Post | GreenandHappyMom
top of page

This blogpost may contains affiliate links, meaning I may receive a small commission for purchases made through these links at no extra costs to you. 

Copy of World Earth Day 2024 Badge (1).png
  • Writer's pictureValinda

10 x Duurzame Zonnebrand zonder Parfum of andere Troep

Updated: Feb 19

Ga naar de Zonnebrand


Met de zomer voor de deur slaan velen van ons zonnebrandcrème in om onze huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Maar heeft je er ooit bij stilgestaan welke impact je zonnebrandcrème op het milieu zou kunnen hebben? Traditionele zonnebrandcrème zit boordevol chemicaliën die het zeeleven en ecosystemen kunnen schaden, en de verpakking komt vaak op stortplaatsen of oceanen terecht. Dat is waar duurzame zonnebrand om de hoek komt kijken. Het biedt niet alleen bescherming tegen zonnestralen, maar het is ook milieuvriendelijk en laat geen spoor van schadelijk afval achter. Wat nog beter is dat de zonnebrand vrij is van parfum en ander troep die het milieu of de huid kunnen schade. In deze blogpost onderzoeken we het probleem met traditionele zonnebrandcrème en laten we je kennismaken met een reeks duurzame zonnebrand cremes die zowel effectief als milieuvriendelijk zijn. Dus maak je klaar om van de zon te genieten en tegelijkertijd de planeet te beschermen!


Waarom is duurzame zonnebrand belangrijk?

Duurzame zonnebrandcrème is nu belangrijker dan ooit tevoren. De schadelijke chemicaliën die in traditionele zonnebrandmiddelen worden aangetroffen, zijn niet alleen slecht voor onze huid, maar zijn ook schadelijk voor het milieu. Wanneer we in de oceaan zwemmen of in een meer duiken, spoelen de chemicaliën van traditionele zonnebrandcrème van onze huid en vervuilen ze het water. Dit kan een verwoestende impact hebben op het leven in zee en ecosystemen, koraalriffen beschadigen en delicate aquatische ecosystemen verstoren. Door over te schakelen op een zonnebrand zonder troep, kunnen we onze impact op het milieu verminderen en toch onze huid beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Nu de wereld milieubewuster wordt, wordt het tijd dat we verantwoordelijkheid gaan nemen voor onze acties en overstappen op milieuvriendelijke producten, te beginnen met onze zonnebrandcrème.

duurzame zonnebrand zonder parfum of andere troep

Wat maakt zonnebrandcrème biologisch afbreekbaar?

Zonnebrandcrème is een essentieel onderdeel van bescherming tegen de zon, maar traditionele zonnebrandmiddelen kunnen een flinke impact hebben op het milieu. Dat is waar biologisch afbreekbare zonnebrandcrème om de hoek komt kijken - het is een milieuvriendelijkere optie die op natuurlijke wijze wordt afgebroken en het milieu niet schaadt. Maar wat maakt een zonnebrandcrème precies biologisch afbreekbaar? Het antwoord ligt in de ingrediënten. Biologisch afbreekbare zonnefilters bevatten natuurlijke, plantaardige ingrediënten die gemakkelijk in het milieu kunnen worden afgebroken. Deze ingrediënten omvatten zinkoxide en titaniumdioxide, die veilig zijn voor het leven in zee en ecosystemen. Biologisch afbreekbare zonnebrandmiddelen worden vaak ook geleverd in plasticvrije verpakkingen, waardoor hun impact op het milieu verder wordt verminderd. Dus als je jezelf tegen de zon wilt beschermen en tegelijkertijd de planeet wilt beschermen, overweeg dan om over te stappen op biologisch afbreekbare zonnebrandcrème.


Chemicaliën om te vermijden in zonnebrand

Er zijn verschillende chemicaliën die vaak worden aangetroffen in traditionele zonnebrandmiddelen die een negatieve invloed kunnen hebben op het milieu en de menselijke gezondheid. Het is bekend dat deze chemicaliën moeilijk uit het afvalwater te verwijderen zijn, waardoor ze ons (drink)water blijven vervuilen als ze in onze oceanen terechtkomen. Wanneer ze onze wateren vervuilen, kunnen vissen ze opeten, waardoor deze chemicaliën in onze voedselketen terechtkomen. Het is dus het beste om ze zoveel mogelijk te vermijden.

