Valinda
Wat is zero waste?
Updated: May 26
Persoonlijk houd ik niet echt van de term zero waste, omdat het drastisch en extreem aanvoelt, omdat het letterlijk betekent dat je geen afval maakt. Als je echter nieuw bent in het duurzamer leven (allereerst welkom), zou je kunnen worden afgeschrikt door de term omdat het een onbereikbaar doel lijkt. Wanneer je net aan je reis begint, merk je dat je letterlijk overal afval creëert, waardoor de term zero waste steeds restrictiever wordt.
Zero Waste definiëren
Volgens de Zero Waste International Alliance (ZWIA) is de definitie van zero waste:
Het behoud van alle hulpbronnen door middel van verantwoorde productie, consumptie, hergebruik en terugwinning van alle producten, verpakkingen en materialen, zonder ze te verbranden en zonder lozingen op land, water of lucht die een bedreiging vormen voor het milieu of de menselijke gezondheid.
Geschiedenis
De meesten van ons denken dat de zero waste-beweging begon met Bea Johnson (de grondlegger van het blog zero waste home) begin 2000, maar de term werd voor het eerst gebruikt door Paul Palmer PhD in 1972. Hij startte een bedrijf voor het hergebruik van industriële bijproductchemicaliën, met name van de nieuw groeiende micro-elektronica-industrie. Hij hergebruikte duizenden tonnen van allerlei chemicaliën. Dit ongelooflijke succes werd gevolgd door de oprichting van het Zero Waste Institute. Het instituut verlegde de focus van de elektronische wereld naar algemeen afvalbeheer.
Zelfs vóór de jaren 70 was zero waste niet nieuw. Destijds gaven ze het gewoon weg niet die term. In de goede oude tijd was alles gemaakt om lang mee te gaan. Ze hadden meestal niet het geld of de middelen om elke keer nieuwe items te kopen of te maken. Massaproductie van kleding in Bangladesh bestond nog niet. Je hebt kwaliteit gekocht of (waarschijnlijker) zelf gemaakt. Het verzenden van middelen naar het buitenland was nog niet zo belangrijk, dus als je een kledingstuk in een winkel kocht, wist je zeker dat het was gemaakt met lokale middelen en gemaakt door iemand die een behoorlijk salaris ontving voor de tijd die ze in het maken van het kledingstuk staken. Zelfs de boodschappen van toen waren zero waste. Weet je nog die glazen melkflessen?
De 21e eeuw staat bekend om de snelle groei van internet en naarmate informatie gemakkelijker beschikbaar werd, bleef het aantal zero waste-innovators over de hele wereld groeien. Een van de oprichters van de zero-wasters zoals we die nu kennen, is Bea Johnson, wiens blog over Zero Waste Home duizenden mensen over de hele wereld zou inspireren. Johnson bracht de 5 R's (Refuse, Reduce, Reuse, Recycle en Rot) van de zero waste-beweging tot leven en bleef anderen inspireren om ook een duurzamer leven te creëren.

Leven zonder afval
Dus, wat betekent het om zero waste te leven?
Laat ik allereerst beginnen met, doe je best met en wat binnen de mogelijkheden ligt in jouw omgeving.
Meer afvalvrij leven betekent meer leven zoals in het begin van de vorige eeuw door verspilling te voorkomen en alles wat je hebt optimaal te laten meegaan.
Het is een hele systeembenadering die streeft naar een grote verandering in de manier waarop materialen door de samenleving stromen, wat resulteert in geen verspilling.
Zero waste omvat meer dan het elimineren van afval door middel van de 5 R’s (Refuse, Reduce, Reuse, Recycle en Rot). Het richt zich op het herstructureren van productie- en distributiesystemen om afval te verminderen. Zero waste is meer een ideaal dan een hard doel. Zero Waste biedt leidende principes om continu te werken aan het elimineren van verspillingen en uiteindelijk het verminderen van de behoefte aan grondstoffen.
Er is maar zoveel dat we kunnen doen, maar als meer van ons blijven vragen om duurzamere producten, zal de industrie uiteindelijk toegeven om ons, de consumenten, te geven wat ze willen. Dit laatste deel is waar we uiteindelijk naar streven om onze planeet milieuvriendelijker te maken en je kunt dit zien aan de opkomst van meer afvalvrije winkels over de hele wereld.