Post | GreenandHappyMom
top of page

This blogpost may contains affiliate links, meaning I may receive a small commission for purchases made through these links at no extra costs to you. 

Copy of World Earth Day 2024 Badge (1).png
  • Writer's pictureValinda

Wasbare en Wegwerp Luiers - Voor en Nadelen

Updated: Nov 9, 2023

Tenzij je aan baby zindelijkheidscommunicatie doet, kom je niet onder het gebruik van luiers uit zodra je kleintje geboren is. Naast de door de meerderheid gebruikte wegwerp luier is er ook een alternatief. De wasbare luier. Voordat je gaat roepen; ‘vies!’ en ‘Dat is echt niet beter voor het milieu want je moet toch wassen’, heb ik hier een overzichtje gemaakt met de voor en nadelen van beide.


Geen zin om te lezen? Kijk dan de video! (engels talig)


Voordelen wegwerp luiers


Gebruiksvriendelijk

Het valt niet te ontkennen dat wegwerpluiers makkelijker in gebruik zijn. Je doet ze om en na gebruik werp je ze in de vuilnisbak. Hoewel de wasbare luier van tegenwoordig net zo makkelijk om te doen is als een wegwerp luier zal wassen altijd een stukje extra werk blijven.


Overal beschikbaar

Wegwerp luiers zijn overal verkrijgbaar. Van de supermarkt tot drogist tot het tankstation, overal worden wegwerp luiers verkocht. Ja de prijs zal op de laatste locatie wat hoger zijn maar als je ze nodig hebt is er altijd wel een plek waar ze te krijgen zijn. Wasbare luiers zijn daarentegen vrijwel alleen online verkrijgbaar.


Drooggevoel

De chemicaliën in een wegwerp luier zorgen ervoor dat de billen van je kindje droog aanvoelen, ook als ze de luier volgeplast hebben.


Pasvorm

Een wegwerp luier is door het gebruik van chemicaliën veel slanker rond de billen van je baby. Een wasbare luier heeft daarentegen veel stof nodig om alle vloeistoffen vast te houden. Hierdoor is hier vrij veel van nodig en zal de luier (zeker voor de nacht) een flink pak rond de billen zijn.


Voordelen wasbare luiers


Kosten

Wasbare luiers zijn een hele investering maar daar staat tegenover dat je deze kosten maar 1 keer maakt en daarna nauwelijks meer kosten hebt (lees hier mijn berekening met hoeveel bespaard heb met wasbare luiers). Wegwerp luiers kun je niet vaker dan 1 keer gebruiken en zul je moeten blijven kopen tot je kindje zindelijk is.


Waardebehoud

Er is een grote markt voor tweedehands wasbare luiers. Dit betekend dat je je gebruikte wasbare luiers kunt doorverkopen op het moment dat je kindje zindelijk is (mits je luiers nog in redelijke staat zijn uiteraard). Wasbare luiers behouden dus een deel van hun waarde na gebruikt. Iets wat bij wegwerp luiers niet van toepassing is.

Mocht je dus twijfelen over wasbare luiers omdat ze zo duur zijn en je geen probleem hebt met het gebruik van tweedehands luiers dan kijken voor een tweedehands set zeker een goede optie.


Geur

Je verwacht het eigenlijk niet maar volle wasbare luiers ruik je eigenlijk nauwelijks. Dit komt doordat er geen chemicaliën in wasbare luiers zitten. Deze zitten wel in wegwerp luiers en zorgen ervoor dat vloeistoffen omgezet worden in een vaste stof zodat de baby billen droog blijven. Helaas komt bij deze reactie een sterke geur vrij.

voordelen en nadelen van wegwerp en wasbare luiers

Grondstoffen

Wegwerp luiers zijn gemaakt van een fossiele grondstof (aardolie) en het valt helaas niet te ontkennen dat er een moment zal komen dat al de fossiele brandstof die de aarde te bieden heeft op is. Er zal dus een alternatief moeten worden gevonden. De productie van 1 wegwerp luiers kost ongeveer 1 kopje aardolie. Naast fossiele grondstoffen voor de luier zelf, is er ook energie nodig voor de productie van de luier (1804kWh). De aardolie moet worden omgezet in plastic, de verschillende delen van de luier moeten worden samengebracht en in elkaar gezet worden, de luiers moeten worden verpakt en naar de consument getransporteerd worden. Dit vraagt allemaal energie en draagt bij aan de ecologische voetafdruk die een wegwerpluier en uiteindelijk je kindje achterlaat.


Een wasbare luier is daarentegen gemaakt van hernieuwbare bronnen. Dit is vaak katoen of bamboe maar kan ook hennep zijn. Uiteraard vraagt ook een wasbare luier energie om grondstoffen te oogsten en hiervan een luier te maken maar omdat een wasbare luier zoveel langer mee gaat is dit over de gehele luier periode een stuk lager (94kWh). Zelfs als het wasmachine gebruik wordt meegenomen in de berekening, komt het stroom gebruik voor wasbaar veel lager uit omdat de productie van wegwerp luiers ontzettend veel energie vragen.


Water gebruik

Ondanks wat men verwacht, is er voor productie en gebruik van wasbare luiers een stuk minder water nodig dan voor wegwerp luiers. Zelfs als al het watergebruik van het wassen van wasbare luiers wordt meegerekend, is de water consumptie van wasbare luiers lager. Dit komt omdat ook voor wegwerpluiers water nodig is. Dit zit niet zozeer in de grondstoffen van de luier maar er is ook veel water nodig gedurende het productie process van de verschillende onderdelen van de luier. Water is hierbij nodig om de machines te koelen. Deze machine vragen zeer veel koelwater. Omdat de machines zo warm zijn verdampt er veel water en helaas raakt het water hierbij vaak verontreinigd waardoor na gebruik dit verontreinigde water geloosd moet worden.


Samenvatting

voordelen en nadelen van wegwerp en wasbare luiers

Extra info

Naast dat er op sommige wegwerp luier een handige indicator zit die aangeeft of de luier nat is, zit er ook nog een groot nadeel aan wegwerp luiers. Het bevat erg veel chemicaliën. Zo komt een kleine hoeveelheid van de stof dioxine (eigenlijk polychlorinated dibenzodioxine) vrij bij het bleken van de houtvezel voor de luier (Bron: DeVito and Schecter 2002).

Dioxine is een zeer kankerverwekkende stof die het voortplantingssysteem en het immuunsysteem kan aantasten. Hoewel de bron beweert dat de hoeveelheden die in luiers gevonden worden niet gevaarlijk is voor een (volwassen) mens, betwijfel ik of het onschadelijk is voor een baby.

Tributyltin zit in de luier om de luier waterproef te maken. Het is bekend dat deze stof zeer schadelijk is voor het leven in de zee maar toch mag het nog steeds gebruikt worden in wegwerp luiers rond de kwetsbare huid van je baby (bron Smajgl and Obhodas 2015).

De vochtopnemende gel, die bolletjes worden als ze in aanraking komen met vocht is natrium polyacrylaat. Deze stof staat erom bekend toxic shock syndroom te kunnen veroorzaken bij vrouwen die tampons gebruiken.Kortom er worden veel chemicaliën gebruikt in luiers waarvan de veiligheid voor babies niet geheel duidelijk is. Als je zelf de keus zou hebben om een katoenen broekjes rond je kont te hebben of bovengenoemde chemicaliën, wat zou je dan kiezen?


Meer Wasbare luiers


Do you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Free Ebook?

ebook side bar.png

Free Ebook?

ebook side bar.png
zws banner-1.png

Follow me on Youtube!

bottom of page