top of page
  • Writer's pictureValinda

Duurzaam Scheermes en Scheerzeep

Updated: May 30

Ga naar:


Wist je dat vrouwen al in 4000 voor Christus arseen en andere gevaarlijke stoffen gebruikten om haar van hun lichaam te verwijderen? Ze deden dit om de verspreiding van ziekten of schadelijke dieren zoals luizen te voorkomen en zelfs de vroegere Egyptenaren verwijderden haar van hun lichaam. Ze waxen zichzelf in plaats van schadelijke stoffen te gebruiken. Zowel mannen als vrouwen verwijderden al hun haar van top tot teen, maar puur om esthetische redenen.


Na de Eerste Wereldoorlog, ook wel de roaring ’20s genoemd, werden vrouwen onafhankelijker en voelden ze zich vrijer in hun lichaam. Dit ging gepaard met de opkomst van de ontharingsindustrie toen lichaamshaar het symbool werd van zelfverwaarlozing. De marketing van ontharingsproducten nam toe, schoonheidssalons begonnen ontharingsdiensten aan te bieden en nieuwe permanente ontharingstechnologieën werden ontwikkeld.

duurzaam scheermes en scheerzeep

Of je mee wilt doen aan deze ontharingstrend is aan jou. Ik heb grote bewondering voor vrouwen die zelfverzekerd genoeg zijn om au naturel te gaan, maar het is niets voor mij. Ik wil graag een deel van mijn lichaamshaar verwijderen maar dat wil ik wel zo duurzaam mogelijk doen.


Wat is er mis met Wegwerp Scheermesjes

Helaas zijn de meeste scheermessen tegenwoordig wegwerp, wat betekent dat ze na een paar keer gebruik op stortplaatsen belanden en bijdragen aan het afvalprobleem. Wist je dat er jaarlijks 5.000 miljard (dat is 5.000.000.000.000) wegwerpscheermesjes wereldwijd worden gebruikt en weggegooid? Deze hoeveelheid is ongelooflijk en het feit dat we dit soort scheermesjes nog steeds produceren, is verbazingwekkend.

Dit is volledig het tegenovergestelde van het eerste scheermes ooit gemaakt. De eerste scheerapparaten van Gillette waren volledig recyclebaar en plasticvrij gemaakt. Iets meer dan 50 jaar geleden besloten ze dat het toevoegen van plastic aan hun ontwerp een grote verbetering was en om ze ook wegwerpbaar te maken, zodat mensen dat scherpe mes niet meer hoefden te verwisselen, het mes niet aanraakte en het veiliger in gebruik maakte. Destijds was het gebruik van plastic innovatief en een grote stap voorwaarts. Deze scheermessen waren gemakkelijk te gebruiken en veel handiger omdat ze na gebruik konden worden weggegooid. Destijds werd de impact die hun keuzes hebben op het milieu niet eens overwogen, omdat gemak veel belangrijker was.

duurzaam scheermes en scheerzeep

Nu zijn we ons meer bewust van de invloed van onze keuzes op het milieu waarin we leven. Nu weten we dat scheermesjes zoals deze heel moeilijk te recyclen zijn omdat ze van veel verschillende materialen zijn gemaakt. Dit is niet alleen plastic, dat op zich moeilijk te recyclen is, er zit ook metaal en rubber in een wegwerpscheermesje. Daarnaast zijn ze ook gevaarlijk om mee te werken omdat ze zo scherp zijn en daarom vaak op de vuilstort belanden omdat het te veel werk is om veilig uit elkaar te halen en op de juiste manier te verwerken.


Wat dit nog erger maakt, is dat deze wegwerpmesjes vaak afzonderlijk in plastic worden verpakt en deze afzonderlijk verpakte scheermesjes opnieuw in een andere plastic verpakking worden verpakt. Dus zowel de fabricage van het scheermes als de verpakking vereisen veel materialen en energie voor de productie.

