Duurzaam Wassen

Wat we in het dagelijks leven dragen heeft een grotere impact op het milieu dan we wellicht realiseren. Ook hoe we onze kleding wassen heeft hier invloed op. Hier lees je tips om je wasroutine duurzamer te maken.


Materiaal

Als je veel natuurlijke materialen draag zoals katoen, linnen, bamboe, zijde of wol ben je al op de goede weg. Deze natuurlijke stoffen zijn meer resistent tegen bacteriën in vergelijking met synthetische stoffen. Dit betekent dat je ze vaker dan 1 keer kunt dragen voordat je ze moet wassen. Synthetische stoffen hebben ook nog eens het nadeel dat ze kleine stukjes plastic afgeven in het water waarin gewassen wordt. Dit beland in het riool waar het er niet uit gefilterd kan worden omdat de stukjes zo klein zijn. Hierna komt het dus in de natuur en uiteindelijk weer in ons water terecht.

Temperatuur

Hoe heet je je kleding was hangt er heel erg vanaf hoe vies het geworden is. Ik was mijn kleding standaard op 30 graden. Tijdens het dragen wordt mijn kleding niet echt vies, hooguit een beetje zweterig. Dit is er prima uit te wassen op 30 graden. Badhanddoeken was ik op 30 graden na ze enkele keren gebruikt te hebben. Deze zijn als het goed is (na het douchen ben je als het goed is schoon) alleen maar nat geworden en dan is 30 graden voldoende.

Dingen die viezer is dan wat zweet was ik op 40 graden. Denk hierbij aan beddengoed en ondergoed. Alleen mijn wasbare luiers was ik op 60 graden. Deze zijn heel erg vies geworden en moeten grondig schoon worden om uitslag bij de kleine te voorkomen. Ook kleertjes/doekjes waar ontlasting aan zit gaat met de luiers mee. Lees hier meer over mijn wasroutine met wasbare luiers.
Wasmiddel

Gebruik een wasmiddel uit een kartonnen verpakking. Als je een bulk winkel in de buurt hebt kun je daar je wasmiddel in een eigen verpakking halen. De wasmiddelen van tegenwoordig zijn goed genoeg dat ze dat was op 30 graden schoon krijgen. Gebruik niet te veel wasmiddel omdat dit zich kan gaan ophopen in je wasgoed wat niet goed is voor je kleding en voor jou huid. Sla de wasverzachter over of vervang deze door een scheutje azijn.


Vlekken

Sommige vlekken kunnen hardnekkig zijn maar als je weet wat de oorzaak van de vlek is kun je deze makkelijk op een milieu bewuste manier verwijderen.

 • Rode wijn: Gebruik zout. Strooi een dikke laag keuken zout op de vlek en laat dit enkele minuten zitten. Vervolgens spoelen met koud water.

 • Bloed: Was kleding met bloed vlekken koud voor met een beetje wasmiddel en waskracht versterker. Gebruik geen warm water omdat dit ervoor zorgt dat de eiwitten in bloed stollen waardoor de vlek er niet meer uit gaat. Daarna met de was mee op 40 graden.

 • Waterproof makeup: Gebruik vloeibare zeep. Omdat waterproof makeup op basis is van vet zal vloeibare zeep deze afbreken.

 • Koffie: Gebruik baking soda. Wrijf wat backing soda over de vlek met een schone handdoek. Laat een half uurtje zitten en spoel koud af.

 • Gras: witte azijn. Maak een mengsel met 1 deel azijn en 2 delen water. Wrijf deze oplossing op de vlek en laat 15 minuutjes zitten voordat deze de was in gaat.

Drogen

Maak geen gebruik van een droger. Dit heeft twee grote voordelen; het scheelt veel in de kosten voor elektriciteit en ook blijft je kleding langer mooi. Een ander voordeel van je kleding buiten (mits het weer dit toelaat) laten drogen is dat de kleding zo lekker fris en naar buiten gaat ruiken.

Stomerij

De chemicaliën die gebruikt worden in een stomerij om je kleding schoon te maken zijn zeer heftig en erg giftig. Deze kun je dus het beste vermijden aangezien deze stoffen in je kleding blijven hangen. Hierdoor verspreid je ze eerst naar je auto en vervolgens gaan ze je huis en kast in. Tetrachloroethylene (perc) is de stof die gebruikt wordt in de stomerij. Deze is kankerverwekkend en kan het lichaam binnen dringen via de huid of worden ingeademd.Ik hoop dat deze tips je helpen om de dagelijkse was wat milieu vriendelijker te maken.

 • pinterest
 • insta
 • facebook
 • twitter icon

Do you use

Unpaper Towels?

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

 • pinterest
 • insta
 • facebook
 • twitter icon

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Do you need 150+ Tips to start your

Zero Waste Journey?

zonnebloem vector.png
 • pinterest
 • insta
 • facebook
 • twitter icon
large gift box 2.jpg
bamboe square.jpg
macarons%20small_edited.jpg

This blog contains affiliate links, meaning I may receive a small commission for purchases made through these links at no extra costs to you.