  • Oxybenzone: Deze chemische stof wordt in veel zonnebrandmiddelen aangetroffen en er is aangetoond dat het koraalriffen en het zeeleven beschadigt. Het kan ook allergische reacties en hormonale verstoringen bij mensen veroorzaken.

  • Octinoxaat: Een andere chemische stof die schadelijk is voor koraalriffen en het zeeleven, octinoxaat is ook in verband gebracht met hormoonontregeling en kan een negatieve invloed hebben op de reproductieve gezondheid.

  • Retinylpalmitaat: Deze vorm van vitamine A wordt soms toegevoegd aan zonnefilters om de effectiviteit ervan te vergroten, maar er is aangetoond dat het het risico op huidkanker verhoogt bij blootstelling aan zonlicht.

  • Homosalaat: Deze chemische stof is in verband gebracht met hormoonverstoring en kan zich na verloop van tijd in het lichaam ophopen.

  • Octocrylene: Octocrylene kan bij blootstelling aan zonlicht worden afgebroken tot schadelijke bijproducten en is giftig voor sommige mariene organismen.

  • Octisalaat: Octisalaat is een waterbestendig ingrediënt dat wordt gebruikt om de levensduur van zonnebrandcrème in water te verbeteren door te zwemmen en zweten. Het is bekend dat het koraalriffen aantast.

Als je op zoek bent naar een milieuvriendelijkere zonnebrandcrème, is het belangrijk om een op mineralen gebaseerde optie te kiezen die deze schadelijke chemicaliën niet bevat. Zoek naar actieve ingrediënten zoals zinkoxide of titaniumdioxide, die minder schadelijk zijn voor het milieu en niet dezelfde negatieve gevolgen hebben voor de menselijke gezondheid.


Waar moet je op letten bij Duurzame zonnebrand?

Als het gaat om duurzame zonnebrand, zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden om ervoor te zorgen dat je een milieu bewuste keuze maakt. Om je te helpen navigeren in deze wereld, is het belangrijk om tijdens het winkelen enkele belangrijke criteria af te vinken. Overweeg eerst de beschikbaarheid van het artikel - wordt het vanuit een ander land naar je verzonden of kun je het lokaal vinden? Zoek vervolgens naar natuurlijke of minerale ingrediënten, evenals gecertificeerde biologische opties. Veganistische en dierproefvrije zonnebrand zijn ook belangrijk om in gedachten te houden. Let op of het product palmolie bevat en onderzoek hoe en waar de ingrediënten vandaan komen. Vergeet ten slotte niet de verpakking te overwegen - zoek naar opties die kunnen worden hergebruikt, gerecycled of gecomposteerd om afval te minimaliseren. Door deze factoren in gedachten te houden, kunt je een zonnebrandcrème zonder afval vinden die niet alleen je huid beschermt, maar ook een gezondere planeet ondersteunt.


10 x Duurzame Zonnebrand zonder Parfum of andere Troep


Attitude

  • Verpakking: Plastic

  • SPF: 30

  • Active Ingredient: Zinc oxide (20%)

De Attitude minerale zonnebrand stick is de perfecte manier om de gevoelige huid van je kleintje te beschermen tegen de schadelijke stralen van de zon. Deze zonnebrandcrème biedt een breed spectrum bescherming tegen UVA en UVB, en bevat een hypoallergene formule op basis van zinkoxide, die gemakkelijk aan te brengen is en geen witte waas achterlaat. Bovendien is de verpakking van deze zonnebrandcrème volledig biologisch afbreekbaar en eco-vriendelijk, waardoor het een verantwoorde keuze is voor het milieu. De Attitude minerale zonnebrand stick is gemaakt met niet-nano zinkoxide, wat door experts van de EWG wordt beschouwd als één van de twee veiligste zonnebrandcrèmes. Het is ook veilig voor koraalriffen en bevat geen schadelijke chemicaliën, waaronder PEG's en conserveringsmiddelen zoals fenoxyethanol, parabenen, formaldehyde of formaldehyde-releasers, benzylalcohol en MIT. De toegevoegde oliën en boter in deze zonnebrandcrème maken het extra voedend en zacht voor de huid van je kleintje. Kortom, met de Attitude minerale zonnebrand stick kun je zorgeloos genieten van de zon, terwijl je tegelijkertijd een duurzame en verantwoorde keuze maakt voor jezelf en het milieu.

