4 Voordelen van een Shampoo Bar

De meeste van ons wassen ons haar enkele keren per week. Toen mijn haar nog heel erg lang was, waste ik het slechts een keer per week. Nu het een stuk korter is, was ik het twee keer per week. Als je eens nadenkt over de hoeveelheid plastic flessen met shampoo er per persoon gebruikt wordt om het haar (en lichaam) te wassen en over de hoeveelheid chemicaliën die door het doucheputje gespoeld worden, dan is dit shockerend. Zeker als je je haar dagelijks wast. Dus, tijd voor een minder optie is voor minder afval zorgt.

De shampoo bar die ik gebruik wordt volledig ‘naakt’ in een kartonnen doosje bezorgd. Hierdoor is mijn shampoo volledig vrij van plastic. Bedenk eens hoeveel lege plastic flessen er niet op de afvalhoop belanden.


Een shampoo bar is erg klein wat betekend dat de ingrediënten erg geconcentreerd zijn. Ook bevatten ze minder ingrediënten waaronder conserveringsmiddelen zoals parabenen. Dit is een groot voordeel voor je lichaam aangezien deze bekend staan als schadelijk en sommige zelf kankerverwekkend.


Sommige shampoo bars beweren tot wel 4 keer langer mee te gaan dan een fles shampoo. Ik weet niet zeker of dit waar is maar mij shampoo bar gaat zeker 2 keer zo lang mee als de laatste fles vloeibare shampoo die ik gekocht heb. Dit is fijn aangezien een shampoo bar vaak een stuk duurder is dan een fles shampoo. Ik zou graag zelf mijn eigen shampoo bars maken maar voor nu doen degene die ik heb het prima.


Een kleine shampoo bar is zo compact dat het ook erg fijn is als je op reis gaat. Geen gevaren meer voor ontploffende flessen in de auto of het vliegtuig. Doe je shampoo in een waterproof doosje als deze volledig droog en klaar voor vertrek.
Ik gebruik zelf de shampoo bar van Lush maar niet iedereen is er dol op (als deze op is wil ik een ander merk gaan proberen). De meeste bevatten SLS (sodium laureate sulfate) wat in veel schoonmaak artikelen gebruikt wordt. Het staat erom bekend dat het huid irritaties kan veroorzaken in sommige mensen. SLS verwijderd al het vet uit je haar. Ook de goede. Als je een tijd producten met SLS gebruikt, raakt je lichaam en haar hieraan gewend waardoor het nog meer vetten gaat produceren wat weer leidt tot nog meer wassen. Als je overstapt naar een shampoo zonder SLS zal je haar een overgangsperiode doormaken om te wennen aan deze nieuwe behandeling.


Zelf heb ik ook 3 maanden de no-poo methode (je haar wassen zonder shampoo) toegepast maar ik kwam helaas de overgangs periode niet voorbij (aan het eind was mijn haar echt heel vies) waardoor ik weer ben overgestapt op een SLS shampoo. Later vond ik de shampoo bars van Lush.

Shampoo bars zijn een erg fijn alternatief voor vloeibare shampoo. Ze zijn kleiner en lichter wat zorgt voor minder verpakkingen en lagere transport kosten. Ze zijn net zo gemakkelijk te gebruiken als gewone shampoo door ze in je handen te wrijven en over je hoofd te masseren. Er is dus niet echt een reden om het niet te proberen.


 • pinterest
 • insta
 • facebook
 • twitter icon

Do you use

Unpaper Towels?

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

 • pinterest
 • insta
 • facebook
 • twitter icon

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Do you need 150+ Tips to start your

Zero Waste Journey?

zonnebloem vector.png
 • pinterest
 • insta
 • facebook
 • twitter icon
large gift box 2.jpg
bamboe square.jpg
macarons%20small_edited.jpg

This blog contains affiliate links, meaning I may receive a small commission for purchases made through these links at no extra costs to you.