top of page
  • Writer's pictureValinda

Veel gestelde vragen over Wasbare Luiers

Updated: May 31, 2022

Als je zwanger bent en je overweegt wasbare luiers, heb je hier waarschijnlijk veel vragen over. Hier lees je de meest gestelde vragen over wasbare luiers die ik heb gekregen.


Help! Ik begrijp niets van alle verschillende soorten wasbare luiers. Ik schreef een hele blogpost over alle verschillende soorten luiers. Klik hier om deze te bekijken.


Welk type wasbare luiers heb ik nodig? Er zijn veel types beschikbaar en het hangt helemaal af van wat je fijn vindt om mee te werken en wat bij je kleintje past. Toen ik zwanger was, kocht ik verschillende soorten en merken wasbare luiers om te zien waar ik het liefst mee werkte en wat bij mijn erg skinny meisje paste.


Hoeveel luiers heb ik nodig? Dit hangt af van hoe vaak je je luiers wilt wassen. In het begin heb je ongeveer 8 luiers per dag nodig. Dus als je elke 3 dagen wast, heb je 24 luiers nodig. Je gebruikt de luiers 2 dagen en je wast en droogt deze 16 luiers. De resterende 8 worden gebruikt wanneer de luiers te drogen hangen (ik heb geen droger). Als je vaker wast, heb je er minder nodig.

 
 

Wat doe je met de poep? Als je baby uitsluitend borstvoeding krijgt, hoeft je je zich daar geen zorgen over te maken. Hun ontlasting is water oplosbaar en zal er volledig uitwassen. Wanneer je baby vaste voeding begint te eten, kunt u een liner aan de luier toevoegen om de ontlasting op te vangen. Deze liner wordt weggegooid als er ontlasting in zit (niet doorspoelen door het toilet omdat dit verstopping kan veroorzaken). Er zit dus geen poep in je wasmachine.


Hoe vaak moet ik wasbare luiers wassen? Dit hangt af van hoeveel luiers je hebt en hoe groot je wasmachine is. Ik was mijn wasbare luiers om de andere dag (ook al heb ik er genoeg om om de 3 dagen te wassen) omdat ik merk dat ze schoner worden als er niet te veel luiers in mijn wasmachine zitten. Ik heb een vrij kleine wasmachine.


Lekken ze vaker in vergelijking met wegwerp? Helaas, ja, wasbare luiers moeten vaker worden vervangen in vergelijking met wegwerpluiers omdat er geen chemicaliën in zitten om van de vloeistof (=urine) een gel te maken. Lees hier verschillende oplossingen voor lekken.


vragen over wasbare luiers

Is het echt goedkoper? Ja, ik heb het uitgerekend. Je kunt mijn berekening hier lezen!


Hoeveel tijd kost het? Ook in dit geval heb ik het uitgerekend.


Wat doe je als je onderweg bent of op vakantie bent? Dit hangt af van hoe lang we van huis zijn. Als we een nacht weggaan, nemen we wasbaar mee. Gaan we langer weg, dan kies ik voor bio wegwerp (en soms wil mama ook wel eens op vakantie zonder veel te wassen).


Hoe zit het met kinderopvang/gastouder? Onze gastouder is geweldig en ze vinden het niet erg om mijn wasbare luiers te gebruiken. Ik geef ze een wet bag waarin ze de vuile luiers en doekjes doet. Soms zit er in deze luiers ontlasting (ik vraag de gastouder niet om de liner met ontlasting van de luiers te verwijderen) en verwijder ik de vuile liner thuis. Daarna gaan ze de grote wet bag in. Een klein nadeel is dat gastouder het erg druk heeft en niet altijd op tijd is met een luier verschonen. Dus als ik haar ophaal, draagt ​​ze soms andere kleding dan waar ik haar 's ochtends in heb aangekleed.

 
 

Stinkt het? Nee! In wasbare luiers vindt geen chemische reactie plaats om de vloeistof in gel te laten veranderen. Deze reactie veroorzaakt de geur van wegwerpluiers. Dus wanneer mijn baby een poepluier maakt, moet ik vaak op haar gezicht letten of ik moet van heel dichtbij ruiken.


Zijn kinderen eerder zindelijk? Ze zeggen dat baby's in wasbaar eerder zindelijk zijn, maar ik zie het niet. Mijn babymeisje is drie en is nog niet zindelijk, terwijl we het nu bijna 1,5 jaar proberen (ja echt). Ze heeft totaal geen interesse in haar potje of het toilet. Kinderen doen dit in hun eigen tempo en wasbaar helpt naar mijn mening niet echt. Ik hoef tenminste niet door te gaan met het kopen van wegwerpluiers. Dat is wel fijn.


Ik hoop dat dit veel van je vragen over wasbare luiers heeft beantwoordt. Zo niet, neem dan gerust contact met mij op. Ik help je graag met je wasbare luier avontuur.


Meer Wasbare luiersDo you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Latests Blogposts

Do you need 150+ Tips to start your

Zero Waste Journey?

150 tips side balk comp.png

Join 5000 Green Bees who never miss weekly videos & eco-tips.

Free shampoo bar recipe - eco friendly bathroom

Join 5000 Green Bees who never miss weekly videos & eco-tips.

Follow me on Youtube!

bottom of page