top of page
  • Writer's pictureValinda

15 Voordelen van een Shampoo Bar

Updated: May 30

De meeste van ons wassen ons haar enkele keren per week. Toen mijn haar nog heel erg lang was, waste ik het slechts een keer per week. Nu het een stuk korter is, was ik het twee keer per week. Als je eens nadenkt over de hoeveelheid plastic flessen met shampoo er per persoon gebruikt wordt om het haar (en lichaam) te wassen en over de hoeveelheid chemicaliën die door het doucheputje gespoeld worden, dan is dit shockerend. Zeker als je je haar dagelijks wast. Dus, tijd voor een minder optie is voor minder afval zorgt.


Geen zin om te lezen? Kijk dan het filmpje (Engels)

Plastic Vrij

De shampoo bars zijn niet verpakt in een plastic fles of een ander soort plastic verpakking. Dit is geweldig, want dit betekent dat een vaste shampoo volledig plastic vrij is. Een plastic (shampoo)fles heeft een halfwaardetijd van ongeveer 58 jaar. Dit betekent dat na 58 jaar nog maar de helft van het plastic over is. In de komende 58 wordt dit weer gehalveerd, wat betekent dat er nog 75% over is. Dit betekent dat na bijna 800 jaar 95% van het plastic is afgebroken. Maar plastic breekt niet af in organische verbindingen zoals rottend plantaardig materiaal dat zou doen. Het valt uiteen in microplastics die steeds kleiner worden waar ze ons milieu vervuilen als ze in onze bodem en grondwater terechtkomen. Dit vervuilde grondwater wordt gebruikt om ons drinkwater te maken, maar naarmate de microplastics steeds kleiner worden, kunnen ze niet meer worden uitgefilterd en komen ze uiteindelijk in ons lichaam terecht.

Voordelen shampoo bar

Verpakking

De verpakking van een vaste shampoo is geen plastic maar een metalen blik, karton of helemaal geen verpakking. De eerste kan eenvoudig worden hergebruikt, dus de volgende keer dat je een vaste shampoo nodig hebt, kun je het blik gewoon meenemen en jezelf een pakje en wat afval besparen. Dit laatste is gemakkelijk te recyclen of te composteren als je de mogelijkheden hebt. In beide gevallen is er geen plastic verpakking die ons milieu vervuilt als je vaste shampoo op is.

 
 

Multifunctioneel

Een vaste shampoo is niets meer dan een schoonmaakmiddel. Dit betekent dat je jezelf niet hoeft te beperken tot het alleen voor je haar te gebruiken. Je kunt het ook voor je lichaam gebruiken. De meeste vaste shampoos bevatten zulke zachte ingrediënten dat je ze zelfs voor je kinderen zou kunnen gebruiken (als je die hebt). Maar je hoeft het gebruik van de douche niet eens te beperken. Tijdens onze laatste kampeertrip ben ik vergeten afwasmiddel mee te nemen. Omdat ik geen fles afwasmiddel wilde kopen, koos ik ervoor om mijn shampoo bar te gebruiken om mijn vaat schoon te maken.


Compact voor op reis

Voordelen shampoo bar

Een vaste shampoo is fijn voor thuis, maar op reis is hij nog handiger. Het compacte formaat past precies in je tas met toiletartikelen. Hij neemt nauwelijks ruimte in en omdat er geen water in je shampoo bar zit, is hij zoveel minder zwaar dan een shampoofles, je tas zal veel lichter zijn. Het beste gedeelte? Er is geen risico dat een shampoofles ontploft. We hebben het allemaal wel eens een keer meegemaakt na een vlucht dat we onze tas openmaken en overal shampoo zat… Omdat een vaste shampoo niet in een fles zit en geen water bevat, is er geen risico op een ontploffing van je vaste shampoo.


Gaat lang mee

Een shampoo bar gaat veel langer mee in vergelijking met een shampoofles. Waar ik ongeveer een maand met een fles shampoo deed, doe ik met een vaste shampoo maanden. Bij gebruik van vloeibare shampoo kunt je bij elk gebruik de hoeveelheid shampoo in de fles zien verminderen. Aangezien de meesten van ons tamelijk lang haar hebben, hebben we een aanzienlijke hoeveelheid shampoo nodig om ons haar volledig in te wassen. Als je een vaste shampoo gebruikt, merk je pas na een aantal weken dat hij kleiner wordt. Ook dan zul je merken dat je iets hebt gebruikt en het gaat nog een paar maanden mee voordat je bar helemaal op is.

