top of page

This blogpost may contains affiliate links, meaning I may receive a small commission for purchases made through these links at no extra costs to you. 

Copy of World Earth Day 2024 Badge (1).png

Voordelen van Houten Speelgoed over Plastic

Updated: Feb 16

Ik ben helemaal weg van houten speelgoed! Mijn kleine meid heeft er misschien een beetje teveel van, maar er zijn zoveel voordelen van houten speelgoed boven plastic speelgoed. Niet alleen als het gaat om de gebruikte grondstoffen, maar ook als het gaat om duurzaamheid en veiligheid. Hier heb ik verschillende voordelen van houten speelgoed op een rijtje gezet over plastic speelgoed.


Natuurlijke grondstoffen

Naar mijn mening is het grootste voordeel van houten speelgoed dat het gemaakt is van een hernieuwbare grondstof, terwijl plastic speelgoed dat niet is. In de afgelopen 50 jaar wint plastic aan populariteit vanwege het goedkope productieproces waardoor het zeer betaalbaar is. Het grote nadeel van plastic is echter dat het voor de productie fossiele brandstoffen nodig heeft. Het productieproces van plastic speelgoed is niet alleen zeer schadelijk voor het milieu, maar ook na de levensduur van het speelgoed, zorgen ze voor nog meer giftige dampen voor het milieu omdat ze na gebruik worden verbrand.

Plastic speelgoed is gemaakt van standaard afgegeven BHT en kan ftalaten en formaldehyde bevatten. De verf die op plastic speelgoed wordt gebruikt, is giftig voor de gezondheid en over het algemeen niet erg milieuvriendelijk. Ftalaten zijn chemicaliën die aanwezig zijn in plastic speelgoed en die worden toegevoegd om PVC zacht en flexibel te maken. Ftalaten zijn niet chemisch gebonden aan PVC, dus ze kunnen "lekken". Als kinderen speelgoed in hun mond stoppen, kunnen ze deze chemicaliën binnenkrijgen die hun gezondheid kan beïnvloeden.


Hout daarentegen is organisch, niet giftig en van nature antibacterieel. Ook zijn de kleurstoffen die worden gebruikt om houten speelgoed te kleuren 100% natuurlijk en op waterbasis. De lijmen voor dit speelgoed zijn gecertificeerd als E0 (E-Zero), wat wordt beschouwd als een van de veiligste soorten lijm die op hout kan worden gebruikt.


Wanneer houten speelgoed het einde van zijn levensduur heeft bereikt, kunnen ze worden gecomposteerd en hoeven ze niet te worden verbrand zoals plastic speelgoed. Uit een recente studie blijkt dat in 2019 maar liefst 80% van al het speelgoed op stortplaatsen, in verbrandingsovens of in de oceaan belandt. Velen van hen werken nog steeds prima.

Als houten speelgoed echter ook op de vuilnisbelt belandt, zal het er na 100 jaar nog steeds niet zijn.

houten speelgoed

Duurzaamheid

Gemiddeld belandt plastic speelgoed na slechts 6 maanden speeltijd op de vuilnisbelt. Ofwel door slechte kwaliteit en breuk, ofwel omdat het kind geen interesse meer heeft in het speelgoed. Houten speelgoed is daarentegen veel duurzamer. Mijn kleine meid speelt momenteel met een houten kar met blokken die waarschijnlijk meer dan 50 jaar oud is. Het is van generatie op generatie doorgegeven en ik zal er hetzelfde mee doen. Omdat houten speelgoed niet is ontworpen met trends in het achterhoofd, maar met functionaliteit en kwaliteit, gaat houten speelgoed veel langer mee in vergelijking met plastic speelgoed.


Inlevingsvermogen

Houten speelgoed inspireert kinderen tot creatief en fantasierijk spel. Deze speeltjes zijn doorgaans meer ‘passief’. Dit betekent dat kinderen meer betrokken moeten zijn bij het spelen, wat de verbeelding stimuleert. Dit zogenaamde 'open-ended' speelgoed heeft niet één doel om ermee te spelen, wat betekent dat kinderen er op meer dan één manier mee kunnen spelen, terwijl plastic speelgoed vaak een doel heeft. Dit kan het indrukken van een knop zijn of het draaien van een wiel, waardoor het fantasierijke gebruik van het speelgoed voor andere doeleinden wordt beperkt.


houten speelgoed - rammelaar

Ontwikkeling

Spelen is essentieel voor een kind om zich optimaal te ontwikkelen omdat het bijdraagt ​​aan het cognitieve, fysieke, sociale en emotionele welzijn van kinderen.

