7 Soorten Plastic - Welke kunnen worgen gerecycled?
top of page

Deze blogpost bevat mogelijk affiliate links, wat betekent dat ik een kleine commissie ontvang voor aankopen die via deze links worden gedaan, zonder extra kosten voor jou.

Copy of World Earth Day 2024 Badge (1).png
  • Foto van schrijverValinda

Soorten Plastic

Bijgewerkt op: 29 jan.

De hoeveelheid plastic die elk jaar op onze planeet wordt geproduceerd, is in slechts enkele decennia explosief toegenomen. Van 2 miljoen ton in 1950 naar 368 miljoen ton in 2019.


Dit komt omdat plastic tegenwoordig overal te vinden is. Het zit in de pennen waarmee we schrijven, ons eten en drinken zit erin verpakt en kinderen spelen ermee. Vaak zijn dit verschillende soorten plastic, sommige zijn hard en andere zacht en flexibel. Dit betekent dat er verschillende soorten plastic zijn, in feite zijn er 7 verschillende soorten plastic met elk hun eigen eigenschappen en toepassingen.

Recyclebare kunststoffen


PET - Polyethyleentereftalaat (polyester)

7 verschillende soorten plastic

PET is de meest voorkomende kunststofsoort. Daar zijn onze plastic frisdrankflessen van gemaakt. PET wordt ook gebruikt in de kledingindustrie voor fleece maar ook voor garen omdat het heel dun gemaakt kan worden maar wel sterk is. Het is ook te vinden in tapijten en vulling voor winter kleding.

PET is van nature kleurloos en afhankelijk van de manier waarop het wordt verwerkt, kan het hard (zoals voor flessen) of half-hard (zoals voor kleding) zijn. Het is sterk en toch zeer licht van gewicht en kan heel gemakkelijk worden gemaakt. Het is recyclebaar als het niet wordt gemengd met andere kunststoffen.


Sinds maart 2016 is wetenschappelijk bewezen dat de bacterie Ideonella sakaiensis PET kan afbreken. In 2020 werd een nieuw enzym ontdekt dat heel gemakkelijk en efficiënt PET kan afbreken wat een oplossing zou moeten worden voor het plastic probleem zoals we dat nu kennen.


HDPE - High-Density Polyethylene

7 verschillende soorten plastic

Dit is een ander veelvoorkomend type plastic. Het is te vinden in kinderspeelgoed, melk- en sapflessen, stoelen voor buiten en leidingen.

Net als PET is HDPE recyclebaar. Het is vocht- en chemicaliën-bestendig en sterk, maar waar PET helder en glasachtig is, is HDPE ondoorzichtig met een wasachtig oppervlak. HDPE is ook gasdoorlatend (wat betekent dat het een beetje kan ademen), terwijl PET dat niet is.

Enigszins recyclebare kunststoffen

De volgende kunststoffen zijn technisch recyclebaar, maar verschillende recyclingbedrijven hebben verschillende methoden en sommige zijn mogelijk niet in staat om dit soort plastic te recyclen.


PVC - Polyvinyl chloride

7 verschillende soorten plastic

Dit type kunststof is het meest bekend voor sanitaire leidingen, maar het is ook te vinden in dakgoten, raamkozijnen en schoenen.

Er zijn 2 soorten PVC. Een stijve versie (zoals voor de afvoerbuizen) maar kan ook zachter gemaakt worden. De laatste wordt gebruikt voor kabelisolatie, kunstleer en opblaasbare producten.

Wanneer PVC wordt gemengd met katoen of linnen, ontstaat er een nieuwe stof die canvas wordt genoemd en dat vaak wordt gebruikt in tenten en rugzakken.


