Verwijder het en probeer het opnieuw.

Sommige vrouwen hebben een lage baarmoedermond en voelen de steel wanneer de menstruatiecup wordt ingebracht. Voor sommigen van hen werkt het om de stengel iets korter te knippen.

Menstruatie Cup - Voordelen en Nadelen

Hoe te verwijderen

Wanneer je de cup wilt verwijderen is het belangrijk om eerst het vacuüm te verbreken. Wanneer je gewoon aan de steel trekt zonder de seal te verbreken, kan verwijderen pijn doen.

Ik begin op dezelfde manier als het inbrengen van de cup, wat betekent dat ik ontspan en mijn bekken naar voren kantel om het gemakkelijker te maken om bij mijn vagina te komen. Haal met één hand mijn binnenste schaamlippen uit de weg en met twee vingers van de andere hand knijp ik een beetje in de cup om het vacuüm te verbreken. Dan trek ik voorzichtig aan de steel om de cup te verwijderen. Zorg ervoor dat je de inhoud niet morst en er een puinhoop van maakt. Ik spoel de cup af en plaats hem weer.


Hoe schoon te maken?

Als je menstruatie voorbij is, is het tijd om de cup grondig schoon te maken. Leg je menstruatiecup ongeveer 5 minuten in kokend water om hem te steriliseren, dit is voldoende om bacteriën te doden. Droog je cup aan de lucht en bewaar het voor de volgende cyclus.


Menstruatie Cup - Voordelen en Nadelen


Voordelen


Minder afval

Wegwerp-menstruatieproducten produceren een ongelooflijke hoeveelheid afval, wat op zichzelf al voldoende reden zou moeten zijn om een ​​menstruatiecup te proberen. Een menstruatiecup levert geen afval op, dus overstappen op herbruikbare producten voor vrouwelijke hygiëne is een grote stap in de goede richting voor het milieu.


Geld besparen

Een menstruatiecup is duurder in vergelijking met een doos tampons, maar een menstruatie cup gaat tot 10 jaar mee, terwijl een doos tampons misschien één cyclus meegaat. Dit betekent dat je gedurende de hele levenscyclus van een menstruatie cup veel geld kunt besparen.


Hoeveel bespaar je met een menstruatiecup?

De gemiddelde vrouw gebruikt ongeveer 5 tampons per dag tijdens haar menstruatie, die gemiddeld 5 dagen duurt. Dit is 25 tampons per cyclus. We hebben 12 cycli per jaar wat resulteert in 300 tampons per jaar of 3000 in 10 jaar. Tampons van biologisch katoen kosten ongeveer 0,25 per stuk, wat neerkomt op 750, - over 10 jaar.

Zelfs als je elk jaar een nieuwe menstruatiecup zou kopen (die ongeveer 20,- per stuk kost), zijn wegwerpproducten nog steeds duurder.


Minder frequente wijzigingen

Afhankelijk van je flow kun je je menstruatiecup maximaal 12 uur dragen. Dat is een groot voordeel van een menstruatiecup.

Wegwerpproducten moet je ongeveer elke 4 uur vervangen. Dit kan vervelend zijn omdat je je dag moet plannen rond de mogelijkheid om je product te vervangen.

menstruatie cup

Meer capaciteit

Een menstruatiecup kan 30 ml vloeistof bevatten, wat ongeveer twee keer zoveel is als een super absorberende tampon of maandverband.


Verbeterde vaginale gezondheid

We weten allemaal hoe belangrijk vaginale gezondheid is. Elke kleine verstoring in het lichaam, zoals stress, voeding of medicatie, kan een onbalans veroorzaken.

Maandverbanden kunnen een warme, vochtige omgeving creëren die de groei van bacteriën stimuleert. Deze ongewenste bacteriën kunnen uiteindelijk ongemak, irritatie en geur veroorzaken.

Aan de andere kant kunnen tampons ook de natuurlijke pH-balans van je vagina verstoren. De hoge opname in tampons kan alle bacteriën uit je vagina absorberen, zowel goede als slechte, evenals menstruatiebloed.

Het verwijderen van deze goede bacteriën kan een onbalans in je pH-waarde veroorzaken. Een menstruatiecup absorbeert niets maar verzamelt je vloei terwijl de omgeving van de vagina in balans blijft.


Geen chemicaliën

Normale tampons bevatten veel chemicaliën zoals bleekmiddel (om ze wit te maken), synthetische vezels (voor extra absorptie) en parfum (voor een aangename geur).