 
 

Gebruik het volledig

Haat je het ook niet als er bijna geen shampoo meer in de fles zit maar je het allerlaatste deel van je shampoo op de bodem van de fles er gewoon niet uit kunt krijgen? Dit zal geen probleem zijn als je een shampoo bar gebruikt, aangezien er geen fles is dat je beperkt om de allerlaatste shampoo te gebruiken. Een vaste shampoo is helemaal kaal, zonder verpakking, dus je gebruikt hem volledig totdat je hem helemaal hebt gebruikt en er simpelweg geen vaste shampoo meer over is. Zo haal je het maximale uit je producten voor het geld dat je eraan uitgeeft.


Geld besparen

Voordelen shampoo bar

Ik weet dat een vaste shampoo niet goedkoper is in vergelijking met een fles shampoo, maar zoals ik net al zei, gaat een shampoo bar zoveel langer mee. De gemiddelde shampoo bar kost ongeveer 10 euro. Het verschilt een beetje per merk maar dit is een mooi gemiddelde. Een shampoofles kost je ongeveer 6 euro. Nogmaals, sommige mooie merken kosten je tientallen dollars, maar er zijn er ook die minder dan een euro kosten, dus 6 euro is een goed gemiddelde.

Als je ongeveer 3 maanden met een shampoo bar doet, zijn de kosten voor 3 maanden 10 euro, terwijl de kosten voor shampooflessen 6x3=18 dollar/euro zijn. Dat is bijna het dubbele van de prijs van een shampoo bar. Dus ook al is een shampoo bar per stuk duurder omdat hij zoveel langer meegaat, op de lange termijn wordt hij goedkoper.


Geen water

Wist je dat een gewone shampoofles slechts zo'n 10-15% actieve ingrediënten bevat? De overige 80-85% is water. Dit betekent dat er voor elke shampoofles die je in je plaatselijke drogisterij ziet, veel water is vervoerd. Dit draagt ​​bij aan een enorme hoeveelheid fossiele brandstoffen die nodig zijn om al deze flessen van de fabrikant (die overal ter wereld kan zijn) naar een distributiecentrum en vervolgens naar je plaatselijke drogisterij te vervoeren. Een shampoo bar bevat geen water waardoor er veel minder gewicht wordt getransporteerd. Niet alleen dat, je kunt zoveel meer vaste shampoos vervoeren in vergelijking met vloeibare shampooflessen in een vrachtwagen. Omdat een shampoo bar zoveel compacter is in vergelijking met een shampoofles.

 
 

Geconcentreerde ingrediënten

Laat je niet voor de gek houden door het kleine formaat van een vaste shampoo. Het compacte formaat is voornamelijk het gevolg van het niet toevoegen van water aan de shampoo, het betekent niet dat er geen functionele ingrediënten zijn. Sterker nog, de ingrediënten in vaste shampoos zijn veel geconcentreerder in vergelijking met vloeibare shampoo. De reinigende en voedende ingrediënten worden niet verdund met water, waardoor ze volledig worden benut.


Zachte reiniging

Voordelen shampoo bar

Shampooflessen bevatten vaak sulfaten vanwege hun sterk reinigende eigenschappen (natriumlaureaatsulfaat (SLS) is daar een bekend voorbeeld van). Deze zijn nodig omdat shampoo wordt verdund met veel water. Een groot nadeel hiervan is dat ze je haar en hoofdhuid strippen voor al hun natuurlijke oliën die je haar gezond houden. Ook zitten er in gewone shampooflessen vaak siliconen die een laagje op je haar vormen om het glad te maken. Dit is nodig omdat de eerder genoemde sulfaten je haar net hebben gestript.

Een shampoo bar gebruikt veel zachtere ingrediënten zoals natriumcocoylisethionaat (de staafjes die je meestal in een shampoo bar ziet). Dit is een heel zacht reinigingsmiddel net als een ander ingrediënt dat vaak wordt gebruikt; Cocamidopropylbetaïne. Die laatste wordt vaak gebruikt in babyshampoo omdat het zo zacht is.


