Wasbare Billendoekjes

Ben je aan het overwegen wasbare luiers te gebruiken (doen! hier, hier en hier vind je meer info) maar vind je de stap te groot? Wellicht is beginnen met wasbare billendoekjes een goed idee. Zelf ben ik ook zo begonnen en heb langzaam uitgebreid met steeds meer wasbare luiers.

Naast dat het goed is voor het milieu, is het ook een stuk beter voor de tere baby huid. Ik gebruik de mijn billendoekjes met alleen water en soms met een beetje kokosolie. In wegwerp doekjes zit een stuk meer ingrediënten. Hoewel je wellicht denkt dat de chemicaliën die gebruikt worden onderzocht moeten zijn en dus veilig zijn, is dit helaas niet altijd het geval. Een Belgisch onderzoek vond van dermatologisch geteste babydoekjes contact eczeem veroorzaakt bij volwassenen (bron: Timmermans et al. 2007). Ook de Franse consumentenbond (UFC Que Choisir) vond dat 32 van de 34 door hun onderzochte billendoekjes schadelijke stoffen bevatten. De doekjes bevatten ondermeer parfum, parabenen en phenoxethanol. In een ander Frans onderzoek dat daar op volgde vonden ze zelfs dat verschillende stoffen (phenoxyethanol, ethylparabeen, methylparabeen, phthalates dibutyl phtalate en di(2-ethylhexyl)phthalat) die volgens de Europese wetgeving verboden zijn in cosmetisch producten voor kinderen onder de 3 (bron Celeiro et al., 2015). Sommige van deze stoffen stonden niet op de verpakking vermeld. Deze stoffen zouden de hormoonhuishouding kunnen verstoren en zelfs het zenuwstelsel kunnen aantasten. Ook in billendoekjes die in Nederland te krijgen zijn zitten stoffen (zoals; polyaminopropyl biguanide en phenoxyethanol) die mogelijk schadelijk kunnen zijn voor de babyhuid.


Laats vertelde een mama mij heel trots dat haar wegwerp billendoekjes zelf watervaste stift uit haar bank konden verwijderen. Mijn reactie hierop was; ‘Als er zoveel troep in die doekjes zit dat het watervaste stift verwijderd, dan wil je het toch niet ook op het gezichtje van je kindje smeren’.


Waarom er in veel pakjes wegwerp billendoekjes zoveel chemicaliën moeten zitten is mij een raadsel. Met een doekje met een beetje water worden snoetjes en billetjes ook prima schoon. Gelukkig zitten niet alle wegwerp billendoekjes zoveel chemicaliën. Er zijn ook doekje verkrijgbaar die alleen water met wat citrusconcentraat (als conserveermiddel) bevatten. Helaas zijn de kosten van deze doekjes erg hoog en is gewoon toiletpapier (geen vochtig toilet papier! daar zitten ook chemicaliën in) ook nog altijd een mogelijkheid als je wasbare billendoekjes te veel ‘gedoe’ vind. • pinterest
 • insta
 • facebook
 • twitter icon

Do you use

Unpaper Towels?

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

 • pinterest
 • insta
 • facebook
 • twitter icon

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Do you need 150+ Tips to start your

Zero Waste Journey?

zonnebloem vector.png
 • pinterest
 • insta
 • facebook
 • twitter icon
large gift box 2.jpg
bamboe square.jpg
macarons%20small_edited.jpg

This blog contains affiliate links, meaning I may receive a small commission for purchases made through these links at no extra costs to you.