Gelukkig weten we nu beter en als je eenmaal beter weet, kun je beter doen. We weten dus dat we geen wegwerpscheermesjes moeten gebruiken maar er zijn meer redenen om over te stappen op een veiligheidsscheermes.


Waarom een Veiligheid Scheermes?


Het is beter voor je huid

De eerste is het feit dat, omdat een veiligheidsscheermes maar één mesje heeft, er minder huidirritatie, scheerbultjes en ingegroeide haartjes zijn die veel voorkomen bij patroonscheerapparaten.

Als je een scheermesje met 5 mesjes gebruikt en 3 keer over een deel van je lichaam of gezicht gaat, heb je nu een deel van je huid blootgesteld aan 15 mesjes. Ter vergelijking: als je een veiligheidsscheermes gebruikt, stel je je huid slechts aan één mes bloot telkens wanneer een mes passeert. Hoe minder vaak je een mesje zo dicht langs je huid gebruikt, hoe minder het wordt aangetast en hoe rustiger de huid zal zijn.

Geen zin om te lezen? Kijk dan de video (Engelstalig)

Het is goedkoper

Ja, de initiële investering van een veiligheidsscheermes is hoog, maar als je eenmaal die aankoop hebt gedaan, zijn de kosten voor een veiligheidsscheermes erg laag. Een nieuw mesje voor je safety razor kost ongeveer 50 cent. Dit is uiteraard afhankelijk van het merk dat je kiest.

Het eerste jaar kost een veiligheidsscheermes je misschien €30,- voor een nieuw scheermes en €26,- voor een nieuw mesje per week (€ 0,50 x 52 weken). Dus €56,- voor het eerste jaar, maar voor de komende 10 jaar kost een veiligheidsscheermes je slechts €26,- per jaar, omdat je het scheermes niet meer hoeft aan te schaffen maar alleen nieuwe mesjes nodig hebt.

Wegwerpscheermesjes kosten je ongeveer 2 euro per stuk (ook dit verschilt sterk per merk) en een nieuw scheermesje per week levert €2,- x 52 weken op = €104,- euro per jaar voor wegwerpscheermesjes.

Deze exact dezelfde kosten komen elk jaar terug, aangezien wegwerpscheermessen natuurlijk worden weggegooid en niet opnieuw kunnen worden gebruikt, dus moeten ze opnieuw worden gekocht.

Ze zijn beter voor het milieu

Ze zijn milieuvriendelijker zoals je hierboven kon lezen, wegwerpscheerapparaten creëren wereldwijd een enorme hoeveelheid afval terwijl een veiligheidsscheermes veel milieuvriendelijker is. Als de levensduur voorbij is, wat meestal meer dan 10 jaar is, is het scheermes volledig gemaakt van staal en kan het daarom volledig worden gerecycled.


Ik hoop dat deze blogpost je een aanmoediging heeft gegeven om over te stappen op een veiligheidsscheermes om je badkamer wat duurzamer te maken.


Duurzaam Scheermes

Of je nu een gladde look wilt voor een speciale gelegenheid, of je dagelijkse scheerroutine wilt verbeteren, een veiligheidsscheermes is een must-have hulpmiddel voor elke man of vrouw. Deze scheermessen bieden een ongeëvenaard niveau van precisie en controle, waardoor je een superglad scheerresultaat kunt bereiken zonder de kans op irritatie, bultjes of snijwonden. Bovendien zijn de meeste van deze scheermessen duurzaam en milieuvriendelijk, waardoor ze een geweldige keuze zijn voor iedereen die op zoek is naar een duurzame, plasticvrije en veilige scheermethode.


