• Valinda

Waarom een ​​veiligheidsscheermes gebruiken?

Updated: Nov 15

Wist je dat vrouwen al in 4000 voor Christus arseen en andere gevaarlijke stoffen gebruikten om haar van hun lichaam te verwijderen? Ze deden dit om de verspreiding van ziekten of schadelijke dieren zoals luizen te voorkomen en zelfs de vroegere Egyptenaren verwijderden haar van hun lichaam. Ze waxen zichzelf in plaats van schadelijke stoffen te gebruiken. Zowel mannen als vrouwen verwijderden al hun haar van top tot teen, maar puur om esthetische redenen.


Geen zin om te lezen? Kijk dan de video (Engelstalig)


Na de Eerste Wereldoorlog, ook wel de roaring ’20s genoemd, werden vrouwen onafhankelijker en voelden ze zich vrijer in hun lichaam. Dit ging gepaard met de opkomst van de ontharingsindustrie toen lichaamshaar het symbool werd van zelfverwaarlozing. De marketing van ontharingsproducten nam toe, schoonheidssalons begonnen ontharingsdiensten aan te bieden en nieuwe permanente ontharingstechnologieën werden ontwikkeld.

 
 

Of je mee wilt doen aan deze ontharingstrend is aan jou. Ik heb grote bewondering voor vrouwen die zelfverzekerd genoeg zijn om au naturel te gaan, maar het is niets voor mij. Ik wil graag een deel van mijn lichaamshaar verwijderen maar dat wil ik wel zo duurzaam mogelijk doen.


Helaas zijn de meeste scheermessen tegenwoordig wegwerp, wat betekent dat ze na een paar keer gebruik op stortplaatsen belanden en bijdragen aan het afvalprobleem. Wist je dat er jaarlijks 5.000 miljard (dat is 5.000.000.000.000) wegwerpscheermesjes wereldwijd worden gebruikt en weggegooid? Deze hoeveelheid is ongelooflijk en het feit dat we dit soort scheermesjes nog steeds produceren, is verbazingwekkend.

Dit is volledig het tegenovergestelde van het eerste scheermes ooit gemaakt. De eerste scheerapparaten van Gillette waren volledig recyclebaar en plasticvrij gemaakt. Iets meer dan 50 jaar geleden besloten ze dat het toevoegen van plastic aan hun ontwerp een grote verbetering was en om ze ook wegwerpbaar te maken, zodat mensen dat scherpe mes niet meer hoefden te verwisselen, het mes niet aanraakte en het veiliger in gebruik maakte. Destijds was het gebruik van plastic innovatief en een grote stap voorwaarts. Deze scheermessen waren gemakkelijk te gebruiken en veel handiger omdat ze na gebruik konden worden weggegooid. Destijds werd de impact die hun keuzes hebben op het milieu niet eens overwogen, omdat gemak veel belangrijker was.


Nu zijn we ons meer bewust van de invloed van onze keuzes op het milieu waarin we leven. Nu weten we dat scheermesjes zoals deze heel moeilijk te recyclen zijn omdat ze van veel verschillende materialen zijn gemaakt. Dit is niet alleen plastic, dat op zich moeilijk te recyclen is, er zit ook metaal en rubber in een wegwerpscheermesje. Daarnaast zijn ze ook gevaarlijk om mee te werken omdat ze zo scherp zijn en daarom vaak op de vuilstort belanden omdat het te veel werk is om veilig uit elkaar te halen en op de juiste manier te verwerken.


Wat dit nog erger maakt, is dat deze wegwerpmesjes vaak afzonderlijk in plastic worden verpakt en deze afzonderlijk verpakte scheermesjes opnieuw in een andere plastic verpakking worden verpakt. Dus zowel de fabricage van het scheermes als de verpakking vereisen veel materialen en energie voor de productie.

Gelukkig weten we nu beter en als je eenmaal beter weet, kun je beter doen. We weten dus dat we geen wegwerpscheermesjes moeten gebruiken maar er zijn meer redenen om over te stappen op een veiligheidsscheermes.


Het is beter voor je huid

De eerste is het feit dat, omdat een veiligheidsscheermes maar één mesje heeft, er minder huidirritatie, scheerbultjes en ingegroeide haartjes zijn die veel voorkomen bij patroonscheerapparaten.

Als je een scheermesje met 5 mesjes gebruikt en 3 keer over een deel van je lichaam of gezicht gaat, heb je nu een deel van je huid blootgesteld aan 15 mesjes. Ter vergelijking: als je een veiligheidsscheermes gebruikt, stel je je huid slechts aan één mes bloot telkens wanneer een mes passeert. Hoe minder vaak je een mesje zo dicht langs je huid gebruikt, hoe minder het wordt aangetast en hoe rustiger de huid zal zijn.

 
 

Het is goedkoper

Ja, de initiële investering van een veiligheidsscheermes is hoog, maar als je eenmaal die aankoop hebt gedaan, zijn de kosten voor een veiligheidsscheermes erg laag. Een nieuw mesje voor je safety razor kost ongeveer 50 cent. Dit is uiteraard afhankelijk van het merk dat je kiest.

Het eerste jaar kost een veiligheidsscheermes je misschien €30,- voor een nieuw scheermes en €26,- voor een nieuw mesje per week (€ 0,50 x 52 weken). Dus €56,- voor het eerste jaar, maar voor de komende 10 jaar kost een veiligheidsscheermes je slechts €26,- per jaar, omdat je het scheermes niet meer hoeft aan te schaffen maar alleen nieuwe mesjes nodig hebt.

Wegwerpscheermesjes kosten je ongeveer 2 euro per stuk (ook dit verschilt sterk per merk) en een nieuw scheermesje per week levert €2,- x 52 weken op = €104,- euro per jaar voor wegwerpscheermesjes.

Deze exact dezelfde kosten komen elk jaar terug, aangezien wegwerpscheermessen natuurlijk worden weggegooid en niet opnieuw kunnen worden gebruikt, dus moeten ze opnieuw worden gekocht.

Ze zijn beter voor het milieu

Ze zijn milieuvriendelijker zoals je hierboven kon lezen, wegwerpscheerapparaten creëren wereldwijd een enorme hoeveelheid afval terwijl een veiligheidsscheermes veel milieuvriendelijker is. Als de levensduur voorbij is, wat meestal meer dan 10 jaar is, is het scheermes volledig gemaakt van staal en kan het daarom volledig worden gerecycled.


Ik hoop dat deze blogpost je een aanmoediging heeft gegeven om over te stappen op een veiligheidsscheermes om je badkamer wat duurzamer te maken.


Meer Duurzame Badkamer

Do you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Latests Blogposts

Do you need 150+ Tips to start your

Zero Waste Journey?

150 tips side balk comp.png

Join 5000 Green Bees who never miss weekly videos & eco-tips.

Free shampoo bar recipe - eco friendly bathroom

Join 5000 Green Bees who never miss weekly videos & eco-tips.

Follow me on Youtube!