LDPE - Low Density Polyethylene

7 verschillende soorten plastic

Huishoudfolie, plastic zakken en uitknijpbare flessen zijn allemaal gemaakt van LDPE. In vergelijking met HDPE heeft LDPE moleculen die minder dicht opeengepakt zijn (vandaar de naam lage dichtheid). Hierdoor is het materiaal veel flexibeler. Het betekent helaas ook dat het materiaal veel zwakker is en veel gemakkelijker afbreekbaar in zonlicht. Bij de afbraak van LDPE komen twee broeikasgassen vrij: methaan en ethyleen.



7 verschillende soorten plastic


Niet Recyclebaar Plastic

De volgende kunststoffen moeten zoveel mogelijk worden vermeden omdat deze niet recyclebaar zijn.


PP - Polypropylene

7 verschillende soorten plastic

Polypropyleen wordt gebruikt om wegwerpluiers te maken. Het is ook wat wordt gebruikt voor afhaalcontainers, yoghurtcontainers en wegwerpborden en -bekers.

PP is bestand tegen vermoeiing en wordt daarom vaak gebruikt in kunststof scharnieren zoals flip-top flessen (tiktac container top). Het is bestand tegen extreme hitte en druk van een autoclaaf, waardoor het ideaal is voor medisch of laboratoriumgebruik.

Tupperware is gemaakt van polypropyleen en is magnetron- en vaatwasservriendelijk.


Hoewel PP technisch gezien recyclebaar is, wordt slechts ongeveer 1% van polypropyleen daadwerkelijk gerecycled, omdat het specifieke vereisten voor recycling heeft waar de meeste recyclingbedrijven niet aan kunnen voldoen.


Polystyrene - Styrofoam

7 verschillende soorten plastic

We kennen allemaal piepschuim van wegwerpkoffiebekers, hamburger doosjes en wegwerpbestek. Het wordt ook gebruikt als verpakkingsschuim (package peanuts) om je nieuwe elektronica te beschermen en het is te vinden in cd-doosjes (ken je die nog?).

Het kan in 2 vormen voorkomen; geschuimd (voedselkoffers) of vast (cd-doosjes).

Polystyreen is niet recyclebaar en moet op zeer hoge temperatuur worden verbrand om een ​​beperkte hoeveelheid residu te garanderen. Wanneer de verbranding onvolledig is, kunnen giftige vluchtige stoffen in de atmosfeer terechtkomen.

Styrofoam is in veel landen verboden. Helaas is Nederland niet een van die maar tot op de dag van vandaag blijft het een groot probleem.


Type 7

7 verschillende soorten plastic

Deze laatste soort kunststof omvat verschillende soorten kunststof zoals; polycarbonaat, polyacitide, acryl, acrylonitrilbutadieen, styreen, glasvezel en nylon. Al deze zijn niet recyclebaar en moeten indien mogelijk worden vermeden.


Zoals je hebt kunnen lezen zijn er veel verschillende soorten plastic, elk met hun eigen gebruik en eigenschappen. Nu je er echter meer over weet, is dit geen reden om er meer van te gebruiken. Nu je weet welke producten van plastic zijn gemaakt, vooral plastic dat niet kan worden gerecycled, weet je wat je moet vermijden en zoek je naar duurzamere alternatieven voor de artikelen waar je naar op zoek bent.


Meer over Plastic

Gebruik je al

Wasbare Keukenrol?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Bezoek onze webshop met meer dan 50 verschillende prints herbruikbare keuken doekjes. Ze zien er niet alleen super leuk uit, ze zijn ook duurzaam en besparen je geld uit. 

Valinda - Natuurlijk Ouderschap Blog - Duurzaam Moederschap - zero waste leven

Ontmoet Valinda

Hoi Lieve Lezer,

Ik ben  de oprichter van green and happy mom blog en green and happy shop. Na een gevecht tegen een zware postnatale depressie ben ik vast besloten de wereld een beetje beter te maken. Niet alleen voor mijzelf maar ook voor mijn kleine meisje.

Gratis Ebook?

ebook side bar.png

Gratis Ebook?

ebook sidebar.png
Scherm­afbeelding 2024-03-07 om 09.28.30.png

Volg me op Youtube!

bottom of page