duurzame zonnebrand zonder parfum of andere troep -  attitude

Eco Cosmetics

  • Verpakking: Plastic

  • SPF: 30

  • Active Ingredient: Titanium Dioxide

Deze zonnebrandcrème biedt niet alleen bescherming tegen schadelijke UV-stralen, maar houdt de huid ook gehydrateerd. Het beste van alles is dat het gemakkelijk aan te brengen is zonder een vervelende witte waas achter te laten. De formule is samengesteld uit 100% natuurlijke ingrediënten, zonder synthetische kleurstoffen, geurstoffen of conserveermiddelen. Veganisten kunnen gerust zijn omdat het product geschikt is voor hun levensstijl. Bovendien is deze zonnebrandcrème vrij van parabenen, PEG's, SLS, aardolieproducten, paraffine en siliconen. En last but not least, het is dierproefvrij! Met deze zonnebrandcrème kunt je genieten van de zon zonder je huid of je geweten te schaden.

duurzame zonnebrand zonder parfum of andere troep - eco cosmetics

Sol de Ibiza

  • Verpakking: Karton

  • SPF: 50

  • Active Ingredient: Zinc oxide

Als je op zoek bent naar de perfecte zonnebrandcrème, dan is de Sol de Ibiza minerale zonnebrandcrème met SPF 50 een absolute must-have. Deze crème biedt niet alleen maximale bescherming tegen schadelijke UV-stralen, maar is ook nog eens veilig voor zowel je huid als de zee.

Deze minerale zonnebrandcrème bevat aloë vera van Ibiza en een minerale filter van zinkoxide, wat ervoor zorgt dat de crème als een laagje op je huid ligt en de UV-stralen weerkaatst. Ook zit er calendula in, wat kalmerend en verzorgend werkt voor de huid. Ondanks zijn rijke textuur voelt deze crème niet vet aan en smeert hij gemakkelijk uit op lichaamstemperatuur.

duurzame zonnebrand zonder parfum of andere troep - sol de ibiza

Naif

  • Verpakking: Plastic

  • SPF: 50

  • Active Ingredient: Zinc Oxide

Bescherming tegen de zon is belangrijk, vooral voor de kwetsbare huid.. Naïf Zonnebrand biedt optimale bescherming tegen schadelijke UVA en UVB straling. Wat deze zonnebrandlotion zo speciaal maakt, is de natuurlijke filter afkomstig van het mineraal zinkoxide (non-nano), die een laagje op de huid legt en de zonnestralen meteen weerkaatst. Hierdoor wordt de kans op huidreacties geminimaliseerd en is het ook geschikt voor de extra gevoelige babyhuid. Bovendien is deze lotion op waterbasis en daardoor gemakkelijk en snel aan te brengen. Het is niet alleen vriendelijk voor de huid, maar ook voor de oceaan, omdat het geen oxybenzone, octinoxate en microplastics bevat. Deze lotion is waterbestendig, zonder minerale oliën, parabenen en siliconen. Met Naïf Zonnebrand kunnen ouders er gerust op zijn dat ze hun kleintjes de beste bescherming tegen de zon bieden.

