top of page

This blogpost may contains affiliate links, meaning I may receive a small commission for purchases made through these links at no extra costs to you. 

  • Writer's pictureValinda

Wasbare Keukenrol

Updated: Jul 7

In een wereld waar ecologische duurzaamheid belangrijker is dan ooit, kan elke kleine keuze die we maken een grote impact hebben op de planeet. Wist je dat Amerikaanse burgers ongeveer $ 5,7 miljard per jaar uitgeven aan keukenrol? Dat duizelingwekkende cijfer weerspiegelt niet alleen de aanzienlijke financiële investering, maar benadrukt ook de enorme milieubelasting van onze afhankelijkheid van wegwerpproducten. Maar vrees niet, want er is een revolutionaire oplossing aan de horizon: wasbare keukenrol. Deze milieuvriendelijke krijgers zijn hier om een revolutie teweeg te brengen in de manier waarop we gemorste vloeistoffen opruimen, oppervlakken afvegen en zelfs onze vertrouwde servetten vervangen. In deze blogpost duiken we in de wondere wereld van herbruikbare keukenrol, onderzoeken we hun talrijke voordelen, hun impact op het milieu en hoe ze naadloos passen in onze dagelijkse routines. Maak je klaar om vaarwel te zeggen tegen verspillende keukenrol en een duurzamere en stijlvollere manier te omarmen om dingen netjes te houden. Het is tijd om de kracht van wasbare keukenrol te ontketenen!


Don't feel like reading? Watch it instead!


Waarom geen wegwerp keukenrol gebruiken?

Wegwerp keukenrol kan handig zijn, maar hun negatieve impact op het milieu weegt veel zwaarder dan hun gemak op korte termijn. In de eerste plaats draagt de productie van keukenrol bij aan ontbossing, aangezien enorme hoeveelheden bomen worden gekapt om aan de steeds groeiende vraag te voldoen. Deze vernietiging van bossen verstoort niet alleen ecosystemen, maar vermindert ook het vermogen van de aarde om koolstofdioxide op te nemen en klimaatverandering tegen te gaan. Bovendien is de enorme hoeveelheid afval die wordt gegenereerd door keukenrol enorm. Stortplaatsen zijn belast met een enorme hoeveelheid weggegooide papieren doekjes, die jaren nodig hebben om te ontbinden en bijdragen aan het vrijkomen van schadelijke broeikasgassen. Bovendien putten de energie en het water die nodig zijn om keukenrol te vervaardigen en te transporteren de natuurlijke hulpbronnen verder uit en dragen ze bij aan de vervuiling. Door te kiezen voor alternatieven zoals wasbare keukenrol, kunnen we deze onhoudbare cyclus doorbreken en een positieve impact hebben op de planeet.

unpaper towels with monstera print

Hoe word keukenrol gemaakt?

Terwijl we eerder ingingen op de bredere kwesties binnen het gebrek aan duurzaamheid van de papierindustrie, gaan we nu in op de specifieke milieu-impact van keukenrol. Deze ogenschijnlijk onschuldige huishoudelijke basisproducten bestaan uit een mix van componenten: papierpulp, inkt, lijm op waterbasis en conditioners. Maar hier is de twist: keukenrol zijn niet alleen gemaakt van pure papierpulp. Om hun productie, vertrouwen ze op naaldhoutbomen, waarvan de lange en gelijkmatige vezels ideaal zijn voor de productie van pulp. Nadat de schors is verwijderd, wordt het hout zorgvuldig in kleine stukjes gehakt voordat het een chemisch proces ondergaat dat het oplost tot pulp. Deze veelzijdige pulp wordt vervolgens zorgvuldig gereinigd, gebleekt om dat smetteloze witte uiterlijk te verkrijgen en gecombineerd met hars om vezelhechting te stimuleren. Opgerold tot een dunne laag, wordt het de basis van keukenrol. In tegenstelling tot gewoon papier zijn de lagen keukenpapier opzettelijk minder samengedrukt om hun zachtheid te behouden. Hier wordt de rol van lijm op waterbasis cruciaal: ze houden de lagen bij elkaar en zorgen voor een zachte aanraking. Sommige keukenrol hebben zelfs reliëf, waardoor er kleine luchtzakjes ontstaan om hun absorptievermogen te verbeteren. En laten we de laatste hand niet vergeten - bedrukking - waar branding en decoratieve elementen worden toegevoegd. Het ingewikkelde proces achter de productie van keukenrol onthult een complexe mix van materialen en technieken die bijdragen aan een verre van ideale ecologische voetafdruk.

