· 

4 Redenen om over te stappen op een shampoo bar

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Hiermee krijg ik een commissie voor aankopen die gedaan worden via deze link zonder extra kosten voor jou.

 

 

De meeste van ons wassen ons haar enkele keren per week. Toen mijn haar nog heel erg lang was, waste ik het slechts een keer per week. Nu het een stuk korter is, was ik het twee keer per week. Als je eens nadenkt over de hoeveelheid plastic flessen met shampoo er per persoon gebruikt wordt verbruikt om het haar (en lichaam) te wassen en over de hoeveelheid chemicaliën die door het doucheputje gespoeld worden, dan is dit shockerend. Zeker als je je haar dagelijks wast. Dus, tijd voor een optie is voor minder afval zorgt. 

Shampoo bar

De shampoo bar die ik gebruik wordt volledig ‘naakt’ in een kartonnen doosje bezorgd. Hierdoor is mijn shampoo volledig vrij van plastic wat ik erg fijn vind. Bedenk eens hoeveel lege plastic flessen er niet op de afvalhoop belanden.

 

Een shampoo bar is klein wat betekend dat de ingrediënten erg geconcentreerd zijn. Ook bevatten ze minder ingrediënten waaronder conserveringsmiddelen zoals parabenen. Dit is een  groot voordeel voor je lichaam aangezien deze bekend staan als schadelijk en sommige zelf kankerverwekkend.

Sommige shampoo bars beweren tot wel 4 keer langer mee te gaan dan een fles shampoo. Ik weet niet zeker of dit waar is maar mij shampoo bar gaat zeker 2 keer zo lang mee als de laatste fles vloeibare shampoo die ik gekocht heb. Dit is fijn aangezien een shampoo bar vaak een stuk duurder is dan een fles shampoo. Ik zou graag zelf mijn eigen shampoo bars maken maar voor nu doen degene die ik heb prima.

 

Een kleine shampoo bar is zo compact dat het ook erg fijn is als je op reis gaat. Geen gevaren meer voor ontploffende flessen in de auto of het vliegtuig. Doe je shampoo in een waterproof doosje als deze volledig droog en hij is klaar voor vertrek.

Shampoo bar

Ik gebruik zelf een shampoo bar van Lush maar niet iedereen is er dol op. De meeste bevatten SLS (sodium laureate sulfate) wat in veel schoonmaak artikelen gebruikt wordt. Het staat erom bekend dat het huid irritaties kan veroorzaken bij sommige mensen. SLS verwijderd alle vetten uit je haar. Ook de goede. Als je een tijd producten met SLS gebruikt, raakt je lichaam en haar hieraan gewend waardoor het nog meer vetten gaat produceren wat weer leidt tot nog meer wassen.

 

Als je overstapt naar een shampoo zonder SLS zal je haar een overgangsperiode doormaken om te wennen aan deze nieuwe behandeling. Zelf heb ik 3 maanden de no-poo methode (je haar wassen zonder shampoo) toegepast maar ik kwam helaas de overgangs periode niet voorbij (aan het eind was mijn haar echt heel vies) waardoor ik weer ben overgestapt op een SLS shampoo. Later vond ik de shampoo bars van Lush die erg goed voor mij werken. 


Shampoo bars zijn een erg fijn alternatief voor vloeibare shampoo. Ze zijn kleiner en lichter wat zorgt voor minder verpakkingen en lagere transport kosten. Ze zijn net zo gemakkelijk te gebruiken als gewone shampoo door ze in je handen te wrijven en over je hoofd te masseren. Er is dus niet echt een reden om het niet te proberen.

Wil je graag wat hulp bij het creeeren van groene gewoontes?

Wordt lid van de green tribe en ontvang een zero waste habit tracker om je op weg te helpen om je leven duurzamer te maken.