top of page
  • Writer's pictureValinda

Biologische Stof - Wat houd het in?

Updated: Sep 22, 2022

Biologisch - het mysterieuze B-woord dat veel bedrijven gebruiken en maar weinig klanten begrijpen. Het moet duidelijk iets goeds betekenen, maar niemand weet echt wat er achter de term schuilgaat. Om je te helpen begrijpen wat 'biologisch' betekent en welke voordelen het met zich meebrengt, heb ik besloten een serie artikelen te maken over biologische producten en certificeringen.


Vandaag kijken we naar biologische stoffen. Na het lezen van dit artikel hoef je je nooit meer af te vragen of een T-shirt van biologisch katoen eigenlijk beter is dan een gewoon T-shirt.


De Global Organic Textile Standard (GOTS)


Als het gaat om milieuclaims zoals "biologisch", "natuurlijk" of "biologisch afbreekbaar", is de belangrijkste regel om labels te vertrouwen, niet woorden. De term 'biologisch' heeft geen universele definitie - afhankelijk van het land en de branche kent elke organisatie er een iets andere betekenis aan toe.

 
 

De organisatie die de vereisten voor biologisch textiel heeft gedefinieerd, is de Global Organic Textile Standard (GOTS). GOTS bewaakt elke stap van de toeleveringsketen, van grondstoffen en oogstmethoden tot productie en etikettering. De normen houden ook rekening met de ecologische en sociale criteria, waardoor een uitgebreid beeld ontstaat van de impact van het bedrijf op de wereld. Die aanpak onderscheidt GOTS van andere biologische certificeringen.


De belangrijkste kenmerken van GOTS zijn organische vezels, ecologische en sociale criteria, alle verwerkingsfasen en certificering door derden.


Organische vezels

Organische vezels worden gekweekt zonder het gebruik van synthetische pesticiden, insecticiden, herbiciden en GGO's. Dat maakt biologisch textiel veel beter voor de planeet en de menselijke gezondheid dan niet-biologische stoffen. Hoewel GOTS geen grondstoffen certificeert, worden alle GOTS-gecertificeerde artikelen geproduceerd uit grondstoffen met biologische certificeringen. Afhankelijk van het percentage organische vezels, kan het textiel door GOTS worden gecertificeerd als "biologisch" (95% + organische vezels) of "gemaakt met organische materialen" (70% + organische vezels).


Ecologische en sociale criteria

Als we horen dat iets biologisch is, denken we meteen dat het milieuvriendelijker is. En dat is waar - GOTS controleert het gebruik van chemicaliën, kleurstoffen of andere giftige materialen. Maar daar houdt het niet op. GOTS vereist ook dat zijn fabrikanten en leveranciers zorgen voor goede arbeids- en sociale omstandigheden voor de werknemers. Dat betekent dat er geen gevaren voor kinderarbeid, discriminatie, geweld of veiligheid op de werkplek zijn. Werkgelegenheid moet vrij worden gekozen en eerlijk worden gecompenseerd.


Alle verwerkingsfasen

Zoals ik al eerder heb gezegd, omvat GOTS elke stap van de toeleveringsketen - productie, verpakking, etikettering, handel en distributie. Dat komt omdat als het om textiel gaat, het gebruik van organische materialen niet voldoende is. Als je chemicaliën of kunstmatige kleurstoffen op organische vezels gebruikt, kunnen de producten die daarvan worden gemaakt schadelijk zijn voor het milieu en de mensen die ze gebruiken.


Certificering door derden

GOTS is een onafhankelijke certificering die niet wordt gereguleerd door een overheid of commerciële organisatie. Als je een product ziet dat GOTS biologisch is gecertificeerd, kunt u er zeker van zijn dat het voldoet aan alle bovenstaande criteria. GOTS heeft onafhankelijke externe certificeringsinstanties in dienst om inspecties en certificering ter plaatse uit te voeren. Het gebruikt dezelfde normen voor het certificeren van bedrijven over de hele wereld, dus waar u ook bent, u kunt er zeker van zijn dat GOTS zijn werk goed doet.
Hoe is biologisch textiel beter voor je gezondheid?


Het doel van merken op de massamarkt is om zoveel mogelijk kleding te maken tegen zo laag mogelijke kosten. Dat heeft niet alleen gevolgen voor het milieu en het leven van de arbeiders die de kleding maken, maar ook voor het welzijn van de mensen die ze dragen. Traditioneel textiel bevat vaak kleurstoffen, reinigingsmiddelen en giftige chemicaliën die je huid kunnen irriteren. Mensen met een gevoelige huid of kinderen kunnen het meest worden getroffen, maar zelfs als u nu geen gevolgen ziet, kunnen ze in de functie verschijnen.


Biologische stof is niet alleen beter voor je huid, maar ook degelijker. Kleurstoffen en chemicaliën kunnen de vezels beschadigen, dus organische vezels zijn veel sterker. Dat betekent dat je overhemd veel langer meegaat, en investeren in een duurdere optie loont.

 
 

Merken die gecertificeerde biologische stoffen gebruiken


Om er zeker van te zijn dat het textiel dat je koopt biologisch is, hoef je niet elke fabrikant en leverancier te ondervragen - GOTS doet het voor je. Nu beantwoorden we de belangrijkste vraag: welke merken hebben GOTS-certificeringen? Toegegeven, niet te veel, maar hier zijn er enkele die je misschien al kent.


Organic Basics

Oké, je hebt deze misschien zien aankomen. Organic Basics biedt echt GOTS-gecertificeerde biologische basics zoals ondergoed, overhemden, T-shirts en sokken voor een eerlijke prijs. Ze gebruiken ook andere duurzame opties zoals Tencel of gerecyclede wol, dus je kunt er niet mis mee gaan.

Armedangels

Armedangels is een Duits duurzaam modemerk dat sinds 2011 nauw samenwerkt met GOTS. Al hun producenten en leveranciers ondergaan elk jaar GOTS-audits, dus je zult veel GOTS-gecertificeerde items op de website van het bedrijf zien, waaronder jeans , truien en jassen.


Patagonië

Als het op katoen aankomt, gebruikt Patagonia de best beschikbare duurzame praktijken. Al het katoen dat Patagonia gebruikt, is GOTS-gecertificeerd. De website van het bedrijf heeft een handig filter waarmee u honderden gecertificeerde biologische artikelen voor mannen, vrouwen en kinderen kunt kopen.


Kotn

Een Canadees merk dat biologisch Egyptisch katoen gebruikt dat rechtstreeks van de boer is gekocht. Beginnend met alleen herenkleding, hebben ze nu ook dameskleding. Ze hebben onlangs ook lakens toegevoegd, zodat je je schoonheidsslaapje kunt hebben, omringd door biologisch katoen.

Meer Duurzame Mode

Do you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Latests Blogposts

Do you need 150+ Tips to start your

Zero Waste Journey?

150 tips side balk comp.png

Join 5000 Green Bees who never miss weekly videos & eco-tips.

Free shampoo bar recipe - eco friendly bathroom

Join 5000 Green Bees who never miss weekly videos & eco-tips.

Follow me on Youtube!

bottom of page