top of page
  • Writer's pictureValinda

Wasbare Keukenrol

Updated: Nov 21, 2022

Gedurende de laatste tiental jaren zijn wegwerp producten helaas de norm geworden. De meeste mensen gebruiken ze tegenwoordig zoveel dat ze niet eens meer door hebben hoeveel ze bijdragen aan de afvalhoop. Gelukkig realiseren sommige van ons zicht wel dat veel wegwerp artikelen ook een duurzamere variant heeft. Als je net begint met het duurzamer leven, kom je er al snel achter dat er best veel duurzamere alternatieven zijn zoals bijvoorbeeld wasbare wettenschijfjes of herbruikbare groente en fruit zakjes. Wasbare keukenrol is wellicht een minder bekend alternatief.


Geen zin om te lezen? Kijk het filmpje (engels talig).Is het je ooit opgevallen hoeveel wegwerp keukendoekjes de gemiddelde mens verbruikt per jaar? Voor sommige hoeft er maar een klein beetje van iets gemorst te worden om naar meerdere wegwerp doekjes te grijpen, het op te vegen en de doekjes weg te gooien. Wist je er in de VS 2500 ton aan wegwerp keuken doekjes per dag op de afvalhoop terecht komen? Dat zijn meer dan 40.000 bomen per dag! Dit is verbijsterend en totaal onnodig aangezien er super makkelijk en mooie alternatieven zijn.

 
 

Ben je een beetje handig met een naaimachine en vind je het leuk om dingen te maken? Ga op zoek naar een paar leuke stofjes (elke hobby naaister heeft wel een stapel leuke stofjes liggen waarvan ze niet meer wist dat ze die nog had, toch?) of upcycle je kapotte kleding. Kleertjes van kindjes waar ze uit gegroeid zijn, zijn vaak ook leuke geschikte stofjes. Een overlock naaimachine is hier ideaal voor maar een gewone naaimachine kan het ook. Gebruik in dit geval een korte, brede zigzag steek. Zet er dan drukknoopjes op zodat je individuele doekjes kunt 'afscheuren’.wasbare keukenrol

Ben je niet zo goed met een naaimachine? In mijn webshop, heb ik wasbare keukenrol verschillende super leuke printjes dat past in elk huishouden. De ene kant van het doekjes heeft een mooi printje, de andere kant is hydrofiele stof. Deze stof is super absorberend en kan met gemak al je gemorste drankjes opruimen of je handen drogen.


Heb je liever biologisch? Deze doekjes zijn gemaakt met biologische bamboe katoen mix. Ze zijn zo zacht dat ik er zelfs mijn gezicht mee schoon maak. Door de bamboe absorberen ze nog meer dan dan katoenen variant. Ze zijn ook iets dikker en zijn prima te gebruiken als servet.

 
 

Gebruik je toch liever papieren doekjes omdat je die fijner vind aanvoelen? Dan bestaan er ook alternatieven gemaakt met bamboe die meerdere malen gewassen kunnen worden. Zelfs na het wassen wordt de textuur van deze doekjes behouden. Ze nemen ook meer vocht op in vergelijking met de papieren keukenrol. Als een stoffen wasbare keukenrol nog een stap te ver voor je is, is dit wellicht een fijne eerste stap om te proberen.


Na te hebben gelezen over de vele alternatieven van een wegwerp keukenrol, wat heeft dan jou voorkeur?


Meer Duurzame Keuken Producten

Do you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Latests Blogposts

Do you need 150+ Tips to start your

Zero Waste Journey?

150 tips side balk comp.png

Join 5000 Green Bees who never miss weekly videos & eco-tips.

Free shampoo bar recipe - eco friendly bathroom

Join 5000 Green Bees who never miss weekly videos & eco-tips.

Follow me on Youtube!

bottom of page