Natuurlijke ingrediënten

Naast zeer zacht reinigende middelen heeft een vaste shampoo vaak nog veel meer verzorgende middelen zoals natuurlijke oliën en boters. Omdat shampoo bar veel poeders bevat, wordt natuurlijke boter vaak gebruikt om alle ingrediënten bij elkaar te brengen, zodat je ze in een bar kunt gieten. Dit is niet alleen voor het gemak van het maken van bars, ze kiezen voor een specifieke natuurlijke boter die ook je haar ten goede komt. Cacaoboter of sheaboter worden vaak gebruikt, maar chiquere merken kunnen ervoor kiezen om voor mangoboter of capuchuboter te gaan. In plaats van parfum zijn vaste shampoos vaak helemaal niet geparfumeerd of worden etherische oliën gebruikt om de bars een natuurlijke geur te geven.

 
 

Dierproefvrij/veganistisch

Een vloeibare shampoo wordt vaak op dieren getest en zelfs de individuele ingrediënten die in de shampoo worden gebruikt, worden vaak ook op dieren getest. Niet alleen dat, ingrediënten van dierlijke oorsprong zijn niet ongebruikelijk in je vloeibare shampooflessen, zoals keratine of zijde. Producenten van vaste shampoos geven vaak meer om de ingrediënten die ze gebruiken en de impact die ze hebben. Daarom zijn de meeste vaste shampoos dierproefvrij en veganistisch. Er zijn echter shampoo bars die bijenwas gebruiken in plaats van natuurlijke boter dus let hier goed op als een vegan bar belangrijk voor je is.


Minder conserveermiddelen

Voordelen shampoo bar

Conserveermiddelen zijn nodig in producten die water bevatten, omdat bacteriën en andere micro-organismen water nodig hebben om in te groeien. Omdat een shampoo bar geen water bevat, is er minder behoefte aan een grote hoeveelheid conserveermiddelen. Er zullen nog steeds conserveermiddelen aanwezig zijn aangezien een shampoo bar wordt gebruikt in een omgeving met veel water, maar het type conserveermiddel is anders. Omdat producenten van shampoo bars vaak veel meer om het milieu geven, wordt er vaak gekozen voor een conserveringsmiddel dat veel vriendelijker is voor zowel jou als het milieu. Dit laatste is nodig omdat wanneer we onze shampoo gebruiken, de shampoo door de afvoer loopt, wat onze bodem en grondwater kan aantasten.


Ingrediënten voor een lagere ecologische voetafdruk

Niet alleen het lichtgewicht product dat een vaste shampoo de ecologische voetafdruk van het product verlaagt. Ook hebben de gekozen ingrediënten in de vaste shampoo een veel lagere ecologische voetafdruk omdat ze vaak natuurlijker zijn. Natuurlijke ingrediënten worden vaak minder bewerkt (waarvoor veel brandstoffen nodig zijn), wat betekent dat het eindproduct ook minder bewerkt is en een lagere ecologische voetafdruk heeft in vergelijking met shampooflessen.

 
 

Minimale badkamer

Dit is een voordeel zijn dat niet voor iedereen geldt, maar een vaste shampoo geeft je badkamer een veel schonere en minimalistische look. Dit geeft je badkamer een rustigere uitstraling waardoor je douche-ervaring meer sereen wordt.


Conclusie

Er zijn dus veel voordelen van een vaste shampoo. Het is milieuvriendelijker, zachter voor je en het milieu en gaat lang mee. Als een shampoo bar echter nog steeds niets voor jou is, omdat je de voorkeur geeft aan vloeibare shampoo, kies dan een merk dat je de mogelijkheid geeft om de flessen bij te vullen. Dit bespaart je veel plastic verpakkingen. Zelf shampoo maken is natuurlijk ook een optie als dat iets voor jou is.Meer over Shampoo

Duurzame Haar Verzorging

Do you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Follow me on Youtube!

Free Ebook?

ebook side bar.png

Free Ebook?

ebook side bar.png
bottom of page