Bambaw

Het is tijd om vaarwel te zeggen tegen plastic wegwerpscheermessen en hallo tegen de duurzame Safety Razor van Bambaw. Dit herbruikbare scheermes is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook een zero waste oplossing voor een gladde scheerbeurt op zowel het gezicht als het lichaam voor zowel mannen als vrouwen. Het scheermes bevat een recyclebaar RVS mesje dat is gecoat met platinum en een handvat van messing, een legering van koper en zink. Met de keuze uit een metalen of bamboe handvat, is dit scheermes een perfecte aanvulling op elke zero waste badkamer. Met een lengte van 11 cm is het niet alleen gemakkelijk te gebruiken, maar ook een stijlvolle en duurzame toevoeging aan je dagelijkse routine.

duurzaam scheermes en scheerzeep - bambaw

Pandoo

Ons bamboe veiligheidsscheermes is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook van hoogwaardige kwaliteit. Het handvat is gemaakt van duurzaam en waterafstotend bamboe en heeft een unieke nerf. Door te kiezen voor ons scheermes verminder je dagelijks onnodig plastic afval en bespaar je geld, omdat je niet steeds wegwerpscheermesjes hoeft te kopen. Bovendien is het scheren met ons scheermes een zachte ervaring, dankzij de hoogwaardige mesjes en het perfecte gewicht dat zorgt voor een moeiteloos glijden over baard, benen of geslachtsdelen, zonder enige vorm van huidirritatie. Kies daarom voor ons bamboe veiligheidsscheermes en draag bij aan een duurzame en comfortabele scheerervaring.

duurzaam scheermes en scheerzeep - pandoo

Wild & Stone

Wild & Stone heeft het perfecte scheermes voor wie op zoek is naar een gladde en comfortabele scheerbeurt zonder het milieu te belasten. Dit veiligheidsscheermes van roestvrij staal is geschikt voor zowel mannen als vrouwen en is ontworpen om op het gezicht en lichaam te gebruiken. Met een gegroefde rand voor nauwkeurig scheren en een lang handvat met getextureerde grip voor veilig gebruik op moeilijk bereikbare plekken, biedt dit scheermes een zachte en schone scheerervaring. Wat het nog beter maakt is dat het roestvrijstalen mesje gemakkelijk te recyclen is. Gewoon het mesje verwijderen, afvegen en in de metalen recycling plaatsen. De verpakking is gemaakt van milieuvriendelijk karton en het product is plasticvrij, duurzaam, vegan en wreedheid-vrij. Het pakket bevat het scheermes, vijf mesjes en een katoenen zakje.

duurzaam scheermes en scheerzeep - wild & Stone

Fair Square

Het Fair Squared Scheermes met bamboe handvat en plastic-vrije verpakking is het ideale duurzame alternatief voor wegwerpscheermesjes. Niet alleen is het milieuvriendelijk en 100% plastic-vrij, maar het is ook een zero-waste product dat geen afval achterlaat. Elk scheermes heeft een uniek kenmerkende nerf van het bamboe handvat, waardoor het scheermes niet alleen duurzaam maar ook uniek is. Bovendien heeft het scheermes geen uitstekende messen aan de zijkanten, wat zorgt voor extra veiligheid tijdens het scheren. Kortom, het Fair Squared Scheermes is een must-have voor iedereen die op zoek is naar een duurzaam alternatief voor wegwerpscheermesjes.

duurzaam scheermes en scheerzeep - fair squared

Bambooya

Met de Bambooya safety razor ervaar je een scheerbeurt die veel dichter op de huid zit dan met een wegwerpmesje, wat resulteert in minder kans op huidirritatie en ingegroeide haren. Naast het gladder scheren, hoef je minder vaak te scheren, wat zowel goed is voor het milieu als voor je portemonnee. Bambooya draagt bij aan het verminderen van meer dan 10.000 ton scheermesjes afval per jaar en biedt daarmee een duurzaam alternatief. Niet alleen is de safety razor functioneel, maar het luxe ontwerp dient ook als een eye-catcher in je badkamer. Bovendien is zowel het product als de verpakking 100% plasticvrij, waardoor je bijdraagt aan het verminderen van plastic afval. Kortom, met de Bambooya safety razor heb je niet alleen een betere scheerervaring, maar draag je ook bij aan een betere wereld.

duurzaam scheermes en scheerzeep - bambooya

Gut.

