10 Voordelen van Houten Speelgoed

Ik ben dol op houten speelgoed. Hoewel mijn kleine meid er wellicht wat te veel van heeft, zijn er zoveel voordelen van voor houten speelgoed ten opzichte van plastic speelgoed. Lees hier 11 voordelen van houten speelgoed.


Vrij van plastic

De productie van plastic speelgoed heeft een fossiele brandstof nodig wat erg slecht is voor onze planeet. Ook is het omzetten van ruw olie naar speelgoed een process dat veel energie vraagt en veel water nodig heeft. Speelgoed gemaakt van plastic of metaal staat bekend om de mogelijke aanwezigheid van giftig stoffen zoals loodverf, BPA, PVC enzovoort. Voor jonge kinderen die toch al alles in hun mond stoppen kan dit erg gevaarlijk zijn. Houten speelgoed is biologisch, niet-giftig en van nature antibacterieel.

Milieu vriendelijk

Houten speelgoed is erg milieu bewust omdat het veel sneller afbreekt in vergelijking met plastic speelgoed. Een recente studie heeft aangetoond dat gemiddeld na 3 maanden na kerst 41% van het plastic speelgoed dat men heeft gekregen op de afval hoop is beland. Als houten speelgoed hier beland, zal het hier niet honderden jaren blijven liggen zoals plastic speelgoed.


Stimuleert de creativiteit en fantasie

Houten speelgoed is vaak ‘open eind’ speelgoed is. Hiermee wordt bedoelt dat er op meer dan een manier mee gespeeld kan worden. Houten speelgoed stimuleert die ontwikkeling van kinderen.


Gaat erg lang mee

Mijn kleine meid speelt op dit moment met een blokken karretje dat waarschijnlijk meer dan 50 jaar oud is. Het wordt al jaren in de familie doorgegeven en ik zal er hetzelfde mee doen.Tijdloos

Zoals in het vorig punt werd vermeld, waar kinderen 50 jaar terug mee speelden, is nog steeds leuk voor kinderen van tegenwoordig.


Leidt minder af

Ze hebben geen geluid of knipperende lichten om de kinderen die ermee spelen af te leiden. In een ruimte met natuurlijk speelgoed zijn kinderen vaak stiller en vrediger. Houten speelgoed nodigt meer uit en kinderen die er mee spelen zijn vaak rustiger. De natuurlijke texturen van hout stimuleren de zintuigen en nodigen uit om aangeraakt en onderzocht te worden.


Stimuleert oog- hand coördinatie

De simple vormen van houten speelgoed stimuleren de hand oog coördinatie van je kindje.

Verminderd angst en onrust

Onderzoek heeft laten zien dat kinderen rustiger en meer geconcentreerd met houten speelgoed in vergelijking met speelgoed van andere materialen.

Stimuleert tot meer interactie

Dit gebeurt door bijvoorbeeld met blokken te spelen met een ander kindje, leren ze ideeën te delen, relaties aan te gaan, te luisteren en begrijpen en ontwikkelen ze empathy.

Stimuleert de cognitieve ontwikkeling

Houten speelgoed helpt bij het versterken van het denkproces van redenering en logisch denken. Door het pakken, tillen, balanceren, stapelen en categoriseren van houten blokken en speelgoed, leren kinderen logische conclusies te trekken en leren ze de basis principes van natuurkunde (gewichten, volumes, geometrie etc)


Ik hoop dat deze voordelen je hebben laten zien dat houten speelgoed een toegevoegde waarde zijn voor je kindje.


 • pinterest
 • insta
 • facebook
 • twitter icon

Do you use

Unpaper Towels?

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

 • pinterest
 • insta
 • facebook
 • twitter icon

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Do you need 150+ Tips to start your

Zero Waste Journey?

zonnebloem vector.png
 • pinterest
 • insta
 • facebook
 • twitter icon
large gift box 2.jpg
bamboe square.jpg
macarons%20small_edited.jpg

This blog contains affiliate links, meaning I may receive a small commission for purchases made through these links at no extra costs to you.