Post | GreenandHappyMom
top of page

This blogpost may contains affiliate links, meaning I may receive a small commission for purchases made through these links at no extra costs to you. 

Copy of World Earth Day 2024 Badge (1).png
  • Writer's pictureValinda

8 Prachtige Duurzaam Ondergoed Merken

Updated: Feb 21

Ga naar Duurzaam OnderGoed Merken

Wat we onder onze kleding dragen, heeft net zoveel impact op onze planeet als al onze andere kleding. Ondergoed is niet immuun voor fast fashion. Victoria's Secret, een van de grootste lingeriemerken, is ook een fast fashion-merk. Hoewel ze misschien niet goedkoop zijn, lijkt hun bedrijfsmodel sterk op dat van andere fast fashion-merken. Dit fast fashion-merk zou naar verluidt honderden nieuwe beha's in de prullenbak hebben gedumpt toen een van zijn winkels ging sluiten. In plaats van hun goederen aan vrouwen in nood te doneren, besloten ze het op een stortplaats te dumpen. Dit was niet de eerste keer dat Victoria's Secret in verlegenheid werd gebracht. In 2009 onthulde een Bloomberg-rapport dat er katoen werd gebruikt van gedwongen kinderarbeid. En laten we de beschuldigingen van seksuele intimidatie op hun hoofdkantoor vergeten. Dus ook al maken ze mooie lingerie, ze zijn niet ethisch en zeker geen duurzaam ondergoedmerk.

Gelukkig zijn er tegenwoordig veel merken die het veel beter doen. Ze maken ondergoed dat veilig is voor je huid en het milieu en behandelen hun medewerkers met respect. Hieronder vind je meerdere duurzaam ondergoed merken om je lekker in je vel te voelen.


Waar moet je op letten bij milieuvriendelijke lingerie


Natuurlijke Stoffen

Natuurlijke stoffen zoals biologisch katoen, bamboe of hennep zijn niet alleen beter voor het milieu, maar ze zijn ook beter om direct op de huid te dragen. Natuurlijke stoffen zijn ademend, geurbestrijdend en kunnen aan het einde van hun levenscyclus worden gecomposteerd.



Gerecyclede materialen

Synthetische stoffen worden vaak gebruikt in ondergoed vanwege hun rekbaarheid en levensduur. In lingerie worden ze gebruikt voor kant en glans te creëren die betaalbaar is, aangezien zijde behoorlijk duur is (en niet veganistisch).

Als er synthetische stoffen worden gebruikt, controleer dan of ze gerecyclede materialen gebruiken. Een groot nadeel van synthetische stoffen (gerecycled of nieuw) is dat wanneer we deze wassen, microscopisch kleine stukjes synthetische vezel afbreken en ons probleem met microplastics vergroten.


Gebruik een guppyfriend waszak om microplastic in je wasmachine op te vangen.

Duurzaam Ondergoed Merken - guppyfriend

Gif Vrij

Lingerie wordt dicht op de huid gedragen, wat een zeer goede reden is om giftige materialen te vermijden. Je huid is erg absorberend, dus het is het beste om schadelijke chemicaliën te vermijden. Om er zeker van te zijn dat je een veilig kledingstuk heeft, zoekt je naar certificeringslabels van OEKO-TEX en GOTS.


Arbeid

Fairtrade is een van de weinige certificeringen die eerlijke arbeidspraktijken garanderen voor de mensen die je kleding naaien. GOTS zorgt voor biologisch katoen, maar vereist ook veilige en gezonde arbeidspraktijken.


Productiepraktijken

Het proces van het maken van textiel vraagt vaak veel van het milieu. Het vereist veel water, chemicaliën en energie, en het laat veel afval achter. Controleer op merken die duurzamere processen gebruiken die hun impact verminderen.


Duurzame verpakking

Ga voor merken die verpakkingen gebruiken die zijn gemaakt van recyclebare of biologisch afbreekbare materialen.

Om je te helpen lingerie te vinden waar je je goed bij voelt, hebben we een aantal van onze favoriete duurzame en ethische lingeriemerken op een rijtje gezet.


Duurzaam Ondergoed merken

Om je te helpen lingerie te vinden waar je je goed bij voelt, hebben we een aantal van onze favoriete duurzame en ethische lingeriemerken op een rijtje gezet.


Bamboe Basics

  • Prijs: €10 - €30

  • Material: Biologisch Katoen

  • BH Maat: S - XXL

  • Ondergoed Maat: S - L

Bamboo Basics staat voor duurzaam produceren. Ook de

Toeleveranciers van Bamboo basics zijn OEKO-TEX STeP gecertificeerd. STeP maakt een algehele beschouwing van de productieomstandigheden vanuit een duurzaam oogpunt en omvat analyse en beoordeling in zes kernmodules van duurzame textielproductie. Ze zijn zo zeker van hun product dat ze een voel-garantie op je eerste Bamboo Basics product geven. Als jouw Bamboo Basics ondergoed niet aan je verwachting voldoet, geven ze je je geld terug.