Unpaper towels

Het probleem van Keukenrol

Je zou misschien denken dat keukenrol zijn gemaakt van een hernieuwbare bron, oftewel bomen, wat de indruk wekt dat het niet zo veel invloed op ons milieu zou moeten hebben, maar er zijn een paar dingen waarmee je rekening moet houden.


Bomen zijn geen gewas zoals maïs. Ze worden niet op landbouwgrond geplant en na een paar jaar geoogst. Er moet een bos ‘verwijderd’ worden om plaats te maken voor de aanplant van bomen voor de papierindustrie (niet alle bomen zijn geschikt om papier van te maken). De nieuw geplante bomen zijn niet zelfvoorzienend en hebben middelen en tijd nodig voordat ze kunnen worden geoogst. Boompulp kan hernieuwbaar zijn, maar alleen als het hout is gecertificeerd als duurzaam gekapt.

Maar het grootste probleem met keukenrol is dat ze worden weggegooid. Wereldwijd wordt elk jaar 254 miljoen ton afval geproduceerd, uitsluitend uit keukenrol. Erger nog, keukenrol (ook al zijn ze gemaakt van gerecycled materiaal) kunnen niet worden gerecycled vanwege de toegevoegde lijm om ze sterker te maken als ze nat zijn.

unpaper towels with herb prints

Wat is Wasbare Keukenrol

Wasbare Keukenrol, de revolutie in schoonmaken en duurzaamheid, zijn de milieuvriendelijke helden die hier zijn om de dag te redden. In tegenstelling tot hun wegwerptegenhangers, is wasbare keukenrol herbruikbaar, wasbaar en ontworpen om traditionele keukenrol in huis te vervangen. Deze opmerkelijke alternatieven zijn meestal gemaakt van verschillende materialen, zoals zacht en absorberend katoen, bamboe of duurzaam linnen. Ze zijn er in verschillende maten en vormen, van rechthoekig tot vierkant, en weerspiegelen de vertrouwde afmetingen van hun verkwistende tegenhangers. Veel wasbare keukenrol hebben drukknopen, waardoor ze gemakkelijk kunnen worden opgerold en opgeborgen, net als een gewone papieren keukenrol. Maar daar houdt de magie niet op - deze milieubewuste wonderen zijn vaak verkrijgbaar in levendige kleuren, prachtige patronen of stijlvolle ontwerpen, waardoor een alledaagse schoonmaaktaak verandert in een kans voor persoonlijke expressie. Wasbare keukenrol is het toppunt van duurzaamheid en bieden een innovatieve en planeetvriendelijke oplossing voor onze dagelijkse schoonmaakbehoeften. Het is tijd om afscheid te nemen van de eindeloze cyclus van wegwerp keukenrol en de praktische elegantie van wasbaar keukenrol te omarmen.

unpaper towels with lemon print

Wat zijn alternatieven voor papieren handdoeken?

Wist je dat voor één ton papieren handdoeken 17 bomen en 20.000 liter water vervuild zijn? Tijd dus om op zoek te gaan naar een duurzamer alternatief.


Waar is Wasbare Keukenrol van gemaakt?

Wasbare keukenrol bied een wereld aan mogelijkheden als het gaat om te gebruiken materialen. Hier zijn enkele populaire alternatieven:

  • Katoen: Katoen wordt vaak gekozen voor Wasbare Keukenrol vanwege zijn zachtheid en absorptievermogen. Zoek naar doekjes van biologisch katoen voor een nog groenere optie.

  • Bamboe: Bamboestof staat bekend om zijn uitzonderlijke absorptievermogen en antibacteriële eigenschappen. Wasbare Keukenrol van bamboe zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar ook duurzaam en van nature resistent tegen geuren.

  • Linnen: Linnen is een natuurlijke vezel gemaakt van vlasplanten en staat bekend om zijn sterkte en sneldrogende eigenschappen. Linnen Wasbare Keukenrol is niet alleen absorberend, maar worden bij elke wasbeurt ook zachter en absorberender.

  • Upcycled stoffen: Wasbare Keukenrol kan worden gemaakt van upcycled stoffen, zoals oude handdoeken, T-shirts of stoffen servetten. Deze optie voegt een vleugje creativiteit en duurzaamheid toe door materialen te hergebruiken die anders verloren zouden gaan.

