top of page

This blogpost may contains affiliate links, meaning I may receive a small commission for purchases made through these links at no extra costs to you. 

Copy of World Earth Day 2024 Badge (1).png
  • Writer's pictureValinda

30 Beste Duurzame Badkamer Producten

Updated: Mar 1

Betreed het rijk van duurzame heiligdommen, waar elke druppel water, elk stuk zeep en elke tandenborstel haar fluistert van milieubewustzijn. In een wereld die zich bewust wordt van de dringende behoefte aan verandering, zijn onze badkamers een slagveld geworden voor milieuvriendelijke keuzes. Deze intieme ruimtes zijn niet langer beperkt tot louter functionaliteit, maar hebben het potentieel om onze dagelijkse routines om te zetten in daden van milieubeheer. Ga met ons mee op reis terwijl we ons verdiepen in het fascinerende rijk van duurzame badkamer producten en een wereld onthullen waar duurzaamheid en verwennerij samenkomen en bewuste consumptie een tweede natuur wordt. Laten we samen de deur openen naar een groenere toekomst, badkamer voor badkamer.


Wat is er mis met gewone badkamerproducten?

In het drukke leven van alledag getuigen onze badkamers vaak van een verborgen waarheid: de grimmige tol van niet-duurzame praktijken die onze routines doordringen. Terwijl we schuimen, spoelen en herhalen, is het gemakkelijk om de donkere kant van onze geliefde badkamer producten over het hoofd te zien. Vanaf het moment dat we naar die in plastic verpakte tandenborstel grijpen tot de talloze flessen shampoo, conditioner en bodywash die langs onze planken staan, is ons traditionele badkamer arsenaal een bewijs van verspilling. Elk ogenschijnlijk onschadelijk voorwerp vormt een zware belasting voor ons milieu. Denk eens aan de onthutsende statistiek dat alleen al in de Verenigde Staten jaarlijks meer dan een miljard tandenborstels worden weggegooid, bestemd voor stortplaatsen of, erger nog, in onze oceanen terechtkomen. Deze tandenborstels, die voornamelijk van plastic zijn gemaakt, hebben eeuwen nodig om te ontbinden en blijven hangen als spookachtige herinneringen aan onze wegwerpcultuur. En laten we de enorme uitgestrektheid van plastic verpakkingen voor eenmalig gebruik niet vergeten, ontworpen voor gemak maar grote schade aanrichten op onze planeet. Shampoo- en conditionerflessen, gezichtsreinigers en bodyscrubs dragen allemaal bij aan een toenemende plasticvervuilingscrisis. De oceanen, ooit wemelend van het leven, dragen nu het gewicht van naar schatting 250 miljoen ton plastic dat naar verwachting tegen 2050 hun diepten zal verstikken. Het is een ontmoedigende realiteit die onmiddellijke actie vereist. Het is tijd om het schuldgevoel weg te wassen en een nieuw tijdperk van milieuvriendelijke badkamerproducten te omarmen, waarin duurzaamheid, innovatie en onze gezamenlijke toekomst centraal staan.

Duurzame Badkamer Producten

De voordelen van milieuvriendelijke badkamer producten

Betreed een wereld waar de nederige daad van tandenpoetsen of douchen een krachtig statement wordt van verantwoordelijkheid voor het milieu. Het omarmen van milieuvriendelijke badkamer producten is niet alleen een manier om onze ecologische voetafdruk te verkleinen, maar ook een toegangspoort tot een groot aantal voordelen die veel verder reiken dan de grenzen van onze badkamers. Door de overstap te maken naar duurzame alternatieven, worden we agenten van verandering en dragen we bij aan het behoud van de kostbare hulpbronnen van onze planeet. Stel je voor hoe leuk het is om onder de douche te stappen in de wetenschap dat elke druppel water wordt bespaard dankzij waterbesparende douchekoppen en kranen. Stel je voor dat je jezelf inzeept met biologische, dierproefvrije zepen, vrij van schadelijke chemicaliën, en je lichaam voedt terwijl je vriendelijk bent voor de aarde. En terwijl je naar die bamboetandenborstel reikt, voel je de voldoening te weten dat je talloze plastic tandenborstels van onze stortplaatsen en oceanen afleidt. Milieuvriendelijke badkamerproducten bevorderen niet alleen een gezondere omgeving, maar bevorderen ook een gevoel van persoonlijk welzijn en voldoening wanneer we onze waarden afstemmen op onze dagelijkse gewoonten. Dus laten we beginnen aan deze transformerende reis, waarbij elke bewuste keuze in onze badkamers een stap wordt naar een mooiere, groenere toekomst voor toekomstige generaties.


