top of page
 • Valinda

Wat is Fair Trade?

Updated: Oct 12, 2022

Het is algemeen bekend dat alle fabrikanten, producenten en producten om vele redenen geen gelijke toegang hebben tot klanten over de hele wereld, van logistiek en transport tot marketing en reclame. Maar soms, zelfs als ze de weg naar de klanten vinden, worden ze niet eerlijk betaald en haalt de onzichtbare tussenpersoon zijn deel van de winst uit de handel.

Om alle fabrikanten de mogelijkheid te bieden dat hun producten meer klanten bereiken en in ruil daarvoor een redelijke hoeveelheid geld verdienen om hun bedrijf en de levensomstandigheden van hun werknemers te verbeteren, werd de Fairtrade-regeling ingevoerd. Als gevolg hiervan werd het in relatief korte tijd, slechts enkele decennia, het meest erkende en vertrouwde duurzaamheidslabel op wereldschaal neergezet.

Tegenwoordig worden Fairtrade producten verkocht in meer dan 120 landen over de hele wereld, waardoor veel mensen over de hele wereld een veilig en beter inkomen krijgen. Bovendien zijn consumenten steeds meer geïnteresseerd in waar en hoe hun goederen worden geproduceerd. Als gevolg hiervan is er een enorme beweging in de richting van het verkopen en kopen van ethisch gemaakte producten.

 
 

Deze Fairtrade-regeling is bedoeld om producenten in de meeste gevallen, te helpen bij het bereiken van duurzame en rechtvaardige handelsrelaties in ontwikkelingslanden. Verschillende soorten producten, waaronder eten, drinken en handwerk, maar bijvoorbeeld ook bloemen en goud, worden ingekocht via een eerlijke toeleveringsketen, waar kleinschalige boeren, producenten en ambachtslieden met waardigheid, respect en gelijkheid eerlijkheid worden behandeld.


Er zijn tien principes van Fair Trade:

 1. Kansen creëren voor economisch achtergestelde producenten

 2. Transparantie en verantwoording

 3. Eerlijke handelspraktijken

 4. Betaling van een eerlijke prijs

 5. Zorgen voor geen kinderarbeid en dwangarbeid

 6. Toewijding aan non-discriminatie, gendergelijkheid, vrijheid van vereniging

 7. Zorgen voor goede arbeidsomstandigheden

 8. Capaciteitsopbouw bieden

 9. Eerlijke handel promoten

 10. Respect voor het milieu

Fair trade is wanneer de prijs die we betalen voor verschillende producten (zoals eten, drinken, mode en handwerk) voldoende is voor producenten om de kosten van hun producten te dekken en genoeg over heeft om te investeren in hun boerderijen of bedrijven. Het gaat dus niet alleen om overleven; het gaat om jaar na jaar verbeteren en veerkracht opbouwen. In veel gevallen ontvangen producenten ook een bonus, die ze op veel manieren gebruiken; sommigen bouwen kinderdagverblijven voor de kinderen van arbeiders, anderen kopen fietsen voor hun arbeiders om hun woon-werkverkeer te vergemakkelijken, en sommigen repareren zelfs huizen en gebouwen die verwoest zijn door aardbevingen.Fairtrade producten hebben een "bodem" prijs. Dit betekent dat de gespecificeerde gewassen niet onder een bepaalde prijs kunnen worden verkocht, ongeacht de markt. Dit beschermt kleine boerderijen en ondervertegenwoordigde gemeenschappen tegen het ten prooi vallen aan marktschommelingen en worden opgekocht door grotere boerderijen.

Rekening houdend met het bovenstaande kan eerlijke handel ook gezien worden als een oplossing voor armoede en een ontwikkelingsmodel. Daarom worden producenten aangemoedigd om meer te weten te komen over de marktomstandigheden en om hun vaardigheden, kennis en middelen te ontwikkelen, zodat ze kunnen gedijen.

Fairtrade organisaties, gesteund door consumenten, ondersteunen producenten actief, vergroten het bewustzijn en voeren campagne voor veranderingen in conventionele internationale handelsregels en -praktijken.

