Valinda
Wat is klimaatverandering (en wat kunnen we eraan doen)?
Updated: Mar 4, 2022
Klimaatverandering is de laatste tijd een hot topic en om te kunnen deelnemen aan een gesprek erover, is het nodig om uit te leggen wat het eigenlijk is.
Maar voordat we het over klimaatverandering hebben, moeten we weten wat klimaat is.
Klimaat is het gemiddelde weer in een bepaald gebied over een langere tijd, bijvoorbeeld decennia of eeuwen. Als we het over het klimaat hebben, nemen we informatie op over bijvoorbeeld de gemiddelde temperatuur in verschillende seizoenen, regenval en zonneschijn. Er zijn vijf hoofdtypen klimaten in de wereld: tropisch, droog, gematigd, continentaal en polair.
Elk klimaattype heeft zijn kenmerken die al heel lang min of meer hetzelfde zijn.
Maar, snel vooruit naar onze tijd, en we beginnen te praten over klimaatverandering. Klimaatverandering is de verschuiving in die omstandigheden, die beginnen te veranderen, soms zelfs drastisch. We zijn bijvoorbeeld allemaal getuige geweest van warme winters, overstromingen en andere soorten atypische weersomstandigheden.
Geen zin om te lezen? Kijk dan het filmpje (engels)
Klimaatverandering leidt voornamelijk tot extreme weersomstandigheden, die ernstiger en frequenter kunnen worden, wat leidt tot veel ongunstige situaties, zoals extreme regenval, die overstromingen veroorzaakt, frequentere bosbranden, extreme hittegolven, stijging van de zeespiegel die leidt tot het verdwijnen van van sommige eilanden en kusten, droogte, en, uiteindelijk veranderend landbouwgrond in de woestijn, wat onvermijdelijk leidt tot een stijging van de prijs van de voedselproductie en bijgevolg honger.
Waar wordt het door veroorzaakt?
De belangrijkste oorzaak van klimaatverandering is het gebruik door de mens van fossiele brandstoffen, die bij verbranding broeikasgassen vrijgeven, in de meeste gevallen koolstofdioxide. De gassen blijven in de atmosfeer van de aarde, waardoor de aarde niet afkoelt en de algehele temperatuur stijgt. Sinds de 19e eeuw is onze planeet al 1,2 graden Celsius opgewarmd en dat blijft zo.
Als we erin slagen de opwarming van de aarde onder controle te houden en tot 1,5 graad Celsius in 2100, kunnen we de ergste gevolgen vermijden.
Dus, wat moeten we doen om de opwarming van de aarde en het klimaat onder controle te houden?
Wat kunnen wij er als individuen aan doen?
Ja, de meeste oplossingen moeten worden aangenomen door regeringen en grote internationale bedrijven, maar wij, als individuen, kunnen enkele dingen doen om de opwarming van de aarde onder controle te houden. Het is algemeen bekend dat wij, de consumenten, volgens de principes van de wet van vraag en aanbod, indirect bepalen wat fabrikanten produceren en aanbieden.
Enig bewijs zie je dagelijks als je naar je plaatselijke supermarkt gaat, je kunt veel "groenere" producten zien dan een paar jaar geleden, voornamelijk vanwege de vraag van de consument. Toegegeven, de vraag is, zijn ze echt groen, of worden ze gewoon op die manier op de markt gebracht? Maar het punt is dat ze een paar jaar geleden helemaal niet bestonden. Er zijn dus al wat veranderingen gaande.

Onze keuzes leiden dan ook tot betere, duurzamere oplossingen en het is onze plicht deze waar mogelijk te maken.
Laten we daarom beginnen.
1. Vergeet het vliegtuig.
Probeer vliegtuigen zoveel mogelijk te vermijden. Vliegtuigen stoten per reis meer koolstofdioxide uit dan auto's.
2. Probeer ook auto's te vermijden.
Ja, auto's zijn een betere oplossing dan vliegtuigen, maar ze produceren nog steeds veel koolstofdioxide (denk aan spitsuren in grote steden wereldwijd). Als je een auto nodig hebt, denk dan eens aan een elektrische auto. Het produceert geen kooldioxide tijdens het rijden.