De 30 beste Duurzame Badkamer Producten


Herbruikbare Wattenschijfjes

Een van de gemakkelijkste stappen die je kunt zetten om je afval te verminderen, is overschakelen naar herbruikbare wattenschijfjes. Zelfs herbruikbare katoenen exemplaren zijn een veel beter alternatief dan wegwerp katoenen wattenschijfjes, omdat je ze jarenlang kunt hergebruiken. Als je wat meer geld te besteden hebt, raad ik aan om voor bamboe te gaan. Deze zijn niet alleen duurzamer in vergelijking met katoen, ze zijn ook veel zachter voor je huid waardoor ze geweldig zijn om oogmake-up van je huid te verwijderen.

Duurzame Badkamer Producten - wasbare wattenschijfjes

Wattenstaafjes van Bamboe

De meeste mensen houden geen rekening met de hoeveelheid afval die wattenstaafjes kunnen produceren. Normale wattenstaafjes bestaan uit katoen dat niet de beste reputatie heeft (vooral als het voor eenmalig gebruik is) en plastic. Het is moeilijk te recyclen omdat het met 2 materialen is gemaakt. Deze zijn gemaakt van katoen en bamboe waardoor ze plasticvrij en volledig natuurlijk en biologisch afbreekbaar zijn.

Duurzame Badkamer Producten - bamboe wattenstaafjes

Herbruikbare Wattenstaafjes

Als je op zoek bent naar iets dat nog milieuvriendelijker is dan een wattenstaafje van bamboe, dan is een herbruikbaar wattenstaafje misschien iets voor jou. Dit pakket heeft verschillende opties, omdat sommigen van ons wattenstaafjes gebruiken voor meer dan alleen om onze oren schoon te maken. De gladde is geweldig om mascara-vegen en andere make-up ongelukjes te verwijderen die je misschien wilt oplossen.

Duurzame Badkamer Producten - herbruikbaar wattenstaafje

Shampoo Bar

Dit is weer een badkamer product zonder afval dat je zoveel plastic en geld bespaart. Een shampoo bar heeft geen plastic fles nodig omdat het niet vloeibaar is. Een shampoo bar is vast en omdat al het water uit het product wordt verwijderd, gaat het veel langer mee in vergelijking met een fles shampoo, waardoor je op de lange termijn geld bespaart.

Duurzame Badkamer Producten - shampoo bar

Conditioner Bar

Net als een shampoo bar bespaar je met een conditioner bar net zoveel plastic terwijl je je haar voedt. Dit komt omdat er geen water in een conditioner bar zit, wat betekent dat de ingrediënten veel geconcentreerder zijn, wat goed is voor je haar.

Duurzame Badkamer Producten - conditioner bar

Zeep

Of je het nu onder de douch gebruikt of alleen voor je handen, deze milde en verzorgende zeep is er geschikt voor. De zeep is gemaakt met biologische ingrediënten. Etherische oliën geven de schuimende zeep een natuurlijke en zachte zoete geur. De zeep wordt op ambachtelijke wijze gemaakt in het zeepatelier van Werfzeep in Utrecht.

Duurzame Badkamer Producten - zeep bar


Bamboe Zeep Bakje

Een zeepbakje van bamboe zorgt ervoor dat je conditioner en shampoo bar veel langer meegaan omdat ze niet nat worden bewaard. Dit voorkomt dat je bars papperig en drassig worden, omdat het water gemakkelijk van de bar kan worden afgevoerd.

Duurzame Badkamer Producten - bamboe zeep bakje

Hervulbare Shampoo

Voor sommigen van ons is een shampoo bar gewoon niet iets dat we graag gebruiken. Gelukkig zijn er een aantal geweldige opties die net zo milieuvriendelijk zijn in vergelijking met shampoo bars, maar veel handiger in gebruik. Deze hervulbare shampoo maak je zelf door alleen de zeep in een fles te doen en water toe te voegen. Super simpel en zeer duurzaam.

Duurzame Badkamer Producten - hervulbare shampoo

Bamboe Haarborstel

Een bamboe haarborstel is een must in een duurzame badkamer. Niet alleen is bamboe veel zachter voor je haar in vergelijking met plastic, maar het is ook veel milieuvriendelijker omdat het is gemaakt van een hernieuwbare bron. Deze borstel is volledig plasticvrij en masseert zachtjes je hoofdhuid terwijl je je haar ontwart.

Duurzame Badkamer Producten - bamboe haarborstel

Bamboe Kam

Een bamboe kam is niet alleen milieuvriendelijker in vergelijking met een plastic kam, hij ziet er ook veel mooier uit en is veel beter voor je haar. Door de brede tanden is deze borstel zeer geschikt voor zowel nat als droog haar en verdeel je je haarproducten goed door je haar.