Er zijn verschillende erkende fairtrade-certificeerders, waaronder Fairtrade International, IMO, Make Trade Fair en Eco-Social.


Het verschil tussen Fairtrade en Fair trade

Fairtrade

Fairtrade is een internationaal standaard- en certificeringssysteem waarbij producenten en kopers overeenkomen om specifieke minimumnormen en betalingen te handhaven. In ruil daarvoor kan hun product worden geëtiketteerd met het Fairtrade-keurmerk van de Fairtrade Foundation. Dit is een soort "biologisch" systeem voor het gedrag van kopers en boeren.


Fair trade

Fair trade, geschreven als twee woorden, betekent dat iets eerlijk is verhandeld, vaak boven en buiten de minimumnormen die Fairtrade stelt.

Het Fairtrade Merk zorgt ervoor dat deze minimumnormen worden nageleefd, wat natuurlijk een mooi begin is. Sommige bedrijven hebben echter een genuanceerder beeld dat zich niet richt op een reeks minimumnormen, maar op een holistische benadering van bijvoorbeeld voedsel. Dit is het geval wanneer ze bewust alleen voedsel kopen van kleine boeren (boeren die hun land bezitten) en niet van plantages die vaak eigendom zijn van megabedrijven, waarbij ze zich waar mogelijk richten op biologische producten en goede voedselkwaliteit.


Deze producties moeten vrij zijn van dwangarbeid of slechte arbeidsomstandigheden voor arbeiders. Daarnaast worden de gewassen op duurzame wijze geteeld en mogen genetisch gemodificeerde gewassen niet Fairtrade gecertificeerd zijn.

wat is fair trade

Als je het Fairtrade-merkteken ziet met een meestal zwarte pijl ernaast, betekent dit dat je op de achterkant van de verpakking moet kijken om meer te weten te komen over de ingrediënten en de inkoopmethode. Alle ingrediënten die beschikbaar zijn onder Fairtrade-normen moeten Fairtrade zijn (bijv. Cacao, suiker en specerijen).

 
 

Welke producten zijn fairtrade?

Als je nu weet wat eerlijke handel is en je wilt de producenten steunen, vindt je hieronder een lijst met eerlijke handelsproducten, dus de volgende keer dat je iets koopt, kunt je ze kopen en tegelijkertijd een goede daad doen.


Dit zijn onder andere bananen, cacao, koffie, bloemen, suiker, thee, katoen, tropisch fruit, sappen, goud, kruiden en specerijen, honing, noten en olie, quinoa, rijst, sportballen (voor voetbal, handbal, volleybal , en rugby), suiker, thee, textiel, groente en wijn.


Bovendien bieden sommige bedrijven handgemaakte decoraties en sieraden aan, gemaakt door vrouwen die ze in hun eigen huis of in de lokale gemeenschap maken. Door die te kopen, steun je ook die bedrijven.


Dus uiteindelijk is de beslissing aan alle consumenten, ook aan jou. Elke keer dat je naar de winkel gaat, of je nu fysiek of online bent, kunt je eerlijke aankoopbeslissingen nemen, of je kunt het eerste kopen dat je ziet, zonder na te denken over de impact die het heeft, niet alleen op de planeet, maar ook op de mensen die het ook heeft geproduceerd.


Als we allemaal wat meer aandacht zouden besteden aan al onze handelingen, niet alleen kopen, maar ook consumptie kopen, en zouden gaan zoeken naar dingen die een positieve impact hebben op het milieu, de mensen die ze hebben gemaakt en uiteindelijk onszelf , zou de wereld in een mum van tijd een betere plek worden.


Meer Zero Waste voor Beginners


Do you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Latests Blogposts

Do you need 150+ Tips to start your

Zero Waste Journey?

150 tips side balk comp.png

Join 5000 Green Bees who never miss weekly videos & eco-tips.

Free shampoo bar recipe - eco friendly bathroom

Join 5000 Green Bees who never miss weekly videos & eco-tips.

Follow me on Youtube!

bottom of page