8 Voordelen van Wasbare Luiers

Ik ben dol op mijn wasbare luiers! Ook al is het misschien wat meer werk om te gebruiken, ik zou geen wegwerp luiers meer willen gebruiken. Waarom vraag je je af? Lees hier 8 redenen om wasbare luiers te gaan gebruiken.


Het ruikt niet (ja echt). Als je een keer een kleintje om je heen gehad hebt met een natte wegwerp luier, dan snap je waar ik het over heb. Deze rare geur van wegwerp luiers wordt veroorzaakt door een chemische reactie in de wegwerp luier. Het vocht in de luier wordt geabsorbeerd en omgezet in een gel waar deze chemische geur bij vrij komt. Ook zorgt het voor een droog gevoel rond de baby billen. Het enige wat ik ruik bij mijn wasbare luiers is (soms) een poep luier maar dan weet ik ook gelijk dat ik moet verschonen. Er zitten geen chemicaliën in wasbare luiers om dit droge gevoel te creëren. Dit kan een voor- en een nadeel zijn. Een voordeel omdat kindjes dan voelen dat ze nat zijn als ze hun behoefte gedaan hebben. Dit helpt bij het zindelijk worden.

Kindjes die wasbare luiers gedragen hebben schijnen eerder zindelijk te worden. Een nadeel omdat ze door deze natheid eerder uitslag kunnen krijgen bij niet tijdig verschonen van de luier.


Het bespaart geld uit. Wasbare luiers kosten ongeveer €800,- (incl wassen etc) (voor alle kindjes). Dit is uiteraard afhankelijk van het systeem dat je gebruikt. Wasbaar luieren kan al van af €50,- als je hydrofiele doeken gebruikt met een overbroekje of alles tweedehands koopt maar €800,- is een gemiddelde. Wegwerp luiers kosten ongeveer €750,- per kindje (ook dit hangt af van het merk). Dit lijkt minder dan wasbaar maar wasbaar kan voor meerdere kindjes gebruikt worden en kan weer verkocht worden als je kindje(s) zindelijk zijn. Mits de luiers nog in redelijke staat verkeren.
Wasbare luiers zijn gemaakt van duurzame grondstoffen (mits microfiber vermeden wordt). Ze worden gemaakt van katoen, hennep of bamboe. Alle drie volledig natuurlijke stoffen elk met z’n eigen eigenschappen en voordelen. Hier kan je meer lezen over elk van deze stoffen.


Wasbare luiers raken nooit op. Ik moet alleen niet vergeten ze te wassen. Dit is voor mij niet zo moeilijk omdat ik vieze luiers in een grote wet bag bewaar. Als deze vol is heb ik nog genoeg luiers voor ongeveer een dag en moet ik dus luiers wassen.


Je baby krijgt er lekkere dikke billen van. Ok, dit is voor niet iedereen een voordeel maar mijn kleintje heeft nauwelijks billen en met luier om lijkt het nog wat. Dit dikke pakket heeft wel als voordeel dat er tijdens de leren lopen fase altijd een kussentje aanwezig is om de val op de billen op te vangen.

Het ziet er super leuk uit. Ik vind het er ontzettend leuk uitzien als mijn meisje op een mooie warme dag in alleen in haar schattige wasbare luiertje door de tuin rent. Ze zien er gewoon zo leuk uit. Er zijn zo veel ontzettend leuke printjes verkrijgbaar (verslaving gevaar) die wasbaar luieren ontzettend leuk maken.


Ik hoop dat dit je een beetje inzicht gegeven hebt in waarom ik wasbare luiers gebruik. Wat was jou voornaamste reden om wasbare luiers te gebruiken? Wellicht het besparen van geld of een beter planet of misschien wel beide.


 • pinterest
 • insta
 • facebook
 • twitter icon

Do you use

Unpaper Towels?

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

 • pinterest
 • insta
 • facebook
 • twitter icon

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Do you need 150+ Tips to start your

Zero Waste Journey?

zonnebloem vector.png
 • pinterest
 • insta
 • facebook
 • twitter icon
large gift box 2.jpg
bamboe square.jpg
macarons%20small_edited.jpg

This blog contains affiliate links, meaning I may receive a small commission for purchases made through these links at no extra costs to you.