Duurzame Badkamer Producten - bamboe kam

Haarelastiekjes zonder Plastic

Haarelastiekjes zijn handig om ons haar uit ons gezicht te halen. Iedereen met lang (ish) haar heeft er wel meerdere in huis, maar wist je dat de meeste haarelastiekjes vaak van plastic zijn gemaakt? Kies plasticvrij voor je volgende haarelastiekjes, want deze zijn niet alleen milieuvriendelijker omdat ze alleen van natuurlijke materialen zijn gemaakt, maar ze zijn ook zachter voor je haar.

Duurzame Badkamer Producten - plastic vrije haarelastiekjes

Bamboe Tandenborstel

Zoals eerder vermeld, belanden jaarlijks miljoenen tandenborstels op stortplaatsen. Het is daarom beter om een plasticvrije tandenborstel te kiezen die gecomposteerd kan worden zodat deze niet hoeft bij te dragen aan de afval hoop. Bamboe is een extreem snelgroeiend gras (!) dat kan worden gemaakt voor veel verschillende items die volledig natuurlijk en composteerbaar zijn, zoals deze tandenborstels.

Duurzame Badkamer Producten - bamboe tandenborstel

Roestvrijstalen Tongschraper

Voor wat extra hygiëne in de mond is een tongschraper een fijne toevoeging. Dit roestvrijstalen exemplaar helpt niet alleen bij een slechte adem, maar maakt ook beter schoon in vergelijking met plastic exemplaren en is veel gemakkelijker schoon te maken.

Duurzame Badkamer Producten - rvs tongschraper

Veganistisch Flosdraad

Deze veganistische, biologisch afbreekbare floss is 100% plantaardig gemaakt met PLA dat is afgeleid van maïszetmeel. De zero waste floss container van roestvrij staal waardoor je de tandzijde dispenser gemakkelijk jarenlang kunt hergebruiken. Ideaal voor op reis en om je floss altijd bij de hand te hebben in je duurzame badkamer.

Duurzame Badkamer Producten - veganistische floss

Tand Tabletten

Net als tandenborstels zit ook tandpasta vaak in een plastic tube. Niet alleen dat, de tandpasta zelf bevat vaak ook microplastic (om je tanden mee te scrubben). Daarom is het beter om op zoek te gaan naar iets duurzamers. Deze zero-waste tand tabletten zijn precies dat. Geheel plasticvrij en tegelijkertijd perfect om je tanden mee te poetsen.

Duurzame Badkamer Producten - tandtabletten

Mondwater tabletten

Deze fluoride-, glycerine- en SLS-vrije formule helpt om na het poetsen een gezonde pH-balans in je mond te herstellen, een goede mondgezondheid te behouden en je adem op te frissen. Op smaak gebracht met biologische pepermuntolie, zijn deze milieuvriendelijke tabletten, die je aan water toevoegt, ideaal voor dagelijks gebruik. De verpakking is compact wat het ook ideaal maakt voor op reis.

Duurzame Badkamer Producten - mondwater tabletten

Natuurlijke Deodorant

Deze We Love crème deodorant bestaat uit 100% natuurlijke ingrediënten zonder synthetische en aluminium. Hierdoor is deze deo veilig te gebruiken op je lichaam en beter voor het milieu.

Duurzame Badkamer Producten - natuurlijke deodorant

Veiligheid Scheermes

Een veiligheidsscheermes is een geweldig alternatief voor de badkamer zonder afval van wegwerp scheermesjes. Deze laatste zijn erg moeilijk te recyclen, want hoewel elk afzonderlijk onderdeel recyclebaar kan zijn, is het erg moeilijk om wegwerpscheermessen uit elkaar te halen en te recyclen, daarom wordt het zelden gedaan en zullen ze op de vuilnisbelt belanden. Een veiligheidsscheermes is volledig plasticvrij en duurzaam en de mesjes zijn gemakkelijk recyclebaar, waardoor het een geweldig milieuvriendelijk alternatief is.

Duurzame Badkamer Producten - veiligheid scheermes

Menstruatiecup

Een menstruatiecup is een geweldig afvalvrij alternatief voor tampons. Geschat wordt dat alleen al in het VK meer dan 28000 ton afval per jaar wordt gegenereerd door menstruatieproducten. Om deze verspilling tegen te gaan is een menstruatiecup een goede optie. Het vermindert niet alleen de hoeveelheid badkamerafval, maar het bespaart je ook veel geld omdat je geen maandelijkse producten meer hoeft te kopen.

Duurzame Badkamer Producten - menstruatie cup

Herbruikbare maandverband

Een menstruatiecup is niet voor iedereen weggelegd (en dat mag ook). Gelukkig zijn er duurzamere opties voor je menstruatie, zoals herbruikbare maandverbanden. Deze pads hebben geen drukknopen, maar vouwen om je ondergoed waardoor ze veel comfortabeler zijn als je fiets.