Op zoek naar de perfecte scheerbeurt zijn we vaak verleid door de marketing van scheermesjes met vijf of meer mesjes. Maar voor vrouwen met een gevoelige huid kan dit juist zorgen voor irritatie en ingegroeide haartjes, waardoor de wondjes nog erger worden. Gelukkig is er een alternatief: het gebruik van een single blade veiligheidsscheermes van Gut.. Dit type scheermes is geschikt voor alle double edge mesjes en kan een wonderbaarlijk gladde en veilige scheerbeurt bieden voor mensen met een gevoelige huid. Geef je huid de verzorging die het verdient en probeer het zelf!

duurzaam scheermes en scheerzeep - gut.

OrganiGoods

Wil jij ook graag een zijdezachte huid zonder irritaties en bultjes na het scheren? Dan is de premium Safety Razor Set van OrganiGoods echt iets voor jou! Deze prachtige safety razor voor vrouwen biedt niet alleen een glad scheerresultaat, maar is ook nog eens een milieuvriendelijk alternatief voor plastic scheermesjes. Het speciale ontwerp zorgt ervoor dat je minder druk hoeft te zetten op je huid, wat resulteert in minder irritatie. Het metalen mesje is veilig bedekt met een beschermkap en helpt je de juiste hoek te vinden voor het beste resultaat. Met deze safety razor verwijder je haartjes in één beweging, direct bij de aanzet, waardoor je huid na het scheren zijdezacht aanvoelt. Kies ook voor de veilige en optimale scheerervaring met de OrganiGoods Safety Razor Set!

duurzaam scheermes en scheerzeep - organigoods

Bamboozy

Een gladde, zachte huid zonder irritatie is niet langer een onbereikbare droom - met een safety razor is het mogelijk! Stop met het weggooien van plastic scheermesjes en bespaar geld terwijl je geniet van de voordelen van een van de gladste scheerresultaten die er zijn. Het lichtgewicht aluminium ontwerp maakt het gemakkelijk om te gebruiken en te manoeuvreren. Dit scheermesje is niet alleen vriendelijk voor je huid, maar ook voor de planeet - met 100% roestvrijstalen mesjes die geen plastic afval produceren. Bovendien bevat deze set 20x platinum scheermesjes met anti-roest coating, en een handig e-book voor beginners. En het beste van alles? Het vervangen van de mesjes is eenvoudig en veilig door simpelweg de kop van de steel af te draaien. Ga voor een comfortabele en duurzame scheerervaring met een safety razor!

duurzaam scheermes en scheerzeep - bamboozy

Simia

Tijd om afscheid te nemen van die vervelende scheerbeurten die je huid geïrriteerd en bultig achterlaten! Met deze moderne en roestvrije Safety Razor wordt scheren een fluitje van een cent. Dit scheermes is geschikt voor zowel mannen als vrouwen en levert supergladde resultaten op zonder de pijn van scheerbultjes en huidirritatie. Het elegante en strakke ontwerp van dit Double Edge scheermes past bij iedereen en wordt geleverd met 24 hoogwaardige scheermesjes die je keer op keer een vlekkeloze scheerbeurt geven.

duurzaam scheermes en scheerzeep - simia

Holistic Life

Haal het beste scheerresultaat zonder bultjes of irritaties met onze Holistic-Life Safety Razor. Dit huidvriendelijke scheermes is ontworpen voor iedereen en geschikt voor zowel het gezicht als het lichaam. Met zijn duurzame, plasticvrije ontwerp en 100% recyclebaar materiaal, is het ook een milieuvriendelijke keuze. Maar dat is nog niet alles - dit verbeterde model heeft een 10% langer handvat voor meer grip en scheergemak, plus 20 extra platina gecoate, roestvrij stalen mesjes voor een nog gladder resultaat. Of je nu een man of vrouw bent, deze Safety Razor biedt een veilige en eenvoudige manier om je glad te scheren. Het prachtige luxe design van hoogwaardige kwaliteit maakt het een lust voor het oog. En het beste van alles? Het gaat een leven lang mee, waardoor je veel geld bespaart op de lange termijn.