Houten speelgoed heeft natuurlijke texturen die de zintuigen van het kind stimuleren wat ze uitnodigt om elk oppervlak van het speelgoed aan te raken, te voelen en te verkennen, terwijl de basisvormen van het speelgoed de ontwikkeling van de hand-oogcoördinatie van je kind stimuleren.


Houten speelgoed stimuleert kinderen tot interactie en samenwerking met anderen. Ze leren niet alleen van elkaar door anderen met speelgoed te zien spelen. Door met iemand met houten bouwstenen te spelen, beginnen ze ook met het delen van hun ideeën, bouwen ze relaties op, leren ze luisteren en begrijpen, en ze ontwikkelen ook empathie voor anderen.


Houten speelgoed ondersteunt ook de cognitieve groei van een kind en verbetert hun denkproces, redenering en logica. Het kind leert dit gebied door houten blokken en speelgoed te grijpen en op te tillen, te balanceren en te stapelen, samen te voegen en te categoriseren. Op deze manier leren kinderen logische conclusies te trekken en inzicht te krijgen in de fysieke kenmerken en basisregels van de natuurkunde (gewichten, volumes, geometrie, enz.)

Voordelen van houten speelgoed

Spanning

Spelen met houten speelgoed kan angst verminderen. Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen een rustiger en voordeliger spel van kwaliteit ervaren door houten speelgoed dan door enig ander materiaal (zoals plastic). Houten speelgoed is minder storend. Ze hebben geen geluid of flitsende lichten om kinderen die ermee spelen af ​​te leiden, zoals plastic speelgoed vaak heeft. In een kamer met natuurlijk speelgoed zult je merken dat het stiller, vrediger en uitnodigender is, en je zult je kind hierdoor waarschijnlijk rustiger vinden.


Veiligheidswaarschuwing

Koop je houten speelgoed alsjeblieft van een respectabel merk. Ik begrijp dat deze nogal prijzig zijn en bestellen vanuit China is erg verleidelijk vanwege de prijs, maar doe dat alsjeblieft niet. Kinderen tot ongeveer 3 jaar stoppen alles in hun mond, zo voelen ze nieuwe vormen en texturen. Dit is volkomen normaal gedrag. Je wilt echter dat je kinderen alleen dingen in hun mond stoppen die veilig zijn. Dit betekent geen verstikkingsgevaar en geen gevaar voor hun gezondheid. In dit onderzoek werd gekeken naar de inname van chemicaliën door kinderen in houten voorwerpen. Houtverduurzamingsmiddelen, zoals chloorfenolen en lindaan, worden gebruikt om het hout te beschermen tegen insecten en schimmels en om de levensduur van het houten speelgoed te verlengen. Omdat hout erg poreus is, komen deze chemicaliën niet alleen op het speelgoed terecht, maar ook in het speelgoed. Chloorfenolen en lindaan zijn zeer giftige chemicaliën die door de Europese Unie en de VS als niet veilig worden aangemerkt. De regelgeving in China verschilt, daarom kunnen deze chemicaliën aanwezig zijn op houten speelgoed dat uit China is gekocht en de gezondheid van je kind kan eronder lijden als dit speelgoed terechtkomt in hun mond. Koop je houtspeelgoed dus niet rechtstreeks uit China, maar koop bij een respectabel merk in de EU of de VS.

houten regenboog speelgoed

Als je er inmiddels van overtuigd bent dat je wat houten speelgoed aan de speelgoedcollectie van je kinderen (of nichtje of neefje) moet toevoegen, overweeg dan ook tweedehands speelgoed van online winkels of je plaatselijke kringloopwinkel. Zoals vermeld in deze blogpost, gaat houten speelgoed een leven lang mee en is het niet gevoelig voor trends, dus het vinden van nieuw speelgoed voor een kleintje is tweedehands speelgoed niet zo moeilijk als je zou denken.


Meer Duurzaam Speelgoed

Comments


Do you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Free Ebook?

ebook side bar.png

Free Ebook?

ebook side bar.png
zws banner-1.png
bottom of page