duurzame zonnebrand zonder parfum of andere troep - naif

Weleda

  • Verpakking: Plastic

  • SPF: 50

  • Active Ingredient: Titanium Dioxide

Weleda heeft een geweldige natuurlijke zonnebrandcrème ontwikkeld die perfect is voor de gevoelige huid van baby's, kinderen en volwassenen. De crème bevat geen chemische zonnefilters of nanodeeltjes en draagt het Natrue keurmerk voor natuurcosmetica. Maar dat is nog niet alles, de zonnebrandcrème is versterkt en verzorgd de huid door middel van biologische plantaardige zonnebloem- en kokosolie, en biologische Edelweiss, dat een sterk anti-oxiderend effect heeft. Het is parfumvrij en geschikt voor veganisten, waardoor het een perfecte keuze is voor iedereen die zich zorgen maakt over de impact van cosmetica op het milieu en dierenwelzijn.

duurzame zonnebrand zonder parfum of andere troep - weleda

Suntribe

  • Verpakking: Suikerriet

  • SPF: 30

  • Active Ingredient: Non-Nano Zinc Oxide

Bescherming tegen de zon is cruciaal, vooral voor de gevoelige huid van kinderen. Suntribe Minerale Zonnebrand voor Kinderen SPF30 biedt een natuurlijke oplossing die veilig is voor mens en natuur. Deze zonnebrandcrème is gemaakt met een minerale zonnefilter op basis van zink oxide, wat een breed spectrum bescherming biedt tegen zowel UVA als UVB stralen. Wat deze crème nog beter maakt, is dat deze is samengesteld uit biologische ingrediënten en geen chemische toevoegingen bevat, zoals parabenen en synthetische parfums. Suntribe is ook hypoallergeen, waterbestendig en prikt niet in de ogen. De vanillegeur zorgt ervoor dat kinderen deze zonnebrandcrème graag zullen gebruiken. Maar Suntribe gaat nog verder door zich bewust te zijn van het milieu. De verpakking is recyclebaar en gemaakt van suikerriet. Bovendien is deze zonnebrandcrème veilig voor het waterleven en de koraalriffen, zodat je zowel je kinderen als de natuur beschermt. Deze minerale zonnebrandcrème is geschikt voor baby's en kinderen vanaf zes maanden en biedt tot 40 minuten waterbestendige bescherming. Met Suntribe Minerale Zonnebrand voor Kinderen SPF30 kun je met een gerust hart genieten van de zon.

duurzame zonnebrand zonder parfum of andere troep -  suntribe

Alphanova

  • Verpakking: Plastic

  • SPF: 50

  • Active Ingredient: Titanium Dioxide

Bescherming tegen de zon is essentieel voor onze huid, vooral voor de gevoelige huid van baby's. Alphanova Sun BIO SPF 50 Bebe Hypoallergeen Spray 125g is een fantastische keuze om je kleintjes te beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Deze zonnebrandspray is dermatologisch getest, vrij van linolool en bevat 100% natuurlijke filters om de huid veilig te beschermen. De spray is verrijkt met aloë vera en jojoba-olie, waardoor de huid gehydrateerd en gevoed wordt. Het is 100% parfumvrij en speciaal ontwikkeld voor de gevoelige huid van baby's, maar ook geschikt voor kinderen en volwassenen met een zeer gevoelige huid. Met een SPF50 biedt deze zonnebrandspray intensieve bescherming voor zowel het gezicht als het lichaam. Een geweldige optie om zonder zorgen te genieten van een dagje in de zon!

duurzame zonnebrand zonder parfum of andere troep - alphanova

Happy Soap

  • Verpakking: Karton

  • SPF: 30

  • Active Ingredient: Titanium Dioxide, Zinc Oxide

Als je graag van de zon geniet, maar je je zorgen maakt over de impact van plastic flessen zonnebrand op het milieu, dan is de Zonnebrandstick de perfecte oplossing voor jou. Deze innovatieve stick biedt een plasticvrije manier om jezelf te beschermen tegen de zon, zonder dat je daarbij concessies hoeft te doen aan de effectiviteit van het product.

Dankzij een slimme samenstelling van natuurlijke ingrediënten biedt de Zonnebrandstick namelijk net zoveel bescherming als een vloeibare zonnebrand. Bovendien zijn de minerale zonnebrandfilters vriendelijk voor je huid én voor de oceaan. Je kunt dus met een gerust hart genieten van de zon, wetende dat je geen schade toebrengt aan het leven in de zee.