duurzaam scheermes en scheerzeep - holistic life

In de wereld van scheren zijn veiligheidsscheermessen een populaire keuze geworden vanwege hun vermogen om gladde resultaten te leveren zonder de gevaren van conventionele scheermessen. Veiligheidsscheermessen zijn ontworpen met een beschermende balk die helpt om de huid te beschermen tegen snijwonden en wondjes. Door hun efficiëntie en veiligheid zijn ze een favoriet van mannen over de hele wereld. Als je nog geen veiligheidsscheermes hebt geprobeerd, is het tijd om het eens te proberen.


Duurzaam ScheerZeep

Voor iedereen die zich dagelijks scheert, is het belangrijk om de juiste producten te gebruiken om de huid te beschermen en irritatie te voorkomen. Hoewel scheerschuim en scheergel gemakkelijk verkrijgbaar zijn, zijn deze producten vaak gevuld met chemicaliën en kunnen ze de huid uitdrogen en irriteren. Scheerzeep is daarom een uitstekend alternatief voor mensen die op zoek zijn naar een natuurlijke en effectieve scheeroplossing. Scheerzeep bevat geen agressieve chemicaliën en biedt daarentegen hydraterende en verzachtende eigenschappen die de huid beschermen en kalmeren tijdens het scheren. Bovendien is scheerzeep een duurzame en milieuvriendelijke keuze, omdat het meestal verpakt is in plasticvrije en recyclebare verpakkingen.


Werfzeep

Deze handgemaakte scheerzeep van Werfzeep is een perfecte keuze voor mensen met een gevoelige huid. Het is gemaakt van 100% plantaardige ingrediënten van hoge kwaliteit, waaronder avocado-, castor- en borageolie, die de huid verzorgen en kalmeren. Bovendien voorkomt de toevoeging van brandnetel en paardenkastanje eventuele irritaties die tijdens het scheren kunnen optreden. Deze scheerzeep heeft een heerlijke kruidige geur van larix, ceder, eucalyptus en dennenolie en schuimt goed op met een scheerkwast. Het is zuinig in gebruik en verpakt in gerecycled papier, waardoor het zero waste en biologisch afbreekbaar is. Bovendien is het vrij van palmolie, synthetische toevoegingen en micro-beads, wat het een duurzame en veganistische keuze maakt voor iedereen die om het milieu en hun eigen huid geeft.

duurzaam scheermes en scheerzeep - werfzeep

Friendly Soap

Deze plasticvrije scheerzeep is de perfecte keuze voor mensen met een gevoelige huid die op zoek zijn naar een duurzaam alternatief voor traditionele scheerschuim. Met slechts vijf natuurlijke ingrediënten - olijf-, kokos- en castor oliën, kaolineklei en sojawas - is deze zeep zorgvuldig samengesteld om een comfortabele scheerbeurt te bieden die je huid extra glad maakt. Het beste van alles is dat deze scheerzeep met de hand is gemaakt, veganistisch is en vrij is van palmolie, conserveringsmiddelen en sulfaten. En als kers op de taart zijn de plasticvrije dozen die deze zeep verpakken zowel gerecycled als recyclebaar, waardoor je een milieubewuste keuze maakt zonder concessies te doen aan de kwaliteit.

duurzaam scheermes en scheerzeep - friendly soap

Happy Soaps

Deze Shaving Bar is niet zomaar een gewone scheerzeep - het is een ervaring. Met zijn heerlijke geur en natuurlijke ingrediënten zorgt deze Bar niet alleen voor een soepele scheerbeurt, maar ook voor een positieve vibe. De lavendel in deze Bar heeft een rustgevende werking op de geest en zorgt voor een zijdezachte huid. De kruidige geur tijdens het scheren is een genot voor de zintuigen. En het beste van alles is dat je niet alleen een gladde huid krijgt, maar ook een positieve mindset. Dus waar wacht je nog op? Ervaar de Shaving Bar en voel je fris, glad en positief!