Duurzaam Ondergoed Merken - bamboe basics

Organic Basics

  • Prijs: €25 - €65

  • Materiaal: Tencel Lyocell, Organic Cotton, Recycled Cotton, Recycled Nylon

  • BH Maat: XS - XL

  • Ondergoed maat: XS - XL

Discover Organic Basics, the game-changing underwear brand committed to sustainability and comfort. Crafted from ethically sourced organic cotton, their undergarments are unbelievably soft and leave a minimal carbon footprint. With a focus on reducing water waste and utilizing renewable energy, every purchase supports their eco-friendly mission. From timeless essentials to odor-fighting SilverTech options, Organic Basics offers quality and style that aligns with your values. Join the movement today and experience the comfort, style, and sustainability of Organic Basics.

duurzaam ondergoed - organic basics

Boody

  • Prijs: €10 - €22

  • Material: Biologisch Katoen

  • BH Maat: S - XL

  • Ondergoed Maat: S - L

Kwaliteit en duurzaamheid heeft bij Boody de focus. Ze gebruiken Ecocert gecertificeerde biologisch geteelde bamboe afkomstig van FSC gecertificeerde velden in China. Om bamboe tot textiel te verwerken, gebruikt Boody een closed-loop-systeem waarbij de gebruikte chemische stoffen die nodig zijn hergebruikt worden zodat ze niet in het milieu terecht komen. Op deze manier zorgen ze ervoor dat zowel mens als omgeving niet wordt blootgesteld aan gevaarlijke stoffen.

Duurzaam Ondergoed Merken - boody

Engel Natur

Prijs: €20 - €60

Material: Biologisch Zijde en Merino Wol

BH Maat: S - XL

Ondergoed Maat: S - XXL

Engel Natur gebruikt organische zijde en wol gecertificeerd met de GOTS standaard. Ze produceren al meer dan 30 jaar Engel ondergoed enkel met natuurlijke vezels die fijn zijn voor zowel de huid als milieu die voldoen aan de hoogste ecologische normen voldoen. Engel gebruikt alleen kleurstoffen die vrij zijn van zware metalen en schadelijke AZO-kleuren en bij de textielafwerking worden geen chemische middelen gebruikt.

Duurzaam Ondergoed Merken - engel natur

Pact

  • Prijs: €12 - €50

  • Material: Biologisch Katoen

  • BH Maat: XS - XXL

  • Ondergoed Maat: XS - XXL

Bij Pact claimen ze niet alleen duurzaamheid, ze certificeren het ook. Ze zijn gecertificeerd Fair Trade, Organic en SimpliZero om ervoor te zorgen dat hun kleding en hun processen zowel mens als planeet ondersteunen. SimpliZero helpt hen de impact van elk afzonderlijk product te meten en te compenseren door middel van herbebossing, hernieuwbare energie en gemeenschapsprojecten die koolstof uit de atmosfeer neutraliseren.

Duurzaam Ondergoed Merken - pact

Tentree

  • Prijs: €18 - €40

  • Material: Tencel Lyocell, Biologisch Katoen

  • BH Maat: XS - XXL

  • Ondergoed Maat: XS - XL

TenTree is een klimaatneutraal gecertificeerd bedrijf dat de impact van de kledingstukken die ze maken volgt. Ze houden hun afvalwaterbeheer, hun ecologische voetafdruk en het bespaarde afval in de gaten in vergelijking met de industrienormen. Ze gebruiken GreenStep om hun huidige impact bij te houden, zodat ze de impact van nieuwe ontwerpen kennen voordat ze worden geproduceerd.

Duurzaam Ondergoed Merken - tentree

Nette Rose

  • Prijs: €30 - €75

  • Materiaal: Katoen

  • BH Maat: 30 AA - 40 DD

  • Ondergoed Maat: XS - L

Dit Zuid Afrikaanse lingerie merk produceert limited editions voor body confidence. Dit ondergoed wordt ethisch verantwoord handgemaakt met veel liefde in Kaap Stad.

Duurzaam Ondergoed Merken -  nette rose

Olly

  • Prijs: €30 - €50

  • Materiaal: Gerecyclede Tule

  • BH Maat: XS - XL

  • Ondergoed Maat: XS - XL

Olly Lingerie was opgericht in 2017 door twee jonge vrouwen. De duurzame lingerie die ze make is het antwoord op simpel, mooi en duurzaam terwijl mens en milieu gerespecteerd blijft.

Duurzaam Ondergoed Merken -  Olly

Meer Duurzame Mode Merken

Do you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Free Ebook?

ebook side bar.png

Free Ebook?

ebook side bar.png
zws banner-1.png

Follow me on Youtube!

bottom of page