3. Reis met de trein als je lange afstanden gaat.
De trein is het meest duurzame vervoersmiddel, zeker als het om lange afstanden gaat.
4. Fiets of loop op korte afstand.
Gebruik waar mogelijk je eigen benen om van plaats A naar plaats B te komen. Dit kan door te lopen of te fietsen, zodat je op geen enkele manier kooldioxide produceert. Om nog maar te zwijgen van alle gezondheidsvoordelen die het met zich meebrengt.
5. Gebruik energiezuinige producten.
Wanneer je oude apparaat kapot gaat en reparatie geen optie is, koop dan een energiezuinige nieuwe. Als alle apparaten minder elektriciteit nodig hadden, zou er minder elektriciteit worden geproduceerd en zouden er minder fossiele brandstoffen in energiecentrales moeten worden gebruikt.
6. Isoleer je huis.
Dit hangt nauw samen met het bovenstaande. Als je je huis probeert te verwarmen, maar de warmte blijft naar buiten gaan via slecht geïsoleerde daken en oude ramen, dan verlies je zowel warmte als geld. Isoleer het goed en je bespaart niet alleen geld op de lange termijn, maar je doet ook nog eens goed voor het milieu.
7. Kies apparaten verstandig.
Nee, je hebt niet alle nieuwe gadgets nodig. Je kunt je kleding aan een waslijn drogen en rijst kan in een gewone pan worden gekookt, niet in een speciaal apparaat. De lijst gaat maar door en niet, en de conclusie is simpel: je hoeft niet iets te kopen alleen maar omdat je er een commercial voor hebt gezien.
8. Koop lokale en seizoensproducten.
Dit is een van de gemakkelijkste dingen die je kunt doen om klimaatverandering tegen te gaan. In eerste instantie is het niet zo logisch hoe lokale en seizoensgebonden producten verband houden met de opwarming van de aarde. Eigenlijk is het vrij eenvoudig. Lokale producten hoeven minder naar de winkel te reizen en produceren daarom minder koolstofdioxide. Stel je voor hoeveel kilometer frambozen uit Afrika of Zuid-Amerika of een ander land met een warm klimaat moeten reizen en hoeveel koolstofdioxide dat oplevert. Als je appels van je lokale boerderij koopt, wordt daardoor aanzienlijk minder koolstofdioxide geproduceerd. Het volgende is seizoensgebonden. Probeer je eens voor te stellen hoeveel energie er nodig is om in februari aardbeien te telen. En, eerlijk gezegd, smaken ze hetzelfde als de aardbeien die in de zomer worden geteeld? En dit gaat helaas niet alleen over eten. Ook planten en bloemen worden vaak in het buitenland geproduceerd om vervolgens te worden getransporteerd. Probeer de volgende keer in de winkel te zoeken naar lokale en seizoensgebonden gerechten. Als meer mensen dat zouden doen, zouden de producenten uiteindelijk stoppen met het produceren van producten met een grote ecologische voetafdruk.
9. Repareren en hergebruiken.
Probeer dingen die je al hebt te repareren en opnieuw te gebruiken. Als je sokken bijvoorbeeld gaten hebben gekregen op het puntje van je tenen, was ze dan en gebruik ze als schoonmaakdoekjes. Er zijn zoveel mogelijkheden die leiden tot minder verbruik, wat weer leidt tot minder productie en uiteindelijk tot minder uitstoot van kooldioxide.
10. Leer, lees en probeer nieuwe manieren van denken over te nemen
Dit zijn slechts enkele van de ideeën die leiden tot een vermindering van de uitstoot van kooldioxide en daarmee tot een kleinere kans op opwarming van de aarde. Als je impact wilt maken, lees dan meer over hoe je klimaatverandering kunt bestrijden, er zijn zoveel andere ideeën, opties en oplossingen.
Uiteindelijk, als we allemaal een beetje impact zouden maken, zou het een grotere impact hebben als we het combineren en uiteindelijk een enorme impact die kan leiden tot een betere en groenere toekomst.