Duurzame Badkamer Producten - wasbaar herbruikbaar maandverband

Menstruatieondergoed

Is wasbaar maandverband ook niets voor jou? Heb je menstruatieondergoed geprobeerd? Net zo comfortabel als normaal ondergoed en gaat een hele dag mee voordat het moet worden verschoond. Ze zijn ook geweldig na de bevalling vanwege hun hoge capaciteit en hoe comfortabel ze zijn.

Duurzame Badkamer Producten - menstruatie ondergoed

Waterbesparende douchekop

We houden allemaal van een lange warme douche, maar het is veel waterverspilling. Met een waterbesparende douchekop kun je lang douchen met iets minder schuldgevoel aangezien je met deze douchekop veel water bespaart (al bespaar je nog meer water door korter te douchen).

Duurzame Badkamer Producten - waterbesparende douchekop

Natuurlijke pleisters

We snijden ons allemaal wel eens en dan hebben we een pleister nodig. Wist je dat gewone pleisters van plastic zijn gemaakt? Gelukkig zijn er alternatieven zoals deze composteerbare pleisters. Ze zijn gemaakt van 100% biologische en natuurlijke bamboevezel met een op mineralen gebaseerde drukgevoelige lijm waardoor ze na gebruik volledig biologisch afbreekbaar zijn.

Duurzame Badkamer Producten - natuurlijke pleisters

Herbruikbaar toiletpapier

Dit is zeker een meer geavanceerde optie, maar houd er rekening mee dat je het niet voor de grote boodschap hoeft te gebruiken. Als je het prettiger vindt om het alleen te gebruiken om jezelf af te vegen na het plassen, is dat ook een optie. De meesten van ons moeten door een mentale barrière heen om over te schakelen op herbruikbaar toiletpapier, aangezien de meesten zich prima op hun gemak voelen bij het gebruik van wasbare luiers voor baby's, wat in wezen hetzelfde is.

Duurzame Badkamer Producten - herbruikbaar toiletpapier

Gerecycled toiletpapier

Herbruikbaar toiletpapier is dus echt niets voor jou, maar je wilt toch duurzamer toiletpapier voor je duurzame badkamer. Toiletpapier gemaakt van gerecycled papier is een geweldig milieuvriendelijk alternatief voor gewoon toiletpapier. Het heeft geen kleurstoffen, inkten of geurstoffen, wat betekent dat het volledig biologisch afbreekbaar maakt.

Duurzame Badkamer Producten - gerecycled toiletpapier

Biologische badhanddoeken

De handdoeken die je regelmatig gebruikt, zijn vaak gemaakt van gewoon katoen. Als je deze handdoeken helemaal hebt opgebruikt, probeer dan voor een meer milieuvriendelijke optie te gaan, zoals biologische badhanddoeken. Biologisch katoen is minder vervuilend voor onze planeet en je stelt jezelf minder bloot aan de bestrijdingsmiddelen die vaak worden gebruikt bij de productie van regulier katoen.

Duurzame Badkamer Producten - biologische badhanddoek

Biologische washandjes

's Ochtends douche ik niet maar gebruik een washandje om mijn gezicht te wassen. Biologisch katoen is niet alleen beter voor onze planeet en de gezondheid, het is ook veel zachter in vergelijking met gewoon katoen, waardoor het geweldig is om op je gezicht te gebruiken.

Duurzame Badkamer Producten - biologische washandjes

Badjas van biologisch katoen

Na het douchen wil je iets zachts en comfortabels dragen, maar ook iets duurzaams. Deze badjas van biologisch katoen is precies dat. Gemaakt van zacht biologisch katoen, je wilt je niet eens aankleden na het douchen.

Duurzame Badkamer Producten - biologische katoen badjes

Tot slot, laten we beginnen aan een gezamenlijke missie om onze badkamers om te vormen tot oases van ecobewustzijn. Door het brede scala aan beschikbare duurzame badkamer producten te omarmen, kunnen we het alledaagse overstijgen en een nieuw tijdperk van duurzaamheid inluiden. Van biologisch afbreekbare tandenborstels die een kleinere voetafdruk op onze planeet achterlaten tot innovatieve waterbesparende douchekoppen die verwennerij combineren met behoud, elke kleine keuze die we in onze badkamers maken, heeft de kracht om een golfeffect van positieve verandering te creëren. Dus laten we de kracht van bewuste consumptie omarmen en samen aan deze reis beginnen, wetende dat onze keuzes van vandaag de toekomst van onze planeet morgen zullen bepalen. Onthoud dat op het gebied van milieuvriendelijke badkamers zelfs de kleinste druppels een enorme plons maken.


Meer Duurzame Badkamer

Comments


Do you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Free Ebook?

ebook side bar.png

Free Ebook?

ebook side bar.png
zws banner-1.png
bottom of page