Maar dat is niet alles. De Zonnebrandstick is ook nog eens verpakt in een handige ovalen stick, waardoor je deze altijd gemakkelijk bij de hand hebt. En dankzij de solide vorm hoef je nooit meer bang te zijn voor lekkende flessen in je tas. Met de Zonnebrandstick geniet je dus niet alleen van een zorgeloze zonvakantie, maar draag je ook nog eens bij aan een duurzamere wereld.

duurzame zonnebrand zonder parfum of andere troep - happy soap

Lavera

  • Verpakking: Plastic

  • SPF: 50

  • Active Ingredient: Zinc Oxide

Bescherm je tere en gevoelige huid met deze natuurlijke, parfumvrije zonnebrandcrème lotion. Speciaal ontworpen voor baby's en kinderen, biedt deze sun cream factor 50 op minerale basis directe bescherming tegen schadelijke UV-stralen. De formule bevat biologische zonnebloem- en kokosolie en minerale UV-filters, zonder nanodeeltjes, voor een zuinige en makkelijke applicatie. Deze lotion is perfect voor mensen met een gevoelige of allergische huid en kan door het hele gezin worden gebruikt. De flacon van 100 ml past gemakkelijk in je tas voor een dagje uit en is gemaakt van 97% gerecycled materiaal. Door deze natuurlijke en veganistische zonnebrandcrème te gebruiken, verminder je het risico op door de zon veroorzaakte huidirritatie en zon allergieën. Bescherm jezelf en je dierbaren met deze Natrue gecertificeerde, dierproefvrije en parfumvrije zonnebrandcrème.

duurzame zonnebrand zonder parfum of andere troep - lavera

Amazinc

  • Verpakking: Karton

  • SPF: 50

  • Active Ingredient: NON NANO Zinc oxide, Magnesium oxide and Kaolin

Met de Mineral Sun Stick Wit van AMAZINC! ben je verzekerd van een langdurige bescherming met factor 50. Maar dat is niet alles! Deze zonnebrand is ook nog eens vriendelijk voor het milieu. De Sun Stick bevat namelijk alleen maar mineralen en is daarom reef safe. Dit betekent dat de zonnebrand die in zee terechtkomt geen schadelijke effecten heeft op de zeedieren en het koraal. En dat is goed nieuws voor de natuurliefhebbers onder ons! Maar de voordelen van de Sun Stick stoppen niet daar. De handige stick zorgt er namelijk ook nog eens voor dat de zonnebrand perfect blijft zitten, zelfs als je vaak aan je gezicht zit of je neus moet snuiten. En dankzij de lichte kartonnen verpakking van slechts 30 gram is de Sun Stick ook nog eens makkelijk mee te nemen, waar je ook heen gaat. Kies dus voor de Mineral Sun Stick Wit van AMAZINC! als je niet alleen je huid, maar ook het milieu optimaal wilt beschermen tegen de zon.

duurzame zonnebrand zonder parfum of andere troep - amazinc

Kortom, kiezen voor een duurzame zonnebrand zonder parfum of andere troep is niet alleen goed voor de planeet, maar ook goed voor je huid. Door schadelijke chemicaliën zoals oxybenzone en octinoxaat te vermijden, kun je jezelf beschermen tegen huidbeschadiging en je steentje bijdragen aan het behoud van onze oceanen en koraalriffen. Bovendien kan de keuze voor natuurlijke en biologische ingrediënten extra voordelen bieden, zoals diepe hydratatie en voeding voor je huid. Of je nu tijd doorbrengt op het strand of de bergen in gaat, er zijn tal van geweldige opties voor duurzame zonnebrandmiddelen die je kunnen beschermen en je goed kunnen voelen. Overweeg dus de volgende keer dat je zonnebrandcrème koopt een duurzamere en milieuvriendelijkere optie te kiezen - je huid en de planeet zullen je dankbaar zijn!

Do you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Free Ebook?

ebook side bar.png

Free Ebook?

ebook side bar.png
zws banner-1.png

Follow me on Youtube!

bottom of page