Vergeet niet dat de sleutel is om stoffen te kiezen die absorberend, duurzaam en gemakkelijk schoon te maken zijn. Voel je vrij om verschillende materialen te verkennen en ermee te experimenteren om de Wasbare Keukenrol te vinden die het beste bij jouw behoeften en voorkeuren passen.

unpaper towels with black print

Wasbare Keukenrol

Bereid je voor om verrukt te zijn van de wereld van Wasbare Keukenrol, waar functionaliteit en mode op de meest charmante manier samenkomen. Als je de alledaagse keukenrol beu bent, bereid je dan voor op een traktatie, want Wasbare Keukenrol is verkrijgbaar in een reeks schattige en stijlvolle prints. Stel je voor: twee lagen stof die in harmonie werken om je schoonmaakroutine radicaal te veranderen. De eerste laag, gemaakt van superabsorberende mousseline doek, zorgt ervoor dat gemorste vloeistoffen en rommel snel worden weggevaagd. En de tweede laag? Het draait allemaal om esthetiek, met prachtige en opvallende patronen die uw keuken een uitbarsting van persoonlijkheid geven. Deze Wasbare Keukenrol is gemaakt van 100% katoen en helpen je ook op het gebied van duurzaamheid. Er is zelfs een biologische versie beschikbaar voor diegenen die hun milieubewustzijn naar een hoger niveau willen tillen. Deze schatjes besparen je dus niet alleen geld en verminderen papierverspilling, maar ze voegen ook een onweerstaanbare charme toe aan je keuken.


Wat zijn de voordelen van Wasbare Keukenrol?

Wasbare Keukenrol bied een overvloed aan voordelen die verder gaan dan alleen het opruimen van gemorst materiaal. Eerst en vooral pleiten ze voor duurzaamheid door afval drastisch te verminderen. In tegenstelling tot hun wegwerptegenhangers, is Wasbare Keukenrol ontworpen om wasbaar en herbruikbaar te zijn, waardoor de stapels keukenol voor eenmalig gebruik die op stortplaatsen terechtkomen aanzienlijk worden verminderd. Dit helpt niet alleen om kostbare natuurlijke hulpbronnen te behouden, maar het bespaart je ook geld op de lange termijn. Wasbare Keukenrol is duurzaam en gemaakt om de tand des tijds te doorstaan, wat betekent dat je er voor meerdere doeleinden op kunt vertrouwen zonder dat dit ten koste gaat van hun effectiviteit. Bovendien zijn deze milieuvriendelijke helden vaak verkrijgbaar in een reeks stijlvolle ontwerpen, die een vleugje charme toevoegen aan je schoonmaakroutine. Van het afvegen van oppervlakken tot het dienen als servetten of theedoeken, de veelzijdigheid van herbruikbare theedoeken kent geen grenzen.

unpaper towels with yellow print

Hoeveel geld kunt je besparen met Wasbare Keukenrol?


Kosten regulier keukenrol

En dan is er nog het financiële aspect waarmee rekening moet worden gehouden. Zet je schrap voor dit opvallende feit: het gemiddelde Amerikaanse huishouden heeft het hoogste keukenpapierverbruik ter wereld en gebruikt ongeveer 2,5 rollen keukenpapier (inclusief papieren zakdoekjes) per week. Tijdens de Covid-19-pandemie zou dit aantal zelfs omhoog zijn geschoten. Laten we in de wiskunde duiken. Stel je voor dat elke rol keukenpapier ongeveer $ 1 kost (niet de goedkoopste, maar ook niet de duurste). Dus als we de berekeningen op basis van dit voorbeeld uitvoeren, zou het gemiddelde gezin alleen al aan papieren handdoeken maar liefst $ 130 per jaar uitgeven. Dat is een flink prijskaartje voor iets dat uiteindelijk in de prullenbak belandt. Gelukkig biedt de introductie van Wasbare Keukenrol een kans om uit deze kostbare cyclus te breken en een duurzamere en budgetvriendelijkere optie te omarmen.