duurzaam scheermes en scheerzeep - happysoaps

Wondr

Trakteer jezelf op de smoothest scheerbeurt EVER met de Shave T-time Shaving Bar, bomvol WONDR-bar-lijke ingrediënten. Dankzij de gebogen vorm glijdt de bar als boter over je huid en het romige schuim beschermt tegen scherpe scheermesjes. Groene thee, een krachtige antioxidant, zorgt voor een kalmerend effect op de huid en helpt irritaties en rode plekjes te voorkomen. De jojoba olie, die qua samenstelling sterk lijkt op ons eigen talg, beschermt de huid tegen uitdroging en invloeden van buitenaf. En voor een gevoelige of jeukende huid biedt de aloë vera in deze zeep een ware dorstlesser en een krachtige beschermer tegen bultjes en irritaties na het scheren. Kortom, met de Shave T-time Shaving Bar haal je een krachtige mix van natuurlijke ingrediënten in huis voor een zijdezachte en gezonde huid.

duurzaam scheermes en scheerzeep - wondr

Cosmeau

Cosmeau scheerzeep is de perfecte keuze voor de bewuste man die op zoek is naar een duurzame en effectieve scheeroplossing. Met speciale aandacht voor safety razors, biedt deze scheerzeep een glad scheerresultaat met minder kans op vervelende snijwondjes, ingegroeide haartjes en huidirritatie. De toevoeging van Aloe Vera geeft niet alleen een heerlijke geur, maar heeft ook een kalmerende werking op de huid na het scheren. Bovendien is de Cosmeau scheerzeep vrij van SLS, chemische stoffen, parabenen en palmolie. Het is niet alleen vegan en cruelty free, maar ook nog eens plastic vrij. Met hydraterende en kalmerende eigenschappen van aloe barbadensis sap uit de Middellandse Zee en sheaboter, biedt deze scheerzeep de perfecte verzorging voor je huid. Met een levensduur van 6-12 maanden, afhankelijk van de frequentie van scheren, is Cosmeau scheerzeep een duurzame en slimme keuze.

duurzaam scheermes en scheerzeep - cosmeau

Helemaal Shea

Als je last hebt van een geïrriteerde huid na het scheren, dan kan deze natuurlijke scheerzeep de oplossing zijn. Dankzij de toevoeging van bentoniet klei glijdt het scheermes soepel over de huid en zorgt het voor een schoon en glad resultaat. Daarnaast bevat de zeep citroenmelisse hydrolaat, dat de huid verzacht en wondjes sneller helpt genezen. De geur van cederhout, dennen, eucalyptus, lavendel en rozemarijn zorgt voor een heerlijk aroma tijdens het scheren. Bovendien is deze scheerzeep geschikt voor zowel mannen als vrouwen. Voor het scheren van oksels, benen en armen kun je de zeep direct op de huid aanbrengen om schuim te creëren. Als je je gezicht scheert, gebruik dan een scheerkom voor het beste resultaat. Met deze scheerzeep behoort een geïrriteerde huid na het scheren tot het verleden!

duurzaam scheermes en scheerzeep - helemaal shea

Kortom, scheerzeep is een essentieel onderdeel van de scheerroutine voor iedereen over de hele wereld. Het biedt niet alleen een gladder scheerresultaat en een verzorgde huid, maar kan ook helpen bij het verminderen van huidirritatie en ingegroeide haartjes. Door te kiezen voor duurzame en natuurlijke scheerzeep, zoals Werfzeep, Wonder of Cosmeau scheerzeep, kan je niet alleen jezelf, maar ook de planeet verzorgen. Met de juiste scheerzeep kan je genieten van een comfortabele en effectieve scheerervaring terwijl je tegelijkertijd bijdraagt aan een duurzamere wereld.


Meer Duurzame Badkamer

Do you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Follow me on Youtube!

Free Ebook?

ebook side bar.png

Free Ebook?

ebook side bar.png
bottom of page