Wanneer je een menstruatiecup gebruikt, komt je lichaam niet in contact met chemicaliën.


Minder krampen

Dit kan per persoon verschillen, maar sommige vrouwen (inclusief ik) hebben minder menstruatiepijn als ze een menstruatiecup gebruiken. Dit komt omdat de cup een beetje druk uitoefent op de spieren van je baarmoeder, die verantwoordelijk zijn voor de krampen. Bij een menstruatiecup kunnen deze spieren minder samentrekken en daardoor verminderen de krampen.


menstruatie cup

Geen geur

Wanneer bloed langdurig in contact komt met lucht, ontstaat er helaas een onaangename geur. Wanneer je pads gebruikt, is er geen manier om dit te voorkomen. Hoewel het volkomen natuurlijk is, voelen velen zich er ongemakkelijk bij.

Een menstruatiecup houdt de vloei in de cup vast, zodat deze niet in contact komt met lucht en er een geur ontstaat.


Verminderde kans op lekken

Wanneer de menstruatiecups op de juiste manier worden ingebracht, vormen ze een afdichting tegen je vaginale wanden, waardoor de kans op lekken wordt verkleind.


Minder irritatie

Het is bekend dat vleugels van maandverband irriteren en zelfs touwtjes van tampons kunnen vervelend zijn en zelfs lekken veroorzaken. Omdat een correct geplaatste menstruatiecup volledig inwendig is, is er geen irritatie.


Nadelen


Leercurve

Met alle nieuwe vaardigheden, moet je wat tijd nemen om het te leren. Net als de eerste keer dat je een tampon gebruikte.


Moeilijk in te brengen

De eerste keer dat je een menstruatiecup gebruikt is het nogal moeilijk, maar na een paar cycli zul je merken dat het makkelijker gaat. Er zijn verschillende manieren om er een cup in te brengen en het kan enkele pogingen kosten om een techniek te vinden die voor je werkt. Gebruik voor de zekerheid extra bescherming zoals een milieuvriendelijk maandverband of menstruatieondergoed om lekken te voorkomen totdat je zeker bent van de techniek.

menstruatie cup

Moeilijk te verwijderen

Net als bij het inbrengen vereist ook het verwijderen techniek. De meeste cups hebben een steel, maar je wilt niet alleen aan de steel trekken om ze te verwijderen (dit doet pijn). Gebruik in plaats daarvan de steel om je te begeleiden bij het vinden van de basis van de beker. Knijp in de basis om het vacuüm te verbreken en trek het voorzichtig naar buiten.


Schoonmaak

In tegenstelling tot wegwerp-menstruatieproducten, moet je je menstruatiecup goed verzorgen. Dit betekent dat je je cup tussen elke menstruatiecyclus moet schoonmaken. Het is niet nodig om je menstruatiecup elke keer dat je hem leegt tijdens je menstruatie te steriliseren. Maar na je menstruatie kun je je cup 3 tot 5 minuten in kokend water steriliseren.


Rommelig

Het legen van je menstruatiecup kan rommelig en behoorlijk intimiderend zijn, vooral als het je eerste keer is en je moeite hebt met bloed. Dit is helaas iets waar je aan moet wennen. Bloedverlies en menstruatie zijn natuurlijke dingen en gemiddeld menstrueren vrouwen van 12 tot 45 jaar oud. Dit betekent 33 jaar met een cyclus van één keer per maand 400 cycli van ongeveer 6 dagen. Dit zijn 2400 of 6,5 jaar waar we ongesteld zijn. Dat is veel bloed dus je kunt er maar beter aan wennen.


Mogelijke pasproblemen

Elke persoon is anders en individuele anatomie kan het vinden van de juiste cup voor je een uitdaging maken. Gelukkig is er genoeg keuze voor verschillende soorten en maten. Lees de beschrijving aandachtig, verschillende maten proberen is niet mogelijk.


Spiraal

Als je een spiraaltje hebt, kan het gebruik van een menstruatiecup de spiraal van zijn plek losmaken. Dit komt omdat de menstruatiecup in je vagina is verzegeld, wat betekent dat er een vacuüm is. Deze moet worden verbroken voordat je de cup verwijdert. Als je echter trekt zonder het vacuüm te verbreken, wordt er aan je baarmoedermond getrokken waardoor je spiraaltje zou kunnen losraken.


Meer Duurzame Badkamer


Comments


Do you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Free Ebook?

ebook side bar.png

Free Ebook?

ebook side bar.png
zws banner-1.png
bottom of page