De kosten van Wasbare Keukenrol

Wasbare Keukenrol helpt niet alleen ons milieu door talloze bomen te redden, maar ze oefenen ook hun geldbesparende krachten uit op onze portemonnee. Hoewel er misschien iets hogere initiële kosten zijn in vergelijking met papieren wegwerphanddoeken, zijn de besparingen op de lange termijn verbluffend. Stel je eens voor hoe heerlijk het is om niet constant keukenrol te hoeven kopen. Door gewoon gebruik te maken van wat je al hebt, kunt je een opmerkelijke $ 130 per jaar besparen! Dat is geld dat je kunt besteden aan andere dingen waar je van houdt. Maar zelfs als je kiest voor de stijlvolle allure van een Wasbare Keukenrol met boeiende prints, zal het de bank niet breken. Laten we zeggen dat je investeert in twee sets (die een volledige rol maken) geprijsd op $ 35 per set. Je totale uitgaven voor de hele set zouden slechts $ 70 zijn. Dat is een investering die de moeite waard is gezien het geld dat je op de lange termijn bespaart, om nog maar te zwijgen van de milieuvriendelijke impact die u zult maken. Het is een win-win situatie voor uw financiën en de planeet!

unpaper towels with olive print

Hoeveel geld kunt je besparen?

Bereid u voor om versteld te staan van het kostenbesparende potentieel van wasbare keukenrol! Stel je voor: na ongeveer vijf jaar veelvuldig gebruik kunnen je vertrouwde wasbare keukenrol tekenen van slijtage vertonen. Maar vrees niet, want in de loop van die vijf jaar komen je jaarlijkse kosten neer op slechts $ 14. Ja, je leest het goed! Vergelijk dat eens met de overweldigende $ 130 die je normaal gesproken in hetzelfde tijdsbestek zou uitgeven aan papieren wegwerphanddoeken. Dat is een verbazingwekkende jaarlijkse besparing van $ 116! Stel je eens voor wat je zou kunnen doen met dat extra geld in je zak. Van het upgraden van je keukengadgets tot jezelf trakteren op een weekendje weg, de mogelijkheden zijn eindeloos.


Is Wasbare Keukenrol het waard?

Het volmondige antwoord is een volmondig JA! Deze milieuvriendelijke krachtpatsers zijn niet zomaar een bevlieging; ze zijn hier om te blijven en een blijvende impact te maken. Investeren in wasbare keukenrol is een investering in duurzaamheid, aangezien ze afval drastisch verminderen in vergelijking met hun wegwerptegenhangers. Wasbare keukenrol is ook ongelooflijk kosteneffectief. Door te kiezen voor wasbare keukenrol, bespaar je op de lange termijn geld en hoef je niet langer constant je voorraad keukenrol aan te vullen. En laten we hun effectiviteit niet vergeten. Wasbare keukenrol zijn ontworpen om duurzaam, absorberend en veelzijdig te zijn, in staat om gemorst materiaal aan te pakken, oppervlakken af te vegen en zelfs dienst te doen als servetten of vaatdoeken. Met een breed scala aan materialen, prints en stijlen om uit te kiezen, brengt wasbare keukenrol zowel functionaliteit als charme in je huishouden. Dus als je een positieve impact op het milieu wilt hebben, wat geld wilt besparen en een duurzamere en stijlvollere schoonmaakroutine wilt omarmen, dan zijn papieren handdoeken absoluut de moeite waard.


Hoe Wasbare Keukenrol Rollen?


Nu we het einde van deze reis in de wereld van wasbare keukenrol bereiken, kunnen we niet anders dan geïnspireerd raken door de talloze voordelen die ze bieden. Van hun opmerkelijke duurzaamheid tot de kostenbesparingen die ze met zich meebrengen, wasbare keukenrol hebben bewezen een doorbraak te zijn in onze zoektocht naar een groenere levensstijl. Door ervoor te kiezen keukenrol te vervangen door deze herbruikbare alternatieven, verminderen we niet alleen onze impact op het milieu, maar maken we ook een statement over onze inzet voor een duurzamere toekomst. Laten we dus afscheid nemen van de verspillende manieren van weleer en de revolutie zonder wegwerp keukenrol omarmen. Laten we genieten van de vreugde van een opgeruimder huis, een kleinere ecologische voetafdruk en de voldoening deel uit te maken van een wereldwijde beweging die werkt aan positieve verandering.


Meer Duurzame Keuken Producten

Do you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Follow me on Youtube!

Free Ebook?

ebook side bar.png

Free Ebook?

ebook side bar.png
bottom of page